ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Γενάρη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ «ΑΤΥΧΗΜΑ» ΣΤΟ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΤΗΣ ΑΕΚ
Ενας ακόμη νεκρός εργάτης, θυσία στο βωμό του κέρδους

Με χιόνια και με βροχή, Σάββατα και Κυριακές, οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονταν να δουλεύουν ήλιο με ήλιο για να μην καθυστερήσουν οι εργασίες...
Με χιόνια και με βροχή, Σάββατα και Κυριακές, οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονταν να δουλεύουν ήλιο με ήλιο για να μην καθυστερήσουν οι εργασίες...
Ενας ακόμα εργαζόμενος έχασε τη ζωή του την ώρα της δουλειάς: Ο 60χρονος εργάτης σκοτώθηκε χτες ενώ δούλευε σε συνθήκες παγετού, στο εργοτάξιο κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ, πέφτοντας από μεγάλο ύψος. Για την ανάσυρσή του επιχείρησαν δέκα πυροσβέστες με τρία οχήματα, ενώ ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια από το ΕΚΑΒ.

Στο χώρο βρέθηκαν αντιπροσωπείες της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Ακόμα, στο σημείο πήγαν, από την πρώτη στιγμή, ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, και ο Νίκος Σερετάκης, υποψήφιος δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», η οποία με ανακοίνωσή της καταγγέλλει το νέο εργοδοτικό έγκλημα.

Δουλειά ήλιο με ήλιο, Σάββατα και Κυριακές, με βροχή και με χιόνια...

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καταγγέλλει την εργοδοσία για το θάνατο του εργάτη, υπογραμμίζοντας πως «η εργοδότρια εταιρεία ΕΡΜΩΝΑΣΣΑ εξανάγκαζε τους εργαζόμενους να δουλεύουν ήλιο με ήλιο, Σάββατα και Κυριακές, με βροχή και με χιόνια, για να μην καθυστερούν οι εργασίες, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα και στο παρελθόν κι άλλο εργατικό "ατύχημα", αλλά και το σημερινό θανατηφόρο».

Υπενθυμίζει μάλιστα ότι «είναι αυτή η εταιρεία που κάλεσε αστυνομία και εισαγγελείς όταν πραγματοποιήθηκε απεργία στο εργοτάξιο για αυξήσεις στα μεροκάματα και διασφάλιση του ωραρίου, ώστε να χτυπήσει τη βούληση των εργαζομένων και τις αποφάσεις του Συνδικάτου. Είναι η ίδια εταιρεία που διατυμπάνιζε ότι "δεν θέλουμε τα συνδικάτα εδώ, γιατί όλοι είμαστε μια οικογένεια"».

Και προσθέτει: «Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του Συνδικάτου μας για ζητήματα ωραρίου, 6ήμερης και 7ήμερης εργασίας, για μέτρα υγείας και ασφάλειας κ.ά., ώστε να περιοριστεί η εργοδοτική αυθαιρεσία, η κατάσταση αυτή συνεχίζεται έως τώρα, με ευθύνη και της Επιθεώρησης Εργασίας, λόγω και ελλείψεων έμψυχου δυναμικού και υλικοτεχνικής υποδομής, ενώ οι έλεγχοι που έχει διενεργήσει είτε δε βρίσκουν κάτι "παράτυπο" είτε μένουν στα χαρτιά, δεν έχουν κανένα πραγματικό αντίκρισμα για τους εργαζόμενους».

Μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου υπογράμμιζαν χαρακτηριστικά ότι στην απεργία που πραγματοποιήθηκε στο εργοτάξιο στις 24/10/2018 για την υπογραφή ΣΣΕ, μέσα στα αιτήματα περιλαμβανόταν η διεκδίκηση μέτρων για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, μεταξύ των οποίων και το να υπάρχει γιατρός εργασίας στο χώρο, προκειμένου να μπορεί να παρεμβαίνει άμεσα σε ένα εργοτάξιο με δεκάδες εργαζόμενους. Η εργοδοσία ωστόσο είχε απορρίψει το αίτημα του Συνδικάτου και των εργαζομένων, καλυπτόμενη πίσω από το αντεργατικό νομικό πλαίσιο που ορίζει ότι δεν υπάρχει υποχρέωση για γιατρό εργασίας εφόσον υπάρχει νοσοκομείο σε κοντινή εμβέλεια... Το εργατικό «ατύχημα» που προηγήθηκε και ο χτεσινός θάνατος του 60χρονου εργάτη έρχονται να επιβεβαιώσουν με τραγικό τρόπο και αυτήν την πλευρά της εργοδοτικής ασυδοσίας με τη στήριξη του αστικού κράτους και του αντεργατικού πλαισίου.

Ομοσπονδία Οικοδόμων: Εργοδοσία και κυβερνήσεις έχουν κάνει τα εργοτάξια «αρένες θανάτου»

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων με ανακοίνωσή της καταγγέλλει «το νέο εργοδοτικό έγκλημα, που συνέβη στο εργοτάξιο κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ, στη Ν. Φιλαδέλφεια, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του 60χρονος συνάδελφός μας».

Για μια φορά ακόμη, σημειώνει, «επιβεβαιώνεται ότι η εργοδοσία δεν υπολογίζει τίποτα, ούτε την ανθρώπινη ζωή, μπροστά στο κυνήγι του κέρδους.

Σε συνθήκες παγετού, που δυσκολεύουν την εργασία των οικοδόμων, η εργοδοσία υποχρέωσε το συνάδελφό μας μαζί με άλλους οικοδόμους να δουλέψουν πάνω στους πυλώνες, σε πολύ μεγάλο ύψος.

Δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα ακούσουμε από την εργοδοσία ότι το φταίξιμο βρίσκεται στη μεριά των συναδέλφων μας που χάνουν ό,τι πολυτιμότερο έχουν, τη ζωή τους.

Η σκληρή αλήθεια είναι ότι με όλους τους τρόπους θέλουν να βγάλουν κέρδος, να κατασκευάσουν πιο γρήγορα τα έργα κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες.

Καλούμε τους οικοδόμους, μαζί με το συνδικάτο και την Ομοσπονδία τους να υπερασπιστούμε τη ζωή μας και να επιβάλουμε μέτρα ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Καταγγέλλουμε το υπουργείο Εργασίας που, διαχρονικά, δεν παίρνει μέτρα για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι στους χώρους δουλειάς ώστε να μην υποχρεώνονται οι οικοδόμοι, με πάγο, με χιόνια, με βροχές, να εργάζονται χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας για να εξασφαλίσουν ένα μεροκάματο των 30 και 35 ευρώ.

Οι υποστελεχωμένες Επιθεωρήσεις Εργασίας, αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθούν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έχουν κάνει τα εργοτάξια, τους χώρους δουλειάς, "αρένες θανάτου" και οι οικογένειες των οικοδόμων να μην ξέρουν αν θα γυρίσει από τη δουλειά στο σπίτι ο δικός τους άνθρωπος.

Απαιτούμε εδώ και τώρα μέτρα.

Με τον αγώνα μας θα υπερασπιστούμε τη ζωή μας και θα επιβάλουμε αυτά που έχουμε ανάγκη».

Συνεχής μείωση των ελέγχων... για να ξεσαλώνει η εργοδοσία

Η εργοδοτική ασυδοσία, οι ανύπαρκτοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, η εντατικοποίηση της εργασίας, το κυνήγι του μεροκάματου μετατρέπουν σε παγίδες θανάτου τους χώρους δουλειάς.

Η πραγματικότητα διαψεύδει ξανά και ξανά την κυβερνητική προπαγάνδα πως τάχα ενισχύονται οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου και γίνονται περισσότεροι έλεγχοι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν χτες ο Γ. Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, ενημέρωσε την Επιθεώρηση Εργασίας για το θανατηφόρο στο εργοτάξιο του γηπέδου της ΑΕΚ, η απάντηση που πήρε ήταν ότι... «έχουμε ένα αυτοκίνητο που έχει βγει σε άλλον έλεγχο, όταν γυρίσει θα έρθουμε από εκεί»!

Τα ίδια τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας δείχνουν:

  • Συνεχή μείωση των ελέγχων για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, από το 2013 και μετά. Το 2016 (τελευταίο έτος για το οποίο έχουν δοθεί στοιχεία), σημειώνεται ο μικρότερος αριθμός ελέγχων από το 2001. Αντίστοιχα, οι κυρώσεις στους εργοδότες μειώνονται συνεχώς από το 2014. Το 2016 σημειώνεται και πάλι ο μικρότερος αριθμός κυρώσεων από το 2001. Επίσης, από το 2014 και μετά μειώνεται συνεχώς το συνολικό ποσό των προστίμων.
  • Συνεχή μείωση των ελέγχων για τις εργασιακές σχέσεις, από το 2014 και μετά. Το 2016, σημειώνεται πάλι ο μικρότερος αριθμός ελέγχων από το 2001. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει την ίδια περίοδο με τις κυρώσεις στους εργοδότες. Το 2016 σημειώνεται ο μικρότερος αριθμός κυρώσεων από το 2009. Και εδώ τα πρόστιμα μειώνονται συνεχώς από το 2014 και μετά.
  • Το 2016 (τελευταίο έτος με διαθέσιμα στοιχεία), κάθε εργάσιμη μέρα 22 εργάτες και εργάτριες τραυματίζονταν ή και σακατεύονταν, ενώ κάθε 4 εργάσιμες μέρες ένας εργάτης έπεφτε νεκρός στους χώρους δουλειάς. Το ίδιο έτος σημειώθηκε ο τρίτος μεγαλύτερος αριθμός εργατικών «ατυχημάτων» από το 2000 και ο μεγαλύτερος από το 2009 και μετά. Από το 2012 μέχρι το 2016 υπάρχει συνεχής αύξησης των εργατικών «ατυχημάτων». Τα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» αυξάνονται συνεχώς από το 2014 και μετά. Τα 73 θανατηφόρα που καταγράφονται το 2016 είναι ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών εργατών από το 2011.
  • Μεγάλη υποστελέχωση. Το 2016 υπηρετούσαν μόλις 320 επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων και 251 επιθεωρητές για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, για να ελέγξουν περίπου 220.000 επιχειρήσεις. Με τους υφιστάμενους ρυθμούς ελέγχων, απαιτούνται 13 χρόνια για να γίνουν έλεγχοι σε όλες τις επιχειρήσεις!
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η «νέα εποχή» της «δίκαιης ανάπτυξης» είναι συνώνυμη της εργοδοτικής ασυδοσίας και εκμετάλλευσης

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για το θάνατο εργαζόμενου στο εργοτάξιο του γηπέδου της ΑΕΚ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει το νέο εργοδοτικό έγκλημα, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στο εργοτάξιο κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Εκφράζει τα πιο θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού εργάτη.

Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα των εργατικών "ατυχημάτων", που σύμφωνα με τα ίδια τα στοιχεία του ΣΕΠΕ έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και την ίδια στιγμή οι έλεγχοι είναι λιγότεροι από κάθε άλλη φορά, το ίδιο και οι κυρώσεις και τα πρόστιμα στην εργοδοσία.

Αυτή είναι η "νέα εποχή" της δήθεν "δίκαιης ανάπτυξης" και του "τέλους των μνημονίων" της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που μπροστά στο μέγιστο δυνατό κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων δεν λογαριάζει ούτε την ίδια τη ζωή των εργαζομένων. Είναι συνώνυμη της εντατικοποίησης της δουλειάς, της υπερεκμετάλλευσης, της απουσίας ουσιαστικών ελέγχων και μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, της ενίσχυσης της εργοδοτικής ασυδοσίας.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να κάνουν βήμα πίσω από τις ανάγκες τους, για δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια, για σύγχρονα μέτρα ασφάλειας και εργασιακά δικαιώματα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ