ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΝΕΟΛΑΙΑ
Χρώματα, γέλια και φωνές γέμισαν τον Παιδότοπο

Μοναδικό, χαρούμενο στέκι του Φεστιβάλ από την πρώτη του κιόλας μέρα, ήταν ο Παιδότοπος. Στην αρχή χρωματίστηκε ολόκληρος ο χώρος από τους μικρούς επισκέπτες που από νωρίς «έπιασαν δουλειά» στο εργαστήρι ζωγραφικής και κατασκευής. Το κέφι ανέβηκε στις 19.30 όταν συμμετείχαν όλοι μαζί, αφηγήτρια και παιδιά, στην αφήγηση του παραμυθιού «Μαύρη πεταλούδα» της Ερης Ρίτσου. Ο καθένας είχε δικό του ρόλο: Η μαύρη πεταλούδα που έφυγε από τον τόπο της για να βρει έναν καλύτερο να ζήσει. Αλλος ήταν το μικρό λουλούδι, η κίτρινη, η ροζ και άλλες πεταλούδες, που υποδέχτηκαν την μαύρη. Τα παιδιά έμαθαν με διαδραστικό τρόπο τη σημασία της μετανάστευσης και ότι το διαφορετικό δεν είναι απαραίτητα και κακό.

Ο χώρος του Παιδότοπου συνέχισε με τους Τρομπετίνι και τη μουσικοθεατρική παράσταση «Οι μουσικοί της Βρέμης και η τόλμη των παραμυθιών». Διασκευή του γνωστού παραμυθιού «Οι μουσικοί της Βρέμης». Τα παιδιά, με τις οδηγίες της αφηγήτριας και της ορχήστρας, βοήθησαν τα ζώα της φάρμας να ξεσηκωθούν και να περάσουν τα εμπόδια μέχρι το στόχο τους.

Το πρόγραμμα του Παιδότοπου έληξε με μια μοναδική παράσταση Καραγκιόζη από τον Γιώργο Ταρουνά, που ξεσήκωσε τα παιδιά και τους χάρισε άφθονο γέλιο. Μια παράσταση όπου το όργανο της τάξης από τον πασά προσπαθούσε να πιάσει τον Καραγκιόζη ξεγελώντας και φοβερίζοντας τους φίλους του και απειλώντας τον ίδιο, αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να τον κάνει ό,τι θέλει.

Ταξίδι σε μια Ιστορία αγώνων και αταλάντευτης στάσης

Μια έκθεση με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στο Μαθητικό Στέκι του Φεστιβάλ

Ενα ταξίδι στην Ιστορία του ΚΚΕ, του εργατικού - λαϊκού κινήματος, με στάσεις στις μεγάλες στιγμές της ταξικής πάλης, αποτελεί η διαδραστική έκθεση που φιλοξενείται στο Μαθητικό Στέκι. Μέσα από τα λόγια, τη ζωή και τη στάση τους, αγωνιστές από διάφορες στιγμές της Ιστορίας «μιλούν» στους μαθητές για εκείνο που τους έδωσε τη δύναμη να μείνουν όρθιοι, με το κεφάλι ψηλά, απέναντι στους εκμεταλλευτές. Παρουσιάζουν πώς καθημερινοί άνθρωποι, παιδιά στην ηλικία των σημερινών μαθητών, απέναντι στους εκμεταλλευτές και τη βαρβαρότητά τους έδειξαν τεράστια δύναμη, την οποία άντλησαν μέσα στη συλλογική πάλη για τη νέα σοσιαλιστική κοινωνία.

Η διαδρομή στην έκθεση ξεκινά με την παρουσίαση επτά χρονικών περιόδων: 1918 - 1936, με σταθμό την ίδρυση του ΚΚΕ, τους πρώτους εργατικούς αγώνες και τα πρώτα σοβαρά βήματα στην οργάνωση της ταξικής πάλης. 1936 - 1940, την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά, το χτύπημα του ΚΚΕ, με σταθμό το Μάη του '36. 1940 - 1945, τα χρόνια του Β' Παγκόσμιου Πόλεμου, που βρήκε το ΚΚΕ στην παρανομία, με χιλιάδες μέλη και στελέχη του στις φυλακές, το σάλπισμα αντίστασης, το γράμμα του Ζαχαριάδη, τη δράση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. 1945 - 1949, με την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης, την ένοπλη σύγκρουση για την εξουσία, την εποποιία του ΔΣΕ. 1950 - 1967, τα χρόνια των διωγμών, των εξοριών, όπου οι κομμουνιστές κράτησαν αταλάντευτη στάση. 1967 - 1974, περίοδος που περιλαμβάνει την ίδρυση της ΚΝΕ, που έδωσε κουράγιο στο λαό, τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ, την αντεπανάσταση, τους σύγχρονους αγώνες.

Για κάθε μία από αυτές τις περιόδους, στη διάθεση του επισκέπτη είναι διαθέσιμο και από ένα τάμπλετ, με αντίστοιχο επιλεγμένο οπτικοακουστικό υλικό που τον βάζει στο κλίμα της εποχής, στέκεται σε μεγάλες στιγμές του κινήματος και προβάλλει τραγούδια και άλλα έργα που γράφτηκαν εμπνευσμένα από τους αγώνες. Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά την περίοδο 1936 - 1940, υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό για το ματωμένο Μάη και αφιέρωμα στο τραγούδι «Μέρα Μαγιού», με τους Μίκη Θεοδωράκη και Γιάννη Ρίτσο να συνομιλούν για την ιστορία του τραγουδιού.

Πολεμάμε και τραγουδάμε και σήμερα!

«Εσμιξαν» η παλιά με τη σύγχρονη γενιά που παρακολούθησαν το θεατρικό έργο του Βασίλη Λιόγκαρη «Για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ» από τη θεατρική ομάδα της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών και Φίλων Εξορισθέντων (ΠΕΑΦΕ) στο Στέκι Πολιτισμού. Μέσα από δραματοποιημένες σκηνές, απαγγελίες και τραγούδια, με «δρεπάνια» και «σφυριά» στα χέρια των ηθοποιών, «ζωντάνεψαν» οι σταθμοί όλων των μεγάλων αγώνων του λαού, από τα «νεανικά» χρόνια του ΚΚΕ, το ΕΑΜ, τον ΔΣΕ, την αντιδικτατορική πάλη. Ο Β. Λιόγκαρης, που ήταν παρών στην εκδήλωση, δήλωσε στο «Ριζοσπάστη»: «Το έργο είναι μια αναπαράσταση της ιστορίας του Κομμουνιστικού Κόμματος, προσωποποιημένη, σε ένα στιλ αρχαίας τραγωδίας με το χορό που είναι ο λαός, η εργατική τάξη, οι αγρότες που τον ακολουθεί και αυτός στην πορεία εξιστορεί τα πάθη του, εξιστορεί από πού προήλθε, για ποιους και για τι αγωνίζεται. Και στο τέλος καταλήγει να λέει ότι οι αγώνες μου για ένα καλύτερο μέλλον με κράτησαν και θα με κρατήσουν για πάντα νέο. Αυτό είναι το μήνυμα του έργου που δόθηκε λίγο προσωποιημένα».

Κέντρισε το ενδιαφέρον η επίδειξη του Παγκράτιου

Οι εκδηλώσεις στο αθλητικό στέκι, για μια φορά ακόμη, βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίδειξη του αθλήματος του Παγκράτιου από μέλη του αθλητικού συλλόγου «Θησέας» «Κάτω Πατησίων» και αθλητές της εθνικής ομάδας. Το «παρών» από πλευράς Ομοσπονδίας του αθλήματος έδωσαν ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Παγκράτιου Αθανάσιος Νακάσης και ο γενικός γραμματέας Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Η εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του γενικού γραμματέα Παναγιώτη Κανελλόπουλου, ο οποίος ευχαρίστησε το ΚΣ της ΚΝΕ για το γεγονός ότι για τρίτη φορά κάλεσε την Ομοσπονδία Παγκρατίου στο Φεστιβάλ, προκειμένου να παρουσιάσει το άθλημα. Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο αντιπρόεδρος Αθανάσιος Νακάσης, ο οποίος εξήγησε τα οφέλη της ενασχόλησης με το άθλημα, το οποίο όπως είπε δεν έχει ηλικία.

Οι μικροί φίλοι της ΚΝΕ στο Φεστιβάλ

Στο Μαθητικό Στέκι του 41ου Φεστιβάλ τη δική τους γωνιά έχουν και οι μικροί φίλοι της ΚΝΕ. Παιδιά των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου από πολλές γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά βρήκαν το δικό τους χώρο, με φωτογραφίες από πολύμορφες δραστηριότητες και πρωτοβουλίες όπου συμμετείχαν ομάδες παιδιών τα προηγούμενα χρόνια.

Οι μικροί μαθητές συναντιούνται εκεί και εξερευνούν όλο το Φεστιβάλ. Επισκέπτονται το βιβλιοπωλείο, τις αντιπροσωπείες από Κομμουνιστικές Νεολαίες άλλων χωρών, τη μεγάλη έκθεση για τους αλύγιστους της ταξικής πάλης και παίζουν ομαδικά παιχνίδια.

Οι μικροί φίλοι της ΚΝΕ κάνουν την αρχή στο Φεστιβάλ και συνεχίζουν στη νέα χρονιά με νέες παρέες και νέους στόχους. Ετσι, στο δικό τους χώρο δηλώνουν και συμμετοχή:

-- Στην παιδική θεατρική ομάδα

-- Στην παιδική χορωδία

-- Στις δραστηριότητες της ομάδας στη γειτονιά τους.

Για την πρόσβαση στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης»

Με λεωφορείο

Οσοι ξεκινούν από Αθήνα προς το πάρκο, μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις εξής λεωφορειακές γραμμές:

-- Α10 Σταθμός Λαρίσης - Αχαρναί, Β10 Πλατεία Βάθης - Αχαρναί, 735 Σταθμός Κάτω Πατήσια - Ζεφύρι - Αχαρναί και να κατέβουν στη στάση «1η Πολυκατοικιών».

-- Β12 Μάρνη - Ανω Λιόσια, 711 Ζοφριά - Αττική και να κατέβουν στη στάση «6η Χασιάς».

-- 420 Πειραιάς - Αγιοι Ανάργυροι, 892 Αγία Βαρβάρα - Χαϊδάρι - Αγιοι Ανάργυροι και να κατέβουν στη στάση «Τέρμα».

Οδικώς

-- Από την Αττική οδό, οι επισκέπτες μπορούν να ακολουθήσουν τον κόμβο 7 που οδηγεί στη Λεωφόρο Δημοκρατίας και τον Κόμβο 6 που οδηγεί στη Λεωφόρο Χασιάς (Φυλής).

-- Από την Εθνική Οδό, οι οδηγοί πρέπει να χρησιμοποιήσουν την έξοδο στον κόμβο για Αγίους Αναργύρους - Ιλιον («Τρεις Γέφυρες»).

Τέλος, όσοι εξυπηρετούνται από τον προαστιακό, κατεβαίνουν στη στάση Αγίων Αναργύρων και από εκεί φτάνουν στο χώρο του Φεστιβάλ με τα λεωφορεία Α10, Β10, 735, Β12, 711.

Αναλυτικά ρεπορτάζ για την εκδήλωση - συζήτηση στο Στέκι Πολιτισμού για τον κομμουνιστή λογοτέχνη Θέμο Κορνάρο, με ομιλήτρια την Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού, καθώς και για τη συζήτηση στο Μαθητικό Στέκι με θέμα: «Τι μαθαίνουμε τελικά στο σχολείο», με ομιλητή τον εκπαιδευτικό Ανδρέα Καργόπουλο, θα δημοσιευτούν σε επόμενα φύλλα του «Ριζοσπάστη».

41ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ