ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Γενάρη 2010
Σελ. /32
«Λουκέτα» και απολύσεις στις ΗΠΑ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίστηκαν οι πτωχεύσεις μεγάλων επιχειρήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Δεκέμβρη του 2009. Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι «πτωχεύσεις» νοικοκυριών που δηλώνουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες για την αποπληρωμή δανείων. Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη βδομάδα διαψεύδουν τις αισιόδοξες εκτιμήσεις περί δυναμικής ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι η δυναμική επάνοδος των επιχειρήσεων στην κερδοφορία, ενώ οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν με διάφορους τρόπους την «κρίση».

Συγκεκριμένα, το 2009 έβαλαν «λουκέτο» 89.402 επιχειρήσεις, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 38%. Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, το Δεκέμβρη του 2009 έγιναν 84.000 απολύσεις εργαζομένων. Ηταν ο 23ος συνεχόμενος μήνας με αύξηση του αριθμού των απολύσεων.

Ο αριθμός των πτωχεύσεων στις ΗΠΑ το 2009 ήταν μεγαλύτερος κατά 25.000 σε σχέση με πέρισυ και στο υψηλότερο επίπεδο από το 2005, τότε που, ενόψει ενός αυστηρότερου νόμου για τις πτωχεύσεις, πολλές επιχειρήσεις έσπευσαν να υποβάλουν αίτηση πτώχευσης, για να εκμεταλλευθούν τα «προνόμια» του προηγούμενου νόμου.

Εντυπωσιακή ήταν και η αύξηση των «πτωχεύσεων» ιδιωτών στις ΗΠΑ το 2009. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν επισήμως 1.357.565 πτωχεύσεις ιδιωτών, έναντι των 1.031.562 πτωχεύσεων του 2008. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκτίμηση της εταιρείας μελετών AACER ότι οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων και ιδιωτών το 2010 «δεν θα είναι λιγότερες από το 2009».

Εξίσου απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία για την πορεία των απολύσεων στις ΗΠΑ το Δεκέμβρη του 2009. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας τον περασμένο μήνα ανακοινώθηκαν 84.000 απολύσεις. Ηταν, βέβαια, λιγότερες από τις 145.000 απολύσεις του Νοέμβρη, αλλά κατά 11.000 περισσότερες απ' όσες προέβλεπαν οι «αναλυτές». Πάντως, το 2009 ήταν η χειρότερη χρονιά για τους Αμερικανούς εργαζόμενους από το 2002, καθώς οι επιχειρήσεις ανακοίνωσαν σχέδια περικοπής 1.288.000 θέσεων εργασίας.

Το σημαντικότερο είναι ότι κορυφαίοι οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες όπως ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, της γνωστής Fed, Μπεν Μπερνάκι, προαναγγέλλουν ότι και το 2010 η ανεργία θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία, παρά το γεγονός ότι η οικονομία θα βρίσκεται στο στάδιο της ανάκαμψης και οι επιχειρήσεις θα σημειώσουν υψηλά ποσοστά κέρδους. Εξάλλου, δε λείπουν οι φωνές που προειδοποιούν ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, όσο δε συνδυάζεται με μείωση της ανεργίας, θα είναι ασθενική μειώνοντας το χρόνο που μεσολαβεί μέχρι την επόμενη κρίση.


Γενική επίθεση

Γενικεύεται η εφαρμογή προγραμμάτων σκληρής λιτότητας και αντεργατικών ρυθμίσεων στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πλαίσιο της πολιτικής εξόδου από την κρίση με τις μικρότερες απώλειες για το μεγάλο κεφάλαιο. Η εργατική τάξη φορτώνεται το σύνολο, σχεδόν, των συνεπειών μιας κρίσης για την οποία δεν ευθύνεται. Στην περίοδο της «ανάπτυξης», δηλαδή της απρόσκοπτης κερδοφορίας των επιχειρήσεων, τα υψηλά ποσοστά κέρδους ήταν ο δείκτης υγείας της οικονομίας. Τώρα, στο στάδιο της κρίσης, στοιχείο υγείας μιας οικονομίας θεωρείται το πόσο περισσότερο μειώνεται η αμοιβή της εργασίας και πόσα περισσότερα δικαιώματα (ασφαλιστικά και εργασιακά) καταργούνται.

Ετσι, οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης διαγωνίζονται στο ποια θα κόψει τα περισσότερα υπό τις ευλογίες και τις παροτρύνσεις της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ιρλανδία, Ισπανία, Γαλλία και Βρετανία έχουν ήδη ανακοινώσει προγράμματα «σταθερότητας» που χαρακτηρίζονται από την ιδιαίτερη σκληρότητα για τους εργαζόμενους. Πολύ σύντομα ακολουθούν η Ελλάδα και οι άλλες χώρες - μέλη που παρουσιάζουν υψηλά ελλείμματα.

Στην Ισπανία, το κύριο χαρακτηριστικό του «προγράμματος σταθερότητας» είναι η αύξηση της φορολογίας και ειδικότερα των έμμεσων φόρων. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η αύξηση του γενικού συντελεστή ΦΠΑ από 16% σε 18%. Παράλληλα, αυξήθηκε ο ειδικός συντελεστής ΦΠΑ σε υπηρεσίες από 7% σε 8% , ενώ μειώθηκε το αφορολόγητο όριο κάθε υπαλλήλου κατά 400 ευρώ...

Στην Ιρλανδία, της οποίας το «πρόγραμμα σταθερότητας» θεωρείται μοντέλο για τις υπόλοιπες χώρες - μέλη, έχουμε μείωση έως 10% στους μισθούς και τις συντάξεις του Δημοσίου. Εχουμε ακόμη μείωση των επιδομάτων ανεργίας και αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης.

Στη Βρετανία, έχει ήδη εξαγγελθεί η αύξηση του ΦΠΑ από 15% σε 17,5% και έπεται συνέχεια, αφού η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη το δικό της «πρόγραμμα σταθερότητας».


ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ - ΤΙΜΕΣ Νέο ράλι για την τιμή πετρελαίου προβλέπουν οι αναλυτές της αγοράς καυσίμων, οι οποίοι θέτουν ως στόχο τα 90 δολάρια το βαρέλι εντός του τρέχοντος τριμήνου και τα 100 έως το τέλος του έτους. Κινητήριος μοχλός της κατανάλωσης πετρελαίου θα είναι αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα και η Ινδία και όχι οι βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ και οι ΗΠΑ, όπου η ζήτηση έχει κατά πάσα πιθανότητα αγγίξει το σημείο κορύφωσης.

ΜΠΟΪΝΓΚ - ΠΤΩΣΗ Η αμερικανική αεροναυπηγική κοινοπραξία Μπόινγκ ανέφερε την Πέμπτη κάμψη στις παραγγελίες αεροσκαφών της στη διάρκεια του 2009, εν μέσω δηλαδή της διεθνούς οικονομικής κρίσης, η οποία είχε τις επιπτώσεις της τόσο στην αερομεταφορά των επιβατών, όσο και στις αερομεταφορές φορτίων. Αναλυτικά και μετά από 121 ακυρώσεις παραγγελιών, η Μπόινγκ είχε τελικά 142 παραγγελίες αεροσκαφών της όλο το 2009 - από 662 το προηγούμενο έτος.

ΓΑΛΛΙΑ - ΕΛΛΕΙΜΜΑ Χαμηλότερα από το αρχικά προβλεπόμενο 8,2% θα κινηθεί το δημόσιο έλλειμμα της Γαλλίας το 2009, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Προϋπολογισμού. «Το δημόσιο έλλειμμα δε θα υπερβεί πιθανώς το 8% του ΑΕΠ το 2009», ανέφερε χαρακτηριστικά βοηθός του Ερικ Γουέρθ, του αρμόδιου υπουργού Προϋπολογισμού. Η κυβέρνηση προέβλεπε αρχικά ότι το έλλειμμα θα ήταν στο 8,2% το 2009 και στο 8,5% του ΑΕΠ το 2010.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ