ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νέες ισραηλινές επιθέσεις και απειλές από την Τουρκία...

Ενώ οι Ρώσοι «φωτογραφίζουν» τις ΗΠΑ πίσω από τις πρόσφατες επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη σε ρωσικές βάσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Οξύνονται οι επιχειρήσεις ξένων δυνάμεων στο συριακό έδαφος, καθώς η ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα δείχνει να φουντώνει ακόμη περισσότερο, μετά την ήττα τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» από τα περισσότερα πεδία συγκρούσεων στη Συρία.

Χτες, λίγο πριν τα χαράματα, δυνάμεις του ισραηλινού στρατού πραγματοποίησαν τρεις πυραυλικές επιθέσεις, κοντά σε στρατιωτικά φυλάκια στην περιοχή Αλ Κουτάιφα, περίχωρα της πρωτεύουσας της Συρίας, Δαμασκού. Η συριακή αεροπορία αντέδρασε και, σύμφωνα με Σύρο αξιωματούχο, χτύπησε ένα από τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη, ενώ αναχαιτίστηκαν «αρκετοί» από τους ισραηλινούς πυραύλους. Εκπρόσωπος του συριακού στρατού κατήγγειλε τις πυραυλικές επιθέσεις του Ισραήλ στη χώρα του ως κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, προειδοποιώντας ότι τέτοιες επιθέσεις μπορεί να προκαλέσουν «επικίνδυνες επιπτώσεις για τις οποίες το Ισραήλ θα φέρει εξολοκλήρου την ευθύνη».

Το πρακτορείο ΑΡ μετέδωσε πως αρκετοί από τους πυραύλους των Ισραηλινών εκτοξεύτηκαν από τον εναέριο χώρο του Λιβάνου στις 2.40 π.μ. Ακολούθησε η ρίψη πυραύλων στις 3.04 π.μ. και στη συνέχεια η εκτόξευση άλλων τεσσάρων πυραύλων από τα κατεχόμενα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν στις 4.14 π.μ. από τη Θάλασσα της Γαλιλαίας στο βόρειο Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μιλώντας σε πρέσβεις ΝΑΤΟικών χωρών στο Ισραήλ, είπε πως η πολιτική της κυβέρνησής του στη Συρία παραμένει η ίδια και πως επιδιώκει «την αποτροπή της μεταφοράς όπλων που μπορεί να αλλάξουν το παιχνίδι στη "Χεζμπολάχ" μέσω συριακού εδάφους».

Οι Ρώσοι επανέρχονται στις επιθέσεις με drones

Αξιωματούχοι του ρωσικού υπουργείου Αμυνας επανήλθαν στις προχτεσινές ανακοινώσεις που έκαναν με αφορμή το μπαράζ επιθέσεων τζιχαντιστών κατά ρωσικών βάσεων σε Χμέιμιμ και Ταρτούς, που σημειώθηκαν το περασμένο Σάββατο με 13 τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (drones), τελευταίας τεχνολογίας που προέρχεται από χώρα (τις ΗΠΑ) που έχει προηγμένα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης. Τόνισαν, μάλιστα, ως τουλάχιστον «περίεργο» το γεγονός πως τις τέσσερις ώρες που κράτησε η επίθεση, πετούσε πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο, κοντά στις ρωσικές βάσεις, σε ύψος 7.700 ποδιών αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο κατασκοπευτικό αεροσκάφος, τύπου Poseidon.

Τουρκικές αντιδράσεις κατά της Δαμασκού

Το ίδιο 24ωρο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε τον συριακό στρατό ότι πλήττει δυνάμεις της δήθεν «μετριοπαθούς αντιπολίτευσης» στην επαρχία Ιντλίμπ (όπου από τον Οκτώβρη είναι σε εξέλιξη επιχείρηση του τουρκικού στρατού...). Ισχυρίστηκε ότι με τον τρόπο αυτόν «υπονομεύονται οι προσπάθειες να επιτευχθεί μια πολιτική λύση» στον πόλεμο στη Συρία, ενώ αναφερόμενος στην επικείμενη σύγκληση του λεγόμενου «Εθνικού Συριακού Κογκρέσου» στο τέλος του μήνα στο Σότσι της Ρωσίας, πρόσθεσε ότι «οι ομάδες που θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι δεν πρέπει να το κάνουν αυτό».

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός πως οι δηλώσεις Τσαβούσογλου έγιναν μία μέρα αφότου ο συριακός στρατός ανακατέλαβε 14 χωριά στη βόρεια επαρχία Ιντλίμπ. Αργότερα χτες βράδυ, πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ» ανέφεραν πως κλήθηκαν οι πρέσβεις Ιράν και Ρωσίας, προκειμένου να εκφραστεί η ενόχληση της Τουρκίας για τις τελευταίες εξελίξεις στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ επειδή κατά τη γνώμη της τελευταίας παραβιάζεται η τριμερής συμφωνία αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων στη Συρία.

Ας σημειωθεί, πάντως, ότι η μεγαλύτερη αντικαθεστωτική δύναμη που δρα στη βόρεια συριακή επαρχία Ιντλίμπ είναι η οργάνωση τζιχαντιστών «Ταχρίρ αλ Σαμ», που είναι παρακλάδι της «Αλ Κάιντα» και του πρώην «Μετώπου Νούσρα».

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου γίνονται λίγες βδομάδες αφότου ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, χαρακτήρισε στα τέλη Δεκέμβρη τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ «τρομοκράτη», προκαλώντας την αντίδραση της συμμάχου του, Ρωσίας. Ο Ερντογάν, μάλιστα, μιλώντας χτες σε βουλευτές του κόμματός του, υποστήριξε ότι οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στις περιοχές Αφρίν και Μανμπίτζ της βόρειας Συρίας θα συνεχιστούν ώστε να «ολοκληρωθεί» η διαδικασία που ξεκίνησε με τη χερσαία επέμβαση του τουρκικού στρατού στη Συρία, με την κωδική ονομασάι «Ασπίδα του Ευφράτη».

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Διεργασίες για εναλλακτικές πλατφόρμες διαπραγμάτευσης πέραν των ΗΠΑ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των Παλαιστινίων ενάντια στην προκλητική απόφαση των ΗΠΑ περι αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ

Copyright 2018 The Associated

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των Παλαιστινίων ενάντια στην προκλητική απόφαση των ΗΠΑ περι αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Η Μόσχα είναι η προτιμότερη πλατφόρμα για την πραγματοποίηση διεθνούς συνδιάσκεψης για την επίλυση του μεσανατολικού ζητήματος, δήλωσε χτες ο Παλαιστίνιος πρέσβης στη Ρωσία, Αμπντέλ Χαφίζ Νοφάλ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ΤΑSS, επιβεβαιώνοντας ότι η Παλαιστινιακή Αρχή πραγματοποιεί εδώ και βδομάδες διαβουλεύσεις με αξιωματούχους σε Ρωσία, Κίνα και ορισμένες χώρες της ΕΕ. Τόνισε ωστόσο ότι σε αυτήν την περίπτωση κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει «με απόφαση της διεθνούς κοινότητας».

Παράλληλα, ο σύμβουλος του Παλαιστίνιου προέδρου για τις Διεθνείς Σχέσεις, Ναμπίλ Σάαθ, δήλωσε και αυτός στο ίδιο πρακτορείο ότι η Παλαιστινιακή Αρχή σχεδιάζει να συγκαλέσει το επόμενο διάστημα διεθνή συνδιάσκεψη για την επίλυση της σύγκρουσης Ισραηλινών - Παλαιστινίων. «Η Παλαιστίνη είναι έτοιμη για άμεσες συνομιλίες με το Ισραήλ σε μία πλατφόρμα συνδιάσκεψης», τόνισε.

Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος και ανώτερο στέλεχος του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Σαέμπ Ερεκάτ, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Φωνή της Παλαιστίνης», τόνισε ότι «δεν έχει αξία ένα παλαιστινιακό κράτος δίχως την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του». Χαρακτήρισε τις πρόσφατες αμερικανικές ανακοινώσεις και προσκλήσεις για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις «απαράδεκτες... όσο η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ δεν αλλάζει την πολιτική της για την Ιερουσαλήμ», την οποία αναγνώρισε στις 6 Δεκέμβρη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Ο Ερεκάτ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει να επιβάλει την πολιτική της στην παλαιστινιακή ηγεσία, καταργώντας την οργάνωση του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA, και προχωρώντας στην ανάσχεση της οικονομικής βοήθειας, «που θα κλείσει σχολεία και θα κάνει τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες να πεινάσουν».

Παρ' όλα αυτά, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς ανακοινώθηκε χτες πως θα μεταβεί σε Αίγυπτο, Ιορδανία και Ισραήλ, από τις 19 έως τις 23 Γενάρη, μολονότι οι Παλαιστίνιοι αρνούνται να συζητήσουν μαζί του.

  • Χτες το βράδυ, η ισραηλινή κυβέρνηση σκλήρυνε ακόμη περισσότερο την αντιμεταναστευτική - ρατσιστική πολιτική της σε βάρος δεκάδων χιλιάδων Αφρικανών μεταναστών, που έχει απειλήσει πως θα τους κλείσει φυλακή αν δεν φύγουν από το Ισραήλ έως τα τέλη Μάρτη. Ανακοίνωσε έτσι πως θα δώσει 9.000 δολάρια σε κάθε πολίτη που θα καταγγείλει και θα βοηθήσει στη βίαιη σύλληψη και απέλαση «παράνομων» μεταναστών.
ΙΡΑΝ
Εντείνονται οι κόντρες, εντός και εκτός συνόρων...

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Οι παρεμβάσεις ιμπεριαλιστικών χωρών στο Ιράν, σε συνδυασμό με την όξυνση της ενδοαστικής διαπάλης, εξακολουθούν να μπαίνουν στο πρώτο πλάνο των εξελίξεων με αφορμή τις πρόσφατες διαδηλώσεις υπέρ και κατά της ηγεσίας της χώρας.

Χτες, ο Ιρανός ανώτατος σιίτης ηγέτης, Αλί Χαμενεΐ, κατήγγειλε τη «συνωμοσία» ΗΠΑ και Ισραήλ με την εξόριστη ιρανική οργάνωση «Μουτζαχεντίν του Λαού» πίσω από τις πρόσφατες, αιματηρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα του με αφορμή το τελευταίο κύμα ακρίβειας σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες. Συναντώντας πολίτες από την πόλη Κομ, ο Χαμενεΐ κατηγόρησε τις παραπάνω δυνάμεις αλλά «και πλούσιες οικογένειες χωρών του Περσικού Κόλπου» πως προετοίμαζαν επί «πολλούς μήνες» ταραχές «σε μικρές πόλεις, οι οποίες στη συνέχεια θα επεκτείνονταν στην πρωτεύουσα». Ωστόσο, επισήμανε πως θα πρέπει κανείς να διακρίνει τα «δίκαια και έντιμα αιτήματα» των διαδηλωτών από τη βία και τις πράξεις βανδαλισμού άλλων. «Πρέπει να εισακουσθούν οι ανησυχίες τους. Πρέπει να ακούσουμε, πρέπει να προσφέρουμε απαντήσεις», τόνισε ο Χαμενεΐ.

Η παρέμβαση του Αλί Χαμενεΐ φαίνεται να «απαντά» στις προχτεσινές δηλώσεις του Ιρανού Προέδρου, Χασάν Ροχανί, που είχε επισημάνει πως «το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι το χάσμα μεταξύ αξιωματούχων και της νέας γενιάς». Είχε μάλιστα υποστηρίξει ότι «δεν μπορούμε να επιβάλουμε στη νέα γενιά να ζήσει όπως ζήσαμε εμείς»...

Κατ' οίκον περιορισμός για τον Αχμαντινετζάντ

Αυτά ενώ και χτες ξένα Μέσα Ενημέρωσης επέμεναν πως τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό ο πρώην Πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος είχε χαράξει σκληρή γραμμή αντιπαράθεσης με τη Δύση. Ο Αχμαντινετζάντ φέρεται πως αποδοκίμασε την κυβερνητική πολιτική σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που προβλήθηκε σε αντικυβερνητική συγκέντρωση στις 28 Δεκέμβρη στη δυτική πόλη Μπουσχέρ, καθώς κατηγόρησε τη σημερινή ηγεσία πως «ζει αποκομμένη από τα προβλήματα και τις έγνοιες του λαού».

Αύριο Πέμπτη ο Ζαρίφ μεταβαίνει στις Βρυξέλλες

Το ίδιο διάστημα, η ιρανική κυβέρνηση φαίνεται πως έχει προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο, παίρνοντας μέτρα και σε σχέση με την πιθανότητα οι ΗΠΑ να υλοποιήσουν τις απειλές τους και να αποχωρήσουν από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Χτες επίσης επιβεβαιώθηκε πως ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, θα μεταβεί αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση της επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, όπου θα συμμετάσχουν και οι ΥΠΕΞ Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, με βασικό θέμα συζήτησης τη διαφύλαξη της διεθνούς συμφωνίας. Σε μία σπάνια δημόσια εμφάνισή του σε σύσκεψη του ισραηλινού υπουργείου Οικονομίας, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Γιόσι Κοέν, δήλωσε πως η χώρα του έχει «μάτια, αυτιά και πολύ περισσότερα στο Ιράν» και πως παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις. Ισχυρίστηκε ότι «η πραγματικότητα σπρώχνει τον κόσμο στους δρόμους», κατηγορώντας τις ιρανικές αρχές ότι ξοδεύουν μεγάλα ποσά για την αύξηση της επιρροής τους στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και ότι ο ίδιος θα ήθελε να δει στο Ιράν «μία επανάσταση».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ