ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Ζητά τη χορήγηση εξοπλισμού προστασίας για τους πυροσβέστες

Επιστολή στον αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Eurokinissi

Τη χορήγηση πλήρους εξοπλισμού και Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) σε 876 πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης ζητά η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ) με παρέμβασή της προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και σε αρμόδιους φορείς. Χαρακτηριστικό της κατάστασης, όπως καταγγέλλει η ΕΑΚΠ, είναι το γεγονός ότι οι 876 πυροσβέστες προμηθεύτηκαν στολές με δικά τους έξοδα ή ακόμα και δανείστηκαν από άλλους συναδέλφους και εκφράζει την ανησυχία της για το κατά πόσο οι στολές αυτές πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Κύριε υπουργέ, σύμφωνα με την 24260 οικ. Φ. 300.2/17-04-2019 απόφαση της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη (ΦΕΚ 623 Γ'/19-4-2019), 876 εποχικοί συνάδελφοί μας προσλήφθηκαν ως Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης.

Παρά την έλευση σχεδόν ενός έτους και αφού διανύθηκε ήδη μια αντιπυρική περίοδος με αρκετά συμβάντα, στους συναδέλφους αυτούς δεν έχει χορηγηθεί όχι μόνο δελτίο υπηρεσιακής ταυτότητας, αλλά κανενός είδους εξοπλισμός, καθώς επίσης και από τις προβλεπόμενες στολές έχει δοθεί μόνο μία. Μόνο σε ελάχιστους έχουν χορηγηθεί κράνη για επέμβαση σε αστικά συμβάντα.

Εκτιμούμε ότι πιθανότατα το πρόβλημα να σας είναι ήδη γνωστό, καθόσον πλήθος συναδέλφων μάς ενημέρωσαν ότι έχουν αιτηθεί όλα τα απαραίτητα με ΔΥ αναφορές, από την αρχή του καλοκαιριού το 2019. Ωστόσο, οι συνάδελφοί μας, προσπαθώντας να ανταποκριθούν στα εργασιακά τους καθήκοντα, αναγκάστηκαν με δικά τους έξοδα είτε να προμηθευτούν στολές από το εμπόριο, είτε να χρησιμοποιούν δανεικές στολές άλλων συναδέλφων τους!

Φυσικά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει και να πιστοποιήσει ότι αυτές οι στολές πληρούν όντως τις προδιαγραφές που απαιτούν οι συνθήκες εργασίας μας.

Η κατάσταση αυτή όσο διαρκεί περιορίζει σημαντικά την ικανότητα εργασίας των συναδέλφων. Τίθεται καθημερινά σε κίνδυνο όχι μόνο η υγεία τους, αλλά και η ίδια τους η ζωή.

Αποτελεί μέγιστο ζήτημα για την αξιοπρέπεια όλων αυτών των συναδέλφων, να είναι σε συχνή αναζήτηση στολών με δική τους ευθύνη και πρωτοβουλία, ώστε να μπορούν να εκπληρώσουν με επάρκεια και ασφάλεια τα καθήκοντά τους, καθώς και το γεγονός ότι βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την αγορά Μέσων Ατομικής Προστασίας!!

Ομοίως, αποτελεί ειρωνεία και για το υπόλοιπο προσωπικό του ΠΣ, την ίδια στιγμή που υπάρχουν και είναι γνωστά αυτά τα προβλήματα σε πολιτική και φυσική ηγεσία, στους εργαζόμενους του ΠΣ και αντιληπτά πλέον και από ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, να διατηρείται ανοιχτή εδώ και 18 μήνες η ΕΔΕ σε βάρος του εκλεγμένου εκπρόσωπου των πυροσβεστών στη Στερεά Ελλάδα, αρχιπυροσβέστη Κέκη Κωνσταντίνου, επειδή ακριβώς φρόντισε να αναδειχθούν αντίστοιχα προβλήματα και ελλείψεις το καλοκαίρι του 2018!

Ως "Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών" με την από 14/10/2019 παρέμβασή μας προς εσάς με θέμα "Ασφαλείς συνθήκες εργασίας και χορήγηση όλων των απαραίτητων Μέσων Ατομικής Προστασίας για όλους τους εργαζόμενους του Πυροσβεστικού Σώματος", σας γνωστοποιούσαμε όχι μόνο τα προβλήματα της παραπάνω ομάδας συναδέλφων, αλλά όλων των πυροσβεστών που υπηρετούν στο ΠΣ (μόνιμοι, πενταετούς υποχρέωσης, εποχικών) σχετικά με τις τεράστιες ελλείψεις σε ΜΑΠ.

Γνωρίζουμε ότι η προαναφερόμενη παρέμβασή μας προκάλεσε Ερώτηση από κομματικό φορέα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, στην οποία δεν δόθηκε όμως η αναμενόμενη από τους πυροσβέστες πολυπόθητη απάντηση, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα όσον αφορά τη χορήγηση των απαραίτητων ΜΑΠ.

Κύριε υπουργέ,

-- Επειδή η ζωή και η υγεία των πυροσβεστών βρίσκεται σε κίνδυνο καθημερινά λόγω της επικινδυνότητας του επαγγέλματος και της φύσης των συμβάντων στα οποία επιχειρούν, οι ελλείψεις σε ΜΑΠ μεγεθύνουν αυτόν τον κίνδυνο με απρόβλεπτες και δυσμενείς συνέπειες βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

-- Επειδή έχουν περάσει σχεδόν τρεις (3) μήνες από την προηγούμενη παρέμβασή μας, δίχως να έχει δοθεί λύση στα προβλήματα που σας παραθέσαμε. Επανερχόμαστε με την παρούσα και ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας ώστε:

Να χορηγηθούν άμεσα σε όλους τους εργαζόμενους στο Πυροσβεστικό Σώμα τα κατάλληλα ΜΑΠ σύμφωνα με τις πραγματικές ελλείψεις και με μία σχετική προτεραιότητα στους 876 Πενταετούς Υποχρέωσης συναδέλφους μας. Να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για το ΠΣ ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες για τη λειτουργία του, χωρίς να στηρίζεται σε χορηγίες και δωρεές. Να ενταχθεί το επάγγελμά μας στα Βαρέα Ανθυγιεινά και Επικίνδυνα επαγγέλματα. Να θεσπιστεί το σχετικό ΠΔ για την εφαρμογή της υγιεινής και ασφάλειας για το επιχειρησιακό σκέλος».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για την κατάσταση στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων

«

Το πρόβλημα των απορριμμάτων και της διαχείρισής τους, στη Ζάκυνθο και πανελλαδικά, δεν είναι σημερινό και έχει συγκεκριμένες αιτίες που το προκαλούν», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Ζακύνθου του ΚΚΕ, αναφερόμενη στις εξελίξεις στο οξυμένο πρόβλημα με τα απορρίμματα στο νησί.

Στην ανακοίνωσή της, η ΤΕ Ζακύνθου αναφέρει, ανάμεσα στα άλλα: «Αστικές κυβερνήσεις, περιφερειακές και δημοτικές αρχές διαχρονικά έχουν ολόκληρη την ευθύνη για τη συντήρηση των δήθεν αδιεξόδων και είναι σταθερή επιδίωξή τους η εκχώρηση αυτού του τομέα στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Τα "αδιέξοδα" κατά καιρούς σενάρια στόχο έχουν να αποσπάσουν τη συμφωνία του λαού σε μια στρατηγική ιδιωτικοποίησης του κλάδου και εκβιάζοντάς τον να φτάσει να λέει "αν είναι να φύγουν τα σκουπίδια, ας έρθει ο ιδιώτης και ας πληρώσουμε και κάτι παραπάνω".

Η διαχείριση των απορριμμάτων, όπως έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται, αποτελεί απειλή για την υγεία των κατοίκων και του περιβάλλοντος στη Ζάκυνθο, για την ασφάλεια των εργαζομένων στην καθαριότητα. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι η απαράδεκτη κατάσταση του ΧΥΤΑ στον Σκοπό, η τραγική κατάσταση στο ΚΔΑΥ στο αεροδρόμιο, το οποίο είχε παραχωρηθεί σε ιδιωτική εταιρεία, η άθλια και επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στον Λίβα που έχει γεμίσει ασφυκτικά με δεματοποιημένα σκουπίδια, οι άθλιες συνθήκες στις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι του κλάδου αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων.

Ολοι πια καταλαβαίνουμε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι φλέβα χρυσού και πεδίο αντιπαράθεσης συμφερόντων. Κεφάλαιο - ΕΕ στήνουν μια μεγάλη βιομηχανία κερδών γύρω από τα σκουπίδια με την "πράσινη οικονομία", την ανακύκλωση, την "κυκλική οικονομία". Μια χρυσοφόρα δεξαμενή για τους επιχειρηματικούς ομίλους που ποδοπατούν την ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος, του χαρακτήρα της γης, των εργασιακών συνθηκών και δικαιωμάτων και έχει ως προϋπόθεση την ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων, που προωθείται σήμερα στο νησί ως "λύση", υπονομεύει καθοριστικά τη διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, τη δυνατότητα για τη μέγιστη δυνατή ανακύκλωση όλων των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων.(...)

Ως ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή διαφωνήσαμε με τα κριτήρια και τον τρόπο που ορίστηκε ο Λίβας ως "κατάλληλος" χώρος για την επεξεργασία των απορριμμάτων. Προβάλλαμε το αίτημα ότι είναι η κυβέρνηση που πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της προσωρινής και οριστικής χωροθέτησης, με επιστημονικά κριτήρια και το κατάλληλο επιστημονικό δυναμικό και δίνοντας τη λύση που θα ωφελεί συνολικά τους κατοίκους και το περιβάλλον του νησιού. Διαφωνήσαμε με την "ενδιάμεση" λύση στον Λίβα και προειδοποιήσαμε για την κατάσταση που θα δημιουργηθεί και ήδη έχουμε οδηγηθεί.

Λέμε καθαρά ότι στη Ζάκυνθο και γενικότερα σε νησιά μικρού και μεσαίου μεγέθους, πολύ περισσότερο σε τουριστικά, το βάρος πρέπει να δίνεται αποκλειστικά: Στη μείωση της ποσότητας των παραγόμενων απορριμμάτων. Στη γενναία προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή των ξηρών ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί - χαρτόνι, πλαστικά, μέταλλα, γυαλί). Την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού κομπόστ. Την ασφαλή τελική διάθεση (υγειονομική ταφή) του υπολειπόμενου ρεύματος των σύμμεικτων, που δεν υπόκειται σε επεξεργασία και όχι σε μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων σαν και αυτή που σχεδιάζεται να γίνει στον Λίβα.

Τον άμεσο σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση, από εθνικούς πόρους και πόρους του ΕΣΠΑ, του δήμου για να προχωρήσει στην πράξη ένας τέτοιος σχεδιασμός, με το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλισμό, χωρίς ιδιώτες και επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών. (...)

Αντιπαλεύουμε αποφασιστικά: Κάθε συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών στη συλλογή και τη διαχείριση των απορριμμάτων, συμπεριλαμβανόμενης και της ανακύκλωσης. Οχι στις ΣΔΙΤ. Το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και το μεγάλο κεφάλαιο.

Την οδηγία της ΕΕ και την πολιτική του "πληρώνω όσο πετάω", που οδηγεί στην απαλλαγή της μεγαλοεργοδοσίας και την επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών. Την ανταποδοτικότητα και το χαράτσι ταφής που έρχεται.

Παλεύουμε για: Να μειωθούν στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά τα ανταποδοτικά τέλη. Να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο και οι μεγαλοξενοδόχοι του νησιού. Την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Πλήρη αποκατάσταση του Σκοπού και του Λίβα τώρα, αντισταθμιστικές παροχές υπέρ των κατοίκων των γύρω περιοχών που επιβαρύνονται, μέτρα προστασίας της υγείας των κατοίκων και του υδροφόρου ορίζοντα, χωροταξικής και περιβαλλοντικής αναβάθμισης των περιοχών.

Προβάλλουμε την ανάγκη του ενιαίου κρατικού φορέα κατασκευών, που αξιοποιεί όλα τα νέα επιστημονικά επιτεύγματα, κατέχει και σχεδιάζει τα υλικά και τα μηχανήματα, κατανέμει σχεδιασμένα το επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό σε όλες τις φάσεις μελέτης - κατασκευής των έργων και της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ενας άλλος, πραγματικά λαϊκός στο χαρακτήρα του σχεδιασμός που πατάει στις παραγωγικές δυνατότητες της εποχής και του τόπου μας και ανοίγει στέρεη διέξοδο για το αύριο με την οικονομία και την εξουσία στα χέρια του λαού μας».

Προφυλακιστέος για το θάνατο του Βούλγαρου οπαδού

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο ένας από τους δύο συλληφθέντες οι οποίοι κατηγορούνται για το θάνατο του 28χρονου Βούλγαρου, στη διάρκεια οπαδικού επεισοδίου την περασμένη Κυριακή, στη Θεσσαλονίκη.

Μετά από πολύωρη ανακριτική διαδικασία και με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, οδηγήθηκε στις φυλακές ο 24χρονος συλληφθείς, ενώ ο συγκατηγορούμενός του στην ίδια υπόθεση, ηλικίας 26 ετών, αφέθηκε ελεύθερος, με περιοριστικούς όρους, μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org