ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΣΑΡΩΝΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ
Τραγικός απολογισμός με νεκρούς και αποκλεισμένους χωρίς θέρμανση

Την ικανοποίησή της για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού εκφράζει η κυβέρνηση. Από χτες το απόγευμα η κατάσταση επιδεινώθηκε με χιόνια ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας

Στην Κύμη «θάφτηκαν» στο χιόνι
Στην Κύμη «θάφτηκαν» στο χιόνι
«

Ικανοποιητική» κρίθηκε από την κυβέρνηση η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού στην κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα από το βράδυ της Παρασκευής, τη στιγμή που στο μέχρι τώρα απολογισμό περιλαμβάνονται δύο νεκροί και σοβαρά προβλήματα σε σειρά περιοχών, που παραμένουν αποκλεισμένες, χωρίς θέρμανση και επικοινωνία. Κι αυτό ενώ από χτες το απόγευμα η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Μάλιστα, χτες το βράδυ πυκνό χιόνι έπεφτε στην Αττική, χιόνιζε στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στα νότια προάστια.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, θεωρήθηκε ότι «σε γενικές γραμμές η κρατική μηχανή ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις». Ζητήθηκε εκ των υστέρων να δοθεί έμφαση στους πρόσφυγες, τους αστέγους και το εθνικό και κεντρικό οδικό δίκτυο. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να ζητηθεί η συνδρομή του Στρατού, εφόσον χρειαστεί.

Στο μεταξύ, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ο χιονιάς που σημειώθηκαν στη χώρα, στοίχισαν τη ζωή σε δύο ηλικιωμένους, στη Ναύπακτο και στην Κομοτηνή. Το Σάββατο, ένας 77χρονος που είχε χαθεί στην περιοχή Πιτσιναίικα Ναυπακτίας, εντοπίστηκε μεν ζωντανός, ωστόσο κατέληξε στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου, όπου και μεταφέρθηκε με υποθερμία. Νεκρή διακομίστηκε το βράδυ της Παρασκευής στο νοσοκομείο της Κομοτηνής 78χρονη από αναθυμιάσεις, καθώς αποκοιμήθηκε με αναμμένο το μαγκάλι που είχε ανάψει προκειμένου να ζεσταθεί. Γενικά στη Βόρεια Ελλάδα επικράτησαν πολικές θερμοκρασίες, με το θερμόμετρο να πέφτει στη Φλώρινα μέχρι και -18 βαθμούς Κελσίου. Κλειστή παρέμενε στο μεταξύ, στη Θεσσαλονίκη, η επαρχιακή οδός Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου.

Προβλήματα στην κυκλοφορία

Χιονισμένη η Εθνική οδός Τρίπολης - Κορίνθου

Eurokinissi

Χιονισμένη η Εθνική οδός Τρίπολης - Κορίνθου
Στο μεταξύ, σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν στην κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική οδό Αθηνών - Πατρών και συγκεκριμένα στο 175ο χιλιόμετρο, όπου έκλεισε λόγω της πυκνής χιονόπτωσης. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίστηκαν μεταξύ Αιγίου και Ακράτας, τόσο στην Παλιά όσο και στη Νέα Εθνική οδό. Εκατοντάδες οδηγοί παρέμεναν το απόγευμα του Σαββάτου εγκλωβισμένοι στη Νέα Εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου ανάμεσα σε Ακράτα και Διακοπτό, καθώς το χιόνι δεν επέτρεπε τη διέλευση των οχημάτων. Σχετικά με τα προβλήματα που σημειώθηκαν στην Εθνική οδό Αθηνών - Πατρών, στο ύψος του Αιγίου, η κυβέρνηση τα απέδωσε κυρίως στη δυσκολία προσέγγισης των μηχανημάτων διάνοιξης, εξαιτίας των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή.

Από χτες στις πέντε το απόγευμα, τέθηκε σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στη Νέα Εθνική οδό Αθηνών - Πατρών και στην Παλαιά Εθνική Κορίνθου - Πατρών, στα όρια του Νομού Αχαΐας. Σύμφωνα με την Αστυνομία, απαγορεύεται η κυκλοφορία για οχήματα άνω των 3,5 τόνων στη Νέα Εθνική οδό Αθηνών - Πατρών από τη χιλιομετρική θέση 205,300 έως τη χιλιομετρική θέση 159,630. Στην Παλαιά Εθνική οδό θα απαγορευτεί η κυκλοφορία για τις ίδιες κατηγορίες οχημάτων από τη χιλιομετρική θέση 60 έως το ύψος του κόμβου Ακταίου στο Ρίο της Αχαΐας. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας ισχύσει έως σήμερα, Τρίτη, στις 8 το πρωί.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί ο Δήμος Κύμης - Αλιβερίου στην Εύβοια. Το χιόνι φτάνει τα δύο μέτρα, πολλά χωριά παραμένουν αποκλεισμένα από το Σάββατο, ενώ σε ορισμένα έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση. Τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται με το χιόνι στο τμήμα Μετόχι - Κύμη, στους ορεινούς όγκους Κύμης και Κονιστρών, καθώς και σε τμήμα της οδού Αυλωνάρι - Οκτωνιά. Χωρίς ρεύμα παραμένουν οι κάτοικοι σε Στόμιο και Πλατάνα, καθώς και στα γύρω χωριά, ενώ στο χωριό Οξύλιθος υπάρχει διακοπή υδροδότησης. Λόγω του χιονιού κτηνοτρόφοι της περιοχής δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τους στάβλους.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν επίσης τα νησιά Σκόπελος και Αλόννησος. Χωρίς ρεύμα και τηλέφωνο παρέμενε χτες το μεγαλύτερο μέρος της Αλοννήσου και συγκεκριμένα οι περιοχές Βότση, Ρουσούμ Γιαλός, Στενή Βάλλα και η Παλιά Αλόννησος, όπου το χιόνι σε ορισμένα σημεία ξεπερνά τα δύο μέτρα. Χτες ηλεκτροδοτήθηκε τμήμα της πρωτεύουσας, Πατητήρι, ωστόσο οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση ήταν συνεχείς. Επίσης επαναλειτούργησαν οι τηλεφωνικές συνδέσεις και ανεφοδιάστηκε το νησί, με την προσέγγιση του οχηματαγωγού «Πρωτεύς». Στη Σκόπελο το χιόνι ξεπερνούσε επίσης το ένα μέτρο, ενώ αναμενόταν πλοίο από το Βόλο που θα μετέφερε ειδικό εκχιονιστικό μηχάνημα.

Κατά τ' άλλα, κλειστό παρέμενε στα περισσότερα σημεία του το ορεινό και ημιορεινό οδικό δίκτυο των Χανίων. Ιδιαίτερα προσοχή συνίστατο στις μετακινήσεις στο οδικό δίκτυο της Λέσβου, όπου σημειώθηκε παγετός εξαιτίας των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών, με αποτέλεσμα μικροατυχήματα που σημειώθηκαν το πρωί της Κυριακής.

Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στις Οινούσσες από την έντονη χιονόπτωση, με το νησί να παραμένει χωρίς σταθερή τηλεφωνία.

Και σήμερα Τρίτη, κλειστά θα παραμείνουν, λόγω της κακοκαιρίας, τα σχολεία σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, της Εύβοιας, της Θεσσαλίας, της Αττικής, της Πελοποννήσου, της Ευρυτανίας, του Αιγαίου και της Κρήτης.

Προβλήματα σε υποσταθμούς της ΔΕΗ

Προβλήματα παρουσιάστηκαν και χτες στη λειτουργία της 3ης μονάδας του ΑΗΣ Καρδιάς στην Κοζάνη. Οι μονάδες 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς τέθηκαν εκτός λειτουργίας τα ξημερώματα της Κυριακής, όταν ο παγετός επηρέασε τη λειτουργία δύο διακοπτών μεσαίας και υπερύψηλης τάσης που βρίσκονται έξω από το εργοστάσιο στον υποσταθμό του ΑΗΣ και ρυθμίζουν την ομαλή λειτουργία του δικτύου. Από τις συγκεκριμένες μονάδες τροφοδοτείται το δίκτυο τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς θέρμανση 14.000 οικογένειες.

Η 3η μονάδα ξαναμπήκε σε λειτουργία, όμως η 4η μονάδα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, αναμένεται να παραμείνει για αρκετό καιρό εκτός λειτουργίας. Επειδή λοιπόν το θερμικό φορτίο από την 3η μονάδα δεν επαρκεί για τη θέρμανση της πόλης, η τροφοδοσία θα γίνεται εκ περιτροπής. Αυτό σημαίνει ότι τα προβλήματα θέρμανσης των κατοίκων θα παραμείνουν για καιρό.

Και χτες, η 3η μονάδα βγήκε εκτός λειτουργίας για περίπου 2 ώρες καθώς προκλήθηκε πρόβλημα εξαιτίας της κακής ποιότητας λιγνίτη με την οποία τροφοδοτούνταν αλλά και επειδή πάγωσε ο υπόγειος αγωγός τροφοδοσίας πετρελαίου που υπάρχει εφεδρικά για τη λειτουργία του συστήματος.

Συνολικά, το τελευταίο 10ήμερο, τεχνικοί και εργαζόμενοι στα ορυχεία και τους ΑΗΣ του λιγνιτικού κέντρου της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία προσπαθούν κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες, λόγω του παγετού και της μεγάλης ζήτησης, να κρατήσουν όρθιο το σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και διανομής. Οι συνθήκες γίνονται ακόμη πιο δύσκολες εξαιτίας της ελλιπούς συντήρησης των υποδομών. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, όλες οι μονάδες της ΔΕΗ στην περιοχή δουλεύουν στο φουλ της παραγωγής.

Στο πλαίσιο αυτών των συνθηκών, το πρωί της Κυριακής, ένα υπηρεσιακό όχημα της ΔΕΗ, στο οποίο επέβαιναν πέντε εργαζόμενοι, εξαιτίας του παγετού στο ορυχείο Αμυνταίου, διολίσθησε με αποτέλεσμα να βγει από το δρόμο και να «γείρει» σε παρακείμενο χαντάκι. Ευτυχώς κανείς από τους εργαζόμενους δεν έπαθε τίποτα.

Το ατύχημα σημειώθηκε όταν οι εργαζόμενοι πήγαιναν να αντικαταστήσουν συναδέλφους τους της βραδινής βάρδιας, που προσπαθούν να επισκευάσουν τους κινητήρες του ταινιόδρομου 33 που μεταφέρει λιγνίτη στον ΑΗΣ Αμυνταίου, ο οποίος εξαιτίας των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών έχει παγώσει.

Επιστολή κατά της έκδοσης των οκτώ Τούρκων

Επιστολή - παρέμβαση κατά της έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών απέστειλε χτες, στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο, Γκι Φερχόφσταντ. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στη «ζωτική σημασία των βασικών αρχών που διαμορφώνουν τη νομική τάξη στην ΕΕ» και σημειώνει ότι «ο τρόπος που εφαρμόζονται οι νόμοι στην Τουρκία δημιουργούν έντονη ανησυχία για το σεβασμό απαράβατων δικαιωμάτων τα οποία εγγυάται το τουρκικό Σύνταγμα, μεταξύ των οποίων το δικαίωμα στη ζωή, η σωματική και πνευματική ακεραιότητα και το τεκμήριο της αθωότητας αλλά και το δικαίωμα για μια δίκαιη δίκη». Να υπενθυμίσουμε ότι σήμερα 10, αύριο 11 και στις 13 Γενάρη θα συζητηθούν στα Ποινικά Τμήματα του Αρείου Πάγου οι αναιρέσεις κατά των εφετειακών αποφάσεων που αφορούν την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών.

Εληξε η περιπέτεια του 6χρονου παιδιού

Μετά από τις έντονες αντιδράσεις, αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια του 6χρονου παιδιού της Πόλας Ρούπα και του Νίκου Μαζιώτη, το οποίο παρέλαβε η γιαγιά του την Κυριακή 8 Γενάρη, από Νοσοκομείο Παίδων. Προηγήθηκε η έκδοση διάταξης από την Εισαγγελία, που αναφέρεται στην καλή επικοινωνία του παιδιού με τη γιαγιά του, στο ικανοποιητικό περιβάλλον όπου θα μεταφερθεί και στη συστηματική παρακολούθηση από την κοινωνική υπηρεσία. Η μητέρα του παιδιού, ο πατέρας και η συγκατηγορούμενή τους Κ. Αθανασοπούλου τερμάτισαν την απεργία πείνας και δίψας, μετά την απόφαση των αρχών να δοθεί η προσωρινή επιμέλεια στη γιαγιά.

Παρέμβαση για το ζήτημα που προέκυψε με το 6χρονο παιδί των Π. Ρούπα και Ν. Μαζιώτη έκανε την Παρασκευή 6 Γενάρη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης. Επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Στ. Κοντονή, προκειμένου να ενημερωθεί για το ζήτημα που είχε προκύψει με το εξάχρονο παιδί και ζήτησε να επισπευσθούν οι διαδικασίες, ώστε να μεταφερθεί το ταχύτερο σε ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον. Από τη μεριά του ο υπουργός τον διαβεβαίωσε ότι το ζήτημα θα λυθεί άμεσα.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη σύλληψή της, στις 5 Γενάρη, η Π. Ρούπα είχε ζητήσει να προστατευθεί το παιδί της, δεδομένου ότι το αγοράκι με εισαγγελική απόφαση κρατούνταν φρουρούμενο στο ψυχιατρικό τμήμα Νοσοκομείου Παίδων. Η ίδια είχε δηλώσει ότι θα ξεκινήσει απεργία πείνας και δίψας αν το παιδί δεν δοθεί άμεσα στους συγγενείς της και υποβλήθηκε σχετικό αίτημα.

Γεννητούρια στον «Ριζοσπάστη»!

Αυξανόμαστε και πληθυνόμαστε. Μια μικρή κουκλίτσα 2,7 κιλά έφερε στον κόσμο χτες το πρωί η Τάνια, σύζυγος του συντρόφου μας από τη Μηχανοργάνωση της εφημερίδας, Φώτη Τζαβάρα. Η Συντακτική Επιτροπή και όλοι οι συνάδελφοι τους ευχόμαστε να είναι ευτυχισμένοι και να χαίρονται το νέο μέλος της οικογένειας.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org