ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Εντείνονται οι προετοιμασίες για τα μπλόκα στις 23 Γενάρη

Συνεχείς περιοδείες και συσκέψεις, ενώ ήδη σε αρκετές περιοχές έχουν επιλεγεί τα σημεία που θα στηθούν τα μπλόκα

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενάντια στην πολιτική ξεκληρίσματός τους, που εφαρμόζουν η κυβέρνηση και η ΕΕ, προχωρούν οι μικρομεσαίοι αγρότες με στήσιμο ισχυρών μπλόκων στις 23 Γενάρη, σε βασικούς οδικούς κόμβους κι άλλα επιλεγμένα σημεία από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη.

Μία βδομάδα πριν τις 23 Γενάρη, οι αγρότες θα παρατάξουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, ζεσταίνοντας τις μηχανές για να κατευθυνθούν προς τα σημεία που θα επιλεγούν να στηθούν τα μπλόκα. Σε αρκετές, μάλιστα, περιοχές, έχουν ήδη επιλεγεί αυτά τα σημεία, όπως, για παράδειγμα, οι αγρότες από την Καρδίτσα, τη Λάρισα και τα Τρίκαλα στο γνωστό κόμβο της Νίκαιας στην Εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης έξω από τη Λάρισα, οι αγρότες της Ηλείας στο Λιατίφι Αμαλιάδας, οι αγρότες του Τυρνάβου και της Ελασσόνας στον οδικό κόμβο Αργυροπουλίου στην Εθνική οδό Λάρισας - Κοζάνης κ.α.

Παράλληλα, σ' όλη τη χώρα προχωρούν οι προετοιμασίες για την επιτυχία αυτής της μεγάλης μάχης. Κλιμάκια του οργανωμένου αγωνιστικού κινήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς «οργώνουν» καθημερινά τα χωριά και σε συσκέψεις και άλλες συναντήσεις κι επαφές που οργανώνονται, καλούν τους αγρότες να πάρουν μαζικά μέρος στα μπλόκα. Με τη μαζική συμμετοχή τους - τονίζουν - θα δώσουν δύναμη κι αποτελεσματικότητα στον αγώνα, απαντώντας, στην πράξη, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει στην «κοινή γνώμη» την εντύπωση ότι η μικρομεσαία αγροτιά υποτάσσεται τάχα στην πολιτική των μνημονίων υπέρ του κεφαλαίου και στην ΚΑΠ της ΕΕ που την οδηγούν στη φτώχεια και στο ξεκλήρισμα.

Τα κλιμάκια ενημερώνουν, επίσης, τους άλλους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα των χωριών, αλλά και των αστικών κέντρων, για το δίκιο του αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών, τους καλούν να στηρίζουν, με κάθε τρόπο και μέσο, τη μάχη επιβίωσης που δίνουν και να μην πέσουν στην «παγίδα» του λεγόμενου «κοινωνικού αυτοματισμού» που επιχειρεί να υποκινήσει η κυβέρνηση, οργανώνοντας μια διαρκή και πολύμορφη προπαγανδιστική επιχείρηση σε βάρος της αγωνιζόμενης μικρομεσαίας αγροτιάς. Να μην πιστέψουν τα ψέματα που αναπαράγει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος βγαίνει, πρωί, μεσημέρι και βράδυ, στα ΜΜΕ και, χωρίς ντροπή, λέει ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν έχουν πληγεί από τα μνημόνια και την ΚΑΠ και πως, τάχα, η κυβέρνηση και η ΕΕ τους προσφέρουν πακτωλό χρημάτων κι πολλά άλλα δώρα.

Συσκέψεις και μέτρα προετοιμασίας στη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία, με πρωτοβουλίες των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των νομών, εντείνονται οι προετοιμασίες.

Μαζική σύσκεψη οργάνωσαν την περασμένη Πέμπτη, 5 Γενάρη, στο «Εμμανουήλειο» Πνευματικό Κέντρο Τυρνάβου, οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Δήμου Τυρνάβου μαζί με την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων από την περιοχή της Ελασσόνας.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε, στις 23 Γενάρη, στις 11 π.μ., να στηθεί μπλόκο με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, στον κόμβο Αργυροπουλίου της νέας Εθνικής οδού Λάρισας - Κοζάνης από αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου, με τη συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων από την Τσαριτσάνη κι άλλα κοντινά χωριά της επαρχίας Ελασσόνας.

Μιλώντας στη σύσκεψη, ο Στ. Τσικριτσής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, στάθηκε στα προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της περιοχής. Ειδική αναφορά έκανε στη φορολόγηση στο κρασί και στην τροποποίηση του καθεστώτος των διήμερων στο τσίπουρο, που πλήττουν καίρια τους αμπελουργούς του Τυρνάβου, καθώς και στις μεγάλες ζημιές που έχουν προκληθεί στην αγροτική παραγωγή από την κακοκαιρία και το εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία. Οι πληγέντες παραγωγοί ζητούν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς στην παραγωγή και στο κεφάλαιο από όλες τις καιρικές αιτίες και τις νόσους.

Σύσκεψη για την αγωνιστική προετοιμασία είχε γίνει, επίσης, στις 28 Δεκέμβρη, στο χωριό Δαμάσι, ενώ για το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα προγραμματίζονται συσκέψεις στην επαρχία Φαρσάλων, στη Νίκαια και σε άλλα χωριά του νομού Λάρισας.

Στην Καρδίτσα, συνεδριάζει, σήμερα Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι, το ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Στη συνεδρίαση θα γίνει απολογισμός των μέχρι τώρα προετοιμασιών από τους Αγροτικούς Συλλόγους και την Ομοσπονδία και θα καθοριστεί νέο πρόγραμμα περιοδειών, συσκέψεων και άλλων ενημερωτικών παρεμβάσεων στα χωριά, αλλά και στην πόλη.

Στα Τρίκαλα, το ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων «Η Ανοιξη» συνεδρίασε την προηγούμενη βδομάδα και καθόρισε πρόγραμμα περιοδειών στα χωριά, με την αρχή να γίνεται από τον πρώην Δήμο Παλαιοκάστρου.

Στη Μαγνησία, την πρωτοβουλία για τις προετοιμασίες παίρνουν Επιτροπές Αγώνα, ιδιαίτερα στις περιοχές του Βελεστίνου και του Αλμυρού, ενώ κινήσεις γίνονται και σε χωριά του Πηλίου.

Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου

Τη συμμετοχή της στις κινητοποιήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς, που θα ξεκινήσουν στις 23 Γενάρη, στην κατεύθυνση των αποφάσεων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, προετοιμάζει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου. Η Ομοσπονδία καλεί στην ετήσια Γενική της Συνέλευση αύριο Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Μουσείου Ελαιουργίας, στην Αγία Παρασκευή Λέσβου.

Στη συνέλευση θα συζητηθεί ο σχεδιασμός των δράσεων του αγροτικού κινήματος στο νησί, ενάντια στα μέτρα που πλήττουν συνολικά τους φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους. Παράλληλα, οι αγρότες της Λέσβου διαμαρτύρονται για προβλήματα που παραμένουν άλυτα, όπως την απουσία υποδομών για την προστασία τους από τα πλημμυρικά φαινόμενα που πρόσφατα έπληξαν το κεντρικό τμήμα του νησιού, καθώς και την καθυστέρηση της καταβολής των αποζημιώσεων στους αγροτοκτηνοτρόφους που υπέστησαν ζημιές.


Επισφαλής η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Πάτμου

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και εξοπλισμό καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Πληθώρα προβλημάτων αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Υγείας Πάτμου και κατ' επέκταση και οι κάτοικοι του νησιού, ως αποτέλεσμα της πολιτικής υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας που ακολουθεί η κυβέρνηση, όπως και οι προκάτοχοί της, στοιχεία της οποίας είναι η υποχρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων, η περικοπή δαπανών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τη νοσηλεία και τις υπηρεσίες πρόληψης.

Τις ελλείψεις γιατρών βασικών ειδικοτήτων και νοσηλευτών, με αδυναμία του ελάχιστου και εξουθενωμένου προσωπικού να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στα καθήκοντά του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, καταγγέλλουν με υπόμνημά τους οι εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας Πάτμου.

Σήμερα στο Κέντρο Υγείας εργάζονται τέσσερις γιατροί (μια γενικής ιατρικής, δύο παθολόγοι, μια οδοντίατρος) και τρεις νοσηλεύτριες (εκ των οποίων η μια βρίσκεται σε άδεια ανατροφής), ενώ είναι επείγουσα ανάγκη για άλλους πέντε γιατρούς (γενικής ιατρικής, παιδιάτρου, ακτινολόγου, μικροβιολόγου, καρδιολόγου) κι επιπλέον τρεις νοσηλευτές.

Οι παραπάνω ελλείψεις επισημαίνεται ότι έχουν επιπτώσεις τόσο στην ασφάλεια της λειτουργίας του ΚΥ (μονοεφημερίες χωρίς νοσηλευτική κάλυψη, υπερδιπλασιασμός των κατοίκων από τον Απρίλη μέχρι και τον Οκτώβρη), όσο και στην ποιότητα και την ποσότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν καθυστερήσεις στην πληρωμή δεδουλευμένων εφημεριών και υπερωριών, την καθήλωση των μισθών σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο οξύ πρόβλημα του προσωπικού, με σύμβαση ενός έτους εργασίας«που για πολλοστή φορά μένει απλήρωτο για μήνες, αντιμετωπίζοντας πρόβλημα επιβίωσης, αδυνατώντας να αντεπεξέλθει στα βασικά προς το ζην».

Εξίσου σημαντικό είναι και το ζήτημα που αφορά τον εξοπλισμό του Κέντρου, με τους εργαζόμενους να απαιτούν να εκσυγχρονιστεί, να συμπληρωθεί και να καλυφθούν τα έξοδα πλήρους λειτουργίας του (βιοχημικοί αναλυτές, γενική αίματος, ακτινολογικό, οδοντιατρικά μηχανήματα, αναλώσιμα κ.ά.).

Οι εργαζόμενοι απαιτούν αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προκήρυξη και κάλυψη των οργανικών θέσεων, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, μισθολογικές αυξήσεις, άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org