ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΘΕΡΙΕΥΟΥΝ ΟΙ ΙΩΣΕΙΣ - ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΣ Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ
Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία, όλο και πιο ασφυκτική γίνεται η κατάσταση στα παιδιατρικά

Κίνδυνος από τα ελάχιστα παιδιατρικά κρεβάτια, ανύπαρκτες οι ΜΕΘ ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα

Από πρόσφατη εξόρμηση της Ομοσπονδίας Γονέων στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»
Από πρόσφατη εξόρμηση της Ομοσπονδίας Γονέων στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»
Μεγάλη προσέλευση στις εφημερίες σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία, πολύωρη αναμονή και ταλαιπωρία, ειδικά για τους μικρούς ασθενείς και τις οικογένειές τους σε παιδιατρικά νοσοκομεία και κλινικές, συνθήκες εξάντλησης για το υγειονομικό προσωπικό: Η έξαρση των αναπνευστικών ιώσεων την περίοδο που διανύουμε βρίσκει το δημόσιο σύστημα Υγείας σε τραγική κατάσταση, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτει την εγκληματική γύμνια ειδικά στα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Οι δυσκολίες άλλωστε είχαν ήδη καταγραφεί από τον περασμένο Δεκέμβρη, με τις εφημερίες να κατακλύζονται από περιστατικά σχετικών λοιμώξεων, με εκατοντάδες οικογένειες να προσέρχονται στα ιατρεία, αναμένοντας 8 - 10 ώρες για τον παιδίατρο.

Η επαναλειτουργία μάλιστα των σχολείων μετά τις γιορτές χωρίς μέτρα προστασίας για μαθητές και εκπαιδευτικούς διαμορφώνει το έδαφος πάνω στο οποίο η πίεση προς τα παιδιατρικά νοσοκομεία αναμένεται να ενταθεί, μια κατάσταση που επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη για ενίσχυση των παιδιατρικών νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και κλάδων.

Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση με τις ΜΕΘ Παίδων, που δεν ξεπερνούν τις 55 σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθιστώντας πια «κανονικότητα» τις διακομιδές από νοσοκομείο σε νοσοκομείο (βλ. σχετικό θέμα). Στη Βόρεια Ελλάδα, μάλιστα, μόνο το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ δεν υπάρχει ούτε ένα τέτοιο κρεβάτι σε Θεσσαλία και Ηπειρο.

Ενα από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν παιδίατροι σε παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής είναι ο αυξημένος αριθμών βρεφών που νοσηλεύονται λόγω λοίμωξης με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV.

Παράλληλα, στην πίεση που δέχονται τα παιδιατρικά νοσοκομεία αποτυπώνεται ανάγλυφα η δραματική απουσία δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Οπως εξηγούν γιατροί, πολλοί γονείς στρέφονται στα παιδιατρικά νοσοκομεία Παίδων και στις εφημερίες τους, καθώς δεν υπάρχουν Κέντρα Υγείας με 24ωρη λειτουργία, στελεχωμένα με παιδίατρους, τα οποία θα μπορούσαν να περιθάλψουν τα περιστατικά των λοιμώξεων που δεν χρήζουν νοσηλείας, να ενημερώσουν και να συμβουλεύσουν τους γονείς. Ετσι, η καταφυγή στην εφημερία γίνεται μονόδρομος και ο όγκος των περιστατικών που φτάνουν στα νοσοκομεία πολλαπλασιάζεται.

Η σημερινή εικόνα είναι αποτέλεσμα του διαχρονικού «ξηλώματος» της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης στο οποίο έχουν επιδοθεί όλες οι κυβερνήσεις. Εξάλλου, μόνο το τελευταίο διάστημα οι δραματικές ελλείψεις προσωπικού, το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις τμημάτων βρέθηκαν στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων σωματείων εργαζομένων στα νοσοκομεία και συνδικαλιστικών οργανώσεων των υγειονομικών.

Στα δύο μεγαλύτερα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής («Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού») μια σειρά τμήματα έχουν συγχωνευθεί. Ετσι, ενώ τα περιστατικά αυξάνονται, Τμήματα όπως το Αιματολογικό και το Βιοχημικό έχουν συγχωνευθεί, ενώ ανάλογα «μπαλώματα» γίνονται και για το Μικροβιολογικό Εργαστήριο. Λίγους μήνες πριν είχε βρεθεί στην επικαιρότητα το αίσχος της λίστας αναμονής στην οποία βρίσκονταν τρεις χιλιάδες παιδιά προκειμένου να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις, λόγω των δραματικών ελλείψεων προσωπικού (αναισθησιολόγων και όχι μόνο). Υπενθυμίζεται δε ότι πριν έναν χρόνο, τον Γενάρη του 2022, η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να κλείσει τις εφημερίες του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης προκειμένου να ανοίξουν εμβολιαστικές γραμμές, με το ίδιο λειψό προσωπικό. Στο παραπάνω φόντο η κυβέρνηση μεθοδεύει την ιδιωτικοποίηση των Παιδοογκολογικών Τμημάτων, με σχέδια που προβλέπουν την αποκοπή τους από τα δημόσια νοσοκομεία και την «ενσωμάτωση» σε ιδιωτικό νοσοκομείο με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ».

Ασφυκτική η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη

Ασφυκτική είναι η πίεση στις Παιδιατρικές κλινικές και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, αφού το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας δεν διαθέτει καν παιδιατρικό νοσοκομείο!

Ετσι, στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», που βγήκε από εφημερία χθες το πρωί, η Παιδιατρική κλινική είναι σχεδόν πλήρης καθώς νοσηλεύονται 35 παιδιά, στην πλειοψηφία τους νήπια και βρέφη με λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Στο Ιπποκράτειο λειτουργεί η μοναδική ΜΕΘ Παίδων για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, με μόλις 8 κλίνες, και η πληρότητα είναι 100%, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δεχτεί επείγοντα περιστατικά, όπως συνέβη την προηγούμενη βδομάδα, με τα δύο αδερφάκια από την Κοζάνη. Οι δύο Παιδιατρικές κλινικές του νοσοκομείου είχαν χθες πληρότητα 50% και προετοιμάζονται να δεχτούν ασφυκτική πίεση στην επόμενη εφημερία. Οπως περιγράφουν γιατροί του νοσοκομείου, στα Επείγοντα υπάρχει μεγάλη προσέλευση περιστατικών που θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι οποίες όμως είναι υποστελεχωμένες και υπολειτουργούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στα ΤΕΠ να δημιουργούνται ασφυκτική πίεση, ένταση και φυσικά πολύωρες αναμονές, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν τις 4 και 5 ώρες.

Καθημερινές οι διακομιδές παιδιών λόγω των ελλείψεων στα νοσοκομεία

Στο Νοσοκομείο Παίδων της Αθήνας «Αγλαΐα Κυριακού» μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή, το βράδυ του Σαββάτου 7 Γενάρη, ένα δίχρονο αγοράκι, που νοσηλευόταν διασωληνωμένο στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, καθώς στη ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, τη μοναδική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων στη Βόρεια Ελλάδα, καμία από τις μόλις 8 κλίνες δεν ήταν διαθέσιμη.

Ηταν άλλη μια διακομιδή από τις πολλές των τελευταίων ημερών, που αποτυπώνουν τη γύμνια σε παιδιατρικές ΜΕΘ των νοσοκομείων της περιφέρειας, με αποτέλεσμα πολλές φορές τα παιδιά και οι οικογένειές τους να περνάνε μια «οδύσσεια» μέχρι να βρουν κρεβάτι νοσηλείας.

Το παιδί που προαναφέρθηκε αντιμετώπιζε σοβαρή λοίμωξη αναπνευστικού, και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από τη Δράμα στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας και στη συνέχεια, στο νοσοκομείο της Αθήνας όπου και νοσηλεύεται.

Στο μεταξύ, το απόγευμα της Κυριακής στα Γρεβενά πραγματοποιήθηκε η κηδεία του 6χρονου αγοριού που έχασε τη μάχη για τη ζωή, αφότου υπέστη καρδιακή ανακοπή. Θυμίζουμε ότι το εξάχρονο αγόρι είχε μεταφερθεί το απόγευμα της προηγούμενης Τρίτης στο ΓΝ Γρεβενών, όπου και διασωληνώθηκε. Στη συνέχεια, αναζητήθηκε κρεβάτι στη Θεσσαλονίκη και επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμο μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της διακομιδής, το ασθενοφόρο έπαθε βλάβη την ώρα που κινούνταν στην Ιόνια Οδό, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να ειδοποιηθεί άλλο ασθενοφόρο, που παρέλαβε το εξάχρονο παιδί και το μετέφερε στο ΠΓΝ Ρίου.

Οι γονείς του παιδιού συναίνεσαν ώστε να γίνει δωρεά οργάνων, και ακολούθησε χειρουργείο προκειμένου να αφαιρεθούν η καρδιά, οι πνεύμονες και το ήπαρ του 6χρονου τα οποία μεταμοσχεύθηκαν σε ασθενείς στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Την προηγούμενη βδομάδα, χρειάστηκε επίσης η διακομιδή ακόμα δύο παιδιατρικών περιστατικών, δύο αδερφιών 3 και 2 χρόνων από το «Μαμάτσειο» ΓΝ Κοζάνης.

Το 3χρονο αγοράκι προσήλθε στο «Μαμάτσειο» τα μεσάνυχτα της Τρίτης με αναπνευστική δυσχέρεια, αλλά στη συνέχεια η κατάστασή του επιδεινώθηκε. Οι γιατροί διασωλήνωσαν το αγόρι και αποφασίστηκε η διακομιδή του σε Παιδιατρική ΜΕΘ. Σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή του «Μαμάτσειου», λόγω πληρότητας των κρεβατιών στη Θεσσαλονίκη, οι γιατροί απευθύνθηκαν σε νοσοκομεία της Αθήνας κι έπειτα από συνεννόηση αποφασίστηκε η μεταφορά του παιδιού στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, η οποία πραγματοποιήθηκε με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Μαζί με το 3χρονο αγοράκι μετέφεραν οι γονείς στο «Μαμάτσειο» και τη 2χρονη αδερφή του, η οποία στη συνέχεια μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Η περιπέτεια της οικογένειας συνεχίστηκε αφού στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε και το τρίτο παιδί, ένα βρέφος 45 ημερών, με αναπνευστική δυσχέρεια, το οποίο νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση.

Σχολιάζοντας την Πέμπτη τις τρεις διακομιδές παιδιών που είχαν πραγματοποιηθεί, η ΤΕ Γρεβενών του ΚΚΕ τόνιζε την ανάγκη άμεσης και πλήρους στελέχωσης του Νοσοκομείου Γρεβενών και του ΕΚΑΒ, σημειώνοντας μάλιστα ότι η διακομιδή του 6χρονου δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει καν εάν το περιστατικό συνέβαινε την προηγούμενη μέρα, καθώς το νοσοκομείο δεν καλύπτεται καθημερινά από αναισθησιολόγο, αλλά και ότι το ασθενοφόρο χάλασε για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα.

«Η ζωή μας είναι πολύτιμη για να την αφήνουμε στα χέρια αυτών που τη θεωρούν κόστος για το σύστημά τους», σημειώνει η ΤΕ Γρεβενών, και απαιτεί πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου Γρεβενών με τις αναγκαίες ειδικότητες. Πρόσληψη γιατρών στο ΕΚΑΒ για τη διακομιδή σοβαρών περιστατικών. Συντήρηση των ασθενοφόρων, ανανέωση του στόλου, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Δημιουργία τριτοβάθμιου νοσοκομείου στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, δημόσιου και δωρεάν.

ΑΣΓΜΕ
Μέτρα εδώ και τώρα για την προστασία των παιδιών

Αραίωση μαθητών στα τμήματα, προσλήψεις για καθαριότητα, σχολικοί νοσηλευτές για να λειτουργούν με ασφάλεια τα σχολεία

«Κόκκινο» χτυπά η αγωνία των γονιών καθώς η επιστροφή στα θρανία μετά από τις διακοπές των Χριστουγέννων γίνεται σε συνθήκες έξαρσης της γρίπης και άλλων αναπνευστικών ιώσεων, σε συνδυασμό με τον κορονοϊό που εξακολουθεί να σέρνεται, αλλά και με τις επικίνδυνες ελλείψεις σε φάρμακα και ατέλειωτες ουρές στα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Το υπουργείο Παιδείας, πέρα από το να αναγνωρίζει - και με την εγκύκλιο για τη μη προσμέτρηση απουσιών - ότι υπάρχει έξαρση της γρίπης, όπως και το προηγούμενο διάστημα της πανδημίας, δεν προχωρά σε κανένα από τα απαραίτητα και ουσιαστικά μέτρα. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «δεν υπάρχει λόγος κάποιου πανικού, ούτε υπάρχει, αυτή τη στιγμή, κάποια σκέψη για επαναφορά μέτρων. Παρακολουθούμε την κατάσταση, όπως είναι. Είμαστε πάντοτε σε διαρκή επικοινωνία με τους ειδικούς και τους συμβούλους της κυβέρνησης και αναλόγως θα πράξουμε».

Στο φόντο αυτό οι γονείς, μέσα από τους φορείς τους, προβάλλουν και πάλι επιτακτικά τα μέτρα που διεκδικούν για την προστασία της υγείας των παιδιών, όπως την αραίωση των μαθητών στα τμήματα, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την καθαριότητα, την ύπαρξη σχολιατρικής υπηρεσίας και σχολικού νοσηλευτή και άλλα ώριμα και ρεαλιστικά αιτήματα.

«Αντικειμενικά σήμερα οι γονείς αγωνιούν ακόμα περισσότερο βλέποντας τα ανεπαρκή μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών για την Covid-19 και την έξαρση της εποχικής γρίπης. Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά μετατοπίζει την πρόληψη και την ευθύνη στους μαθητές και τις οικογένειές τους, πλέον δεν χορηγεί ούτε τακτά και προγραμματισμένα δωρεάν τεστ στη σχολική κοινότητα», λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Παναγιώτης Κατηφές, πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας.

«Οι Οργανώσεις Γονέων έχουμε όλο το προηγούμενο διάστημα διαμορφώσει ολοκληρωμένο πλαίσιο αιτημάτων με βασικό άξονα την κρατική ευθύνη για δωρεάν και τακτικό έλεγχο της διασποράς της Covid αλλά και της γρίπης στη σχολική κοινότητα. Προτάσσουμε τη μείωση των μαθητών ανά τμήμα. Δεν θα δεχτούμε η ανεπάρκεια της κυβέρνησης σε μέτρα πρόληψης να οδηγήσει τα παιδιά μας πάλι σε τηλεκπαίδευση. Εχει την αποκλειστική ευθύνη η κυβέρνηση για μαζικά, ουσιαστικά μέτρα πρόληψης στη σχολική κοινότητα (καθαριότητα, υγιεινή, δωρεάν τεστ), αλλά και για την επάρκεια σε φαρμακευτική και ιατρική κάλυψη για κάθε παιδί. Οι γονείς δεν θα ανεχτούμε άλλο την αγωνία των ωρών σε μια ουρά φαρμακείου για να βρούμε αντιπυρετικό για το παιδί μας ή στις ώρες αναμονής σε παιδιατρικό νοσοκομείο για να εξεταστεί ένα παιδί», σημειώνει ο πρόεδρος της ΑΣΓΜΕ και προσθέτει: «Η υποστελέχωση των παιδιατρικών νοσοκομείων και η ανεπάρκεια φαρμάκων για τα παιδιά μας είναι αποτέλεσμα των διαχρονικών κυβερνητικών επιλογών της Υγείας στο ζύγι "κόστος - όφελος". Αυτή η πολιτική πρέπει να βρει απέναντί της τη δράση και τις διεκδικήσεις κάθε Συλλόγου Γονέων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ