ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Γενάρη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Καταγγέλλει τις νέες αυξήσεις στα διόδια και απαιτεί την κατάργησή τους

Τις νέες «μεταμνημονιακές» αυξήσεις στα διόδια αλλά και τη δημιουργία νέων, όπως στην Εγνατία, καταγγέλλει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και απαιτεί την κατάργηση όλων των διοδίων. Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καταγγέλλει τις νέες, "μεταμνημονιακές" αυξήσεις στις τιμές των διοδίων που ανακοίνωσαν οι ιδιωτικές εταιρείες που τα εκμεταλλεύονται με την έγκριση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Από την 1η Γενάρη οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με ένα νέο χαράτσι στους δρόμους όλης της χώρας με αυξήσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν ακόμη και 150% (π.χ. στα Μάλγαρα η νέα τιμή είναι 2,98 από 1,20 ευρώ). Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της υλοποίησης των προαπαιτούμενων και των μέτρων των μνημονίων, τα οποία η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι κατάργησε. Ταυτόχρονα προβλέπεται η δημιουργία και νέων διοδίων, π.χ. 43 νέα πλευρικά διόδια στην Εγνατία Οδό, ενώ καταργείται και κάθε απαλλαγή από την πληρωμή διοδίων (με την εξαίρεση των ανέργων).

Τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα ότι θα έβαζε δήθεν φρένο στις αυξήσεις στους επιχειρηματίες που γεμίζουν με εκατομμύρια κέρδη τα σεντούκια τους.

Κανείς εργαζόμενος να μην τους πιστέψει. Λένε ψέματα.

Την κατασκευή των δρόμων, των γεφυρών και γενικά των υποδομών την έχουν χρυσοπληρώσει οι εργαζόμενοι και ο λαός της χώρας και έχουν γίνει μηχανή κερδών για τους επιχειρηματικούς ομίλους που τους εκμεταλλεύονται, στους οποίους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιπλέον τους δίνει εκατομμύρια ευρώ.

Η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που συνεχίζει το έργο των προηγούμενων και υλοποιεί τις απαιτήσεις των μεγαλοκατασκευαστών και επιχειρηματικών ομίλων, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οδηγεί στην οικονομική αφαίμαξη των εργαζομένων και τον αποκλεισμό τους από τους δρόμους, που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έφτιαξαν, καθώς πλέον μια μετακίνηση αντιστοιχεί με μισό μισθό».

Το ΠΑΜΕ απαιτεί:

  • Αμεση κατάργηση όλων των διοδίων
  • Συγκοινωνίες υπέρ του λαού, δημόσιες, φτηνές, τακτικές, δωρεάν για τους ανέργους, απόρους, μερικά απασχολούμενους, φοιτητές, μαθητές.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ερώτηση για τις παράνομες παρακρατήσεις στις συντάξεις

Να επιστραφούν τα παράλογα και παράνομα παρακρατηθέντα ποσά των εφαρμοζόμενων μέχρι σήμερα αντισυνταγματικών κρατήσεων από τους συνταξιούχους ζητάνε με Ερώτησή τους προς την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Σάκης Βαρδαλής, Νίκος Καραθανασόπουλος και Διαμάντω Μανωλάκου

Αναλυτικά, στην Ερώτησή τους οι βουλευτές του Κόμματος επισημαίνουν τα εξής:

«Η υλοποίηση του ν. 4387/2016 συνάντησε την καθολική αντίθεση των ασφαλισμένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, γιατί ανέτρεψε τις ασφαλιστικές προσδοκίες της μεγαλύτερης πλειοψηφίας. Οι κινητοποιήσεις των συνταξιουχικών οργανώσεων ήταν συνεχείς από την ψήφιση του νόμου και μετά. Μόνο το 2018 πραγματοποίησαν 153 συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα. Από την ψήφιση του νόμου και μετά υπήρχαν και προσφυγές στη Δικαιοσύνη και αποφάσεις περί αντισυνταγματικότητας των περικοπών των συντάξεων. Η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει αποφάσεις όλων των ανωτάτων δικαστηρίων.

Εξακολουθεί δε την αφαίμαξη των συνταξιούχων με παράλογους υπολογισμούς των εφαρμοζόμενων μέχρι σήμερα αντισυνταγματικών κρατήσεων από τους συνταξιούχους.

Η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων επιβλήθηκε αρχικά στο ποσό μιας σύνταξης που σήμερα δεν υφίσταται μετά από τις μειώσεις που έγιναν. Σε αυτό το αρχικό ποσό είναι που εφαρμόζεται η παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και όχι σε αυτό που διαμορφώθηκε με τις περικοπές».

Με βάση τα παραπάνω οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν την αρμόδια υπουργό:

-- Αν και πότε θα επιστραφούν τα παράλογα και παράνομα παρακρατηθέντα.

-- Αν θα εφαρμόσει από σήμερα τουλάχιστον, μέχρι την επιστροφή τους, τον υπολογισμό στην πραγματική σύνταξη.

ΣΕΕΕΝ
Καλεί σε πάλη για καμιά απόλυση στον ΑΗΣ Μελίτης

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΣΕΕΕΝ
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΣΕΕΕΝ
Στον «προκρούστη» μπαίνουν τα δικαιώματα των εργαζομένων στις μονάδες της ΔΕΗ ΑΕ που οδηγούνται σε πώληση, όπως αναδεικνύεται από τις εξελίξεις στον ΑΗΣ Μελίτης στη Φλώρινα. Επιβεβαιώνεται ότι με την πώληση μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ ΑΕ έρχονται νέα χτυπήματα στα δικαιώματα των εργαζομένων, για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων - «επενδυτών».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας (ΣΕΕΕΝ), «γνωστοποιήθηκε στο προσωπικό η απόφαση 9/9-12-2019 του ΔΣ της "Λιγνιτικής Μελίτης Α.Ε" (το μεταβατικό σχήμα για την πώληση), που προβλέπει την αποχώρηση του προσωπικού που έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα η 20ετή τουλάχιστον συνεχή παρουσία στη ΔΕΗ ΑΕ με bonus 5.000 ευρώ, πέραν της νόμιμης αποζημίωσης των 15.000 ευρώ. Ειδικά για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων η απόφαση δεν τους δίνει το δικαίωμα της επιλογής.

Παράλληλα, δημοσιεύματα κατεβάζουν τον αριθμό των εργαζομένων που θα παραμείνουν στη δουλειά από τους 230 που αυτήν τη στιγμή εργάζονται στον ΑΗΣ Μελίτης στους 130 (δηλαδή περίπου στους μισούς). Οποιος και να είναι τελικά ο αριθμός το ζήτημα είναι ότι αυτές οι θέσεις εργασίας χάνονται για πάντα οξύνοντας περισσότερο το πρόβλημα της ανεργίας και την εντατικοποίηση της εργασίας με τα συνεχή δωδεκάωρα κ.ά.

Γίνεται φανερό ότι πριν ακόμα από την ολοκλήρωση της πώλησης του ΑΗΣ επιβεβαιώνεται η θέση του ταξικού κινήματος, ότι η όξυνση του ανταγωνισμού λόγω της "απελευθέρωσης" της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ θα έχουν θύματα τους εργαζόμενους. Πρώτο χτύπημα ήταν η κατάργηση της βραδινής βάρδιας της νοσοκόμας, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, τώρα έρχονται να περιορίσουν σε τέτοιο βαθμό το προσωπικό με πολύπλευρες συνέπειες για τους εργαζόμενους και για την περιοχή. Ακόμα και η κατασκευή της μονάδας Μελίτη 2 από τους "επενδυτές" που θα έδινε διέξοδο σε εργαζόμενους στις κατασκευές και θα αναπλήρωνε μέρος των χαμένων θέσεων εργασίας είναι στον "αέρα" και θα εξαρτηθεί από ανταγωνιστικά συμφέροντα (π.χ επέκταση ζωής ΑΗΣ Αμυνταίου κ.ά.)».

Το ΣΕΕΕΝ καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, να μην αποδεχθούν μοιρολατρικά όσα σχεδιάζονται. Να διεκδικήσουν: Καμία απόλυση στον ΑΗΣ Μελίτης. Προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

«ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΕΩΣ ΑΕ» ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
Καταδικάστηκε ο εργοδότης για τη μη καταβολή δεδουλευμένων

Σε ποινή 46 μηνών για τη μη καταβολή δεδουλευμένων καταδικάστηκε χτες ερήμην ο εργοδότης της «Γενικής Ανακυκλώσεως ΑΕ» Ασπροπύργου, Δ. Λαζόπουλος. Οι οφειλές αφορούσαν 12 εργαζόμενους, σε κάποιους από τους οποίους μάλιστα τα χρωστούμενα έφταναν στα 10.000 ευρώ...

Νωρίτερα, είχαν αθωωθεί από το δικαστήριο 26 εργάτες, οι περισσότεροι μετανάστες από Πακιστάν και Μπανγκλαντές, που συμμετείχαν το Δεκέμβρη του 2014 και το Γενάρη του 2015 στην απεργία στο εν λόγω εργοστάσιο, διεκδικώντας δεδουλευμένα 8 μηνών και Δώρα Χριστουγέννων. Οι εργάτες κάθισαν στο εδώλιο, μαζί με άλλα άτομα που συμπαραστάθηκαν στην απεργιακή κινητοποίηση, μετά από μήνυση του εργοδότη. Το δικαστήριο ωστόσο έκανε δεκτή την ένσταση των συνηγόρων τους να κριθεί η μήνυση της εργοδοσίας απαράδεκτη και δεν συνεχίστηκε η διαδικασία επί των κατηγοριών.

ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ - ΠΕΣ/ΝΑΤ
Παρέμβαση για τις μεγάλες καθυστερήσεις στα ραντεβού του ΠΕΔΥ

Παρέμβαση στον διευθυντή του ΠΕΔΥ Πειραιά πραγματοποίησαν πριν από λίγες μέρες εκπρόσωποι των σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ μετά από καταγγελίες ναυτεργατών για τη μεγάλη καθυστέρηση κλεισίματος ραντεβού. Ο διευθυντής του ΠΕΔΥ επιβεβαίωσε την ορθότητα των καταγγελιών και ενημέρωσε ότι το σοβαρό αυτό πρόβλημα οφείλεται στη λήξη των συμβάσεων των ιατρών ορισμένου χρόνου και των ιατρών με ασφαλιστικά (πρώην ΙΚΑ) και αφορά 30 ιατρούς από τους 80 που εργάζονται.

«Αυτές οι απαράδεκτες συνθήκες στην Υγεία επιβεβαιώνουν τις θέσεις των ταξικών δυνάμεων και περιλαμβάνονται στα ματωμένα πλεονάσματα που εμφανίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τραγικές συνέπειες για την εργατική - λαϊκή οικογένεια», σημειώνουν τα σωματεία και απαιτούν την άμεση επίλυση του προβλήματος με την πρόσληψη ιατρικού προσωπικού με μόνιμη σταθερή εργασία που να καλύπτει τις ανάγκες των ασφαλισμένων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ