ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Με τα τρακτέρ στις πλατείες κλιμακώνουν τον αγώνα οι βιοπαλαιστές αγρότες

Από τις 22 Γενάρη ξανά στους δρόμους. Εκπρόσωποι 12 Ομοσπονδιών και άνω των 100 Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων συμμετείχαν στη σύσκεψη

Ο Ρίζος Μαρούδας
Ο Ρίζος Μαρούδας
Η οργάνωση συντονισμένων και πολύμορφων κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα το τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη, με έναρξη την έξοδο των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών την Κυριακή 22 Γενάρη, αποφασίστηκε στη μαζική σύσκεψη που οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στη Νίκαια της Λάρισας, το μεσημέρι της Κυριακής, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι 12 Ομοσπονδιών και άνω των 100 Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων, από διάφορους νομούς όλης της χώρας.

Με αυτόν τον τρόπο κλιμακώνουν τον αγώνα για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, προκειμένου να πάρουν μια ανάσα και να συνεχίσουν να παράγουν και να ζουν από τη δουλειά τους. Για την οργάνωση των κινητοποιήσεων, τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσουν τα Διοικητικά Συμβούλια των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών σ' όλη τη χώρα και θα οργανωθούν περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά για την ενημέρωση του αγροτικού κόσμου. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν και αντιπροσωπείες του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λάρισας και της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.

Στους δρόμους του αγώνα γιατί είναι οξυμένα τα προβλήματά μας

Τη σύσκεψη άνοιξε ο Νίκος Ζαμπούκας, εκ μέρους του Αγροτικού Συλλόγου Νίκαιας, και στη συνέχεια χαιρέτισε ο Γιάννης Κουκούτσης, αντιδήμαρχος Κιλελέρ και συνδικαλιστής αγρότης.

Δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις των αγροτών συμμετείχαν στη σύσκεψη
Δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις των αγροτών συμμετείχαν στη σύσκεψη
Εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων την εισήγηση παρουσίασε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας.

Αρχικά τόνισε ότι πρόκειται για σύσκεψη - συνέχεια μιας πολύμηνης αγωνιστικής δραστηριότητας, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα δεν εμφανίζεται μόνο μια φορά τον χρόνο αλλά δίνει συνεχώς «παρών» και αναπτύσσει σταθερά μια πολύμορφη αγωνιστική δράση.

Επειτα, αναφέρθηκε συνοπτικά στα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, όπως:

-- Το υψηλό κόστος παραγωγής, με το ακριβό πετρέλαιο, τις απανωτές αυξήσεις στην τιμή ρεύματος, εξαιτίας της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης», τις αυξήσεις σε ζωοτροφές, λιπάσματα, αγροτικά μέσα και εφόδια.

-- Τις εξευτελιστικές τιμές, ακόμα και κάτω του κόστους παραγωγής, ή το αίσχος των ανοιχτών τιμών, για την πλειοψηφία των προϊόντων, που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι με τις πλάτες και τους νόμους της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου και της ΕΕ, ενώ την ίδια ώρα τα προϊόντα φτάνουν στο ράφι και τη λαϊκή κατανάλωση πολλές φορές ακριβότερα.

-- Την απαράδεκτη κατάσταση με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή από την κακοκαιρία και τις φυτικές και ζωικές νόσους, ενώ ταυτόχρονα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δίνει μερικά ψίχουλα μετά από μεγάλη καθυστέρηση, που δεν καλύπτουν ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα.

Τα προβλήματα αυτά, τόνισε, «ούτε προσωρινά είναι ούτε συγκυριακά ούτε "εισαγόμενα", αλλά αποτελούν μόνιμο βραχνά, αφού όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά εφαρμόζουν τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ και έχουν ως προτεραιότητα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων».

Πρόσθεσε ότι «η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ από 1η Γενάρη 2023 - χωρίς ουσιαστική ενημέρωση για την ΚΑΠ σε αγρότες και κτηνοτρόφους - κινείται σε πολύ χειρότερη κατεύθυνση από ό,τι ισχύει, με περικοπή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στο τσεκ σε όλη τη χώρα για κάθε χρόνο, την κατάργηση του πρασινίσματος, μεγαλύτερα εμπόδια σε νέες ενισχύσεις. Συνοδεύεται από περικοπή συνδεδεμένων ενισχύσεων σε προϊόντα ή ένταξη άλλων προϊόντων που όμως δεν αφορά όλες τις περιοχές της χώρας ώστε με την τακτική του "διαίρει και βασίλευε" η κυβέρνηση να στρέφει τον έναν αγρότη απέναντι στον άλλο ώστε να μη στραφούμε όλοι μαζί απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της».

Διεκδικούμε το αυτονόητο: Να ζούμε από τον μόχθο μας!

Ο Ρίζος Μαρούδας σημείωσε ότι οι βιοπαλαιστές αγρότες - κτηνοτρόφοι διεκδικούν αιτήματα που θα τους εξασφαλίσουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την παραγωγή, να μπορέσουν να ζουν από τον μόχθο τους, όπως:

-- Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια.

-- Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

-- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους.

-- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο αίτημα για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, σημειώνοντας ότι μετά τα μήλα στον νομό Λάρισας, χρειάζεται να υπάρξει αναπλήρωση του εισοδήματος για όλες τις μηλοπαραγωγούς περιοχές της χώρας αλλά και για τα υπόλοιπα προϊόντα που πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους. Ειδικά για το βαμβάκι, επισήμανε πως η κυβέρνηση πρέπει να διαθέσει χρήματα ώστε να υπάρχει αναπλήρωση έως και 1 ευρώ το κιλό.

Δυο μέτρα και δυο σταθμά από την κυβέρνηση

Σχολίασε τη θέση της κυβέρνησης ότι «οι δημοσιονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την ενίσχυση των αγροτών», σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «χρήματα υπήρχαν και υπάρχουν, αλλά είναι πολιτική επιλογή τους να τα δίνουν σε βιομήχανους και εφοπλιστές. Για παράδειγμα, κάθε χρόνο δίνονται 370 εκατομμύρια ευρώ σε εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους για αφορολόγητο πετρέλαιο και επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, ενώ σε εμάς δόθηκαν πέρσι λόγω της πίεσης που ασκήσαμε με τα μπλόκα 68 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που δεν καλύπτει την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου τον τελευταίο χρόνο και είναι πολύ μικρότερο από τα χρήματα που δίνονταν πριν καταργηθεί η επιστροφή φόρου το 2016. Αντίστοιχα η κυβέρνηση μπουκώνει κάθε μήνα με εκατομμύρια τους παρόχους Ενέργειας όταν εμείς πληρώνουμε τουλάχιστον 2 φορές παραπάνω το ηλεκτρικό ρεύμα. Αλλά και η "Motor Oil" εμφανίζει το πρώτο εξάμηνο του 2022 αύξηση κερδών 468% σε σχέση με πέρσι και τα ΕΛΠΕ 324%. Εχουν κάνει σημαία τα δεκάδες δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, πάλι για τις επιχειρήσεις και πάλι σε βάρος του λαού που θα τα πληρώσει στο τέλος και δεν δίνουν σχεδόν τίποτα για τη στήριξη των βιοπαλαιστών αγροτών».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «η κυβέρνηση επικαλείται το πλαίσιο της "ελεύθερης αγοράς"για να μην υλοποιεί το αίτημα για κατώτατες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης. Την ίδια ώρα, εξακολουθεί να προσφέρει "κατώτατα εγγυημένα κέρδη" π.χ. στους εργολάβους που εκμεταλλεύονται τις Εθνικές οδούς και τα διόδια, στους βιομηχάνους που ασχολούνται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

Με αγώνα και πανελλαδικό συντονισμό μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα

Αφού αναφέρθηκε στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών της Αγιάς στη Λάρισα και στα ορισμένα μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους, που αναγκάστηκε να πάρει η κυβέρνηση, τόνισε: «Διαχρονικά, ό,τι έχουμε κατακτήσει ήταν αποτέλεσμα της δικής μας δράσης, με κινητοποιήσεις, μπλόκα, συλλαλητήρια, πίεση προς την εκάστοτε κυβέρνηση. Ούτε ήθελαν ούτε μας έδωσαν κάτι χωρίς να το διεκδικήσουμε και να το κατακτήσουμε με τη μαζική και μαχητική συμμετοχή μας. Δεν μπορούμε να περιμένουμε προκοπή ούτε από τη σημερινή ούτε από μιαν άλλη κυβέρνηση που υπηρετεί τα ίδια συμφέροντα, των λίγων. Αυτός είναι ο δρόμος που χρειάζεται και σήμερα να πορευτούμε και είναι μονόδρομος! Γυρνάμε την πλάτη σε όσους προσπαθούν να σπείρουν την απογοήτευση και τη μοιρολατρία, επαναλαμβάνοντας τα κλασικά περί "αναποτελεσματικότητας των αγώνων", "υποκινούμενων αγροτών" ή καλλιεργούν την αναμονή μπροστά στις ερχόμενες εκλογές».

Σε αυτό το πλαίσιο εισηγήθηκε την πραγματοποίηση συντονισμένων και πολύμορφων κινητοποιήσεων το τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη, σημειώνοντας την ανάγκη να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή μαζικότητα, ώστε να είναι ακόμα πιο έντονη η πίεση προς την κυβέρνηση.

Αγωνιστικό κλίμα και μεταφορά πείρας

Τους αγωνιζόμενους αγρότες χαιρέτισε ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Η παρουσία μας σήμερα εδώ, όπως και τόσες άλλες φορές, θέλει να τονίσει την ανάγκη να δυναμώσει ακόμη περισσότερο ο κοινός αγώνας απέναντι σε αυτήν τη βαρβαρότητα που φέρνει η πολιτική η οποία έχει ως κριτήριο την ενίσχυση των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος της δικής μας ζωής. Που τσακίζει τους μισθούς, το εισόδημα, τα δικαιώματά μας».

«Η διέξοδος βρίσκεται λοιπόν στον δρόμο του αγώνα. Η απάντηση σε όλα αυτά είναι η εικόνα της συγκλονιστικής κινητοποίησης των αγροτών στην Αγιά πριν από λίγες μέρες. Η απάντηση είναι η εικόνα από το ποτάμι των απεργιακών συγκεντρώσεων σε όλη τη χώρα τον περασμένο Νοέμβρη με τη συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων και λαού.

Κι όλα σήμερα γίνονται κι όλα λοιπόν αλλάζουν! Μπορούμε να τα αλλάξουμε σε όφελός μας! Με τη δύναμη του συλλογικού, οργανωμένου και συντονισμένου αγώνα όλου του λαού. Κι απέναντι σε αυτήν τη δύναμη δεν υπάρχει εμπόδιο που τελικά θα σταθεί μπροστά της και θα νικήσει. Γι' αυτό όλες αυτές οι δυνάμεις λυσσομανούν κάθε φορά που με αφορμή μια κινητοποίηση δυναμώνει αυτή η αγωνιστική συμπόρευση κι αλληλεγγύη».

Ο πρόεδρος του ΕΚ μετέφερε την αποφασιστικότητα των σωματείων να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους «για να δυναμώσει αυτός ο προσανατολισμός! Στους νέους αγώνες που θα ξεκινήσετε θα είμαστε ξανά μαζί σας. Το μέλλον της δικής μας ζωής, της ζωής των οικογενειών μας είναι αποκλειστικά δική μας υπόθεση, υπόθεση του αγώνα μας. Δεν μπορούμε να το εναποθέσουμε σε δήθεν εργολάβους καλοθελητές, στις κυβερνήσεις που εναλλάσσονται στην εξουσία, αλλά συνεχίζουν το αντιλαϊκό έργο τους η μια από εκεί που το σταμάτησε η προηγούμενη, πετώντας κανένα ψίχουλο όταν μας κλέβουν το καρβέλι. Δεν έχουμε άλλη επιλογή, όπως η ζωή μάς απέδειξε».

Στη συνέχεια, πήραν τον λόγο οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών και αντάλλαξαν την πείρα τους για τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, για το πώς θα γίνουν βήματα στην οργάνωση και τον συντονισμό του αγώνα σε πανελλαδικό επίπεδο. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πείρα που βγαίνει από την προσπάθεια για το δυνάμωμα και τη ζωντανή λειτουργία των Αγροτικών Συλλόγων.

Σε αυτό το πλαίσιο έγινε η πρόταση για έξοδο των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών στις 22 Γενάρη, με την οποία συμφώνησαν όσοι πήραν τον λόγο αλλά και όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη.

Κλείνοντας, ο Ρίζος Μαρούδας κάλεσε τους συγκεντρωμένους να φτάσουν πλατιά «σε κάθε αγρότη και κτηνοτρόφο που πλήττεται από αυτήν την πολιτική, συζητάμε μαζί του για την αναγκαιότητα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις. Για τον σκοπό αυτό συνεδριάζουμε άμεσα τα Διοικητικά Συμβούλια, οργανώνουμε συσκέψεις, κάνουμε περιοδείες. Απαντάμε επιθετικά σε όσους προσπαθήσουν να υπονομεύσουν τον αγώνα μας, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές συκοφαντίες περί "αναποτελεσματικότητας των αγώνων", "κομματικά υποκινούμενους". Οφείλουμε να γεμίσουμε τις πλατείες με τρακτέρ και εφόσον είμαστε πολλοί και αποφασισμένοι θα βαδίσουμε στον δρόμο του αγώνα που ξέρουμε».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ