ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Με τη νοθεία ο ΣΥΝ επιδιώκει να επιβιώσει συνδικαλιστικά

Με συγκεκριμένα στοιχεία οι ταξικές δυνάμεις απέδειξαν χτες σε συνέντευξη Τύπου το όργιο που εξελίσσεται αυτές τις μέρες στις εκλογές του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας

Από αριστερά προς τα δεξιά: Η Σοφία Καλαντίδου, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος και ο Γιώργος Πέρρος στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου

Motion Team

Από αριστερά προς τα δεξιά: Η Σοφία Καλαντίδου, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος και ο Γιώργος Πέρρος στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Το όργιο νοθείας που εκτυλίσσεται με οργανωτές την πλειοψηφία της διοίκησης (ενορχηστρωτής ο ΣΥΝ και οι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) στις εκλογές του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας και Πλεκτικής Βορείου Ελλάδας αποκαλύφθηκε μέσα από συγκεκριμένα στοιχεία που παρουσίασε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, ξεμπροστιάζοντας συνολικά το ρόλο που παίζουν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων.

Οπως επισήμανε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μέλος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και γγ του ΕΚΘ, οι συγκεκριμένες δυνάμεις προσπαθούν με κάθε τρόπο να κρατήσουν την πλειοψηφία. Εχουν αλλοιώσει τα μητρώα και δεν επιτρέπουν στους εκπροσώπους της μειοψηφίας που ανήκουν στο ΠΑΜΕ να δουν τα μητρώα, τα οποία είναι έγγραφα του σωματείου τους.

Συγκεκριμένες καταγγελίες

Οι συνδικαλιστές των ταξικών δυνάμεων κατήγγειλαν ότι:

  • Στις δύο τελευταίες αρχαιρεσίες του συνδικάτου (τη φετινή και αυτή που έγινε πριν τρία χρόνια) καίγονται τα μητρώα και φτιάχνονται καινούρια από την αρχή χωρίς κανέναν έλεγχο.
  • Είναι εκατοντάδες οι μαζικές διαγραφές αλλά και εγγραφές στο σωματείο χωρίς ενημερώσεις. Αυτές τις μέρες παρουσιάστηκαν στο ΕΚΘ άτομα που, χωρίς να ξέρουν καν σε ποιο σωματείο ψηφίζουν, έλεγαν «μου είπαν από την τοπική του ΠΑΣΟΚ», «μου είπαν από την τοπική του ΣΥΝ να 'ρθω να ψηφίσω». Ακόμα, παλιά μέλη που πλέον δεν εργάζονται στον ιματισμό.
  • Αν και σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του σωματείου οι εκλογές ξεκινούσαν στις 3 μ.μ., στην πραγματικότητα γίνονταν από τις 8 το πρωί εν κρυπτώ (χωρίς την παρουσία του συνδυασμού του αντιπροσώπου που στηρίζει το ΠΑΜΕ). «Στα ψιλά» αναφέρεται ότι τα πρωινά θα γίνουν εκλογές και «σε κάποιους εργασιακούς χώρους».
  • Συμπαραστάτη βρήκαν τον δικαστικό αντιπρόσωπο κύριο Μαυρανδρέα, που έχει καταγγελθεί επανειλημμένα με βαρβάτες παρανομίες στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Αποστολή τους η εξυπηρέτηση του κεφαλαίου

Την επιδίωξη των «Αυτόνομης Παρέμβασης» - ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ όχι μόνο να κουρελιάζουν τις επιλογές των εργαζομένων, αλλά και να τους παραδίδουν στην ασυδοσία του κεφαλαίου, επιβεβαιώνει και η «δράση» που έχει το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας Βορείου Ελλάδας με τη συγκεκριμένη πλειοψηφία. Τα παραδείγματα βοούν:

  • Οταν οι εργαζόμενοι στο «Ουράνιο Τόξο», που είχαν απολυθεί, κατέλαβαν πριν 2 χρόνια το εργοστάσιο και προσπαθούσαν να κρατήσουν τα μηχανήματα ως μέσο πίεσης, στελέχη της ΠΑΣΚΕ και της «ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ» έκαναν ό,τι μπορούσαν για να προχωρήσει το «λουκέτο».
  • Οταν στη Δυτική Θεσσαλονίκη έκλεισε σε μια νύχτα η βιοτεχνία ΑΞΙΟΝ και ΡΑΜΕΡ, ο εργοδότης είπε στις εργαζόμενες ότι αν θέλουν να βρουν λύση να πάνε στο δικηγόρο του συνδικάτου. Εξήντα οικογένειες έμειναν χωρίς μεροκάματο και το σωματείο δεν έβγαλε ούτε μια ανακοίνωση.
  • Η πρόεδρος της ΜΙΝΕΡΒΑ σε εργατική διαφορά στην Επιθεώρηση Εργασίας όχι μόνο πήρε το μέρος της εργοδοσίας, αλλά δεν έγραφε και την εργαζόμενη στο σωματείο γιατί δεν την είχε προσλάβει μόνιμα η επιχείρηση!
  • Η πλειοψηφία του Συνδικάτου, του ΕΚΘ και της ΓΣΕΕ πρωτοστάτησαν και μεσολάβησαν για να παίρνει θαλασσοδάνεια και μετά να απολύει ο Λαναράς.
Ενοχλεί η δράση του ταξικού κινήματος

«Ο ΣΥΝ χτυπάει συνειδητά στο πρόσωπό μου το ΠΑΜΕ, το ΚΚΕ» σημείωσε η βουλευτής του ΚΚΕ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, Σοφία Καλαντίδου, αναφερόμενη στις πρόσφατες συκοφαντίες του ΣΥΝ. «Δεν μπορείς να μιλήσεις για γεγονότα που δεν έγιναν» σημείωσε, τονίζοντας: «Εμείς θέλουμε να βάλουμε φρένο στη νοθεία. Εμείς δε θα σταματήσουμε να κάνουμε τους ελέγχους μας».

Αναφορικά με την επίθεση που εξαπολύεται σε βάρος του ΠΑΜΕ, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σημείωσε: Αυτό που τους ενοχλεί είναι η απείθαρχη στάση του ΠΑΜΕ απέναντι στην αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, σε αντίθεση με όλες τις άλλες ευρωλάγνες δυνάμεις. Κυρίως αυτό που ενοχλεί είναι ο απεγκλωβισμός και η ένταξη νέων δυνάμεων, νέων συνδικάτων, νέων συνδικαλιστών στο ΠΑΜΕ που υπηρετεί τις ανάγκες της εργατικής τάξης».

«Η "Αυτόνομη Παρέμβαση" του ΣΥΝ είναι μία χούφτα συνδικαλιστές που επιχειρούν να επιβιώσουν στον ιδιωτικό τομέα με το φιλί της εργοδοσίας. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι στον ιδιωτικό τομέα οι εργάτες και οι εργάτριες τους έχουν γυρίσει την πλάτη», κατέληξε.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ: Τη σημασία που έχουν οι αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας για την ενίσχυση των αγώνων του κλάδου ανέδειξε και η μαζική συμμετοχή των εργατών σε μεγάλο εργοτάξιο του Ελαιώνα, όπου χτες στήθηκε κάλπη. Οι εκλογές θα συνεχιστούν μέχρι τις 31 Οκτώβρη. Οι οικοδόμοι μπορούν να ψηφίζουν καθημερινά Δευτέρα - Σάββατο στα κατά τόπους παραρτήματα, από τις 5 μ.μ. μέχρι τις 9 μ.μ., και τις Κυριακές, από τις 10 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ.

«ΤΕΛΕΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ»: Να μην υποκύψουν σε κανέναν εργοδοτικό εκβιασμό καλεί τους υπαλλήλους στην «Teleperformance» το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Νομού Αττικής, καθώς, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, την περασμένη Δευτέρα, η εταιρεία διέκοψε την παραγωγή επικαλούμενη τεχνικούς λόγους. Την επόμενη μέρα ζήτησε από πολλούς εργαζόμενους να κάνουν υπερωρίες για να γίνει ό,τι δεν έγινε την παραμονή, αλλιώς δε θα πληρώνονταν για τις ώρες αυτές. Εξαπέλυσε μάλιστα απειλές ενάντια σε όσους αντέδρασαν. Το ΣΕΤΗΠ τούς καλεί σε σύσκεψη την Κυριακή 12 Οκτώβρη, στις 5.30 μ.μ., στην αίθουσα της Χαλκοκονδύλη 37, στο 2ο όροφο.

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης και παράσταση διαμαρτυρίας στο δημοτικό συμβούλιο πραγματοποίησαν χτες το βράδυ εργαζόμενοι της πόλης με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ), ζητώντας να σταματήσει ποινικοποίηση των αγώνων από τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης. Αφορμή αποτέλεσε η σημερινή εκδίκαση της μήνυσης που κατέθεσαν ο δήμαρχος και η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης εναντίον του μέλους του ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων στο Δήμο, εκλεγμένου με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ, Δημήτρη Πατσιά. Παρόμοια συγκέντρωση συμπαράστασης στο συνδικαλιστή πραγματοποιείται σήμερα το πρωί στις 9 μπροστά στα δικαστήρια.

ΟΔΗΓΟΙ ΦΟΡΤΗΓΩΝ: Το Συνδικάτο Επαγγελματιών Οδηγών «Ο ΕΡΜΗΣ», επικεφαλής στην απεργιακή κινητοποίηση των οδηγών και των υπόλοιπων εργαζόμενων στην πτωχευμένη εταιρεία ΕΛΕΥΘΕΡΑΚΟΣ ΑΕ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ διοργανώνει συνέντευξη Τύπου με θέμα τους πραγματικούς λόγους των οδικών ατυχημάτων - εγκλημάτων. Η συνέντευξη Τύπου θα δοθεί την Παρασκευή 10 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ΕΛΕΥΘΕΡΑΚΟΣ ΑΕ, στον Ασπρόπυργο Αττικής, στη θέση «Γκόριτσα».

ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ: Τα δεδουλευμένα τριών μηνών και αναδρομικά οφείλει σε, περίπου, 80 εργαζόμενους - συμβασιούχους που απασχολούνται στη δημοτική επιχείρηση, η δημοτική αρχή (ΝΔ) Αιγάλεω. Ορισμένοι από τους εργαζόμενους έχουν απολυθεί τον προηγούμενο μήνα - καθώς έληξαν οι συμβάσεις τους - χωρίς, επιπλέον, να πάρουν ούτε την εξόφλησή τους. Την περασμένη Τετάρτη οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη δημοτική αρχή διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους, ενώ χτες αργά το βράδυ αναμενόταν να προχωρήσουν σε νέα παράσταση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Δυο νεκροί εργάτες στην Εύβοια

Δυο ακόμα εργάτες από την Εύβοια προστέθηκαν στον ατελείωτο κατάλογο των αδικοχαμένων την ώρα του μεροκάματου. Στις 30 Σεπτέμβρη κατέληξε ο 23χρονος Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, που νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Αθήνας από τις 16 Σεπτέμβρη, όταν έπεσε στο φρεάτιο του ανελκυστήρα νεοαναγειρόμενης οικοδομής στην Κάρυστο. Ο 23χρονος έπεσε από ύψος 9 μέτρων, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στα πόδια, τη μέση και το θώρακα. Ο νέος και ο πατέρας του εργάζονταν σαν υπεργολάβοι της εργολαβικής εταιρείας «Αφοί Μήτρου». Τη μάχη με τη ζωή έχασε στις 4 Οκτώβρη ο 49χρονος Δημήτριος Χάλιος απ' τη Χαλκίδα, που τραυματίστηκε θανάσιμα από πτώση σε οικοδομή στη Χαλκίδα στις αρχές του χρόνου και νοσηλευόταν στο ΚΑΤ, σε κωματώδη κατάσταση. Ο 49χρονος που είχε αναλάβει την τοποθέτηση πλακιδίων, έπεσε από το πατάρι του ισογείου, από ύψος τριών μέτρων, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org