ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
Λεηλατούν και πάλι τα αποθεματικά

Στο σκοτάδι κρατάει τους εργαζόμενους και τους ασφαλισμένους η κυβέρνηση για την κατάσταση στα αποθεματικά των Ταμείων τους. Αποκρύπτει σκόπιμα ποια είναι η σημερινή αξία δισεκατομμυρίων ευρώ που ρίχτηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια στο χρηματιστηριακό τζόγο. Είναι όμως πασιφανές ότι μετά την «ένδοξη» τριετία 1999-2002, οπότε, με προπαγανδιστικό σπόνσορα το ΠΑΣΟΚ, έγιναν σκόνη πάνω από 3,5 δισ. ευρώ, και πάλι στη χοάνη του τζόγου έχουν χαθεί δισεκατομμύρια από τις εισφορές των εργαζομένων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι συνολικά η κυβέρνηση και η αρμόδια υπουργός Απασχόλησης τηρούν «σιγήν ιχθύος» για τη συνολική περιουσία που έχουν σήμερα τα Ταμεία, ενώ στοιχεία υπάρχουν μόνο μέχρι το τέλος του 2006. Υπενθυμίζουμε μόνο ότι προ μηνών το υπουργείο ανέβαζε την περιουσία των Ταμείων για το καλοκαίρι του 2007 σε πάνω από 30 δισ. ευρώ. Σήμερα πληροφορίες φέρουν την περιουσία αυτή να έχει συρρικνωθεί στα 24 δισ. ευρώ! Το σίγουρο πάντως είναι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, στις 31/12/2006 η αξία των μετοχών και των αμοιβαίων που τα Ταμεία είχαν τζογάρει ανερχόταν σε πάνω από 6 δισ. ευρώ, απ' αυτά 4,752 δισ. ευρώ σε μετοχές και 1,344 δισ. ευρώ σε αμοιβαία. Ποια είναι σήμερα η αξία αυτών των «χαρτιών»; Η κυβέρνηση δεν απαντά. Επίσης, μόνο μέσα στο 2008, πολλές μετοχές έχουν χάσει πάνω από το 80% της αξίας τους, ενώ το σύνολο των μετοχών τη μισή τουλάχιστον κεφαλαιοποίηση που είχαν. Αρα η περιουσία των Ταμείων λεηλατείται για δεύτερη φορά μέσα σε μια δεκαετία.

Για τη λεηλασία υπάρχουν ένοχοι. Είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που με αλλεπάλληλες νομοθετικές πρωτοβουλίες εξασφάλισαν ώστε το 23% των αποθεματικών να είναι διαθέσιμο για την αναζωογόνηση του χρηματιστηρίου, για την εξασφάλιση τζάμπα χρήματος στο μεγάλο κεφάλαιο. Συνυπεύθυνος είναι και ο ΣΥΝ που, παρά τις φραστικές αντικαπιταλιστικές εξάρσεις του, δεν έχει αντίρρηση για την επένδυση σε επιλεγμένες μετοχές, αλλά και σε «αμοιβαία ειδικού ασφαλιστικού σκοπού»! Είναι οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που υιοθέτησαν τον τζόγο και ψάχνουν άλλοθι στη «διαφάνεια» και στους δήθεν «ελεγκτικούς μηχανισμούς» οι οποίοι πρέπει να επιβληθούν. Τι λένε όμως τώρα όλοι αυτοί για τις μετοχές και τα αμοιβαία; Τι λένε για τους μηχανισμούς ελέγχου και διαφάνειας; Ο,τι έλεγαν και το 2002 μετά τη λεηλασία των 3,5 δισ. ευρώ. Ο,τι επαναλάμβαναν και με τα δομημένα. Ψάχνουν ξανά για μηχανισμούς ελέγχου, για νέες μορφές διαχείρισης του τζόγου. Αλλά δεν κάνουν ούτε βήμα πίσω από την απαίτηση να τζογάρονται τα αποθεματικά, να γίνονται κεφάλαιο για τους επιχειρηματίες. Και στη συνέχεια στο όνομα ότι δεν αντέχει οικονομικά το σύστημα να περικόπτουν ασφαλιστικά δικαιώματα. Να γιατί και σήμερα είναι όλοι τους συνένοχοι.

Οι εξελίξεις αυτές κάνουν επίκαιρο το σύνθημα των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων «Φέρτε πίσω όλα τα κλεμμένα», και όχι μόνο τα τζογαρισμένα, αλλά και την απαίτηση να αποσυρθούν, τώρα, τα αποθεματικά από τον τζόγο. Για πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Οσο οι εισφορές των εργαζομένων είναι μέσα στο χρηματιστήριο, ανά πάσα στιγμή είναι έρμαιο όχι στην «απληστία» ορισμένων, όπως θέλουν να το παρουσιάζουν οι κυρίαρχες δυνάμεις, αλλά είναι χαμένες από χέρι, από τον αδυσώπητο νόμο του ανταγωνισμού και του κέρδους που υπηρετεί το χρηματιστήριο.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

«Βρώμικος» καπιταλισμός

Γρηγοριάδης Κώστας

Με αστείες δικαιολογίες και κατασκευή «εικονικών» αποδιοπομπαίων τράγων επιχειρούν οι απολογητές του καπιταλισμού να βγάλουν λάδι το ίδιο το σύστημα για την κρίση που διανύει. Ιδού μια προσφιλής ερμηνεία για τη χρηματοοικονομική κρίση, διά στόματος του προέδρου του ΕΒΕΑ: «Στην Αμερική τα τελευταία 15 χρόνια τα μεγαλοστελέχη των τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών οργανισμών δρούσαν ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα να έχουν βρωμίσει όλο τον κόσμο με αυτά τα σύνθετα παράγωγα προϊόντα», αποφάνθηκε ο Κ. Μίχαλος χτες (στον «Αλφα 9,89»). Προφανώς ο ίδιος και οι ομοϊδεάτες του θα πρέπει να πιστεύουν ότι ο κόσμος τρώει κουτόχορτο και άρα χάφτει το παραμυθάκι για κάτι παλιόπαιδα (golden boys κατά άλλους) που δυσφήμισαν τον καπιταλισμό και τις τράπεζες πουλώντας «τοξικά» προϊόντα σε όλη την υφήλιο. Δε μας λένε όμως πως όλο το σύστημα είχε στηρίξει και στηριχτεί σε τέτοια χρηματοοικονομικά προϊόντα και είχε επιβάλει τη διάδοσή τους. Ξεχνά ο κ. Μίχαλος ότι ήταν η κυβέρνηση της ΝΔ που επέβαλε στα ασφαλιστικά ταμεία να αγοράσουν τέτοια «βρώμικα» σύνθετα παράγωγα (δομημένα ομόλογα), διαφημίζοντάς τα μάλιστα ως σύγχρονα χρηματοοικονομικά προϊόντα που διασφαλίζουν το αρχικό κεφάλαιο... Βρώμικος και σάπιος λοιπόν είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός και «παράγωγό» του είναι η κρίση.

Ονειρεύονται αυτοκράτορες

Στη Σαλαμίνα «να κάνουμε ένα μεγάλο άγαλμα του Θεμιστοκλέους, αντίστοιχο, ανάλογο, αν θέλετε - ή περίπου - με το άγαλμα της Ελευθερίας. Και να φαίνεται από το Αιγαίο εκείνος ο οποίος σταμάτησε την επέλαση των βαρβάρων εις την Ευρώπη (...) Πίσω από το Χίλτον υπάρχει ένα άγαλμα ενός στρατηγού μιας χώρας της Νοτίου Αμερικής. Ούτε ξέρω τι έκανε ούτε τι προσέφερε ούτε τι είναι. Δεν τον ξέρει κανείς (...) Και δε βάζουμε δικά μας αγάλματα (...) έχουμε περισσότερους από ογδόντα αυτοκράτορες και δεν υπάρχει το άγαλμα κανενός. Δηλαδή, τι θα μας έκοπτε, κάθε πεντακόσια μέτρα στο δρόμο από το Αεροδρόμιο μέχρι εδώ - που είναι σαράντα πέντε χιλιόμετρα - να έχουμε και έναν αυτοκράτορα (...) τον Ιουστινιανό, τον Ηράκλειο, τον Λέοντα, τον Τσιμισκή, τον Βασίλειο το Βουλγαροκτόνο».

Λογύδριο που ανέπτυξε προχτές στη Βουλή ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, στη γνωστή θεατρινίστικη μανιέρα ενός φτηνού, χοντροκομμένου, δήθεν πατριωτισμού, δηλαδή εθνικισμού. Και ίσως το πιο χαρακτηριστικό όλων για το ΛΑ.Ο.Σ., είναι ότι ο πρόεδρός του - που δηλώνει τηλεοπτικώς ότι τάχα θαυμάζει τους Τσε και Τσάβες - αδυνατεί να αναγνωρίσει τον Σιμόν Μπολιβάρ.

Στη λογική του συμβιβασμού

Αποφεύγει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας να χαρακτηρίσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, με την ανακοίνωσή του προχτές. Κι ας λέει ότι «η κυβέρνηση εξυπηρετεί προτεραιότητες εισπρακτικού χαρακτήρα» κι ας αμφισβητεί τη δυνατότητα υλοποίησής του. Ανησυχεί επίσης για τη μείωση των δημόσιων επενδύσεων. Ανάλογες ενστάσεις και ανησυχίες με αυτές του ΣΕΒ.

Το ΒΕΑ περιορίζεται να μιλήσει... κομψά για «θυσίες δίχως προοπτική». Προοπτική για το λαό και τους βιοτέχνες βεβαίως δεν έχει. Λες και αυτή η κυβέρνηση, ή και η προηγούμενη, και πολύ περισσότερο αυτή η πολιτική που υλοποιείται κάτω από την «ομπρέλα» της ΕΕ, θα μπορούσε να απαιτήσει θυσίες που θα είχαν αντίκρισμα για το λαό και τους βιοτέχνες.

Αλλά αυτή η λογική εξηγεί τη στάση του ΒΕΑ σε μια από τις δυσκολότερες περιόδους για τους αυτοαπασχολούμενους και τους επαγγελματοβιοτέχνες. Αντί να απαιτήσει εδώ και τώρα να σταματήσει αυτή η επίθεση, αντί να πάρει θέση στο πλευρό των μικρών ΕΒΕ και των λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται και να καλέσει σε συμμετοχή στο πανελλαδικό κλείσιμο καταστημάτων και στις συγκεντρώσεις στις 13 του Οκτώβρη, ξεμπερδεύει με μια «χλιαρή» ανακοίνωση...

Σχολεία «ντίλερς»!

Πριν από λίγο καιρό, τα υπουργεία Οικονομίας και Παιδείας είχαν ανακοινώσει με «τυμπανοκρουσίες» την έναρξη ενός προγράμματος επιμόρφωσης στις νέες τεχνολογίες για 40.000 γονείς που έχουν παιδιά στο Γυμνάσιο. Πέραν όλων των άλλων, που θα μπορούσε κανείς να του προσάψει για το χαρακτήρα και τη σκοπιμότητά του, το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης με τίτλο «γονείς.gr» υλοποιείται από ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Πληροφορικής.

Για τη γνωστοποίηση του προγράμματος, το υπουργείο Παιδείας έστειλε εγκύκλιο στα Γυμνάσια, με την οποία καλεί τους εκπαιδευτικούς να διαφημίσουν το πρόγραμμα στους γονείς, ενώ από την πλευρά τους οι εταιρείες που εμπλέκονται «πλευρίζουν» σχολεία, διευθυντές και εκπαιδευτικούς, φτάνοντας στο σημείο να τους τάζουν μίζες (!) για όσους περισσότερους γονείς σπρώξουν στην επιμόρφωση. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση βάζει τα σχολεία, «ανοιχτά και με το νόμο», να γίνουν «ντίλερς» των εταιρειών. Αυτά και άλλα τερατώδη συμβαίνουν, όταν η εκπαίδευση παραδίδεται στις ορέξεις της αγοράς...

Αποπροσανατολισμός από τους βολεμένους

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ η συζήτηση που έχει ανάψει στα τηλεοπτικά δελτία για το πού πρέπει κανείς να βάλει τα χρήματά του. Είναι οι τράπεζες ασφαλείς; Ποιες επενδύσεις είναι πιο κατάλληλες;

Το ενδεχόμενο να μην έχει κάποιος χρήματα (ή να έχει πολύ λίγα) και να μην αγχώνεται ιδιαιτέρως για όλα αυτά, το έχουν σκεφθεί;

'Η μήπως κρίνουν μόνο από τον εαυτό τους; (Γιατί οι «πρωταγωνιστές» των δελτίων ειδήσεων δε φημίζονται για τη ροπή τους προς τον πένητα βίο).

Ισως πάλι να νομίζουν ότι αυτή η κατηγορία αποτελεί ...μια μικρή κοινωνική μειοψηφία, με την οποία δεν αξίζει να ασχοληθεί κανείς.

Αν είναι έτσι, καλά θα κάνουν να το ξανασκεφθούν και να αναλογιστούν πως ζουν σε μια χώρα που το 20% βρίσκεται κάτω από το όριο φτώχειας.

Και γι' αυτό το 20%, όπως και για πολλούς άλλους, η «κρίση» δεν είναι κάτι που συνέβη πρόσφατα, αλλά μόνιμη και μη αναστρέψιμη κατάσταση.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ ο Γιώργος Παπανδρέου έχει «πάρει σβάρνα» γυμνάσια και λύκεια, υποσχόμενος... «βαθιές τομές στην Παιδεία».

Αν τις εννοεί ...με τσεκούρι ίσως και να έχει δίκιο. Κατά τα άλλα όμως το μόνο στο οποίο μπορεί να βασίζεται είναι η νεαρή ηλικία των μαθητών.

Γιατί ίσως οι 14χρονοι να μη θυμούνται τι ακριβώς γινόταν επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ στα σχολεία (της όποιας κυβέρνησης ήταν υπουργός ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ).

Να μη θυμούνται επίσης τις διώξεις κατά καταληψιών μαθητών, τα ΜΑΤ στις κινητοποιήσεις τους, την υποβάθμιση των σπουδών και όλα τα σχετικά.

Πάντως, εκτός από μνήμη τα παιδιά έχουν και μυαλό κι όταν ακούν για «βαθιές τομές» και παρόμοιες υποσχέσεις γνωρίζουν τι κρύβεται από πίσω...


Γρηγοριάδης Κώστας



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ