ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Γενάρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Οι επόμενοι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στο επίκεντρο των επαφών Πομπέο

Από τη συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, με τον Πρόεδρο του Ιράκ, Μπ. Σαλίχ

AFP or licensors

Από τη συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, με τον Πρόεδρο του Ιράκ, Μπ. Σαλίχ
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Τα σχέδια των ΗΠΑ για αναδιάταξη των στρατευμάτων τους στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή, και η γνωστή επιλογή τους για περαιτέρω κλιμάκωση της γεωπολιτικής κόντρας με το Ιράν, φαίνεται πως τέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε το περασμένο 24ωρο στη Βαγδάτη με τη νέα ιρακινή ηγεσία ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Ο Αμερικανός υπουργός, που αποφάσισε να αναβάλει κατά μία μέρα την επίσκεψη στην Αίγυπτο, μεταβαίνοντας αιφνιδιαστικά στη Βαγδάτη, απέφυγε να κάνει δημοσίως δηλώσεις για τα αποτελέσματα των εκεί συναντήσεών του. Προτίμησε μία λιτή ανάρτηση στο «Twitter», συγχαίροντας «τη νέα ιρακινή ηγεσία», διαβλέποντας περιθώρια «ενίσχυσης των διμερών σχέσεων» και παράλληλα αδημονώντας «να συνεργαστεί σε περιφερειακά ζητήματα - κλειδιά και στην υποστήριξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας του Ιράκ». Αυτό που εννοούσε ο Πομπέο ήταν η προσπάθειά του να πείσει τη νέα ιρακινή κυβέρνηση να περιορίσει σε διάφορα επίπεδα (εμπορικό, οικονομικό, ενεργειακό, πολιτικό, στρατιωτικό) τις σχέσεις της με το Ιράν, ώστε να ανοίξει περαιτέρω το δρόμο για αμερικανικά μονοπώλια Ενέργειας. Είναι γεγονός ότι παρά τις μπίζνες αμερικανικών εταιρειών Ενέργειας στο ιρακινό έδαφος, η πρόσβαση του Ιράκ σε ηλεκτρικό ρεύμα εξαρτάται κατά 40% από το γειτονικό Ιράν. Ο Πομπέο συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ιράκ, Μπαρχάμ Σάλιχ (που είχε μεταβεί το Δεκέμβρη στο Ιράν, συναντώντας τον ομόλογό του Χ. Ροχανί), τον πρωθυπουργό Αντέλ Α. Μάχντι και τον πρόεδρο της Βουλής Μοχάμεντ Χαλμπούσι, που πρόσφατα είχε μεταβεί στη Σαουδική Αραβία, αντιμετωπίζοντας - σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας «Middle East Eye» - πιέσεις προκειμένου να πάρει μέτρα μείωσης της τουρκικής και ιρανικής περιφερειακής επιρροής. Ο Πομπέο μετέβη επίσης στο Ιρακινό Κουρδιστάν, όπου συναντήθηκε με την εκεί ηγεσία της οικογένειας Μπαρζανί.

Οι προτεραιότητες του Πομπέο φαίνεται πως ήταν διαφορετικές από εκείνες της ιρακινής ηγεσίας, που εμφανίστηκε προβληματισμένη για τα σχέδια της λεγόμενης «αποχώρησης» των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία. Ιρακινοί αξιωματούχοι, μιλώντας σε αραβικά ΜΜΕ, φέρεται να υπενθυμίζουν ότι οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» έχουν ηττηθεί στρατιωτικά αλλά παραμένουν «πρόβλημα». «Το Ισλαμικό Κράτος νικήθηκε στρατιωτικά, όμως πολλά περισσότερα πρέπει να γίνουν και η υπόθεση δεν έχει ακόμη τελειώσει», είπε χαρακτηριστικά ο Ιρακινός Πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Πομπέο.

Η ξαφνική εμφάνιση του Πομπέο στο Ιράκ έρχεται να καλύψει το «κενό» που δημιούργησε η εκεί χριστουγεννιάτικη επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, καθώς είχε μεταβεί μεν σε αμερικανική στρατιωτική βάση αλλά δεν είχε συναντηθεί με τη νέα πολιτική ηγεσία της χώρας. Αξίζει επίσης να σημειωθούν οι αποκλειστικές πληροφορίες του «Middle East Eye» πως τον περασμένο μήνα αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών Σαουδικής Αραβίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αιγύπτου και Ισραήλ συναντήθηκαν σε πρωτεύουσα χώρας του Κόλπου και συμφώνησαν να πάρουν μέτρα «προκειμένου να καλωσορίσουν ξανά τον (σ.σ. Σύρο Πρόεδρο) Ασαντ στον Αραβικό Σύνδεσμο», για να μειώσουν την περιφερειακή γεωπολιτική επιρροή της Τουρκίας και του Ιράν. Οι πληροφορίες αυτές συγκλίνουν με προηγούμενες πως το τελευταίο διάστημα η Αλγερία ενδιαφέρεται να προσκαλέσει τον Ασαντ στη Σύνοδο Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, η οποία θα γίνει τον προσεχή Μάρτη στην Τυνησία. Οι αξιωματούχοι των τεσσάρων χωρών φέρεται μάλιστα να στήριξαν μέτρα ενίσχυσης των σχέσεων με τους Κούρδους της οργάνωσης YPG (που θεωρείται «τρομοκρατική» από την Τουρκία), ώστε να αποδυναμώσουν το ρόλο της Αγκυρας στην «επόμενη μέρα» στη Συρία.

Μπροστά σε αυτά, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο ενημέρωσης του τουρκικού Κοινοβουλίου, προσπάθησε να ερμηνεύσει τις τελευταίες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων σε σχέση με την «αποχώρηση» των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία κάνοντας λόγο για «ενδοκυβερνητικές κόντρες». «Υπάρχουν διαφορετικές φωνές στην αμερικανική κυβέρνηση», είπε, εκτιμώντας πως οι ΗΠΑ «έχουν δυσκολίες στην απόφαση για αποχώρηση» από τη Συρία «μετά από τις αλληλένδετες σχέσεις με τρομοκρατική οργάνωση», υπονοώντας τη συνεργασία των Αμερικανών στρατιωτικών με τους Κούρδους μαχητές των YPG/SDF.

Στο μεταξύ, στα νότια περίχωρα της επαρχίας Ιντλίμπ συνεχίζονται εδώ και μια βδομάδα οι συγκρούσεις ανάμεσα σε τζιχαντιστές του πρώην «Μετώπου Νούσρα» και του λεγόμενου «Εθνικού Μετώπου για την Απελευθέρωση». Τοπικοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι τζιχαντιστές έφεραν «τεράστιες στρατιωτικές ενισχύσεις» και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τμήματα της πόλης Σαφχούν και περιχώρων.

Τέλος, Κούρδοι μαχητές των YPG ανακοίνωσαν πως συνέλαβαν χτες οκτώ ξένους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, μεταξύ των οποίων έναν Γερμανό και έναν 16χρονο Αμερικανό.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Επιμένει η Μέι στο σχέδιο συμφωνίας με την ΕΕ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε Brexit χωρίς συμφωνία είναι να ψηφιστεί η συμφωνία», είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων, χτες, πρώτη μέρα σύγκλισης της Ολομέλειας προκειμένου να συζητηθεί το σχέδιο συμφωνίας με την ΕΕ που ανακοίνωσε τον Νοέμβρη, προτού τεθεί προς ψήφιση την Τρίτη.

Ο σοσιαλδημοκράτης αρχηγός των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, από την άλλη, αναρωτήθηκε τι καινούργιο είχε να παρουσιάσει η πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι στη συμφωνία «δεν άλλαξε ούτε τελεία»!

Μερικές ώρες αργότερα, η Μέι δέχτηκε ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στο Κοινοβούλιο, καθώς ζητήθηκε από την κυβέρνησή της να παρουσιάσει εναλλακτικό σχέδιο μέσα σε τρεις μέρες, σε περίπτωση που δεν εγκριθεί την Τρίτη κατά την ψηφοφορία στη Βουλή. Η τροπολογία που απαιτεί από την κυβέρνηση να παρουσιάσει άμεσα ένα εναλλακτικό σχέδιο είχε υποβληθεί από τον Ντόμινικ Γκριβ, βουλευτή του Συντηρητικού Κόμματος, και ψηφίστηκε από 308 βουλευτές, ενώ 297 την καταψήφισαν.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η λεγόμενη «Συνέλευση του Λαού» (People's Assembly) διοργανώνει το Σάββατο 12 Γενάρη «πανεθνική διαδήλωση» ενάντια στη λιτότητα που εφαρμόζει η κυβέρνηση των Συντηρητικών. Πρόκειται για «οργάνωση πολιτών» που εμφανίστηκε το 2013 «για την υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών, για τη φορολογία των πλουσίων, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις». Επί της ουσίας προτείνει «δικαιότερη ανακατανομή του πλούτου», σπέρνοντας αυταπάτες για λύσεις χωρίς σύγκρουση με την καπιταλιστική εξουσία.

ΗΠΑ
Επιμένει για το τείχος ο Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εντείνονται οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις στις ΗΠΑ, με αφορμή την απόφαση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εξασφαλίσει πάση θυσία τη χρηματοδότηση της ανέγερσης τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, ύψους περίπου 5,7 δισ. δολαρίων.

«Πρόκειται για μία ανθρωπιστική κρίση. Μία κρίση καρδιάς και μία κρίση ψυχής», ανέφερε ο Τραμπ σε τηλεοπτικό διάγγελμα που έκανε χτες τα ξημερώματα από το Οβάλ Γραφείο. Παρότρυνε το Κογκρέσο να εγκρίνει τη χρηματοδότηση ενός «χαλύβδινου φράχτη... αποφασιστικής σημασίας». Με τον τρόπο αυτό ο Τραμπ επιχείρησε να εμφανιστεί ως «διαλλακτικός», κάνοντας τάχα πίσω στην αρχική απαίτησή του να είναι το τείχος από τσιμέντο.

Η νέα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, εκλεγμένη με τους Δημοκρατικούς, Νάνσι Πελόσι, έσπευσε να αποκρούσει τα επιχειρήματα του Τραμπ και τις κατηγορίες σε βάρος του κόμματός της για τη συνεχιζόμενη αναστολή της λειτουργίας ομοσπονδιακών υπηρεσιών, λέγοντας πως «κρατά ομήρους» τους Αμερικανούς με τη μερική «παράλυση» της κυβέρνησης. «Ο Πρόεδρος Τραμπ πρέπει να σταματήσει να δημιουργεί από το μηδέν μια κρίση, μεταναστευτική και ανθρωπιστική στα σύνορα», είπε η Πελόσι, καλώντας τον Τραμπ «να ξανανοίξει την κυβέρνηση».

Ωρες μετά, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι «αποφασισμένη να παραμείνει ανυποχώρητη» στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει κονδύλια για το τείχος.

Κυρώσεις και αντιδράσεις από το Ιράν

Το ίδιο 24ωρο, Αμερικανοί αξιωματούχοι χαιρέτισαν την απόφαση της ΕΕ να επιβάλει κρυώσεις κατά της ιρανικής κυβέρνησης, για πρώτη φορά μετά τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, από την οποία αποχώρησαν μονομερώς οι ΗΠΑ πέρυσι το Μάη. Η εξέλιξη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ιράν, που προειδοποίησε πως θα απαντήσει με ανάλογα αντίποινα.

Παράλληλα, ο Ιρανός ανώτατος ηγέτης, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε πως ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι «κάνουν τους τρελούς» και είναι «πρώτης τάξεως ηλίθιοι». Στο στόχαστρο του Χαμενεΐ βρέθηκε και ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, που πριν από λίγους μήνες είχε προβλέψει ...«ανατροπή» της ιρανικής κυβέρνησης «πριν το τέλος του 2018».

ΡΩΣΙΑ
Ενεργειακά ανεξάρτητος ο ρωσικός θύλακας Καλίνινγκραντ

ΜΟΣΧΑ.--

Η περιοχή του Καλίνινγκραντ είναι πλέον ενεργειακά αυτόνομη, επισήμανε προχτές ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, εγκαινιάζοντας τον πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στα παράλια του ρωσικού θύλακα στη Βαλτική Θάλασσα. Ο ίδιος επισήμανε ότι πρόσφατα τέθηκαν σε λειτουργία δύο σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ένας τρίτος θα λειτουργήσει στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Ο LNG αποσκοπεί στο να διασφαλίσει την ενεργειακή αυτονομία του ρωσικού θύλακα, ώστε να μην εξαρτάται η τροφοδοσία του σε φυσικό αέριο από τον αγωγό Μινσκ - Βίλνιους - Κάουνας - Καλίνινγκραντ, δηλαδή μέσω Λευκορωσίας και Λιθουανίας. Ο νέος σταθμός θα καλύπτει τις ανάγκες του Καλίνινγκραντ (3,7 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως), βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ. από τις ακτές και προστατεύεται από έναν κυματοθραύστη μήκους 700 μέτρων.

Η περιοχή θεωρείται στρατηγικής σημασίας, καθώς το Καλίνινγκραντ είναι το δυτικότερο ρωσικό σύνορο με την ΕΕ και εξασφαλίζει την έξοδο στη Βαλτική, όπου αυξάνεται και η ΝΑΤΟική στρατιωτική παρουσία τα τελευταία χρόνια.

  • Στρατιωτικές ασκήσεις με εκτόξευση πυραύλων διεξάγει αυτό το μήνα το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό στη Μεσόγειο, κοντά στις ακτές της Συρίας, όπως ανακοινώθηκε χθες. Οι ημερομηνίες των ασκήσεων είναι 9 - 10, 16 - 17, 23 - 24 και 30 - 31 Γενάρη, από τις ακτές της Συρίας στη Μεσόγειο, αναφέρεται.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ