ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Παρελθόν η κεντροαριστερή κυβέρνηση

Οι κομμουνιστές αρνήθηκαν να συναινέσουν στον προτεινόμενο αντιλαϊκό προϋπολογισμό, πράγμα που οδήγησε τον Ρ. Πρόντι σε παραίτηση

ΡΩΜΗ .-

Ενα βήμα πριν τις εκλογές βρίσκεται η χώρα, αφού ο κυβερνητικός κεντροαριστερός συνασπισμός που βρισκόταν στην εξουσία τους τελευταίους 17 μήνες, ανήκει πλέον στο παρελθόν. Μετά από τις αλλεπάλληλες χθεσινές συναντήσεις του πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι και του ηγέτη της "Κομμουνιστικής Επανίδρυσης", Φάουστο Μπερτινότι, επιβεβαιώθηκε το χάσμα στις αντιθέσεις και διαφωνίες που αφορούν στις περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες του προτεινόμενου προϋπολογισμού του 1998.

Αργά το απόγευμα και μετά την ανακοίνωση της πρόθεσής του στην Κάτω Ιταλική Βουλή να υποβάλει την παραίτησή του, ο Πρόντι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο, όπου υπέβαλε επισήμως την παραίτησή του από το πρωθυπουργικό αξίωμα. Ενώ στη συνέχεια προήδρευσε ενός πολύ σύντομου Υπουργικού Συμβουλίου.

Το χρονικό της κρίσης

Η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο για την ουσιαστική ρήξη μεταξύ της "Κομμουνιστικής Επανίδρυσης" και του κυβερνητικού Συνασπισμού της "Ελιάς". Ευθυγραμμισμένος απόλυτα με τις διακηρύξεις της ΕΕ και την πορεία ενσωμάτωσης στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, ΕΥΡΩ, ο Πρόντι, καταβάλλοντας "υπεράνθρωπες προσπάθειες", ώστε να καταφέρει να καταρτίσει τον σκληρότερο προϋπολογισμό στη μεταπολεμική ιστορία της Ιταλίας.

Οι θυσίες, που ζητούσε ο "γλυκομίλητος και ήρεμος καθηγητής" ήταν πάρα πολλές, για να μην προκαλέσουν τις αντιδράσεις από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα. Σε πολιτικό επίπεδο η διαφωνία υπήρξε καθοριστική, αφού η "Κομμουνιστική Επανίδρυση" από την πρώτη στιγμή που γνωστοποιήθηκε ο προϋπολογισμός κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να προσφέρει τη συναίνεσή της και να ψηφίσει τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό. Οι 34 ψήφοι των βουλευτών της "Επανίδρυσης", ήταν όχι μόνο αναγκαίοι για την υπερψήφιση του επίμαχου προϋπολογισμού, αλλά και για την επιβίωση της κυβέρνησης στην εξουσία.

Οταν το ζήτημα ήρθε την Τρίτη για την πρώτη επίσημη συζήτηση στο Κοινοβούλιο, ο Πρόντι έκανε κάποια "δειλά" ανοίγματα που δεν άγγιζαν την ουσία του αντιλαϊκού προϋπολογισμού. Ο Μπερτινότι δεν υποχώρησε στα θολά ανοίγματα, που ο Πρόντι τα εμφάνιζε ως υποχωρήσεις της κυβέρνησης υπέρ των εργαζομένων. Ακολούθησε ένα διήμερο διαβουλεύσεων και επαφών που όμως κατέληξαν σε αδιέξοδο, καθώς οι προθέσεις της κυβέρνησης να μπορεί να συγκαταλέγεται στο γκρουπ των εκλεχτών της ΕΕ που θα υιοθετήσουν το κοινό νόμισμα, ήταν ξεκάθαρες και δεν της επιτρέπανε να οπισθοχωρήσει. Ο Μπερτινότι κατέστησε σαφές ότι η επίλυση της κρίσης είναι στα χέρια της κυβέρνησης και ότι η "Κομμουνιστική Επανίδρυση" δεν πρόκειται ποτέ να ψηφίσει τον προϋπολογισμό, αν παραμείνει ως έχει.

Η αυλαία στο "ιταλικό δράμα" έπεσε χτες με την "έξοδο" του Πρόντι, που απευθυνόμενος στη Βουλή των Αντιπροσώπων δήλωσε: "Θα μεταβώ στον Πρόεδρο για να υποβάλω την παραίτησή μου", όταν η "Κομμουνιστική Επανίδρυση", που υποστήριζε από το 1996 την κυβέρνηση χωρίς να συμμετέχει σ' αυτή, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τον κυβερνητικό προϋπολογισμό για το 1998 και ότι αρνείται τα νέα ανοίγματα του πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι στα θέματα των συντάξεων, των ωρών εργασίας και της υγείας. Σε ανακοίνωσή της η ΚΕ του κόμματος εξέφρασε "αρνητική γνώμη στην ομιλία του πρωθυπουργού, αναφορικά με τον προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση απέρριψε τις δίκαιες και λογικές προτάσεις της ΚΕ. Δε δόθηκε καμιά πειστική απάντηση για την προστασία των συντάξεων, για τη μείωση του ωραρίου και για τη δημιουργία νέων εργατικών θέσεων".

Το αβέβαιο αύριο

Το τι μέλλει γενέσθαι είναι σχετικά σκοτεινό και απροσδιόριστο, όμως πιθανότερη κατάληξη θα πρέπει να θεωρείται η κατάληξη στις κάλπες. Αυτή ήταν και η πρόθεση των βασικών "μετόχων" του Συνασπισμού της "Ελιάς", όπως εκφράστηκαν τόσο από τον Εθνικό Γραμματέα της, Μάσιμο ντ' Αλέμα, ο οποίος είχε δηλώσει στην αρχή της κρίσης ότι, αν δεν υπάρξει λύση, θα γίνειπροσφυγή στις κάλπες και μάλιστα προσδιορίζοντας το χρόνο για τις 30 Νοέμβρη, όσο και από τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης, Βάλτερ Βελτρόνι, που δήλωσε χτες, μετά την παραίτηση του Πρόντι, ότι πρέπει πλέον να δοθεί ο λόγος στους ψηφοφόρους. "Σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία, όταν μια κυβέρνηση πέφτει, ο λόγος πρέπει να δίνεται στους ψηφοφόρους", δήλωσε ο Βελτρόνι, μιλώντας στους διαδρόμους της Βουλής.

Ο Σκάλφαρο, μετά την υποβολή της επίσημης παραίτησης του Πρόντι, την οποία έκανε αποδεκτή, ζήτησε από τον Πρόντι να αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός όσο διαρκεί η διαδικασία των εντολών για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης ή την προσφυγή στις κάλπες.

Στο όλο θέμα που έχει ανακύψει, οι δηλώσεις των Ντίνι και Μπερλουσκόνι για το σχηματισμό "συμμαχικών κυβερνήσεων", αφού αντιτίθενται στη διενέργεια εκλογών περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Ο μεν Λαμπέρτο Ντίνι, πρωθυπουργός της χώρας μέχρι το 1995, ζήτησε τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς την υποστήριξη των κομμουνιστών, ο δε ηγέτης της ιταλικής αντιπολίτευσης Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε χθες ότι η Ιταλία χρειάζεται μια διακομματική κυβέρνηση συνασπισμού, για να εξασφαλίσει την ταχεία συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Νομισματική Ενωση.

Ποιο ακριβώς θα είναι το μέλλον της χώρας ουδείς μπορεί να το γνωρίζει ούτε καν να το προβλέψει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πανταχού παρόντες οι Αμερικανοί...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Την άμεση παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου για την αναθέρμανση του ισραηλινο-παλαιστινιακού διαλόγου ζήτησε ο Ισραηλινός Πρόεδρος Εζέρ Βάιζμαν. Την ίδια στιγμή, το ενδεχόμενο να παραιτηθεί εξαιτίας των διαφωνιών του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργού φαίνεται ότι εξετάζει σοβαρά ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί.

"Με τους Παλαιστινίους είμαστε στην καλή κατεύθυνση", εκτίμησε ο Ισραηλινός Πρόεδρος Εζέρ Βάιζμαν, ο οποίος, αν και αναγνώρισε τις δυσκολίες, τόνισε ότι Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί "μπορούν να ζήσουν μαζί". Ο Ισραηλινός Πρόεδρος δήλωσε ότι ζήτησε από τον Μπιλ Κλίντον να παρέμβει ενεργότερα και αποφασιστικότερα στην "ειρηνευτική διαδικασία" και υπογράμμισε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος συμφώνησε μαζί του.

Λίγες ώρες νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου, η Παλαιστίνια υπουργός Ανώτερης Εκπαίδευσης, Χανάν Ασράουι, χαρακτήριζε "διακοσμητική" τη μεσολάβηση της Ουάσιγκτον στις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις και τόνισε ότι δεν είναι αποτελεσματική και λειτουργική η αμερικανική υποστήριξη των απόψεων του Ισραήλ περί προτεραιότητας του ζητήματος της ασφάλειας.

Αλυσιδωτές αντιδράσεις από την υπόθεση στο Αμμάν

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου φαίνεται ότι βρίσκεται σε όλο και δυσκολότερη θέση με αιτία το σκάνδαλο της αποτυχημένης απόπειρας δολοφονίας του στελέχους της "Χαμάς" Κχαλέντ Μασχάαλ στην Ιορδανία από τη "Μοσάντ". Τρεις μέρες μετά τη συγκρότηση της επιτροπής διερεύνησης, το ένα μέλος της, ο Ναχούμ Αντμόνι, πρώην επικεφαλής της "Μοσάντ", υπέβαλε την παραίτησή του και τη θέση του πρόκειται να καταλάβει ο στρατηγός Νταν Τολτσόβσκι. Σύμφωνα με ανώτερες κυβερνητικές πηγές, ο Αντμόνι αναγκάστηκε να παραιτηθεί γιατί είχε εκφράσει δημοσίως την υποστήριξή του για την επιχείρηση της "Μοσάντ" στο Αμμάν.

Παράλληλα, πληθαίνουν οι φήμες περί παραίτησης του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο εξαιτίας ορισμένων ξαφνικών πόνων στην καρδιά. Ο Λεβί δεν κρύβει την οργή του για τις εξελίξεις με την υπόθεση της "Μοσάντ" και δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο ίδιος αγνοούσε πλήρως το ζήτημα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τον αφήνει στο περιθώριο πολλών σημαντικών αποφάσεων εξωτερικής πολιτικής. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η υπόθεση της απόπειρας στο Αμμάν προκάλεσε καταστροφή στο Ισραήλ από όλες τις απόψεις και υπογράμμισε ότι οι πιθανότητες να παραιτηθεί είναι αρκετά μεγάλες, καθώς δήλωσε ότι "δεν αντέχει άλλο την τακτική του Νετανιάχου".

ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗ
Καλιφόρνια: Μορατόριουμ έως το 2001. Μετά;

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-

Μορατόριουμ στην κλωνοποίηση ανθρώπων για μία προσωρινή περίοδο πέντε χρόνων θέτει νόμος που υπέγραψε χτες ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Πιτ Γουίλσον, υποστηρίζοντας πως μέσα σ' αυτή την περίοδο ειδικές ομάδες ειδικών θα εξετάσουν τις συνέπειες που προκύπτουν από αυτή τη δραστηριότητα της γενετικής μηχανικής.

"Θα πρέπει να αντιληφθούμε πλήρως τις συνέπειες και τα αποτελέσματα της ανθρώπινης κλωνοποίησης πριν να γίνει επιτρεπτή στην Καλιφόρνια. Αυτή η περίοδος των 5 ετών θα επιτρέψει στους ειδικούς γιατρούς και επιστήμονες να μελετήσουν τις βαθύτερες συνέπειες της κλωνοποίησης", είπε ο Γουίλσον προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δε θα πρέπει να εμποδιστεί η "σοβαρή εργασία των ερευνητών και των επιστημόνων, που αποκαλύπτουν σημαντικά μυστικά της φύσης"...

Μία από τις παραμέτρους του νόμου σχετίζεται με τα πρόστιμα που θα έχουν να αντιμετωπίσουν όσες εταιρίες, εργαστήρια ή μεμονωμένα άτομα παραβιάσουν το εμπάργκο μέχρι το 2001. Στην περίπτωση εταιριών ή εργαστηρίων το πρόστιμο θα φτάνει μέχρι και 1 εκατομμύριο δολάρια, ενώ για μεμονωμένα άτομα δε θα ξεπερνά τις 250.000 δολάρια.

ΡΩΣΙΑ
Απορρίφτηκε το σχέδιο προϋπολογισμού

ΜΟΣΧΑ.-

Η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή), στην οποία κυριαρχεί η αντιπολίτευση, απέρριψε χτες το κυβερνητικό σχέδιο προϋπολογισμού για το 1998 και ψήφισε υπέρ της παραπομπής του για αναθεώρηση σε μια επιτροπή Κοινοβουλίου (Κρατικής Δούμας - Συμβουλίου της Ομοσπονδίας) και κυβέρνησης. Οι βουλευτές ψήφισαν με 326 ψήφους υπέρ της παραπομπής του σχεδίου στην τριμερή επιτροπή αντιπροσώπων της κυβέρνησης και των δύο σωμάτων του Κοινοβουλίου, η οποία θα αναθεωρήσει τις βασικές κατευθύνσεις του σχεδίου δαπανών. Μόνο 13 βουλευτές αντιτάχτηκαν στην απόφαση. Ενας βουλευτής απείχε. Η κυβέρνηση θα καταθέσει ένα νέο σχέδιο προϋπολογισμού στη Δούμα, με την προϋπόθεση ότι θα αποδεχτεί τα πορίσματα της επιτροπής. Η Δούμα απέρριψε πρόταση ορισμένων βουλευτών να απορριφτεί ολοκληρωτικά ο προϋπολογισμός και να σταλεί πίσω στο Υπουργικό Συμβούλιο. Οι βουλευτές απέρριψαν, επίσης, προτάσεις να διεξαχθεί άμεσα η ψηφοφορία της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης.

Η ώρα που ο Ρ. Πρόντι υποβάλλει την παραίτησή του στον Λ. Σκάλφαρο

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Σε επιφυλακή οι αστυνομικοί ενόψει εκλογών...

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Σε κατάσταση ετοιμότητας έθεσε χτες ο Κολομβιανός Πρόεδρος, Ερνέστο Σάμπερ, τις αστυνομικές δυνάμεις της χώρας του. Ο Σάμπερ υποστήριξε ότι πήρε τη σχετική απόφαση για να διεξαχθούν ομαλά οι προγραμματισμένες για τις 26 του μήνα δημοτικές εκλογές, καθώς εναντιώνονται σ' αυτές δύο βασικές ανταρτικές οργανώσεις, ο "Εθνικοαπελευθερωτικός Στρατός" και οι "Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις Κολομβίας".

Ο Ερνέστο Σάμπερ - κατηγορηθείς ουκ ολίγες φορές για την, προεκλογικώς, δωροδοκία του ίδιου αλλά και του κόμματός του από "βαρόνους ναρκωτικών" - ισχυρίστηκε ότι δε θα κηρύξει, αυτή τη φορά, τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, παρά τις ενέδρες που έστησαν την περασμένη βδομάδα ένοπλες ομάδες με αποτέλεσμα το θάνατο 28 αστυνομικών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ