ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Μαθητικός - φοιτητικός ξεσηκωμός ενάντια στη Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις βάσεις

Μεγάλη συναυλία το Σάββατο 12 Οκτώβρη στα Προπύλαια στις 7.30 μ.μ.

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας και Φοιτητικοί Σύλλογοι από όλη την Αθήνα διοργανώνουν μεγάλη συναυλία, το Σάββατο 12 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ., στα Προπύλαια, ενάντια στη Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις βάσεις του θανάτου.

Με αυτόν τον τρόπο μαθητές και φοιτητές κλιμακώνουν τη δράση τους και την αντίθεσή τους στη συμμετοχή της χώρας μας στα πολεμικά σχέδια ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Στη συναυλία συμμετέχουν οι: «Κοινοί Θνητοί», MC Yinka, «Rebellion Connexion», Φρανκ, «Rhyme Riot», Raibo, «Altera Vita» και μαθητικά συγκροτήματα.

Οπως σημειώνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας στην ανακοίνωσή της:

«Οι μαθητές δεν δεχόμαστε να γίνει η πατρίδα μας συνένοχη στα πολεμικά σχέδια και εγκλήματα του ΝΑΤΟ. Να αξιοποιούνται τα εδάφη της χώρας μας για να μπορούν το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ να έχουν το πάνω χέρι στα πετρέλαια, στον ορυκτό πλούτο των λαών της Μέσης Ανατολής, να εξυπηρετούν οικονομικά συμφέροντα κάποιων λίγων. Να δίνονται δισεκατομμύρια ευρώ, δικά μας και των γονιών μας, για τέτοιους σκοπούς. Να μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή μας και το μέλλον μας.

Η Συμφωνία που πρόκειται να υπογράψει η κυβέρνηση της ΝΔ και που έστρωσε το έδαφος ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συμφωνία θανάτου, γιατί:

  • Αναβαθμίζει τη ΝATOική βάση της Σούδας, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και τώρα στη Συρία.
  • Αυξάνει τη διάρκεια παραμονής των ΝΑΤΟικών βάσεων έως και 10 χρόνια.
  • Αναβαθμίζει τη ΝΑΤΟική βάση της Λάρισας με drones, το Στεφανοβίκειο στο Βόλο με ελικόπτερα, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
  • Γιατί αυτή η Συμφωνία στρώνει το έδαφος να μεταφερθούν πυρηνικά στον Αραξο.

Το ΝΑΤΟ δεν μας προστατεύει... προκαλεί πολέμους - προσφυγιά - εξαθλίωση στους λαούς. Είναι δολοφονική μηχανή, που φτιάχτηκε για να κάνει πολέμους. Επνιξε στο αίμα τον λαό της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Λιβύης, της Συρίας. Το ΝΑΤΟ έστησε δικτατορίες σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας. Απ' όπου έχει περάσει, έχει αφήσει τα ματωμένα ίχνη του, έχει σφαγιάσει λαούς σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, ξερίζωσε χιλιάδες ανθρώπους από την πατρίδα τους, γεννά καραβάνια προσφύγων. Το ΝΑΤΟ φέρνει μεγαλύτερους κινδύνους για τους λαούς, δεν είναι εγγυητής της ειρήνης και της ασφάλειας.

Εμείς συνένοχοι στο φόνο δεν θα γίνουμε! Θα μας βρουν απέναντί τους!

Κόντρα στους πολέμους και τα σχέδιά τους οι μαθητές ξεσηκώθηκαν, οργάνωσαν κινητοποιήσεις, καταλήψεις, αντιπολεμικές διαδηλώσεις. Ετσι και σήμερα θα δώσουμε δυναμικό "παρών" στον αγώνα ενάντια στις βάσεις και τη συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Για τη μόρφωσή μας, για βιβλία, καθηγητές, μας λένε δεν έχουν σάλιο, αλλά για τα όπλα του ΝΑΤΟ δίνουν 4 δισεκατομμύρια κάθε χρόνο. Οργανώνουμε στα σχολεία, στις τάξεις μας συνελεύσεις, συζητάμε και ενημερώνουμε τους συμμαθητές μας, παίρνουμε αποφάσεις καταδίκης της Συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ. Στις μαθητικές εκλογές, εκλέγουμε αγωνιστικά μαθητικά συμβούλια, που θα πρωτοστατήσουν σε αυτόν τον αγώνα και θα μπουν μπροστά σε όλους τους αγώνες που έχουμε, ενάντια στην κυβέρνηση και τα σχέδιά τους».

Επίσης, οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» σε ψήφισμά τους καταγγέλλουν την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, επιτέθηκε βίαια με ΜΑΤ, χημικά, χειροβομβίδες κρότου - λάμψης κ.τ.λ. ενάντια στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση του περασμένου Σαββάτου και δηλώνουν:

«Οπως η καταστολή δεν κατάφερε να σταματήσει την αποφασιστικότητα, μαζικότητα και μαχητικότητα των διαδηλωτών που κατάφεραν να φτάσουν στην αμερικάνικη πρεσβεία, έτσι και οι πρωτοφανείς χαφιεδίστικου τύπου δημοσιοποιήσεις βουλευτή της ΝΔ που στοχοποιούν διαδηλωτή της συγκέντρωσης θα πέσουν στο κενό.

Οι φοιτητές δυναμώνουμε τον αγώνα μας για μόρφωση - δουλειά - ζωή, φωνάζουμε ακόμα πιο δυνατά να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, απεμπλοκή της χώρας μας από τα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στη διαδήλωση για να υπερασπιστούν το άγαλμα ενός μακελάρη

Για την επίθεση των ΜΑΤ στην πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία ενάντια στην ανανέωση της Συμφωνίας για τις βάσεις το περασμένο Σάββατο ρωτήθηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της συνέντευξής του στον «ΑΝΤ1» (βλέπε αναλυτικά σελίδα 7). Ο διάλογος έχει ως εξής:

-- Αντιδράσατε έντονα με τον Πομπέο εδώ...

-- Μα βεβαίως και ήταν επόμενο.

-- Υπάρχει ένα πρόβλημα για κάποια επεισόδια που έγιναν και ένα μέλος του ΠΑΜΕ χτύπησε έναν αστυνομικό και έχει διαταχθεί έρευνα.

-- Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, αλλά το πρόβλημα βρίσκεται στη στάση των δυνάμεων των ΜΑΤ, της συγκεκριμένης διμοιρίας των ΜΑΤ που χειρίστηκε έτσι το ζήτημα, ότι επιτέθηκε, ενώ προστάτευε ένα άγαλμα γνωστού μακελάρη, ο οποίος πήρε την απόφαση να ρίξει την πρώτη ατομική βόμβα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, ο οποίος είχε εμπλακεί στα ελληνικά πράγματα με επέμβαση των Αμερικανών κατά την περίοδο 1946-'49, όταν έφευγαν οι Βρετανοί από δω και έμπαιναν τα αμερικάνικα στρατεύματα και οι Αμερικάνοι για να οδηγήσουν μετά χιλιάδες ανθρώπους στις εξορίες, στις φυλακές, σε εκτελέσεις, σε βασανιστήρια και βεβαίως σε μια περίοδο παρανομίας του ΚΚΕ μέχρι το 1974. Είναι αυτός που ξεκίνησε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν όλοι οι λαοί πίστευαν ότι θα υπήρχε περίοδος ειρήνης, τον Ψυχρό Πόλεμο. Αυτό φυλάγανε, ένα άψυχο κουφάρι, εκεί και έκαναν καταστολή μέσα στη διαδήλωση. Η διαδήλωση αυτή, όπως θα είδατε, είχε δεκάδες χιλιάδες κόσμου, είχε γυναικόπαιδα. Εκεί οι ΜΑΤατζήδες, αυτοί οι συγκεκριμένοι 5-6 ήταν, μπήκαν μέσα στη διαδήλωση. Ολα τα πλάνα, αυτά που έδειχναν τα κανάλια και που τα έβλεπε ο ελληνικός λαός, δείχνουν ότι ήταν μέσα στη διαδήλωση. Ηταν κάτω στο δρόμο. Δεν ήταν πίσω από τα κάγκελα, δεν ήταν στο άγαλμα στο παρκάκι. Μπήκαν μέσα, όπου ήταν γυναικόπαιδα, νέοι άνθρωποι. Οι ΜΑΤατζήδες ήταν με τη στολή των ΜΑΤ, με τις ασπίδες τους, τα κράνη τους, τα γκλομπς και κάποιοι στις φωτογραφίες τα κρατούν ανάποδα και είναι πιο επικίνδυνο να χτυπήσεις και να έχεις θύμα κάποιον διαδηλωτή, νέο άνθρωπο ή παιδί. Οι διαδηλωτές, και ο διαδηλωτής που δήθεν έδειρε - όπως λένε - έχει ακάλυπτο το πρόσωπο, ούτε κράνος φοράει, ούτε κρατάει τίποτα στα χέρια. Εχει σηκωμένο το πόδι και το χέρι, αυτό. Και βεβαίως η άμυνα των διαδηλωτών να υπερασπίσουν τις μανάδες, τις γιαγιάδες και τα παιδιά τους εκεί, όταν ο άλλος επιτίθεται με χημικά, κρότου - λάμψης και με γκλομπς μέσα στη διαδήλωση είναι φυσιολογική. Και εσείς να βρισκόσασταν εκεί, κύριε Παπαδάκη, το χέρι σας και το πόδι σας θα το σηκώνατε να ρίξετε μια κλοτσιά. Το ζήτημα είναι να δει η αστυνομία μήπως και η ίδια γελοιοποιείται έτσι; Με το να λένε ότι ένας διαδηλωτής που ήταν άοπλος και χωρίς τίποτα άλλο χτύπησε έναν ΜΑΤατζή που ήταν με τη στολή του, με το κράνος του, με το γκλομπ του και την ασπίδα; Μη συζητάμε. Πρόκειται για αστεία. Δεν είχε καμία δουλειά εκεί η διμοιρία των ΜΑΤ. Δεν ξέρω ποιος έδωσε την εντολή, να ψαχτεί, να γίνει έλεγχος γιατί εκεί είναι η ευθύνη. Δεν έπρεπε να φύγει από εκεί. Διότι οι διαδηλωτές συμβολικά πέταξαν μια μπογιά. Και τι έγινε; Αλλη φορά το είχαν γκρεμίσει ή άλλη φορά δεν πρόλαβαν να το γκρεμίσουν. Το άγαλμα του Τρούμαν, ο ελληνικός λαός το ξέρει, εδώ και δεκαετίες, ακόμα επί χούντας που ήταν εκεί στημένο, το έριχναν και έγραφαν συνθήματα. Ελεος πια.

Εκδηλώσεις ενάντια στην κατάπτυστη Συμφωνία

Σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας καλεί σωματεία και φορείς της πόλης σε σύσκεψη στο ξενοδοχείο «Εσπέρια».

Το Σάββατο 12 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στο Ιλιον (πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, δημαρχείο), θα πραγματοποιηθεί από φορείς της περιοχής εκδήλωση - συναυλία ενάντια στην ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις. Θα μιλήσει η Ελπίδα Παντελάκη, γενική γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, και θα ακολουθήσει συναυλία με το μουσικό συγκρότημα «Υπεραστικοί».

Επίσης το Σάββατο 12 Οκτώβρη στις 7 μ.μ., η Επιτροπή Ειρήνης της 2ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας (Γούβα, Ν. Κόσμος, Παγκράτι) διοργανώνει εκδήλωση - συναυλία ενάντια στην ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις, στην πλατεία Πλυτά στο Παγκράτι. Θα μιλήσει ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με το συγκρότημα της ΣΕΑΑΝ, την Κατερίνα Μπούσδρα και τον Κώστα Λασπιά.

Την Κυριακή 13 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., η Επιτροπή Ειρήνης Κω μαζί με σωματεία και φορείς του νησιού διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση και προβολή αντιπολεμικής ταινίας στο Εργατικό Κέντρο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ