ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Γενάρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Διαγκωνίζονται για το ποιος είναι πιο πιστός στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια

Αποκαλυπτική η χτεσινή «αντιπαράθεση» πάνω στο νομοσχέδιο και την τροπολογία του υπουργείου Αμυνας για την αναβάθμιση των «F-16»

Οι διαγκωνισμοί ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα για το ποιος είναι πιο φιλοαμερικανός και φιλοΝΑΤΟικός, εμφανίζοντας όλοι ως «εθνικό συμφέρον» την προώθηση των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών και «εθνική ασφάλεια» τη συμμετοχή της χώρας σε αυτούς, κυριάρχησαν στη χτεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής με αφορμή την κατάθεση της τροπολογίας από το υπουργείο Αμυνας για την αναβάθμιση των «F-16» στην ΕΑΒ. Ταύτιση την οποία κυβέρνηση, ΝΔ και λοιποί προσπάθησαν να κρύψουν πίσω από τους γνωστούς σκυλοκαβγάδες για τα δευτερεύοντα, όπως τη διαδικασία με την οποία κατατέθηκε η τροπολογία.

Η τροπολογία προβλέπει ...προσφορά 230 εκατ. ευρώ της «Lockheed Martin» για την αναβάθμιση των «F-16», από την ΕΑΒ και άλλες εταιρείες, και είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εξυπηρέτηση των αναγκών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Οπως ανέδειξαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, αυτό που επιδιώκεται είναι η μετατροπή της Ελλάδας - εκτός από απέραντη αμερικανική βάση - και σε επισκευαστική βάση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, για την επισκευή και συντήρηση αεροπλάνων και πλοίων των φονιάδων των λαών.

Αλλωστε, και το νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας στο οποίο κατατέθηκε αφορούσε την «Κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας (MOU)» μεταξύ του «Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή Μετασχηματισμού (SACT) και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας» της Ελλάδας, που συνοπτικά προβλέπει την τοποθέτηση εθνικών αντιπροσώπων από τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ στο Στρατηγείο της Ανώτερης Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού (HQ SACT) της λυκοσυμμαχίας και αφορά τη διαδικασία ακόμα μεγαλύτερης ενσωμάτωσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο ΝΑΤΟ.

Παρά το σαφές περιεχόμενο της τροπολογίας και του νομοσχεδίου, κανείς από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα δεν είπε λέξη γι' αυτό. Αντίθετα, εστίασαν στο πότε κατατέθηκε η τροπολογία και στο ότι δεν είχε περάσει προηγουμένως από την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, πρακτική βέβαια που δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να «τρέξει» τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, προκαλώντας αμηχανία σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Η δε ΝΔ κατέθεσε και αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας, η οποία θα γίνει τη Δευτέρα στις 12 μ., μαζί με την ψήφιση επί της αρχής, ενώ για αύριο Παρασκευή προγραμματίστηκε κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Αμυνας. Το ΚΚΕ έχει κάνει σαφές ότι θα καταψηφίσει και το νομοσχέδιο και την τροπολογία.

Στο μεταξύ, η ταύτιση όλων των αστικών κομμάτων αποτυπώθηκε στις τοποθετήσεις τους. Π.χ. του αντιπροέδρου της ΝΔ Κ. Χατζηδάκη: «Είναι η ΝΔ υπέρ της αναβάθμισης των "F-16"; Είναι. Είναι η ΝΔ υπέρ της περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων με τις ΗΠΑ, και εντός του ΝΑΤΟ και διμερώς; Είναι. Η ΝΔ πάντοτε αυτά έλεγε», σημείωσε και «υπενθύμισε» στην αστική τάξη τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνει κυβέρνηση για να πάρει «την μπουκιά από το στόμα» της ΝΔ.

Παρόμοιες ήταν οι τοποθετήσεις από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Ο Ευ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τις ΗΠΑ «στρατηγικό εταίρο», ενώ ο ειδικός αγορητής, Ανδ. Λοβέρδος, ρώτησε τον ΣΥΡΙΖΑ ποια είναι «η πραγματική γραμμή του» - τότε που καταψήφιζε συμφωνίες όπως το MOU και αυτές για τη Σούδα, και έλεγε ότι το «ΝΑΤΟ δεν έχει λόγο ύπαρξης», ή σήμερα που εμφανίζεται «ΝΑΤΟικότερος όλων»;

«Φιλικός αγώνας» με έπαθλο τα εύσημα της αστικής τάξης

«Φιλικό αγώνα» χαρακτήρισε τον παραπάνω καβγά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, «με έπαθλο ποιος θα πάρει τη διακυβέρνηση και ποιος θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης και γενικότερα τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, που είναι επικίνδυνα, γιατί φορτίζεται πολύ η κατάσταση με τους μεγάλους ανταγωνισμούς και η χώρα μας κινδυνεύει να εμπλακεί».

Αφού έκανε αναδρομή στα μέχρι τώρα εγκλήματα του ΝΑΤΟ σε βάρος των λαών, στο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, στην Κύπρο, στη διασύνδεση με τους ναζί κ.λπ., τόνισε πως «τα εθνικά συμφέροντα», που λένε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και λοιποί ότι εξυπηρετούνται με τη συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, «είναι το συμφέρον αυτών που υπερασπίζεται το ΝΑΤΟ, δηλαδή του μεγάλου κεφαλαίου, που είναι βαμμένο στο αίμα των λαών και δεν το ενδιαφέρουν ούτε σύνορα ούτε τίποτα άλλο. Αυτό προστατεύει το ΝΑΤΟ, και ορκίζεστε σ' αυτό».

Ειδικά για την τροπολογία, επισήμανε ότι η «Lockheed», «που έχει πει επίσημα σε συνέντευξη Τύπου ότι πλήρωσε και εξαγόρασε 75 κυβερνήσεις μελών του ΟΗΕ για να πουλήσει τα οπλικά της συστήματα», δεν δίνει έτσι 230 εκατ. στην Ελλάδα. «'Η κερδίζει, ή υπηρετούνται και άλλα στρατηγικά συμφέροντα, ή και τα δύο μαζί», σημείωσε, για να προσθέσει ότι πέρα από τα όσα κερδίζει «θέλει επισκευαστική βάση στην περιοχή. Αυτό θέλουν οι Αμερικανοί. Ναυπηγεία Σύρου, Ελευσίνας και Σούδα βέβαια. Επισκευή και συντήρηση των αμερικανικών πλοίων που θα επιχειρούν σε ολόκληρη την περιοχή». Προκλητικά χαρακτήρισε και τα επιμέρους που προβλέπονται στην τροπολογία, όπως ότι η «Lockheed» θα αποφασίσει πού θα δώσει την υπεργολαβία, πώς θα γίνει αυτή η διαδικασία κ.ο.κ.

«Εχετε δίκιο, κ. Παφίλη. Η ΕΑΒ θα γίνει μια μεγάλη επισκευαστική βάση που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες της Ελλάδας και συμμαχικών χωρών και θα εργαστεί με την υποδομή για να μπορεί να αναβαθμίζει τα "F-16" όλης της περιοχής», είπε, απαντώντας και επιβεβαιώνοντας τα όσα κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος.

Πλασάρουν ως πατριωτικά τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, χαρακτήρισε πρόκληση να εμφανίζουν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα ως «πατριωτικά» τα αμερικανοΝΑΤΟικά συμφέροντα στην περιοχή, μέρος των οποίων - όπως σημείωσε - εξυπηρετούν τόσο η τροπολογία όσο και το νομοσχέδιο, ενώ σχολίασε και το γεγονός ότι η κυβέρνηση ακολούθησε διαδικασίες για να τα προωθήσει για ψήφιση οι οποίες δεν προβλέπονται στον κανονισμό της Βουλής.

Ειδικά για την τροπολογία τόνισε ότι «στην πραγματικότητα λύνετε εκκρεμότητες του εμφυλίου κολοσσών στην πολεμική βιομηχανία», και έθεσε ερωτήματα για το συνολικό κόστος της αναβάθμισης και πόσα αεροσκάφη θα αναβαθμιστούν. Για τις υπεργολαβίες που προβλέπεται να δώσει η «Lockheed» σημείωσε ότι «εδώ που τα λέμε δεν θα χρειαζόντουσαν, αν είχαμε μια πραγματικά εθνική, δημόσια, κρατική βιομηχανία στα χέρια του λαού». Απαντώντας, ο Π. Καμμένος είπε ότι το κόστος θα φτάσει τα 1,2 δισ. ευρώ, που με την τελική διαπραγμάτευση θα μειωθεί, και ότι τα αεροσκάφη είναι 84.

ΒΟΛΟΣ
Σήμερα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την παρουσία πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ

Στις 6.30 μ.μ., στο λιμάνι της πόλης

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σήμερα στις 6.30 μ.μ., στο λιμάνι του Βόλου ενάντια στην παρουσία του πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ «USS Carson City», καλούν η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου και φορείς της περιοχής.

Θυμίζουμε ότι με επίκεντρο τα Γλαφυρά Βόλου, τις μέρες αυτές πραγματοποιείται η άσκηση υπό την επωνυμία «Alexander the Great 19» με τη συμμετοχή 300 πεζοναυτών της 22ης Εκστρατευτικής Μονάδας Πεζοναυτών (22 Marine Expeditionary Unit - MEU) των ΗΠΑ, που θα συνεκπαιδευτούν με προσωπικό της ελληνικής 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, ενώ στην άσκηση αναμένεται να πάρουν μέρος επίσης ελληνικά και αμερικανικά ελικόπτερα και προσωπικό που «φιλοξενούνται» εδώ και πέντε μήνες περίπου στο Στεφανοβίκειο.

Σε συμμετοχή στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλεί και το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», που σε ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Αντιστεκόμαστε στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ και στην πολιτική της κυβέρνησης, που εμπλέκει άμεσα και έμμεσα τη χώρα μας σ' αυτούς.

Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπούν ο Βόλος, η Μαγνησία και η χώρα μας σε ένα πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με τις βάσεις τους, που δεν φτιάχνονται για να προστατεύσουν τη χώρα και τα σύνορά της, αλλά για να χτυπήσουν άλλους λαούς. Ταυτόχρονα μετατρέπουν σε επίκεντρο ισχυρού πλήγματος αντίπαλων δυνάμεων σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής, με τραγικές συνέπειες για το λαό μας και την περιοχή μας».

Καλέσματα για συμμετοχή στην κινητοποίηση έχουν απευθύνει εξάλλου και οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Ν. Μαγνησίας, το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Ν. Μαγνησίας και άλλα εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς.

Θαυμάστε «αριστερούς»!

Θαυμάστε «αριστερούς»! Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (βλ. Ξυδάκης), προσπαθώντας να επιχειρηματολογήσουν, δικαιολογώντας τα αδικαιολόγητα, υψώνοντας τον μπαμπούλα του «μοναχικού Δον Κιχώτη», όπου θα βρεθεί η Ελλάδα εάν μείνει χωρίς «συμμαχίες», τα δίνουν όλα στο ΝΑΤΟ, στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες της αστικής τάξης. Αλλωστε, αποτελούν το δικό τους πολιτικό υπηρετικό προσωπικό.

Εξυμνούν το ΝΑΤΟ, που δήθεν θα μας προστατεύσει από την τουρκική επιθετικότητα.

  • Το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, που «συνοδεύουν» με το «PORTER» το «BARBAROS» για έρευνες, παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
  • Το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, που χειροκροτούν (ή στην καλύτερη περίπτωση «νίπτουν τας χείρας των») την τουρκική επιθετικότητα, τις παραβιάσεις, το γκριζάρισμα ζωνών στο Αιγαίο.
  • Το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, που οργάνωσαν μαζί με τη χούντα το τουρκικό πραξικόπημα στην Κύπρο και ύστερα έδωσαν χείρα βοηθείας στον «Αττίλα» και για 44 χρόνια τελεί το νησί υπό ξένη κατοχή.
  • Το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, που οργάνωσαν επεμβάσεις, πολέμους, εγκαθιδρύουν αντιδραστικά καθεστώτα της αρεσκείας τους και τόσα άλλα.

ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ!

Κι όλα αυτά στο όνομα ότι κι άλλοι «αριστεροί» πριν απ' αυτούς, όπως ο Ανδ. Παπανδρέου, άλλαξαν θέση μόλις έγιναν κυβέρνηση και μετατράπηκαν σε ΝΑΤΟικότεροι των ΝΑΤΟικών και ΕΟΚικότερους της τότε ΕΟΚ, καταντώντας ευρωλιγούρηδες κ.λπ.

Μέχρι τους Ισπανούς σοσιαλιστές της δεκαετίας του '80 ανέσυραν, αλλά και τους γνωστούς ευρωκομμουνιστές, Μπερλινγκουέρ και σία, που έφτασαν ένα ιστορικό κόμμα του 30% να είναι σήμερα εξαφανισμένο από την πολιτική ζωή της γειτονικής χώρας, με αποτέλεσμα η ακροδεξιά, η συντήρηση, η κάθε λογής αντίδραση και βαρβαρότητα να ξανασηκώνει κεφάλι.

Αυτόν τον δρόμο, άλλωστε, ακολουθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό, όσο είναι καιρός, όλοι κι όλες που τον εμπιστεύτηκαν, τώρα να του γυρίσουν την πλάτη, πριν είναι πολύ αργά...
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org