ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Αγωνιστικός σταθμός η συμμετοχή στις μεθαυριανές εργατικές κινητοποιήσεις

Εντατικές προετοιμασίες για το πανελλαδικό δεκαήμερο δράσης στα τέλη Γενάρη

Από κινητοποίηση με τρακτέρ στην Καρδίτσα
Από κινητοποίηση με τρακτέρ στην Καρδίτσα
Συνεχίζονται, με εντατικούς ρυθμούς, οι προετοιμασίες των μικρομεσαίων αγροτών για τη συμμετοχή τους στο πανελλαδικό παναγροτικό αγωνιστικό δεκαήμερο στα τέλη του Γενάρη, που αποφασίστηκε στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στις 17 Δεκέμβρη 2017.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες οργανώνουν περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά, ενημερώνοντας τους αγροτοκτηνοτρόφους, αλλά και τα άλλα λαϊκά στρώματα της υπαίθρου και καλώντας τους να πάρουν, μαζικά και δυναμικά, μέρος στις, πανελλαδικά συντονισμένες, αγροτικές κινητοποιήσεις ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ και στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για να εξετάσει την πορεία των προετοιμασιών και να πάρει αποφάσεις για την κλιμάκωση του αγώνα. Σταθμός σ' αυτήν την αγωνιστική πορεία θα είναι το μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της Εκθεσης AGROTICA, που θα πραγματοποιηθεί από την 1η μέχρι τις 4 Φλεβάρη.

Στη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία, σε καθημερινή βάση, πραγματοποιούνται ενημερωτικές περιοδείες κλιμακίων των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων στα χωριά των νομών της περιοχής και, ταυτόχρονα, γίνονται προετοιμασίες για τον πανθεσσαλικό συντονισμό του αγώνα.

Στην Καρδίτσα, την Παρασκευή 12 Γενάρη - μέρα απεργιακής κινητοποίησης ενάντια στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης - τα τρακτέρ θα βγουν στις πλατείες των χωριών, ενώ τη Δευτέρα 15 Γενάρη, θα συγκληθεί παγκαρδιτσιώτικη αγροτική σύσκεψη, στις 6.30 μ.μ., στον Παλαμά. Παράλληλα, συνεχίζονται οι περιοδείες κλιμακίων της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων σε χωριά, με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει:

  • Τετάρτη 10/1, στα χωριά Κοσκινάς (1 μ.μ.), Προάστειο (7 μ.μ.), Μαραθέα (8 μ.μ.), Φύλλια (8 μ.μ.), Καππαδοκικό (8.30 μ.μ.).
  • Πέμπτη 11/1, στα χωριά Καρδιτσομαγούλα (7 μ.μ.), Λεοντάρι (7 μ.μ.), Καλλιφώνι (8 μ.μ.), Λεύκη (7 μ.μ.), Ορφανά (7.30 μ.μ.), Φύλλο (8 μ.μ.).
  • Παρασκευή 12/1, στα χωριά Αμπελος (7 μ.μ.), Δασοχώρι (7.30 μ.μ.), Παλαμάς (8 μ.μ.).

Στη Λάρισα, το πρόγραμμα συσκέψεων σε κεφαλοχώρια της περιοχής συνεχίζεται και για τις επόμενες μέρες περιλαμβάνει:

  • Τετάρτη 10/1, στις 6.30 μ.μ., στον Πλατύκαμπο, στην αίθουσα του συνεταιρισμού.
  • Πέμπτη 11/1, στις 7 μ.μ., στην Τερψιθέα, στο Πολιτιστικό Κέντρο.
  • Παρασκευή 12/1, στις 6.30 μ.μ., στον Τύρναβο, στο Εμμανουήλειο Πολιτιστικό Κέντρο.

Στα Τρίκαλα, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη», αύριο Πέμπτη 11/1, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο χωριό Αρδάνι, στις 12 το μεσημέρι, με τη συμμετοχή αγροτών από τα χωριά των πρώην δήμων Παραληθαίων και Παλαιοκάστρου.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Απέκλεισε εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας από τη Γενική Συνέλευση

Τον αποκλεισμό του εκπροσώπου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων, Χρ. Δούβλη, από τη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων Ενωσης Συνεταιρισμών Τρικάλων (ΕΑΣΤ), μεθόδευσαν ο πρόεδρος και τα μέλη της διοίκησης του σωματείου, σε μια προσπάθεια να επικυρώσουν αδιαμαρτύρητα και χωρίς αντίλογο την πρόταση της διοίκησης της ΕΑΣΤ για εφαρμογή εκ περιτροπής εργασίας και «εθελούσιας» εξόδου εργαζομένων.

Αυτά αναφέρει σε καταγγελία της η παράταξης ΔΑΣ Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΔΑΣ ΑΣΟ). Εφτασαν, μάλιστα, στο σημείο να κλειδώσουν τις πόρτες των γραφείων για να αποκλείσουν τον συνδικαλιστή από τη Γενική Συνέλευση, που έγινε την περασμένη Παρασκευή. Στις διαμαρτυρίες του εκπροσώπου της Ομοσπονδίας και επικεφαλής της ΔΑΣ ΑΣΟ, η απάντηση του προέδρου του Σωματείου ήταν ότι τα θέματα της συνέλευσης δεν αφορούν κανέναν άλλο, ούτε βέβαια την Ομοσπονδία, παραπέμποντας τον Χρ. Δούβλη σε συνάντηση μετά το τέλος της Γενικής Συνέλευσης. Ομως, ούτε αυτό έγινε, αφού τελειώνοντας τη «δουλειά», εξαφανίστηκαν όλα τα μέλη του ΔΣ.

Να σημειώσουμε ότι η διοίκηση του Σωματείου εμφανίστηκε, μεν, να διαφωνεί με τις προτάσεις της διοίκησης της ΕΑΣΤ, αλλά αντιπρότεινε να υπογράψουν οι εργαζόμενοι επιχειρησιακή σύμβαση με μισθό 586 ευρώ. Την ίδια στάση κράτησε και πριν δυο χρόνια η διοίκηση του σωματείου, βάζοντας πλάτη για να υπογράψουν οι εργαζόμενοι ατομική σύμβαση (εκτός από τέσσερις που το αρνήθηκαν και απολύθηκαν), που οδηγούσε σε περαιτέρω μείωση των μισθών και αλλαγή των εργασιακών τους δικαιωμάτων, ενώ δεν «κουνήθηκαν» ούτε για το μεγάλο πρόβλημα της απληρωσιάς.

Σε ανακοίνωσή της, η παράταξη ΔΑΣ ΑΣΟ καταγγέλλει τα όσα διαδραματίστηκαν στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου και καλεί τους εργαζόμενους της ΕΑΣ Τρικάλων «να γυρίσουν την πλάτη στην εργοδοτική διοίκηση του σωματείου και να οργανώσουν την πάλη τους στο πλάι του ταξικού κινήματος».

Προληπτική προπαγάνδα

Με το που έγινε γνωστό ότι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα αποφάσισε και ξεκινά νέες κινητοποιήσεις, με αιτήματα που αφορούν την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έσπευσε να επαναλάβει τη γνωστή τα τελευταία χρόνια τακτική της παραπλάνησης σχετικά με τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής στον αγροτικό τομέα, με στόχο να αποπροσανατολίσει τους αγρότες και γενικότερα το λαό, σε μια προσπάθεια να υπονομεύσει εν τη γενέσει τους τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευ. Αποστόλου, κατέφυγε στο χιλιοειπωμένο παραμύθι περί «πακτωλού χρημάτων» που η κυβέρνηση δίνει στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους. Είπε ότι μέσα στο 2017 το υπουργείο πλήρωσε κοντά στα 3 δισ. ευρώ σε πάνω από 650.000 δικαιούχους αγρότες (2,1 δισ. άμεσες ενισχύσεις, 780 εκατ. περίπου από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης), ισχυριζόμενος πως αυτά τα κονδύλια «έδωσαν μια μεγάλη ώθηση όχι μόνο στους ίδιους τους αγρότες, αλλά σε ολόκληρη την ελληνική ύπαιθρο, η οποία στηρίζεται εν πολλοίς στην αγροτική δραστηριότητα».

Να σημειώσουμε ότι στις πληρωμές μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, που ανέφερε ο υπουργός, περιλαμβάνονται και τα 800.000 ευρώ που δόθηκαν ως προκαταβολή, σε ποσοστό 70%, για το μέτρο με τίτλο ...«Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδόπτερων», του γνωστού «Κομφούζιου»... Ομως, ο υπουργός δεν είπε ότι:

1ον: Το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των κονδυλίων καταλήγει στις τσέπες μιας χούφτας μεγαλοαγροτών και μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροτοκτηνοτροφικού χώρου, και στην ουσία μόνο κάποια ψίχουλα πάνε στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους (το 80% πάει στο 20% των δικαιούχων).

2ον: Το 2017, τα κονδύλια της βασικής ενίσχυσης ήταν κατά 8,5% μειωμένα σε σχέση με το 2016, ενώ, όπως προβλέπεται με τη νέα ΚΑΠ 2015 - 2020, η συνολική μείωση των ενισχύσεων - επιδοτήσεων μέχρι το τέλος του 2019 θα φτάσει στο 60%.

3ον: Οι προϋποθέσεις που τίθενται για τη συμμετοχή στα διάφορα υποπρογράμματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (μέγεθος αγροτικής ή κτηνοτροφικής μονάδας, ίδια κεφάλαια κ.λπ.), θέτουν «εκτός» πολλούς μικρούς και μεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, ενώ υπάρχουν πολλοί επιλαχόντες που περιμένουν και πολλοί δικαιούχοι στους οποίους δεν έχουν δοθεί τα κονδύλια που δικαιούνται.

Επιπλέον, ο υπουργός απέκρυψε ότι το 2017, όχι μόνο δεν πήραν επιστροφή φόρου το 90% των αγροτών, όπως ο ίδιος είχε «προβλέψει» και πολλές φορές διαλαλήσει στη διάρκεια των περσινών μπλόκων, αλλά πλήρωσαν τα μαλλιοκέφαλά τους στην εφορία και έγιναν κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς πάνω από 100.000 αγροτών. Δεν είπε επίσης κουβέντα για τις πληρωμές που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν μέσα στο 2017, όπως για παράδειγμα οι επιστροφές πετρελαίου για το β' εξάμηνο του 2015, οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις καταστροφές από τις αρχές του χρόνου στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή από τον παγετό, το χαλάζι, τις βροχοπτώσεις, την ξηρασία, τις αρρώστιες κ.λπ. Και φυσικά δεν είπε κουβέντα για τα νέα σκληρά μέτρα που πέφτουν στο κεφάλι των μικρομεσαίων αγροτών το 2018, όπως η αύξηση από 169 έως και 1.184 ευρώ το χρόνο των εισφορών για τον ΕΦΚΑ, που πλέον φτάνουν από 24,6% έως 34,6% του εισοδήματος. Για τους αγρότες, η ελάχιστη βάση εισοδήματος για τις εισφορές από 4.922 ευρώ θα αυξηθεί σε 5.228 ευρώ, και η ελάχιστη ετήσια εισφορά από 1.044 ευρώ που ήταν το 2017 ανεβαίνει στα 1.213 ευρώ το 2018 ή 101 ευρώ το μήνα, από 88 ευρώ το μήνα που ήταν πέρυσι. Κι όλα αυτά ενώ πάνω από τα κεφάλια των μικρομεσαίων αγροτών «κρέμεται» η απόφαση για αύξηση του ΦΠΑ στα χωράφια...

Ολα αυτά δεν είναι, ούτε γίνονται, τυχαία. Εντάσσονται στη συνολική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, που στόχο έχει την παραπέρα συγκέντρωση της γης και παραγωγής σε λίγα χέρια, τη συγκεντροποίηση κεφαλαίου στον αγροτικό τομέα, η οποία επιταχύνει το ξεκλήρισμα και τελικά τον αφανισμό των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Αυτήν την πολιτική υπηρετούν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και η κυβέρνηση, σ' αυτή την πολιτική απαντούν οι κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες.


Π. Ρ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ