ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Προετοιμάζουν τα επόμενα αντιλαϊκά πακέτα

Οι «καθυστερήσεις» και οι «χαμηλές προσδοκίες» για τη διαπραγμάτευση δεν έχουν σχέση με την αντιλαϊκή επίθεση που συνεχίζεται με «κανονικούς» ρυθμούς
Οι «καθυστερήσεις» και οι «χαμηλές προσδοκίες» για τη διαπραγμάτευση δεν έχουν σχέση με την αντιλαϊκή επίθεση που συνεχίζεται με «κανονικούς» ρυθμούς
Το χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης», σε συνδυασμό βέβαια με τα νέα μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα που προδιαγράφονται από το 2018 και μετά, παραμένουν στην ατζέντα των συζητήσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την Κομισιόν και την Ευρωζώνη. Σε αυτό το πλαίσιο, ανεξάρτητα από τις «εκκρεμότητες» και τις όποιες καθυστερήσεις, η συγκυβέρνηση, από την πλευρά της, «τρέχει» με κανονικούς ρυθμούς την αντιλαϊκή επίθεση, ενώ προετοιμάζει το κλίμα και για την επίτευξη ενός ακόμη λεγόμενου «έντιμου συμβιβασμού», που βέβαια θα φορτωθεί και πάλι στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.

Σε αυτό το επίπεδο, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, θα συναντηθεί αύριο Τετάρτη με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μ. Σαπέν, ενώ στη συνέχεια (12/1) θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί. Την ίδια ώρα, η πλευρά του ΔΝΤ, με βάση τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ, έχει ποσοτικοποιήσει τα αντιλαϊκά μέτρα για την περίοδο μετά το 2018, στο 2,5% του ΑΕΠ ή περίπου σε 4,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Σε κάθε περίπτωση, στην αντιλαϊκή «σούμα» από το 2018 προστίθενται και νέα ποσά, πέρα και πάνω από αυτά που φαίνεται να «κλειδώνουν» στην τρέχουσα φάση των αντιλαϊκών παζαριών. Σε αυτό το πλαίσιο, η συγκυβέρνηση έχει επιβεβαιώσει την πρόθεσή της σχετικά με την παράταση του «δημοσιονομικού κόφτη» και για μετά το 2018, δηλαδή και για την περίοδο μετά την αναμενόμενη τυπική λήξη του τρέχοντος μνημονίου, ενώ ουσιαστικά ομολογείται και η χρονική επέκταση των στόχων για τα «πρωτογενή πλεονάσματα», στο γνωστό μοτίβο του λεγόμενου «έντιμου συμβιβασμού» με τους «εταίρους» και δανειστές του ελληνικού κράτους.

Επιπλέον, ο «έντιμος συμβιβασμός» που προτείνεται από τη συγκυβέρνηση, προβλέπει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κατά μια εκατοστιαία μονάδα (στο 2,5% του ΑΕΠ), η οποία θα αξιοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για τη μείωση της φορολογίας επί των επιχειρηματικών κερδών.

Προετοιμασίες για τα επόμενα αντιλαϊκά πακέτα

Την ερχόμενη Πέμπτη συνεδριάζει, στο μεταξύ, η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ, όπου αναμένεται το «πράσινο φως» στην απόφαση για την επαναφορά των πρόσφατων αποφάσεων του Γιούρογκρουπ σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις που αφορούν στη διαχείριση - «ελάφρυνση» του ελληνικού κρατικού χρέους, στη βάση της έγγραφης διαβεβαίωσης από την πλευρά της συγκυβέρνησης για τον «έκτακτο», «μη επαναλαμβανόμενο» χαρακτήρα των ψευτοπαροχών του λεγόμενου «κοινωνικού μερίσματος».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες που δίνει το υπουργείο Οικονομικών, οι οποίες ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται, η συγκυβέρνηση διεκδικεί την εκταμίευση υποδόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, αποκλειστικά και μόνο για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και ανεξάρτητα από την πορεία για την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης».

Επόμενος σταθμός των αντιλαϊκών διεργασιών είναι η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 26 Γενάρη, που σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν, «θα είναι μια ευκαιρία να εκτιμήσουμε την κατάσταση». Σε αυτό το πλαίσιο, η κατάληξη της αντιλαϊκής συμφωνίας μετατίθεται πλέον για το Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη, εν αναμονή βέβαια και των αποφάσεων που θα πάρει το ΔΝΤ σχετικά με το ρόλο και την παρουσία του στο αντιλαϊκό πρόγραμμα και στο τρίτο μνημόνιο.

«Ξεσκαρτάρισμα» των προβληματικών επιχειρήσεων

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, προανήγγειλε την κατάθεση του νομοσχεδίου για τον «εξωδικαστικό συμβιβασμό» και για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια μέχρι το τέλος Γενάρη. Ο ίδιος, μιλώντας στην Εφημερίδα «Εθνος», εκτίμησε πως θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις στο μηχανισμό 403.000 μικρές και μεγάλες εταιρείες και ελεύθεροι επαγγελματίες, «ώστε οφειλέτης και πιστωτές να διαμορφώσουν ελεύθερα τη συμφωνία αναδιάρθρωσης».

Το συγκεκριμένο ζήτημα συνδέεται με το γρήγορο «ξεσκαρτάρισμα» του τεράστιου όγκου των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, δίνοντας ελπίδες επιβίωσης μόνο σε εκείνες τις «προβληματικές» επιχειρήσεις που κρίνεται ότι μπορεί να αντεπεξέλθουν στην κούρσα της ανταγωνιστικότητας, με βάση τις «μελέτες βιωσιμότητας». Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σαφές ότι το σχέδιο για εκτεταμένες επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις «κουμπώνει» με το σχέδιο για τις ομαδικές απολύσεις και τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά που προωθούνται παράλληλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κουαρτέτο εντοπίζει αδυναμίες στην ταχεία διεκπεραίωση των υποθέσεων, καθώς οι αναμενόμενες αιτήσεις επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών υπολογίζονται στις 400.000. Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνεται η διαμόρφωση ηλεκτρονικού συστήματος, μέσω του οποίου θα διεκπεραιώνονται οι υποθέσεις, τόσο αυτών που θα κριθούν «βιώσιμες» και θα ενταχθούν στη ρύθμιση, όσο και αυτών που θα αποβληθούν από αυτή, ως μη βιώσιμες.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ο λαός να φωτίσει το μόνο ελπιδοφόρο δρόμο της πάλης

Σε δήλωσή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, την Παρασκευή 6 Γενάρη, μέρα των Θεοφανείων, ανέφερε:

«Η καλύτερη ευχή σήμερα είναι πριν η κυβέρνηση και το κουαρτέτο βυθίσουν το λαό μας στο απόλυτο σκοτάδι της φτώχειας και της εξαθλίωσης, ο ίδιος ο λαός να φωτίσει το μόνο ελπιδοφόρο δρόμο της πάλης, της συσπείρωσης με το ΚΚΕ, για να μπορέσει να ζήσει καλύτερα αυτός και τα παιδιά του».

Ο Δ. Κουτσούμπας σε Χαλκίδα και Λιβαδειά

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει στην πολιτική εκδήλωση - συνεστίαση που διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Χαλκίδας του ΚΚΕ, την Παρασκευή 13 Γενάρη, στις 8.30 μ.μ., στο κέντρο «Ποσειδωνία» (Κάνηθος Χαλκίδας).

Επίσης, θα μιλήσει στη συνεστίαση της Τομεακής Επιτροπής Λιβαδειάς, που μετά την αναβολή της λόγω καιρικών συνθηκών, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Γενάρη στις 13.00, στο κέντρο «Γιούλας» (3ο χλμ. παλαιάς Εθνικής Οδού Λιβαδειάς - Δελφών).

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παραχωρήσει συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και τους δημοσιογράφους Χ. Κούτρα και Γ. Ντσούνο, αύριο Τετάρτη 11 Γενάρη και ώρα 13.00.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ