ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Η πρώτη βροχή έφερε θάνατο

Τα ρέματα βρήκαν ξανά τη φυσική τους κοίτη, ανατρέποντας τα έργα μιας πολιτικής που ασκείται για τα κέρδη του κεφαλαίου και θεωρεί αναλώσιμους τους ανθρώπους. Δύο νεκροί, ανυπολόγιστο κόστος σε σπίτια, δρόμους, αποθήκες

Avaton

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ (της απεσταλμένης μας Αννας ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ).-

Νεκροί, τραυματίες, πλημμυρισμένα σπίτια, καταστήματα, παραλυμένο οδικό δίκτυο, φουσκωμένοι όλοι οι χείμαρροι της περιοχής, μικροί και μεγάλοι, όσοι δεν υπερχείλισαν και έπνιξαν κόπους μιας ζωής. Το δίκτυο του ΟΤΕ υπέστη σημαντικές βλάβες, καθώς και το δίκτυο ύδρευσης σε όσα χωριά είχαν αποκτήσει. Αυτή είναι η τραγική εικόνα που ξημέρωσε την Κυριακή για τις περισσότερες από τις περιοχές της Χαλκιδικής. Εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης, αλλά και πολλών υπηρεσιών. Οι κάτοικοι σε απόγνωση απαιτούν άμεση και πλήρη αποζημίωση και όχι την ταρίφα του 200χίλιαρου με το οποίο «καθαρίζει» τις υποχρεώσεις της η κυβέρνηση.

Ιερισσό, Παναγιά, Γομάτι, Βουρβουρού, Πευκοχώρι, Ολυμπιάδα, Σταυρός, Βόλβη και ο κατάλογος δεν τελειώνει. Δεκάδες χωριά από το βράδυ του Σαββάτου βρέθηκαν στο έλεος των καιρικών φαινομένων. Δεκαετίες τώρα βρίσκονται στο έλεος της κυβερνητικής εγκληματικής πρακτικής που αφήνει ανοχύρωτο τον τόπο χωρίς βασικά έργα υποδομής, ενώ από την άλλη υποθάλπει τις εγκληματικές επιπτώσεις που κρύβονται πίσω από τις επενδύσεις που «ευλογεί», όπως η μεταλλουργία χρυσού «TVX Gold» στην Ολυμπιάδα. Και το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά εξοργιστικό.

Δύο δραματικές μέρες και νύχτες πέρασαν εκατοντάδες άνθρωποι στις πληγείσες περιοχές και η μέρα που ξημερώνει κανείς δεν ξέρει τι καταστροφή θα φέρει. Αφού όλοι πλέον ελπίζουν στον καιρό και εύχονται να κοπάσει η κακοκαιρία. Δύο μερόνυχτα παλεύουν με τα νερά και τις λάσπες, προσπαθώντας να σώσουν κάτι από τα σπίτια και τα μαγαζιά τους. Μαζί τους δεκάδες μηχανήματα της Νομαρχίας και των Δήμων, καθαρίζουν τους χειμάρρους από τα μπάζα που κατέβασαν τα νερά, μαζεύουν τα στραπατσαρισμένα αυτοκίνητα (160 μόνο στην Παναγιά), την κομματιασμένη άσφαλτο, τις γκρεμισμένες προσόψεις καταστημάτων. Τα συνεργεία της Πρόνοιας από χτες ξεκίνησαν την καταγραφή των ζημιών, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί ως την Τετάρτη. Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για ζημιές μεγαλύτερες των 2 δισ. δραχμών. Προχτές ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Β. Βαλασόπουλος ανακοίνωσε πως θα διατεθούν 150 εκατ. δραχμές για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών.

Avaton

Στις πληγείσες περιοχές περιόδευσε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ με τον βουλευτή Αγγελο Τζέκη. Είδε από κοντά την απόγνωση και άκουσε το αίτημα των κατοίκων που διατυπώθηκε πολλές φορές: «Ολική αποζημίωση και έργα υποδομής που δε θα θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και τις περιουσίες μας».

Στο Σταυρό ο δήμαρχος Ρεντίνας Γ. Στοΐτσας αναφέρει πως τα έργα διάνοιξης των δρόμων στη Βόλβη, καθαρισμού των χειμάρρων από τα μπάζα που κατέβασε το νερό, γίνονται με πιστώσεις του δήμου. Από μια πρώτη καταγραφή έχει προκύψει πως τουλάχιστον 150 σπίτια, καταστήματα και αποθήκες με καπνά και ξυλοκάρβουνα έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές. Στην είσοδο του Σταυρού ο ένας χείμαρρος κατεβαίνει ανεξέλεγκτος, αφού δεν υπάρχουν έργα υποδοχής και διοχέτευσης των υδάτων. «Απαιτείται διευθέτηση του χειμάρρου», δηλώνει ο δήμαρχος, όμως ο ίδιος δηλώνει πως δεν υπάρχουν κονδύλια για το έργο. Ο άλλος χείμαρρος, που πέφτει μέσα στο χωριό και από εκεί στη θάλασσα, σκεπάστηκε από τα μπάζα που κατέβασε το νερό και τα νερά έφευγαν πάνω από τη γέφυρα.

Στην Ολυμπιάδα, οι κάτοικοι ζουν τις επιπτώσεις από την ασύδοτη δράση της TVX, που με τις ευλογίες και την ενεργό στήριξη της κυβέρνησης θέλει να μετατρέψει την περιοχή σε κρανίου τόπο. Την ώρα που το κλιμάκιο έφτασε στο χωριό, μηχανήματα μπάζωναν το τούρκικο ρέμα, προκειμένου να το εκτρέψουν γιατί το νερό έχει διπλασιάσει το πλάτος του χειμάρρου και πέφτει πάνω στα σπίτια.

Avaton

Αγανακτισμένοι μιλούν για τη μεγάλη καταστροφή που ήρθε από τον Μαυρόλακα, το άλλο ποτάμι που κατεβαίνει από τη λεκάνη της Κυπουρίστρας. Τη λεκάνη όπου η TVX άνοιγε παράνομα δρόμους, με την κάλυψη κυβέρνησης και των υπηρεσιών της, μπάζωνε ρέματα και όλα εκείνα τα μπάζα, μαζί με τα «στείρα» υλικά των μεταλλείων, που επί δεκαετίες αποθέτονταν στο βουνό, τα είδαν μέσα στα σπίτια τους, στα χωράφια τους.

«Σκεφτείτε τι θα είχε συμβεί αν λειτουργούσε το εργοστάσιο. Τι δηλητήριο θα κατέβαζε το νερό. Αλλά η κυβέρνηση χωρίς να επιδιορθώνει τις καταστάσεις τις παλιές, πάει να ανοίξει καινούριες πληγές. Ας δούνε την κατάντια», αναφέρει ο Νίκος Μήτσιου, πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ολυμπιάδας.

Στην Παναγιά οι κάτοικοι, οι δημοτικοί σύμβουλοι, όλοι, με μια φωνή ζητάνε την εκ νέου κατασκευή του έργου διευθέτησης των χειμάρρων που κατεβαίνουν από το βουνό, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες. Καταγγέλλουν το έγκλημα: Μπαζώθηκε το ρέμα. Από το 1965 ξεκίνησε η δημιουργία δύο αγωγών για τη διοχέτευση ομβρίων υδάτων, αποχέτευσης και των νερών του χειμάρρου. Το έργο ολοκληρώθηκε το 1996. Οι αγωγοί, διαμέτρου 2 επί 2 μέτρων, ενώνονταν σε έναν τρίτο αγωγό της ίδιας διαμέτρου, από τον οποίο στη συνέχεια έφευγαν και χύνονταν. Αυτός ο αγωγός έσκασε στο σημείο της ένωσης από τη μεγάλη πίεση. «Δεν μπορεί να βιάζεις τη φύση. Δεν μπορεί να εγκληματείς με κακοτεχνίες».

Avaton

Ο Δημήτρης Δρούγκας, δήμαρχος Παναγιάς, ζητά από το κλιμάκιο του ΚΚΕ να ασκήσει πίεση ώστε να αποκατασταθούν άμεσα οι πληγές στον τόπο του. Εκεί όπου ένας 30χρονος, ο Ν. Φούσας, έχασε τη ζωή του παλεύοντας με τα κύματα των χειμάρρων.

Αλλά και σε άλλες περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Χαλκιδικής πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα, ξεριζώθηκαν δέντρα, υπερχείλισαν χείμαρροι. Δρόμοι και καλλιέργειες σκεπάστηκαν από τόνους λάσπης, ενώ υπήρξαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και στην τηλεφωνική επικοινωνία.

Το απόγευμα του Σαββάτου στο Αγιον Ορος βρέθηκε πνιγμένος σε χείμαρρο ο 54χρονος μοναχός Γεώργιος Βαρβαρόπουλος.

Σημαντικές ζημίες προκλήθηκαν σε σπίτια και καταστήματα του Αγίου Νικολάου Χαλκιδικής, ενώ αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά. Στη Βουρβουρού, όπως και σε άλλες παραθαλάσσιες περιοχές της Χαλκιδικής, οι καταστροφές είναι μεγάλες. Στο Πευκοχώρι της Κασσάνδρας η Πυροσβεστική απεγκλώβισε έναν οδηγό από το όχημα στο οποίο επέβαινε και το οποίο παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.

Avaton

ΑΤΤΙΚΗ
Οπως πάντα: δρόμοι ποτάμια

Η μετατροπή πολλών δρόμων της Αθήνας σε ποτάμια, τα πλημμυρισμένα υπόγεια, οι εκτός λειτουργίας φωτεινοί σηματοδότες, ήταν το αποτέλεσμα της σαββατιάτικης βροχής και η απόδειξη ότι ο κυβερνητικός μηχανισμός για άλλη μια φορά ήταν ανέτοιμος και συνεπώς ανίκανος να αντιμετωπίσει τα αποτελέσματα μιας νεροποντής. Από τη νεροποντή πλήγησαν κυρίως οι περιοχές της Δυτικής Αττικής και του Πειραιά, όπως Κορυδαλλός, Νίκαια, Χαϊδάρι και Λιόσια από όπου η Πυροσβεστική δέχτηκε τις περισσότερες κλήσεις για άμεση επέμβαση. Εξάλλου, κυκλοφοριακή συμφόρηση προκλήθηκε λόγω της βροχής στην Εθνική οδό

Αθηνών - Κορίνθου, γιατί στο ρεύμα προς Αθήνα συσσωρεύτηκαν πολλά νερά, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να διεξάγεται σε μία λωρίδα κυκλοφορίας από το ύψος των διυλιστηρίων Ασπροπύργου μέχρι το Σχιστό. Επιπλέον, οι φωτεινοί σηματοδότες που τέθηκαν εκτός λειτουργίας προκάλεσαν κομφούζιο σε πολλές κεντρικές αρτηρίες της Αθήνας, όπως στην Κηφισίας, στην Κατεχάκη, στη Βουλιαγμένης, στην Αλεξάνδρας, στην Πανόρμου κ.ά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ