ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εντείνεται ο απεργιακός αγώνας σε Υγεία και άλλους κλάδους

Κόντρα και στον νέο αντιαπεργιακό νόμο που προωθεί η κυβέρνηση

Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα ασθενοφόρα

Copyright 2022 The Associated

Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα ασθενοφόρα
Την απόφασή τους να συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις δηλώνουν εργαζόμενοι και συνδικάτα στη Βρετανία, μετά και τη στάση της κυβέρνησης στις χτεσινές συναντήσεις υπουργών με συνδικαλιστικές ηγεσίες, όπου οι κυβερνητικές αντιπροσωπείες όχι μόνο δεν δεσμεύτηκαν για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών απέναντι στην τεράστια ακρίβεια, αλλά συνέδεσαν τα όποια ψίχουλα παζαρεύουν στους μισθούς με την παραπέρα εντατικοποίηση της εργασίας.

Εκπρόσωπος του συνδικάτου Unite δήλωσε χτες το μεσημέρι ότι η κυβέρνηση «ήθελε μόνο να μιλήσει για την αύξηση της παραγωγικότητας», δίχως να παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο για αυξήσεις μισθών. Εξέφρασε δε την οργή του για τη στάση του υπουργού Υγείας, Στιβ Μπάρκλεϊ, και την απαίτησή του για ωράρια εργασίας ακόμη και 18 ωρών...

Η ένωση RCN των νοσηλευτών, που έχει εξαγγείλει νέα απεργία στις 18 και 19 Γενάρη, χαρακτήρισε «εντελώς απογοητευτική» τη συνάντηση με τον Μπάρκλεϊ.

Πάνω από 10.000 εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα θα πραγματοποιήσουν αύριο την προγραμματισμένη τους απεργία, δήλωσε το συνδικάτο GMB.

Το περασμένο Σάββατο ολοκληρώθηκε η νέα 48ωρη απεργία χιλιάδων σιδηροδρομικών υπαλλήλων.

Επιπλέον, το συνδικάτο Unison ανακοίνωνε ότι οι εργαζόμενοι στην Περιβαλλοντική Υπηρεσία θα απεργήσουν, για πρώτη φορά, για μισθολογικές αυξήσεις στις 18/1.

Παράλληλα, χιλιάδες εκπαιδευτικοί σε Αγγλία και Ουαλία ψηφίζουν ως το τέλος της βδομάδας για την προκήρυξη απεργιών από το συνδικάτο τους, National Education Union (NEU).

Την Κυριακή ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρ. Σούνακ, κάλεσε τα συνδικάτα των υγειονομικών να αναλάβουν «θαρραλέα και ριζοσπαστική» δράση για να απαλύνουν την εκρηκτική κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), για την οποία βέβαια ευθύνονται όλες οι βρετανικές κυβερνήσεις και όχι οι εργαζόμενοι. Κάλεσε δε τους εργαζόμενους να συμφωνήσουν «σε αυτό που αντέχει οικονομικά η χώρα», δηλαδή να περιοριστούν σε ψίχουλα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθεί νέο αντιαπεργιακό νομοσχέδιο, το οποίο στο όνομα του καθορισμού αυξημένου «προσωπικού ασφαλείας», προωθεί ουσιαστικά την κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος σε υπηρεσίες όπως οι σιδηροδρομικές μεταφορές, η Υγεία, η Πυροσβεστική κ.ο.κ.

ΤΕ Βρετανίας του ΚΚΕ: Ανακοίνωση για την εκρηκτική κατάσταση στην Υγεία

Στο μεταξύ, καθώς η δραματική κατάσταση που επικρατεί εδώ και καιρό στο NHS έχει έρθει ξανά στο προσκήνιο, η Τομεακή Επιτροπή Βρετανίας του ΚΚΕ τονίζει ότι «η ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης της Υγείας και η κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε όλες τις δομές, από τα ιατρεία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ως τις δομές αποκατάστασης, πρέπει να αποτελέσουν άμεσα αιτήματα του εργατικού κινήματος».

Περιγράφοντας την κατάσταση, η ανακοίνωση σημειώνει: «Είναι καθημερινά τα δημοσιεύματα που παρουσιάζουν τις τεράστιες αναμονές για ραντεβού στα ιατρεία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (GP surgeries), την εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, τις λίστες αναμονής για προγραμματισμένα χειρουργεία, τις ασφυκτικά γεμάτες κλινικές που δεν επαρκούν, ειδικά τον χειμώνα.

Επιπλέον, η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο, καθώς μεγάλη είναι η μερίδα των ασθενών που πληρούν τα κριτήρια για εξιτήριο από το νοσοκομείο, αλλά λόγω έλλειψης κατάλληλης δομής κοινοτικής φροντίδας παραμένουν στα νοσηλευτικά τμήματα. Σε πρόσφατο δημοσίευμα, αναζητώντας λύσεις στο παραπάνω πρόβλημα, οι αρμόδιες αρχές αναφέρονταν στη μίσθωση ξενοδοχείων και σε παραχώρηση της απαραίτητης φροντίδας των ασθενών αυτών σε εξωτερικό πρακτορείο (agency).

Η εικόνα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι παρόμοια, αφού η έλλειψη κλινών στα νοσηλευτικά τμήματα εμποδίζει τη γρήγορη μεταφορά των ασθενών που πληρούν τις προδιαγραφές για εξιτήριο από τις ΜΕΘ, με αποτέλεσμα να μπλοκάρονται έτσι κρεβάτια ΜΕΘ που είναι τόσο απαραίτητα για ασθενείς που χρήζουν εντατικής θεραπείας».

Απαντώντας στις αντιαπεργιακές επιθέσεις, επισημαίνει: «Ο αστικός Τύπος, στην προσπάθεια να καλλιεργήσει κλίμα ενάντια στις πρόσφατες απεργίες του νοσηλευτικού προσωπικού και του προσωπικού στα ασθενοφόρα, χρησιμοποίησε το επιχείρημα της "ανηθικότητας της απεργίας", ότι τάχα οι απεργοί "βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές των ασθενών με τη μη παροχή των υπηρεσιών τους".

Η καλύτερη απάντηση στο συγκεκριμένο επικίνδυνο ιδεολόγημα είναι όχι μόνο το αναφαίρετο δικαίωμα στην απεργία με καθορισμό του απαραίτητου προσωπικού ασφαλείας, αλλά και οι ανταποκρίσεις από νοσηλευτικά τμήματα που απήργησαν. Χαρακτηριστικά ανέφεραν ότι η στελέχωση στα τμήματά τους τις μέρες της απεργίας ήταν η καλύτερη των τελευταίων ετών, μιας και τηρήθηκε ο ελάχιστος αριθμός εργαζομένων για την ασφαλή λειτουργία της βάρδιας - κάτι που συμβαίνει ούτως ή άλλως και στις μέρες που δεν έχει απεργία στην πλειονότητα των τμημάτων, τα οποία λειτουργούν με μεγάλες ελλείψεις, μονίμως υποστελεχωμένα και με τραγικές επιπτώσεις για την ασφάλεια των ασθενών».

«Ολη αυτή η τραγική κατάσταση», τονίζει η ΤΕ Βρετανίας του ΚΚΕ, «γιγαντώθηκε τόσο με την πανδημία της COVID-19, όσο και με το Brexit, αφού το ποσοστό των νοσηλευτών από χώρες της ΕΕ έχει μειωθεί δραστικά και η Βρετανία δεν διαθέτει αρκετό νοσηλευτικό προσωπικό. Επιπρόσθετα, η εισαγωγή φοιτητικών διδάκτρων τα τελευταία χρόνια οδηγεί ακόμα λιγότερους Βρετανούς προς τη Νοσηλευτική, με αποτέλεσμα οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό να αγγίζουν πλέον τις 50.000, δηλαδή 1 στις 3 θέσεις παραμένουν κενές. Φυσικά το γεγονός ότι οι απολαβές των νοσηλευτών είναι χειρότερες από τις αντίστοιχες προ δεκαετίας εντείνει το πρόβλημα.

Γίνεται ξεκάθαρο ότι η περαιτέρω υποβάθμιση έρχεται σε συνάρτηση με την ακόμα μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση των παροχών Υγείας και Πρόνοιας».

«Η κατάσταση που παρουσιάστηκε παραπάνω με ελλείψεις σε κρεβάτια και προσωπικό έχει τη σφραγίδα τόσο των Συντηρητικών, όσο και των Εργατικών», τονίζει η ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι «η συσπείρωση των εργαζομένων και η ενίσχυση των σωματείων είναι το πρώτο βήμα ώστε οι εργαζόμενοι να αυξήσουν την πίεση για μια στροφή των σωματείων σε ταξικό προσανατολισμό, μακριά από λογικές ενσωμάτωσης και συμβιβασμού».

Καταλήγει δε σε κάλεσμα πάλης για «σύγχρονες, αναβαθμισμένες παροχές Υγείας και Πρόνοιας για όλο τον λαό, χωρίς διακρίσεις και κοινωνικούς αποκλεισμούς».

ΗΠΑ - ΜΕΞΙΚΟ - ΚΑΝΑΔΑΣ
Τριμερής σύνοδος με φόντο έντονους ανταγωνισμούς

Τριμερής Σύνοδος Κορυφής στην Πόλη του Μεξικού πραγματοποιείται σήμερα. Παίρνουν μέρος οι ηγέτες των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, και του Καναδά, Τζάστιν Τριντό. Η αρχική συνάντησή τους ήταν προγραμματισμένη για χτες βράδυ, ενώ σήμερα αναμένεται η τριμερής σύνοδος.

Στο πλαίσιο της συνόδου, ο Μπάιντεν πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψη Αμερικανού Προέδρου στο Μεξικό εδώ και 9 χρόνια.

Μεταξύ άλλων, καταγράφεται αύξηση του εμπορίου ΗΠΑ - Μεξικού (19% το 2022), εν μέρει και λόγω της μεταφοράς εργοστασίων αμερικανικών μονοπωλίων από την Κίνα στο Μεξικό. Στα «αγκάθια» περιλαμβάνονται τα σχέδια της κυβέρνησης Ομπραδόρ για ενίσχυση των κρατικών εταιρειών Ενέργειας μέσω κρατικών επιδοτήσεων. ΗΠΑ και Καναδάς έχουν προσφύγει κατά του Μεξικού, καταγγέλλοντας ότι παραβιάζει τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής και αφήνοντας πιθανό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων. Οι τρεις ηγέτες θα συζητήσουν επίσης τρόπους «αντιμετώπισης» του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος.

Προτού φτάσει στο Μεξικό, ο Μπάιντεν επισκέφθηκε στο Τέξας τη μεθοριακή πόλη Ελ Πάσο, μία από τις μεγαλύτερες πύλες εισόδου Μεξικανών μεταναστών στις ΗΠΑ κατά μήκος των 3.100 χιλιομέτρων κοινών συνόρων. Ο Αμερικανός Πρόεδρος συναντήθηκε με μέλη της αστυνομίας συνόρων, λέγοντας ότι «έχουν ανάγκη πολλούς πόρους. Θα τους βρούμε».

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβρη έφτασαν τις 230.000 οι συλλήψεις μεταναστών που προσπαθούσαν να μπουν στις ΗΠΑ χωρίς τα απαιτούμενα χαρτιά.

Επιχειρώντας να «χρυσώσει το χάπι» της καταστολής απέναντι στους ξεριζωμένους, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι έως και 30.000 μετανάστες από την Κούβα, την Αϊτή, τη Νικαράγουα και τη Βενεζουέλα θα λαμβάνουν άδεια εισόδου στις ΗΠΑ, αλλά θα πρέπει να φτάνουν στη χώρα αεροπορικώς.

Ο Μπάιντεν δηλώνει ότι επιθυμεί να διορθώσει δήθεν «με ανθρωπιά» το «χαλασμένο» μεταναστευτικό σύστημα, την ώρα που μεταξύ άλλων η κυβέρνησή του έχει παρουσιάσει ένα νομοσχέδιο που περιορίζει το δικαίωμα στην παροχή ασύλου. Συνολικότερα η κυβέρνηση Μπάιντεν ακολουθεί την ίδια σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ, με ταχύρρυθμες απελάσεις παράτυπων μεταναστών, υποχρεωτική εξέταση της αίτησης ασύλου στο έδαφος του Μεξικού κ.ά.

  • Πριν από την τριμερή συνάντηση των ηγετών, η καναδική κυβέρνηση επιβεβαίωσε χτες την αγορά 88 αμερικανικών μαχητικών F-35, έναντι 19 δισ. καναδικών δολαρίων (13,2 δισεκατομμυρίων ευρώ).
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σε ένα ακόμα περιστατικό πυροβολισμών σε δημοτικό σχολείο στις ΗΠΑ, ένας μόλις 6χρονος μαθητής πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά τη δασκάλα του στο δημοτικό σχολείο Ρίτσνεκ της Βιρτζίνια.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Πολλές κοινότητες στη βορειοδυτική Αυστραλία έχουν αποκλειστεί λόγω σοβαρών πλημμυρών που πλήττουν την περιοχή εδώ και μέρες. Στην περιοχή Κίμπερλι, ένας πρώην τροπικός κυκλώνας προκάλεσε ισχυρές βροχοπτώσεις, με πολλούς δρόμους να είναι «αδιάβατοι και πολλές κοινότητες αποκλεισμένες».

ΚΑΪΡΟ.-- Το M/V Glory, ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο, προσάραξε νωρίς χτες το πρωί στη Διώρυγα του Σουέζ. Οπως έγινε γνωστό, στη συνέχεια αποκολλήθηκε και συνέχισε την πορεία του, ενώ αναμένονταν μικρές καθυστερήσεις στον διάπλου της διώρυγας από τα υπόλοιπα πλοία.

ΠΟΡΤΟ ΝΟΒΟ.-- Προεδρικές και βουλευτικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στο Μπενίν της Δυτικής Αφρικής. Αρκετά κόμματα της αντιπολίτευσης απείχαν από τις εκλογές επειδή αποκλείστηκε η συμμετοχή υποψηφίων τους.

ΗΠΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Απεργίες νοσηλευτών σε μεγάλα νοσοκομεία

Απεργία ξεκίνησαν χτες χιλιάδες νοσηλευτές και νοσηλεύτριες σε δύο από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης με αιτήματα μισθολογικά, προσλήψεων και βελτίωσης των εργασιακών συνθηκών. Στον απεργιακό αγώνα συμμετέχουν πάνω από 3.500 νοσηλευτές στο Ιατρικό Κέντρο Μοντεφιόρε στο Μπρονξ και περίπου 3.600 άλλοι στο Νοσοκομείο Ορος Σινά στο Μανχάταν.

Το Συνδικάτο Νοσηλευτών της πολιτείας καταγγέλλει την άκαμπτη στάση της εργοδοσίας, ενώ επισήμανε πως οι ελλείψεις προσωπικού στα δύο μεγάλα νοσοκομεία είναι πλέον τέτοιες που «θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την κατάσταση υγείας των ασθενών».

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι στο «Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο», μετά από απεργίες, υπέγραψαν το περασμένο Σάββατο συμφωνία για σταδιακές μισθολογικές αυξήσεις 7%, 6% και 5% μέσα στην επόμενη τριετία, υπό την προϋπόθεση προσλήψεων απαραίτητου προσωπικού.

ΙΡΑΝ
Νέες καταδίκες σε θάνατο

Τρεις ακόμα καταδίκες σε θάνατο, ανθρώπων που κατηγορούνται για ποινικά αδικήματα στο φόντο των κινητοποιήσεων που συγκλονίζουν το Ιράν από τον Σεπτέμβρη, μετά τον θάνατο της 22χρονης κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί, ανακοίνωσαν οι ιρανικές αρχές την Κυριακή.

Σύμφωνα με το «Mizan Online», οι τρεις κατηγορούμενοι για τον φόνο τριών μελών των δυνάμεων ασφαλείας στις 16/11/2022, στη διάρκεια διαδηλώσεων στην επαρχία Ισπαχάν, καταδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό σε θάνατο. Στη διάρκεια της ίδιας δίκης, άλλοι δύο άνδρες καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης για την ίδια κατηγορία. Ολοι μπορούν να ασκήσουν έφεση.

Μέχρι στιγμής συνολικά 17 άνθρωποι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο με αντίστοιχες κατηγορίες, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Από αυτούς 4 έχουν εκτελεστεί, ενώ οι ποινές άλλων 2 έχουν επικυρωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ