ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΛΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ
Δύσκολες ώρες για χιλιάδες ανθρώπους στους καταυλισμούς

«Πολιορκημένες» από χιόνια και παγετό οι σκηνές στη Μόρια

Eurokinissi

«Πολιορκημένες» από χιόνια και παγετό οι σκηνές στη Μόρια
Σκεπασμένες από τα χιόνια ήταν το περασμένο Σάββατο οι σκηνές των προσφύγων στους καταυλισμούς που υπάρχουν στα νησιά. Οι πρόσφυγες έδωσαν αγώνα επιβίωσης μέσα στο χιονιά, με πολικές θερμοκρασίες, σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς θέρμανση και κάτω από άθλιες συνθήκες. Παρά το αναμενόμενο κύμα κακοκαιρίας, δεν υπήρξε από τους υπεύθυνους καμία προετοιμασία για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Δύσκολες ώρες περάσανε και χτες, για τρίτη μέρα, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στον καταυλισμό της Μόριας. Τα χιόνια μετατράπηκαν σε πάγο. Γυναίκες και παιδιά και άλλα ευάλωτα άτομα ζεσταίνονταν σε δύο μεγάλες σκηνές της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στις οποίες λειτουργεί σύστημα θέρμανσης. Οι υπόλοιποι ζούσαν στην πλειονότητά τους στο ανατολικό και στο βόρειο τμήμα του καταυλισμού σε καλοκαιρινές σκηνές σκεπασμένες από τέντες, θαμμένες κυριολεκτικά στον πάγο, με κουβέρτες που τους έχουν διανεμηθεί. Σε υπαίθριες φωτιές έκαιγαν ό,τι μπορούσε να καεί και κυρίως ξυλεία από τα γύρω κτήματα, ενώ προσπαθούσαν να μαγειρέψουν στις φωτιές κάτι πέρα από το προσφερόμενο συσσίτιο. Ηδη, άρχισαν να επισκέπτονται τους γιατρούς άνθρωποι με πόνους στους μύες και στα κόκαλα λόγω του έντονου ψύχους. Το περασμένο Σάββατο, με τη σφοδρή χιονόπτωση, στη Μόρια της Λέσβου οι σκηνές 2.500 ανθρώπων «βούλιαξαν» κυριολεκτικά. «Σωτήριες» αποδείχθηκαν οι καντίνες γύρω από τον καταυλισμό, που με τις πρόχειρες ημιυπαίθριες κατασκευές συγκέντρωσαν γύρω από ξυλόσομπες κόσμο. Κάποιοι πήγαν προς τη Μυτιλήνη, σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων, για να βρουν μέρος να ζεσταθούν.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης των προσφύγων και των μεταναστών λόγω των κακών καιρικών συνθηκών στη Λέσβο αλλά και στα άλλα νησιά του Αιγαίου. Οσον αφορά την άμεση μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών σε στεγασμένους και θερμαινόμενους χώρους έλαβε την υπόσχεση ότι στη Λέσβο περίπου 500 από αυτούς θα μεταφερθούν άμεσα σε ξενοδοχεία και οικήματα, αριθμός βέβαια που είναι ελάχιστος σε σχέση με τους περίπου 2.500 χιλιάδες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε σκηνές μόνο στη Λέσβο. Ανάλογα μέτρα είπε ότι θα ληφθούν και στα άλλα νησιά.

Στο μεταξύ, στην ηπειρωτική χώρα αναμενόταν να μεταφερθούν άτομα τις επόμενες μέρες από τη Λέσβο, προκειμένου να συνεχίσουν εκεί τη διαδικασία ασύλου. Στόχος είναι να απελευθερωθούν χώροι σε μεγάλες σκηνές, ώστε να μετακινηθούν εκεί κάποιοι από αυτούς που σήμερα διαβιούν στις καλοκαιρινές σκηνές. Αξίζει να αναφερθεί ότι προχτές στον καταυλισμό της Μόριας υπήρχαν αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ενώ αστυνομικοί απαγόρευαν τη φωτογράφιση του καταυλισμού ακόμα και απ' έξω. Το τελευταίο διέψευσε χτες με δήλωσή του ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας. Προχτές, στο κάτω κάστρο της πόλης, μέσα στον πύργο, εγκαταστάθηκαν ομάδες Αφρικανών μεταναστών που διέφυγαν από τον καταυλισμό της Μόριας, οι οποίοι με μεγάλες φωτιές προσπαθούν να ζεσταθούν. Μέσα δε στις πολεμίστρες τοποθέτησαν ξανά σκηνές για την καλύτερη προστασία τους από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Ιδιες συνθήκες και στη Χίο και στη Σάμο

Στη Χίο, στη ΒΙΑΛ, μεγάλος αριθμός «φιλοξενούμενων» προσπαθούσε να μπει σε καφενεία και άλλους χώρους για να ζεσταθούν. Παράλληλα, πολλά παιδιά μαζεύονταν μεταξύ τους σαν κοπάδια για να ζεσταθούν. Στον καταυλισμό της Σούδας που βρίσκεται ανάμεσα στα τείχη του κάστρου, ο δυνατός αέρας περνούσε ανάμεσά τους «τσακίζοντας» τα κόκαλα των ανθρώπων. Τα παιδιά τουρτούριζαν μέσα στις κουβέρτες, ενώ όποιος πλησίαζε την πόρτα της σκηνής του άκουγε το δυνατό βουητό του ανέμου.

Κινητοποίηση των εργαζομένων στη ΒΙΑΛ έγινε χτες, επειδή η Υπατη Αρμοστεία ανακοίνωσε ότι δεν είναι πλέον σε θέση να χρηματοδοτεί την καθημερινή τους μετακίνηση από και προς το χώρο εργασίας τους. Τα δωρεάν δρομολόγια είχαν ξεκινήσει έπειτα από τις φθορές που υπέστησαν στα λάστιχα των αυτοκινήτων τους πριν τέσσερις περίπου μήνες. Τότε, αποφασίστηκε η μετακίνηση των εργαζομένων με λεωφορείο που θα ενοικίαζε η Υπατη Αρμοστεία, με τους ίδιους να συμμετέχουν με ένα καθαρά συμβολικό ποσό. Ομως, χωρίς καμία προειδοποίηση, χτες το πρωί, ανακοινώθηκε ότι τα δωρεάν δρομολόγια σταματούν κι έτσι δεκάδες εργαζόμενοι έμειναν χωρίς μεταφορικό μέσο.

Στη Σάμο περίπου 700 άνθρωποι, ανάμεσά τους μικρά παιδιά και άλλα ευάλωτα άτομα, παρέμειναν σε σκηνές που δεν διαθέτουν θέρμανση στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης. Μέτρα προστασίας από την κακοκαιρία και το κρύο απαιτεί το Εργατικό Κέντρο Σάμου. Οπως επισημαίνει, στις ήδη άσχημες συνθήκες διαβίωσης στο hot spot προστέθηκε και η κακοκαιρία. «Σε καμία περίπτωση οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα σε σκηνές και χωρίς θέρμανση. Οι κουβέρτες, τα μπουφάν και οι υπνόσακοι δεν είναι το κατάλληλο μέσο αντιμετώπισης του χιονιά», αναφέρει στην ανακοίνωσή του. Και σχολιάζει πως παρά τα όσα είπε ο υπουργός Γ. Μουζάλας, στη Σάμο και μικρές σκηνές υπάρχουν και έλλειψη θέρμανσης. Διεκδικεί από την κυβέρνηση άμεσα μέτρα προστασίας, με προτεραιότητα σε ευπαθείς ομάδες (παιδιά, εγκύους, ηλικιωμένους, Ατομα με Ειδικές Ανάγκες, γυναίκες κ.λπ.).

Τέλος, η Κομισιόν, νίπτοντας τας χείρας της για τους χιλιάδες παγωμένους και εγκλωβισμένους ανθρώπους στα ελληνικά νησιά, χαρακτήρισε χτες ανεπαρκή την κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας στα νησιά.

Πάγωσαν οι πρόσφυγες και στη Μαλακάσα

Τη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι πρόσφυγες, λόγω και των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών, στο κέντρο φιλοξενίας στη Μαλακάσα, διαπίστωσε κλιμάκιο της ΤΕ Βόρειου Τομέα της ΚΟΑ του ΚΚΕ που βρέθηκε στο χώρο το πρωί της Κυριακής, με τη θερμοκρασία να φτάνει τους -6 βαθμούς Κελσίου.

Παρόλο που η χιονόπτωση είχε ξεκινήσει από το πρωί του Σαββάτου, το εκχιονιστικό του Δήμου Ωρωπού πέρασε την Κυριακή για να ανοίξει την πρόσβαση προς τα καταλύματα των προσφύγων.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, λόγω της κακοκαιρίας, όλο το δίκτυο ύδρευσης στο χώρο φιλοξενίας έχει παγώσει και οι πρόσφυγες από το απόγευμα του Σαββάτου δεν έχουν πρόσβαση σε νερό, ούτε για να πιουν ούτε για να πλυθούν. Παγωμένες παραμένουν οι εξωτερικές βρύσες, ενώ στις ντουζιέρες έχουν σχηματιστεί σταλακτίτες. Στις τουαλέτες, τα παράθυρα δεν κλείνουν καθώς δεν υπάρχουν μεντεσέδες, και το χιόνι έχει σκεπάσει ακόμα και το εσωτερικό των χώρων υγιεινής.

Τα κοντέινερς δεν έχουν air-condition και οι πρόσφυγες προσπαθούν να ζεσταθούν όπως μπορούν με σόμπες.

Στο χώρο αυτή τη στιγμή έχουν απομείνει περίπου 400 πρόσφυγες, καθώς πολλοί έφυγαν με τον προηγούμενο χιονιά. Σύμφωνα με τους ίδιους τους πρόσφυγες, υπάρχει έλλειψη σε ρούχα και κουβέρτες, ενώ σοβαρά ερωτηματικά προκύπτουν από καταγγελίες τους ότι τα είδη ανάγκης που παραδίδονται κάθε τόσο από το ΚΚΕ και εργατικά συνδικάτα στη διοίκηση του κέντρου δεν φτάνουν ποτέ σε αυτούς. Οπως λένε, η απάντηση που παίρνουν συνέχεια από τις ΜΚΟ είναι ότι τα πράγματα εκλάπησαν από την αποθήκη.

Παγωμένες οι βρύσες στη Μαλακάσα
Παγωμένες οι βρύσες στη Μαλακάσα
Το κλιμάκιο του Κόμματος επικοινώνησε άμεσα με την υπεύθυνη του υπουργείου για το χώρο φιλοξενίας, καταγγέλλοντας την κατάσταση και ζητώντας να παρθούν άμεσα μέτρα. Η απάντηση που δόθηκε είναι ότι το υπουργείο δεν έχει ιδέα για τις συνθήκες αυτές, ενώ ακόμα και χτες το πρωί, σε νέα επίσκεψη του Κόμματος δεν είχε αλλάξει τίποτα απολύτως, με τους υπεύθυνους απλά να αναμένουν τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών.

«Τούς βολέψαμε... »

«Βολέψαμε 9.000 πρόσφυγες, μας μείνανε 1.000 στις σκηνές». Με αυτήν την προκλητική δήλωση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης ... εξήρε το κυβερνητικό έργο. Κι αυτό την ίδια στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι ξεπαγιάζουν μέσα σε σκηνές με πολικές θερμοκρασίες, ενώ πολλοί από αυτούς το προηγούμενο διάστημα εγκατέλειψαν μόνοι τους τους καταυλισμούς με τα παιδιά τους στα χέρια, αναζητώντας ένα ζεστό χώρο.

Ομως, ο βουλευτής συνέχισε ακάθεκτος: «Σας λέω ότι το να μείνουν έστω λίγοι άνθρωποι, δηλαδή αν έχεις 10.000 ανθρώπους και κατόρθωσες κάπως να βολέψεις 9.000 και σου μείνανε 1.000 στις σκηνές, όσο και να προσπαθήσεις να ενισχύσεις τις σκηνές με επιπλέον καλύμματα και θερμαντικά σώματα, το πρόβλημα παραμένει, αλλά πάντα προσπαθείς. Προσπαθείς για 10 πρόσφυγες, θα καταφέρεις τα οκτώ...», σχολίασε μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αρμόδιος υπουργός Γ. Μουζάλας χτες στη Βουλή απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση, ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι τα προβλήματα είναι λίγα.

Ετσι απλά είναι τα πράγματα για την κυβέρνηση... Κι ας μην ισχύουν όσα λέει, κάτι που το αποδεικνύει η ίδια η πραγματικότητα και οι δεκάδες καταγγελίες φορέων που βιώνουν από κοντά το δράμα των προσφύγων.

ΚΚΕ
Αμεση μετεγκατάσταση των προσφύγων σε κλειστούς θερμαινόμενους χώρους

Σε σχόλιό του, για τις συνθήκες διαμονής των προσφύγων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και του υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες παραμένουν εκτεθειμένοι στο κρύο και στο χιόνι, μέσα σε απάνθρωπες και επικίνδυνες συνθήκες. Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσει το ταχύτερο δυνατό, με την άμεση μετεγκατάσταση των προσφύγων σε κλειστούς θερμαινόμενους χώρους και την παροχή όλων των απαραίτητων μέσων».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org