ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στη Γενεύη μεταφέρθηκε το επίκεντρο των σύνθετων παζαριών

Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται αύριο η συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί. Την Πέμπτη ξεκινά κανονικά η Διάσκεψη για την Ασφάλεια, για τη «συμβολή» στην οποία συνεχίζεται το έντονο παρασκήνιο

Από το νέο γύρο παζαριών που ξεκίνησαν χθες στην Γενεύη της Ελβετίας για το νέο διχοτομικό σχέδιο τύπου Ανάν
Από το νέο γύρο παζαριών που ξεκίνησαν χθες στην Γενεύη της Ελβετίας για το νέο διχοτομικό σχέδιο τύπου Ανάν
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΓΕΝΕΥΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Ξεκίνησε χτες στη Γενεύη της Ελβετίας ο νέος γύρος επαφών του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων πάνω στο νέο διχοτομικό σχέδιο τύπου «Ανάν» (που απορρίφθηκε το 2004 από το λαό της Κύπρου), το οποίο συνδέεται με τα σχέδια και τους ανταγωνισμούς πολλών και αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων δεν βρίσκονται απλά πλευρές της λειτουργίας της «ομόσπονδης» επανενωμένης Κύπρου, αλλά ζητήματα που αφορούν τις ευρύτερες «ισορροπίες» και μεθοδεύσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καταρχάς στα κρίσιμα θέματα της Ασφάλειας και φυσικά της Ενέργειας, δηλαδή της γεωστρατιωτικής παρουσίας πολλών δυνάμεων και της τύχης του μεγάλου φυσικού πλούτου αυτής της ταραγμένης «γειτονιάς» του πλανήτη, στην οποία - καθόλου τυχαία - στρέφουν την προσοχή τους σχεδόν όλα τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, από τις ΗΠΑ και την ΕΕ μέχρι τη Ρωσία, την Κίνα κ.τ.λ. στο πλαίσιο και ευρύτερων γεωπολιτικών ανακατατάξεων που κυοφορούνται.

Παρά τις προσπάθειες των διαφόρων επιτελείων να καλλιεργήσουν εντυπώσεις ανάλογα με τα συμφέροντα που κάθε πλευρά εκπροσωπεί, φαίνεται ότι είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την κατάληξη των συνομιλιών, ενώ ενδεικτική ήταν και η ταχύτητα με την οποία εναλλάσσονταν από την πρώτη στιγμή πληροφορίες, διαρροές αλλά και διαψεύσεις, για τη μία ή την άλλη «διαφωνία» ή «σύγκλιση».

Η συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί προβλέπεται κανονικά να ολοκληρωθεί αύριο 11 Γενάρη, με την κατάθεση χαρτών για το Εδαφικό. Μέχρι στιγμής, την Πέμπτη 12 Γενάρη έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει - με ανοιχτή ημερομηνία - Διάσκεψη για την Ασφάλεια που θα γίνει «με τη μορφή πενταμερούς». Αυτό σημαίνει ότι στις βασικές συνομιλίες θα συμμετάσχουν οι τρεις «εγγυήτριες δυνάμεις» (Ελλάδα - Τουρκία - Μ. Βρετανία), το ψευδοκράτος και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ενδεικτικό της βάσης στην οποία γίνονται οι συνομιλίες είναι ότι το μεν ψευδοκράτος ουσιαστικά εμφανίζεται ως - γενικά και αόριστα - «τουρκοκυπριακή πλευρά», η δε Κυπριακή Δημοκρατία ως «ελληνοκυπριακή πλευρά», δηλαδή προσπερνώνται ως τετελεσμένα η τουρκική εισβολή και κατοχή και οι επιπτώσεις τους, προκλητικά προσπερνάται και ο διεθνής χαρακτήρας του Κυπριακού και η προσοχή συγκεντρώνεται στο πώς και στο αν θα βρεθεί τρόπος συγκερασμού διαφόρων επενδυτικών και γεωπολιτικών επιδιώξεων που διακυβεύονται από την τύχη της σημερινής διχοτομικής λύσης, με όχημα τις δύο «συνιστώσες πολιτείες - κράτη» και το «συνεταιρισμό» που προωθείται.

Οσον αφορά την «ατζέντα» που δόθηκε για την πρώτη φάση των συνομιλιών, που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται αύριο, αυτή περιλαμβάνει: «Διακυβέρνηση» και «ασφάλεια/εγγυήσεις» στο ίδιο «κεφάλαιο» συζήτησης. Οικονομία και ΕΕ. Χρηματοδότηση και Εφαρμογή (της λύσης). Εδαφικό. Περιουσιακό και (άλλα) εκκρεμούντα θέματα.

«Πυρετός» επαφών

Ολο το προηγούμενο τριήμερο, προηγήθηκε «πυρετός» τηλεφωνικών συνομιλιών και συναντήσεων, με βασικό ζητούμενο την Ασφάλεια και την «προσαρμογή» του συστήματος εγγυήσεων, για την οποία μάλιστα ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπαν Μπαρθ Αϊντε επικαλέστηκε χτες «τα δεδομένα του 21ου αιώνα» και το βάρος που έχουν οι «πολιτικές των γειτονικών χωρών».

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε από τη Γενεύη, όπου άλλωστε ο ίδιος προήδρευε της συνάντησης Αναστασιάδη - Ακιντζί, ο Νορβηγός διπλωμάτης περιέγραψε ως «δύσκολο» και «περίπλοκο», αλλά «εφικτό», το αποτέλεσμα των συναντήσεων. Επιβεβαιώνοντας ότι το Κυπριακό αποτελεί μέρος ευρύτερων παζαριών, ο Αϊντε τόνισε ότι μια «λύση» θα απελευθερώσει «άλλη δυναμική» για «ζητήματα» που εκκρεμούν ανάμεσα σε «παίκτες» που εμπλέκονται.

Ολα δείχνουν ότι στο τραπέζι έχουν «πέσει» και παραμένουν προτάσεις όπως:

  • Η δημιουργία τουρκικής βάσης στην Κύπρο, που τέθηκε και σε συζήτηση του Προέδρου του Ρ. Τ. Ερντογάν και της πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας, Τερέζα Μέι.
  • Η ακόμα πιο άμεση εμπλοκή και άλλων δυνάμεων στο Κυπριακό, και κατ' επέκταση στις διεργασίες όλης της Ανατολικής Μεσογείου, όπως αποτυπώνεται σε πρόταση που στηρίζει και η Λευκωσία για την ανάμειξη μέχρι και οκτώ χωρών και διεθνών οργανισμών στο ζήτημα των «εγγυήσεων».
  • Παράλληλα, προχωρούν και οι προσπάθειες για ενδεχόμενα νέα σχήματα συνεργασίας που ίσως καρποφορήσουν όπως το «Σύμφωνο Φιλίας» Ελλάδας - Τουρκίας - Κύπρου, που φαίνεται να προτάσσει ιδιαίτερα δραστήρια το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Ιδιαίτερα έντονη συνεχίζεται η δραστηριοποίηση ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων όπως οι ΗΠΑ, στο φόντο και των επιδιώξεων αντίπαλων συμφερόντων των οποίων η προώθηση γίνεται προσπάθεια να ανακοπεί (σ.σ. δεν είναι τυχαίο ότι δημοσιεύματα επαναφέρουν τις ειδικές «διευκολύνσεις» που η Ρωσία επιδιώκει να διασφαλίσει στην Κύπρο για τα στρατιωτικά της πλοία και αεροπλάνα).

Σκληρό παζάρεμα

Ενδεικτικό είναι και το τεράστιο παρασκήνιο για τη σύνθεση της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, στην οποία πέρα από τη βασική πεντάδα, μπορούν να «συμβάλουν» (τουλάχιστον) τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και όποιος άλλος κριθεί ότι «χρειάζεται», κατά τα λεγόμενα των εκπροσώπων του ΟΗΕ.

Αυτό που προετοιμάζεται ουσιαστικά είναι τα παράλληλα «τραπέζια» στα οποία θα μεταφερθεί τις επόμενες μέρες ένα μεγάλο μέρος διαφόρων κρίσιμων θεμάτων που αφορούν όλη την περιοχή, από τη Συρία και τις σχέσεις Τουρκίας - Δύσης, μέχρι τις συμμαχίες στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και τις νέες ενεργειακές κολεγιές για την ενεργειακή «απεξάρτηση» της Ευρώπης.

Οσον αφορά τις «εγγυήτριες δυνάμεις», ο Αϊντε στις δηλώσεις του είπε ότι αυτές θα εκπροσωπηθούν «στο ανώτατο ή στο δεύτερο ανώτατο επίπεδο». Η Αγκυρα διέρρεε ότι θα εκπροσωπηθεί τελικά από τον πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ενώ το Λονδίνο από τον υπουργό Εξωτερικών, Μπορίς Τζόνσον. Ο Αϊντε στις δηλώσεις του έκρινε σκόπιμο να αναφέρει ότι «σε γενικές γραμμές πολύ λίγες διαπραγματεύσεις γίνονται στο υψηλότερο επίπεδο. Αρχίζεις σε χαμηλότερο και προχωράς σε υψηλότερο όταν είσαι κοντά σε συμφωνία».

«Κινητικότητα» υπάρχει βέβαια σε χώρες και ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Χτες, έγινε γνωστό ότι η ΕΕ θα παραβρεθεί ως «ενδιαφερόμενο μέρος» και όχι απλά ως παρατηρητής. Τη λυκοσυμμαχία θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Αστοί αναλυτές εμφάνιζαν τις Βρυξέλλες έτοιμες να παραστούν στη Γενεύη για να «πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους», αποτυπώνοντας την προτεραιότητα που η λυκοσυμμαχία δίνει σε όλη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Τις εξελίξεις παρακολουθούν στενά και πλευρές όπως η Γερμανία, που ιεραρχεί και την αυτοτελή της «παρουσία» στο σταυροδρόμι Ασίας - Ευρώπης - Αφρικής. Μάλιστα, χτες, μερίδα του γερμανικού αστικού Τύπου εστίαζε στις επιπτώσεις που μια «λύση» του Κυπριακού θα έχει για το «ρόλο» της Τουρκίας στην Ευρώπη, με δεδομένο ότι το Βερολίνο θέλει να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε διάφορες διεργασίες.

Ενδεικτικό της ρευστότητας είναι, πάντως, και το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άρχισαν να θίγουν το ενδεχόμενο να μην υπάρξει κατάληξη στην παρούσα φάση, προμηνύοντας έτσι τη διάρκεια και άρα τη σφοδρότητα των παζαριών.

Η Τουρκία και το ψευδοκράτος

Πάντως, ενδεικτικό του κλίματος στο οποίο ξεκίνησαν οι επαφές είναι ότι πριν αναχωρήσει για τη Γενεύη, ο Μ. Ακιντζί είχε στείλει επιστολή στον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία χαρακτήριζε απαράδεκτη προηγούμενη επιστολή που είχε στείλει ο Ν. Αναστασιάδης, διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος θα βρεθεί στη Γενεύη και ως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην επιστολή του ο Ακιντζί υποστήριζε ότι είναι ο «εκλεγμένος πρόεδρος» του ψευδοκράτους και ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Νίκος Αναστασιάδης θα βρίσκονται στη Γενεύη ως «ηγέτες κοινοτήτων» και ότι καθώς το Κυπριακό βρίσκεται σε ιστορικό σταυροδρόμι, η πολιτική βούληση και προσήλωση στα συμφωνηθέντα είναι απαραίτητα στοιχεία «για να αδραχθεί αυτή η ευκαιρία».

Αλλά και η ίδια η Αγκυρα συνέχισε τις προκλήσεις εμφανίζοντας την εισβολή του 1974 ως παράγοντα ... διασφάλισης της ειρήνης στην περιοχή. Χτες, μιλώντας σε Τούρκους διπλωμάτες, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τόνισε: «Καθώς το αίμα ρέει σε όλο τον κόσμο, στην Κύπρο βασιλεύει ειρήνη και ο λόγος για αυτό είναι οι εγγυήσεις που παρέχει η Τουρκία. Αυτές οι εγγυήσεις δεν μπορούν να εγκαταλειφθούν». Ο ίδιος πρόσθεσε - σύμφωνα με τη «Χουριέτ» - ότι η Αγκυρα δε θα αφήσει «τους Τουρκοκύπριους μόνους τους», όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της Διάσκεψης της Γενεύης.

Κλίμα συναίνεσης εξέπεμψαν οι συναντήσεις με τα άλλα κόμματα

Συμφωνία με την κυβέρνηση σε βασικές πτυχές της διαδικασίας που κορυφώνεται, πάνω σε διχοτομική βάση

Την εικόνα της συναίνεσης και της συμφωνίας πάνω σε βασικές πτυχές της διαδικασίας που κορυφώνεται για τη διευθέτηση του Κυπριακού, σε διχοτομική βάση, εξέπεμψαν οι συναντήσεις που είχε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου, διαδοχικά με τους πολιτικούς αρχηγούς της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, της Ενωσης Κεντρώων και των ΑΝΕΛ.

Για «πρόοδο» και «αποκλίσεις» στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έκανε λόγο σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό.

Ο ίδιος, προσδιορίζοντας τις προϋποθέσεις για συμφωνία, σημείωσε ότι «χρειάζεται λύση που θα αντέξει στο χρόνο. Λύση λειτουργική και βιώσιμη. Σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες (...) Ωστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να απολαμβάνουν τους καρπούς της ευρωπαϊκής συμμετοχής χωρίς κατοχικά στρατεύματα και παρωχημένες λογικές εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων».

Σε άλλο σημείο, είπε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, «έχει τη στήριξή μας» και πως «καταβάλλει μεγάλη και επίμονη προσπάθεια», ενώ για την κυβέρνηση της Τουρκίας ανέφερε ότι «οι δηλώσεις αδιαλλαξίας εντείνονται ειδικά τις τελευταίες ημέρες και ενώ εισερχόμαστε στο πιο κρίσιμο στάδιο αυτής της προσπάθειας».

Υπέρ μιας λύσης «χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων χωρών και με αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής» τάχθηκε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να είναι «σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αποδεκτή από τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Πρόσθεσε ότι «για το Κυπριακό υπάρχει εθνική γραμμή» και πως «η Ελλάδα οφείλει αυτή την κρίσιμη ώρα να σταθεί στο πλάι του κυπριακού λαού και της πολιτικής ηγεσίας του». Ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες «ώστε όλοι οι διεθνείς παράγοντες και κυρίως η ΕΕ - της οποίας η Κύπρος είναι μέλος - να συμβάλουν ώστε να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία» και ανέφερε πως παραμένουμε σταθεροί στη θέση «η Κύπρος αποφασίζει, η Ελλάδα στηρίζει».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, επανέλαβε την πρότασή του για συγκρότηση «Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας», με το σκεπτικό ότι «η συνεννόηση στα εθνικά θέματα πρέπει να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά και να μην είναι ευκαιριακή». Πρόσθεσε ότι «στηρίζουμε την προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη και των ηγετών της Κύπρου» και ότι «μια χώρα της ΕΕ δεν έχει ανάγκη από εγγυήτριες δυνάμεις, ούτε από στρατεύματα κατοχής».

Απαισιόδοξος για την επίλυση του Κυπριακού δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, κατά την αποχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμου. Εξέφρασε την απαισιοδοξία του, διότι, όπως χαρακτηριστικά είπε, υπάρχουν πολλές δυσκολίες ακόμα, δεν έχει εξευρεθεί λύση στις αποζημιώσεις, οι Τούρκοι δεν δέχονται να αποχωρήσουν τα στρατεύματά τους και η λύση των κυανοκράνων είναι ...ακριβή.

Το κλίμα της συναίνεσης στις συναντήσεις που προηγήθηκαν με τους αρχηγούς των αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης μετέφερε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, μετά το τέλος της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό. «Είναι σημαντικό ότι για το εθνικό θέμα της Κύπρου υπάρχει μία εθνική θέση, διαμορφωμένη από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και αυτή είναι η δύναμη του Ελληνισμού. Η Ελλάδα πρέπει να έχει μία φωνή. Αυτό ισχυροποιεί τις θέσεις μας», δήλωσε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για «συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων».

Ο ίδιος ζήτησε «αποχώρηση όλων των δυνάμεων κατοχής», λέγοντας ότι «πρέπει να φύγει και ο τελευταίος στρατιώτης». Στις δηλώσεις του επέλεξε να κάνει ξεχωριστή αναφορά στον παράγοντα ΗΠΑ, λέγοντας ότι «έχουμε μία πολιτική αλλαγή στις 20 του μηνός στις ΗΠΑ. Είναι σημαντικό, λοιπόν, οποιαδήποτε συμφωνία και να γίνει, να περιλαμβάνει και τη βούληση από την πλευρά των ΗΠΑ (...)».

Επικοινωνία Τσίπρα - Ερντογάν

Στο ενδιάμεσο των συναντήσεων με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επί μία ώρα και δέκα λεπτά.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, αντικείμενο της συνδιάλεξης ήταν οι «εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό» και «η σημασία που έχει η εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ». «Στο πλαίσιο αυτό, συμφώνησαν να παραμείνουν σταθερά σε επαφή ενόψει της πολυμερούς διάσκεψης της Γενεύης», προστίθεται από πλευράς της κυβέρνησης.

Σημειωτέον, αργότερα και με επόμενη διαρροή από το Μαξίμου, η κυβέρνηση έσπευσε να διαβεβαιώσει: «Ο πρωθυπουργός επανέλαβε στον Τούρκο Πρόεδρο τις ελληνικές θέσεις για τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων. Διατύπωσε, μάλιστα, την εκτίμηση ότι πιθανή λύση στο Κυπριακό θα έχει θετική επίδραση στον κυπριακό λαό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, ο Ελληνας πρωθυπουργός διατύπωσε στον Τούρκο Πρόεδρο τη θέση ότι θα μεταβεί στη Γενεύη μόνο εφόσον διαφανεί πιθανότητα συμφωνίας. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να επανεκτιμήσουν τα δεδομένα την παραμονή της Πολυμερούς»...

Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Απαιτείται η μέγιστη δυνατή επαγρύπνηση

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό με θέμα το Κυπριακό

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό είχε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο των διαδοχικών συναντήσεων του τελευταίου με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Μετά από τη συνάντηση, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Για να μιλάμε για διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει σε λύση, σημαίνει πρώτα απ' όλα άμεση αποχώρηση όλων των κατοχικών δυνάμεων. Σημαίνει κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων.

Λύση σημαίνει ένα κράτος και όχι δύο κράτη. Κράτος ενιαίο, βιώσιμο, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένες βάσεις, εγγυητές, προστάτες.

Η διαπραγμάτευση στην ουσία είναι σήμερα υπονομευμένη πρώτα και κύρια από την τουρκική, την τουρκοκυπριακή ηγεσία επίσης, με την ανάμειξη και άλλων δυνάμεων και μεγάλων συμφερόντων, όπως των ΗΠΑ, αφού διεξάγεται στην ουσία κάτω από όρους διχοτομικής λύσης.

Απαιτείται σήμερα η μέγιστη δυνατή επαγρύπνηση και από το λαό της Ελλάδας και από το λαό της Κύπρου».

Συνάντηση Κοτζιά - Τσαβούσογλου στη Ν. Υόρκη

Δεν είχε αποτέλεσμα η συνάντηση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, την Παρασκευή.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ν. Κοτζιάς, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα ζητήματα της Κύπρου «χωρίς να μπορέσουμε να φτάσουμε έστω και σε μια πλησιέστερη σκέψη πάνω σε αυτά τα θέματα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη είχε σειρά επαφών με αξιωματούχους του επιτελείου του νέου Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Σε συνάντηση με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Μάικ Φλιν, καθώς και με τον νέο επιτελάρχη του Λευκού Οίκου, Ρινς Πρίμπους, συζητήθηκαν το Κυπριακό, αλλά κυρίως «τα θέματα της Μέσης Ανατολής, η πολιτική σταθερότητας και ασφάλειας που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση, οι τριμερείς συνεργασίες που κάνουμε στη Μέση Ανατολή, για το πνεύμα και τη δομή ασφάλειας της Ρόδου, καθώς και για τη συνεργασία που κάνουμε για την προστασία των θρησκευτικών και πολιτισμικών κοινοτήτων της Μέσης Ανατολής», όπως ανέφερε ο Ν. Κοτζιάς.

Επίσης, έγινε συνάντηση με τον νέο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς επίσης με ελληνοαμερικανικές και κυπροαμερικανικές οργανώσεις αλλά και με το εβραϊκό λόμπι, στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης για γεωστρατηγική της αναβάθμιση μέσω της οικοδόμησης αξόνων με κεφάλαια άλλων ζωνών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ