ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Γενάρη 2015
Σελ. /24
Δικαιούνται να πανηγυρίζουν

Αν διαβάσει κανείς τον απολογισμό της θητείας του Γ. Βρούτση στο υπουργείο Εργασίας εύκολα καταλαβαίνει ότι απευθύνεται στο κεφάλαιο και όχι βέβαια στο λαό. Ανάμεσα στα πολλά που ξεχωρίζει ο απερχόμενος υπουργός Εργασίας είναι «ο περιορισμός του μη μισθολογικού κόστους εργασίας και η γενναία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κατά πέντε (5) ποσοστιαίες μονάδες», η θεσμοθέτηση ενός «νέου μηχανισμού διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού σε όλη την οικονομία, στο πρότυπο των πλέον προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο κατώτατος μισθός θα προσδιορίζεται πλέον και με κοινωνική διαβούλευση και με συνεκτίμηση των πραγματικών δεδομένων της οικονομίας», η προώθηση «της ευέλικτης οργάνωσης του χρόνου εργασίας», η «αναβάθμιση του θεσμού της μαθητείας και η εντατικοποίηση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης». Με μέτρα σαν και αυτά, ο Γ. Βρούτσης παινεύεται ότι «ο συνολικός αριθμός των μισθωτών εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε όλη την Ελλάδα έφτασε φέτος τα 1.531.179 άτομα, αυξημένος κατά 159.729 άτομα σε σχέση με πέρυσι». Αυτό που δε λέει είναι ότι μια στις δυο από αυτές τις θέσεις εργασίας είναι με ελαστικές μορφές απασχόλησης και ότι, με τις παρεμβάσεις κυβέρνησης - εργοδοσίας, οι μισθοί είναι στα Τάρταρα, κύρια για τους νέους. Μετά από αυτά, είναι πεντακάθαρο ποιοι πρέπει να πανηγυρίζουν για τα κατορθώματα του υπουργείου Εργασίας...

Μας έπεισε...

Οποιος διατηρούσε ακόμα αμφιβολία για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην Ευρωζώνη πρέπει να βεβαιώθηκε πια, έπειτα από τόσα non paper με τα οποία αναπαράγει τη δήλωση οποιουδήποτε διαβεβαιώνει ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην ΕΕ. Μέχρι και τη Μέρκελ έφτασε να επικαλεστεί χτες που φέρεται να δήλωσε ότι «η γερμανική κυβέρνηση, ανέκαθεν επιδίωκε μια πολιτική υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη»! Αναντίρρητα πρόκειται για δηλώσεις που ηχούν σαν «κελάηδημα» στα «αυτιά» του κεφαλαίου, τα συμφέροντα του οποίου υπηρετούνται απ' την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ και την παραμονή της εκεί. Ο λαός, όμως, πρέπει να ανησυχεί. Γιατί παραμονή στην ΕΕ και την Ευρωζώνη σημαίνει παραμονή των εκμεταλλευτών στο σβέρκο του, σημαίνει στρατηγική που τσακίζει τα δικαιώματά του, που τον καταδικάζει στη φτώχεια για να ανθίζουν τα κέρδη του κεφαλαίου. Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στην ανάγκη της Μέρκελ και η Μέρκελ στην ανάγκη να διαβεβαιώνει για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, σημαίνει ότι αύριο μαζί θα υπογράφουν τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής. Γιατί η ΕΕ δεν είναι παιδική χαρά, είναι πεδίο όπου οι πολιτικοί εκπρόσωποι των αστικών τάξεων διαπραγματεύονται, πολλές φορές συγκρουόμενοι, για τα συμφέροντα της καθεμιάς, αφού έχουν, όμως, πριν ομονοήσει στο τσάκισμα των λαϊκών συμφερόντων.

Ο,τι μπορούν δίνουν...

Με πανηγυρικό τόνο ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκας, τις επιδόσεις της συγκυβέρνησης αναφορικά με την «απορροφητικότητα» των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, λέγοντας ότι το σχετικό ποσοστό ανήλθε στο 87,97% επί του συνόλου, με πραγματοποιηθείσες δαπάνες για το διάστημα 2007 - 2013 19,482 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,643 δισ. ευρώ εντός του 2014.

Οσο και αν η συγκυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει τα παραπάνω ποσά ως «έργο» που με κάποιο τρόπο «ωφέλησε» και τα λαϊκά στρώματα, στην πραγματικότητα πρόκειται για κονδύλια που ενίσχυσαν την καπιταλιστική κερδοφορία. Οι χτεσινές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, περί «συνέχισης της προσπάθειας με αμείωτη ένταση», απευθύνονται στην πραγματικότητα στους άμεσα ενδιαφερόμενους και στους άμεσα ωφελημένους, στους μεγαλοεπιχειρηματίες δηλαδή, οι οποίοι γνωρίζουν ότι και την επαύριο των εκλογών θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν, στο μέτρο του δυνατού, ρευστότητα και από το νέο ΕΣΠΑ, όποιος και αν είναι ο καινούριος διαχειριστής του. Πολύ περισσότερο που ο επίδοξος νέος διαχειριστής -ο ΣΥΡΙΖΑ- θεωρεί το ΕΣΠΑ βασικό πυλώνα χρηματοδότησης του «παραγωγικού του μοντέλου»...

Ζητά ψήφο στον αντίπαλο

Εγραψε η «Αυγή», 6/1/2015: «Η αντιπαράθεση στην Ευρωζώνη, που αυτές τις μέρες σχηματοποιείται ανάμεσα στη Μέρκελ και στον Ντράγκι, αντιστοιχεί στην αναγκαστική αναζήτηση διεξόδου στο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό αδιέξοδο. Η συζήτηση για τη μετα-νεοφιλελεύθερη εποχή αποκτά τη δική της δυναμική, μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου οι οικονομίες της Ευρωζώνης απειλούνται με νέα υποβάθμιση». Δηλαδή τι θέλει να μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ; Οτι ο λαός πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην αντιλαϊκή διαχείριση της Μέρκελ και στη φιλολαϊκή του Ντράγκι; Να επιλέξει ανάμεσα σε πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν Μέρκελ και αυτές που στηρίζουν Ντράγκι; Δηλαδή, ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης, το πρώτο στέλεχος του ευρωενωσιακού χρηματοπιστωτικού συστήματος, επιφορτισμένο να υπηρετεί τα συμφέροντα του ευρωενωσιακού κεφαλαίου συνολικά, ασκεί φιλολαϊκή διαχείριση; Αν καταλαβαίνουμε δηλαδή καλά, ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ψήφος στον Ντράγκι και τη δικιά του εκδοχή αντιλαϊκής πολιτικής, δηλαδή ψήφο στον αντίπαλο του λαού, το κεφάλαιο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1778 Γεννιέται ο Σουηδός βοτανολόγος και φυσιολόγος Καρλ φον Λινέ, «πατέρας» της σύγχρονης βοτανολογίας.

1919 Εγκαθιδρύεται η Σοβιετική Δημοκρατία της Βρέμης (Γερμανική Επανάσταση), που διήρκεσε μόλις 3 εβδομάδες (έως τις 4/2/1919).

1919 Αντιμέτωπη με τον επαναστατικό ξεσηκωμό του γερμανικού προλεταριάτου, η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Γερμανίας συνάπτει συμφωνία με την Ανώτατη Στρατιωτική διοίκηση για τη διατήρηση, από την τελευταία, του ελέγχου των Ενόπλων Δυνάμεων (σύμφωνο Εμπερτ - Γκρένερ). Ο ίδιος ο Εμπερτ ομολόγησε αργότερα πως, «με τη βοήθεια της ανώτατης διοίκησης του στρατού, ήθελε να δημιουργήσει μια κυβέρνηση ικανή να αποκαταστήσει την τάξη». Ο στρατηγός Γκρένερ, πάντως, ήταν πιο ωμός και ειλικρινής: «Το απόγευμα της 10ης Νοέμβρη έκλεισα με το Λαϊκό Επίτροπο Εμπερτ τηλεφωνικά μια συμμαχία, με στόχο την καταπολέμηση της επανάστασης. Από την αρχή κιόλας, παλέψαμε μαζί ενάντια στην επανάσταση και, μάλιστα, κάτω από δική μου πρωτοβουλία, σύμφωνα με το δικό μου καθορισμό στόχων και με όλα τα μέσα που εγώ θεωρούσα κατάλληλα για τη συντριβή της επανάστασης».

1934 Εκτελείται από τους ναζί ο Ολλανδός κομμουνιστής οικοδόμος Μαρίνους Βαν Ντερ Λούμπε, που είχε κατηγορηθεί για τον εμπρησμό του γερμανικού Κοινοβουλίου (Ράιχσταγκ), προβοκάτσια που έστησαν οι ίδιοι οι ναζί.

1941 Τα ελληνικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Κλεισούρα (Ελληνοϊταλικός πόλεμος).

1946 Συνέρχεται στη Νέα Υόρκη η πρώτη Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

1950 Δολοφονείται στη Μακρόνησο, έπειτα από άγρια βασανιστήρια που κράτησαν 33 ολόκληρες μέρες, ο κομμουνιστής Δημήτρης Τατάκης, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων, της θρυλικής ΟΕΝΟ.

Οι δήμιοί του έκαναν ό,τι μπορούσαν για να λυγίσουν τον Τατάκη, ώστε να αποτελέσει παράδειγμα για τους υπόλοιπους Μακρονησιώτες. Δεν τα κατάφεραν όμως. Οταν τον ρώτησαν γιατί δεν υπέγραφε τη περιβόητη «δήλωση μετανοίας», ώστε να θέσει τέρμα στο μαρτύριό του, εκείνος απάντησε:

«Το έκαμα για να αποδείξω πως όλα τα πλάνα της ανθρώπινης αντοχής, οι αγωνιστές τα ξεπερνάνε, όταν πιστεύουν και θέλουν. Δεν υπάρχουν άπαρτα φρούρια για τους κομμουνιστές!»

1961 Πεθαίνει ο Αμερικανός συγγραφέας Ντάσιελ Χάμετ.

1964 Ο Παναμάς διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και καταγγέλλει στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη συμφωνία, βάσει της οποίας η διώρυγα και η ζώνη που την περιβάλλει αποτελούν αμερικανική επικράτεια, ενώ στην ίδια τη ζώνη μαίνονται πολύνεκρες συγκρούσεις μεταξύ Αμερικανών και ντόπιων.

1978 Δολοφονείται στη Μανάγκουα της Νικαράγουας ο 53χρονος δημοσιογράφος και εκδότης Πέδρο Χοακίν Τσαμόρο Καρντενάλ, αντίπαλος του δικτάτορα Σομόζα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ