ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Κοινωνικοπολιτικός αγώνας σε ρότα ανατροπής!

Αποψη από παλαιότερη αγροτική κινητοποίηση
Αποψη από παλαιότερη αγροτική κινητοποίηση
Συντριπτικό πλήγμα δέχεται, φέτος, το αγροτικό εισόδημα, καθώς οι τιμές των αγροτικών προϊόντων είναι πολύ χαμηλές. Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις, η τιμή στην οποία πουλάει το προϊόν του ο παραγωγός δεν καλύπτει το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής, με αποτέλεσμα, αντί για κέρδος, να έχει χασούρα και ν' αυξάνονται κι άλλο τα χρέη του.

Σε ακόμα πιο δεινή θέση βρίσκονται οι αγρότες που δεν καταφέρνουν να βρουν αγοραστή και μεγάλο μέρος των προϊόντων τους είτε σαπίζει στα χωράφια, ή παραμένει απούλητο στις αποθήκες. Εδώ και καιρό παρουσιάστηκαν προβλήματα στη διάθεση αγροτικών προϊόντων κι έμειναν αμάζευτες στα χωράφια και στα δέντρα σημαντικές ποσότητες βιομηχανικής ντομάτας, πατάτας, κρεμμυδιών, καρπουζιών, πεπονιών, κερασιών, ροδάκινων, βερίκοκων, αχλαδιών και το ίδιο γίνεται, αυτό το διάστημα, με τα σταφύλια, τη σταφίδα, τα κάστανα, τα μήλα κ.ά. Απούλητες στις αποθήκες παραμένουν μεγάλες ποσότητες σταριού, κριθαριού, καλαμποκιού, τριφυλλιού κ.ά. Επίσης, η τιμή του καπνού αναμένεται χαμηλή, ενώ η παράδοση των τεύτλων και του βαμβακιού ξεκίνησε με προβλήματα.

Τα αίτια

Για τις χαμηλές τιμές που πουλάει ο παραγωγός και για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη διάθεση των αγροτικών προϊόντων, ευθύνονται:

  • Οι αποφάσεις για πάγωμα, ή και μειώσεις των τιμών και των επιδοτήσεων, που λαμβάνονται, κατά καιρούς, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, (ΕΕ) και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, (ΠΟΕ). Με τη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, η χώρα μας δεσμεύτηκε να μειώσει τις τιμές και τις επιδοτήσεις στην εγχώρια παραγωγή κατά 20%. Με δεδομένο, δε, ότι μέσω των αναθεωρήσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, καταργήθηκαν οι θεσμικές τιμές για όλα, σχεδόν, τα αγροτικά προϊόντα, οι παραγωγοί βρίσκονται στο έλεος της «ελεύθερης» αγοράς.
  • Η κερδοσκοπική βουλιμία των εμποροβιομηχάνων, οι οποίοι, πατώντας στις πλάτες της κυβέρνησης κι ενεργώντας υπό τη σκέπη της ΕΕ, πιέζουν, με κάθε τρόπο κι εκβιάζουν τους παραγωγούς για να πάρουν τη σοδειά τους όλο και φτηνότερα.
  • Οι αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων που γίνονται στη βάση των συμφωνιών, οι οποίες έγιναν στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΠΟΕ. Με βάση τη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, η Ελλάδα δεσμεύτηκε να διευκολύνει τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, μειώνοντας τους δασμούς κατά 36% και αυξάνοντας κατά 5% τις εισαγωγές ακόμα και στα προϊόντα που ήταν πλεονασματική. Ταυτόχρονα, δεσμεύτηκε να δυσκολέψει τις εξαγωγές της, μειώνοντας το ύψος των εξαγωγικών επιδοτήσεων κατά 36% και την ποσότητα των επιδοτήσεων εξαγωγών κατά 21%.
Ο ένοχος

Από τα προαναφερόμενα γίνεται φανερό ότι δημιουργός των αγροτικών προβλημάτων στη χώρα μας είναι η αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτή την πολιτική συνεχίζει, με πρόγραμμα κι αφοσίωση, η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που την εφάρμοσαν με σχέδιο και συνέπεια. Διακηρυγμένος στόχος των διαχειριστών της είναι το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και το πέρασμα της γης τους και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών κι επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα. Εκεί αποσκοπούν τα αντιαγροτικά μέτρα που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες, με την υπογραφή και των ελληνικών κυβερνήσεων και οι αντιδραστικές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που προωθούνται.

Η αντιαγροτική πολιτική, λοιπόν, είναι ο μεγάλος ένοχος, ενάντια στον οποίο θα πρέπει να στραφεί ο θυμός και η πάλη της αγροτιάς. Οι μικρομεσαίοι αγρότες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι για σταματήσει η «παραγωγή» προβλημάτων, χρειάζεται να ανατραπεί αυτή η πολιτική και στη θέση της να 'ρθει μια άλλη που δε θα στρέφεται εναντίον τους, αλλά θα υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους και θ' ανοίγει προοπτικές για μια άλλη αγροτική ανάπτυξη, υπέρ του λαού και του τόπου.

Επειδή, δε, μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ή της ΝΔ δε θέλει και δεν μπορεί να εφαρμόσει φιλοαγροτική πολιτική, είναι ανάγκη να αντιληφθούν οι αγρότες το χρέος τους να συμβάλουν, αποτελεσματικά, στον αγώνα για την αλλαγή του πολιτικού συσχετισμού δυνάμεων στη χώρα μας, με την αποδυνάμωση του δικομματισμού και την ενδυνάμωση του ΚΚΕ, με την ενίσχυση της πολιτικής του λαϊκού μετώπου πάλης. Κι αυτή η συμβολή μπορεί να γίνει και με τους δικούς τους αγώνες, αλλά βασικά με τους κοινούς κοινωνικοπολιτικούς αγώνες εργατών, φτωχών αγροτών, ΕΒΕ.

Αυτό, πάντως, που επείγει είναι η δημιουργία ενός αγροτικού μετώπου, ικανού να αντιπαρατεθεί στο αντιαγροτικό μέτωπο της ΕΕ, των ελληνικών κυβερνήσεων, των εμποροβιομηχάνων και των πολυεθνικών. Και για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος χρειάζεται να συγκροτηθεί ένα προοδευτικό αγροτικό κίνημα, έτσι όπως το προτείνει και το προετοιμάζει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Το διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΑΣΥ

Σε αγωνιστική ενεργοποίηση καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση, (ΠΑΣΥ), προβάλλοντας διεκδικητικό πλαίσιο, που ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες και, ταυτόχρονα, ανοίγει προοπτικές. Η ΠΑΣΥ καλεί τους αγρότες να βγουν στους δρόμους της πάλης και να διεκδικήσουν:

  • Εγκαιρη διάθεση της αγροτικής παραγωγής με τιμές και επιδοτήσεις που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν το αναγκαίο εισόδημα για αξιοπρεπή επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών.
  • Προστασία της εγχώριας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές και προώθηση των εξαγωγών μέσα από ισότιμες διακρατικές εμπορικές συμφωνίες.
  • Περιορισμός της ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων με χτύπημα της αισχροκέρδειας σε βάρος των αγροτών και των καταναλωτών, με έλεγχο των τιμών των αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων, με ριζική αλλαγή του ρόλου των συνεταιρισμών, για να αναδειχτούν σε βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας.
  • Ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής, με εκτέλεση από το κράτος των αναγκαίων έργων υποδομής στην αγροτική οικονομία, με τη δημιουργία κρατικών επιχειρήσεων παραγωγής βασικών αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων.
  • ΑΤΕ κρατική με αναπτυξιακά και κοινωνικά χαρακτηριστικά και πολύπλευρη στήριξη των νέων αγροτών.
  • Κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας για να αναπτυχθεί η αγροτική οικονομία, σύμφωνα με τις δυνατότητες της χώρας και τις ανάγκες του λαού μας. Αμεση προτεραιότητα στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.
  • Αναβάθμιση των κρατικών υπηρεσιών και ιδρυμάτων έρευνας για δωρεάν τεχνική επιστημονική στήριξη του αγρότη.
  • Πλήρης ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου απ' όλους τους φυσικούς κινδύνους σε αποκλειστικά δημόσιο ασφαλιστικό οργανισμό και έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων.
  • Θεσμοθέτηση κατώτερης μηνιαίας σύνταξης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, ίσης με την ετήσια εισφορά του αγρότη στην κατώτερη ασφαλιστική κλάση (400 ευρώ/μήνα).
  • Αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων του αγρότη μέσα από αποκλειστικά δημόσια δωρεάν αναβαθμισμένα και αποκεντρωμένα συστήματα Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας και δημιουργία σύγχρονων πολιτιστικών και αθλητικών υποδομών για δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των κατοίκων της υπαίθρου.

Σε συνεδρίαση της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής της ΠΑΣΥ, που πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Τετάρτη, αποφασίστηκε να γίνουν συσκέψεις για το βαμβάκι, στις 23 Οκτώβρη, στη Λάρισα, για το λάδι, στα μέσα Νοέμβρη στην Αθήνα και για τη ζάχαρη, αργότερα στις Σέρρες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ