ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σταθερά υψηλοί τόνοι στο φόντο των σφοδρών ανταγωνισμών

Αστυνομικοί φρουρούν το Κοινοβούλιο, όπου χτες ξεκίνησε η συζήτηση για την αναθεώρηση συνταγματικών διατάξεων

Burhan Ozbilici/Turkey

Αστυνομικοί φρουρούν το Κοινοβούλιο, όπου χτες ξεκίνησε η συζήτηση για την αναθεώρηση συνταγματικών διατάξεων
ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέα μηνύματα για την αποφασιστικότητα της τουρκικής πλουτοκρατίας να υπερασπιστεί τα στρατηγικά της συμφέροντα έστειλε ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, που στα πρόσφατα εγκαίνια νέας γραμμής του μετρό στην Αγκυρα τόνισε: «Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε εν τη γενέσει τους τις απειλές κατά της χώρας μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ούτε στιγμή το εξής: Η ασφάλεια της Τουρκίας δεν ξεκινάει από τη Γκαζιάντεπ αλλά από το Χαλέπι (σ.σ. Συρία), δεν ξεκινάει από την Αλεξανδρέττα αλλά από το Ιντλίμπ (σ.σ. Συρία), δεν ξεκινάει από τη Μερσίνα αλλά από την Κύπρο, δεν ξεκινάει από το Αρτβιν αλλά από το Βατούμι (σ.σ. Γεωργία), δεν ξεκινάει από τη Θράκη αλλά από τα Βαλκάνια». Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι η χώρα του έχει γίνει συνώνυμο της ελπίδας και σύμβολο των λύσεων για εκατοντάδες χιλιάδες καταπιεσμένους λαούς και έναν τεράστιο γεωγραφικό χώρο, από τη Συρία έως το Ιράκ και από το Αρακάν (σ.σ. περιοχή της βορειοδυτικής Μιανμάρ όπου μένουν πολλοί μουσουλμάνοι) έως τη Σομαλία, από το Τουρκιστάν (σ.σ. Καζακστάν) έως τα Βαλκάνια».

Ξεκαθαρίζοντας ότι το τουρκικό κεφάλαιο δεν θα παραιτηθεί από το ενδοϊμπεριαλιστικό αλισβερίσι που δυναμώνει σε πολλές περιοχές του πλανήτη, και ειδικά στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος ηγέτης εξαπέλυσε νέα επίθεση και σε όσους θέλουν τη χώρα του «ασταθή», «να χρησιμοποιεί όλη της την ενέργεια για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», γιατί «ξέρουν τι μπορεί να κάνει μια ισχυρή Τουρκία...».

Το νέο παραλήρημα Ερντογάν σημειώθηκε στο φόντο των νέων πολύνεκρων επιθέσεων της περασμένης βδομάδας (σε Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη), που η Αγκυρα έσπευσε να συνδέσει με την «τρομοκρατία» και τις απειλές για την «ασφάλεια» και τη «σταθερότητά» της, στο φόντο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και ενός κύκλου αίματος, που αποτυπώνει την ευρύτερη όξυνση της αντιλαϊκής κόντρας στη Μέση Ανατολή, σε όλα τα επίπεδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Αγκυρα εδώ και καιρό έχει υψώσει τους τόνους και απέναντι στην Ουάσιγκτον, εκφράζοντας «παράπονα» για επιλογές της (μέχρι πρότινος;) στενής της συμμάχου να στηρίζει μερίδες οργανώσεις όπως τη YPG (Κούρδοι της Συρίας).

Χτες, ο Πρόεδρος Ερντογάν μίλησε κι αυτός για «πολύ ευαίσθητη περίοδο που περνούν οι σχέσεις μας» (σ.σ. ΗΠΑ - Τουρκίας), κάνοντας λόγο για «λανθασμένες επιλογές» της κυβέρνησης Ομπάμα, εκτιμώντας ότι όταν αναλάβει η νέα διοίκηση Τραμπ, «θα επιτύχουμε αμοιβαία κατανόηση, ειδικά σε περιφερειακά ζητήματα και θα έχουμε πρόοδο».

Νέα πτώση της λίρας και επεισόδια στην Αγκυρα

Στο μεταξύ, η τουρκική λίρα συνεχίζει να κατρακυλά στην ισοτιμία της έναντι του δολαρίου, σε μια περίοδο που αρκετοί αστοί αναλυτές επιμένουν ότι γενικά η τουρκική οικονομία αντιμετωπίζει μεγάλες «προκλήσεις». Χτες, το τουρκικό νόμισμα υπέστη νέες απώλειες κατά 2%. Δημοσιεύματα σημείωναν ότι τον τελευταίο χρόνο έχει χάσει το 23% της αξίας της σε σχέση με το δολάριο. Πριν κάποιες μέρες, ο χρηματοπιστωτικός όμιλος «Moody's» είχε εκτιμήσει ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι η Τουρκία να χάσει το σημερινό της επενδυτικό της βαθμό και να πέσει ακόμα περισσότερο η πιστοληπτική της «ικανότητα».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες ξεκίνησε στην ολομέλεια του Κοινοβούλιου η συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος και τις μεταρρυθμίσεις, που μεταξύ άλλων προβλέπουν και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της χώρας, ως μέρος ενός ευρύτερου «πακέτου» αναπροσαρμογής της κρατικής μηχανής στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου. Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 24 Γενάρη και για να εγκριθούν οι κυβερνητικές προτάσεις, χρειάζονται τουλάχιστον 330 ψήφοι για να οργανωθεί το δημοψήφισμα που απαιτείται. Με τις ψήφους του εθνικιστικού MHP (η ηγεσία Μπαχτσελί έχει πει ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση), το ΑΚΡ μπορεί να αθροίσει (317 και 39 αντίστοιχα) 356 ψήφους, αν και αναμένονται διαρροές. Πάντως, ο ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού CHP Κ. Κιλιντσάρογλου είπε χτες ότι «θα δώσει αγώνα» για να μην περάσει «το προεδρικό σύστημα που φέρνει η αναθεώρηση». Χτες, έξω από το Κοινοβούλιο σημειώθηκε ένταση μεταξύ συγκεντρωμένων που διαδήλωναν κατά της μεταρρύθμισης και της αστυνομίας.

Τέλος, όσον αφορά τις έρευνες για τις επιθέσεις της περασμένης βδομάδας, η σύγχυση παραμένει μεγάλη και τα ερωτήματα αυξάνονται, και εξαιτίας των διαρκώς αμφισβητούμενων από τις ίδιες τις αρχές στοιχεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δράστης του μακελειού που έγινε τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς, χτες εμφανίστηκε να είναι τελικά Ουζμπέκος, αφού πρώτα η ταυτότητά του είχε αλλάξει δυο - τρεις φορές, τις προηγούμενες μέρες. Οσο για την επίθεση της Πέμπτης στη Σμύρνη, έχουν γίνει πάνω από 18 συλλήψεις και η κυβέρνηση θεωρεί υπεύθυνο το ΡΚΚ.

ΙΡΑΝ
Προειδοποιητικά πυρά αμερικανικού αντιτορπιλικού στα Στενά του Ορμούζ

Πένθος στο Ιράν για το θάνατο του πρώην Προέδρου Α. Χ. Ραφσαντζανί

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Περίπου μιάμιση βδομάδα πριν την ορκωμοσία του νεοεκλεγέντος Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, απειλήθηκε θερμό επεισόδιο στα Στενά του Ορμούζ ανάμεσα σε αντιτορπιλικό του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και τέσσερα ιρανικά μικρότερα σκάφη που έφεραν οπλισμό.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υπό τον όρο της ανωνυμίας δήλωσαν σε αμερικανικά δίκτυα πως το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Mahan έριξε τρεις προειδοποιητικές βολές εναντίον τεσσάρων ιρανικών πλοίων ταχείας επίθεσης που το είχαν πλησιάσει κινούμενα με μεγάλη ταχύτητα κοντά στα Στενά του Ορμούζ, σε απόσταση περίπου 820 μέτρων.

Το συμβάν καταγράφηκε την Κυριακή αλλά μεταδόθηκε χτες πρώτα από το πρακτορείο «Ρόιτερς», που υπενθύμισε ότι τον περασμένο Σεπτέμβρη ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος είχε προειδοποιήσει ότι όποιο ιρανικό πλοίο παρεμποδίζει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στον Κόλπο θα «πυροβολείται»...

Οι αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν πως το USS Mahan είχε ραδιοεπικοινωνία με τα ιρανικά σκάφη αλλά αυτά δεν αποκρίθηκαν στα αιτήματα να επιβραδύνουν και συνέχισαν να υποβάλλουν ερωτήσεις στο Mahan. Το αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού εκτόξευσε προειδοποιητικές φωτοβολίδες και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ έριξε επίσης ένα καπνογόνο πριν ριφθούν προειδοποιητικά πυρά.

Ούτε εκπρόσωποι των Φρουρών της Επανάστασης και ούτε στελέχη της ομάδας του Τραμπ για τη μετάβαση της εξουσίας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχολιασμό. Τον Ιανουάριο του 2016, το Ιράν άφησε ελεύθερους δέκα Αμερικανούς του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ που τους είχε αιχμαλωτίσει και κρατήσει για μικρό χρονικό διάστημα.

Εθνικό πένθος για τον πρώην Πρόεδρο Α. Χ. Ραφσαντζανί

Σε κατάσταση εθνικού πένθους είναι από το περασμένο 24ωρο το Ιράν μετά το θάνατο του πρώην Προέδρου Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί σε ηλικία 82 ετών μετά από καρδιακή ανακοπή την Κυριακή στο νοσοκομείο Σοχαντά της βόρειας Τεχεράνης.

Υπήρξε στενός συνεργάτης του Αγιατολάχ Χομεϊνί, ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν το 1979. Διετέλεσε Πρόεδρος του Ιράν από το 1989 έως το 1997 σε μία περίοδο που η χώρα προσπαθούσε να ανακάμψει από τον πολυετή πόλεμο με το γειτονικό Ιράκ. Θεωρούνταν από τους πιο θερμούς υποστηρικτές του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος για ενεργειακούς σκοπούς, ενώ υποστήριζε τη βελτίωση των σχέσεων της χώρας του με τις χώρες του Κόλπου, διατηρούσε καλές σχέσεις με στελέχη της σαουδαραβικής μοναρχίας και θεωρούνταν πρόσωπο - κλειδί για την επίλυση διαφορών μεταξύ των περιφερειακών δυνάμεων.

Ο θάνατός του επήλθε τέσσερις μήνες πριν τις ιρανικές προεδρικές εκλογές του Μάη και εκτιμάται πως μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις, καθώς οι λεγόμενοι «μεταρρυθμιστές» χάνουν ένα από τα μεγαλύτερα στηρίγματά τους, καθώς ήταν επικεφαλής του Εκτελεστικού Συμβουλίου (που έχει ως αποστολή την επίλυση διαφορών μεταξύ του κοινοβουλίου και του «Συμβουλίου των Φρουρών») και μέλος της Συνέλευσης Εμπειρογνωμόνων, του ιερατικού θεσμού που επιλέγει τον ανώτατο ηγέτη των Σιιτών του Ιράν.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Μπαχρέιν, που είχε πολλάκις κατηγορήσει την Τεχεράνη για ανάμειξη στις εσωτερικές του υποθέσεις, εξέφρασε συλλυπητήρια για το θάνατο του Ραφσαντζανί. Ο εμίρης του Κουβέιτ έστειλε συλλυπητήρια επιστολή στην οικογένεια του πρώην ηγέτη, ο γενικός γραμματέας της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», Χασάν Νασράλα, τον χαρακτήρισε «σπουδαίο ηγέτη προστάτη και υποστηρικτή του σύγχρονου σιιτικού ισλάμ στη Μέση Ανατολή», το Κατάρ έστειλε συλλυπητήρια επιστολή ενώ το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σχολίασε πως ο Ιρανός πρώην Πρόεδρος «ήταν μία από τις φωνές του πολιτικού ρεαλισμού και του εκσυγχρονισμού στο Ιράν».

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Νέες αμερικανικές απειλές

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ -- ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την ετοιμότητα των ΗΠΑ να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους σε όλη την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού διαμήνυσε αυτήν τη φορά ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ, ο οποίος επανέλαβε τα περί «σοβαρής απειλής» που αντιμετωπίζει η χώρα του μετά τις νέες δηλώσεις της Πιονγιάνγκ ότι μπορεί να προχωρήσει σε νέες πυρηνικές δοκιμές.

Την Κυριακή, αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών της ΛΔ Κορέας είπαν ότι η χώρα τους μπορεί να προχωρήσει ανά πάσα στιγμή σε μια διηπειρωτική πυραυλική δοκιμή. Οι (ανώνυμες) δηλώσεις μεταδόθηκαν από το κρατικό πρακτορείο KCNA, που στο ρεπορτάζ του σημείωσε ότι «οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες» για την ανάπτυξη πυρηνικής τεχνολογίας από τη ΛΔ Κορέας, ενώ κατηγόρησε την Ουάσιγκτον και ότι «έχει στραφεί απελπισμένα σε μια αναχρονιστική εχθρική πολιτική προς τη ΛΔ Κορέας για δεκαετίες, για να καταπατήσει την κυριαρχία και τα ζωτικά της συμφέροντα».

Χτες, μιλώντας στο δίκτυο NBC, ο Κάρτερ έσπευσε να τονίσει ότι η Ουάσιγκτον θα προχωρήσει σε κατάρριψη «αν ένας πύραυλος ερχόταν προς τα δικά μας εδάφη ή τα εδάφη των φίλων και συμμάχων μας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ