ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Γενάρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΣΙΠΡΑ
Με όποια σύνθεση η κυβέρνηση θα συνεχίσει τα... επιτεύγματα για το κεφάλαιο μέχρι τέλους

Eurokinissi

Διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο ότι, ανεξαρτήτως σύνθεσης ή συνοδοιπόρων, η κυβέρνηση θα «κλείσει» όλες τις εκκρεμότητες και θα διασφαλίσει με κάθε τρόπο τη συνέχιση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, έδωσε χτες ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Open», όπου κυριάρχησαν, όπως αναμενόταν, τα ζητήματα των διεργασιών στο αστικό πολιτικό σύστημα.

Στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός πήρε «επ' ώμου» την υπόθεση υπεράσπισης και εξωραϊσμού της ΝΑΤΟικής συμφωνίας των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντάς την δεύτερη πιο σημαντική «παρακαταθήκη» της κυβέρνησής του, μετά την «έξοδο απ' τα μνημόνια», στο πλαίσιο της συνολικής «αναβάθμισης του ρόλου της χώρας στο διεθνές στερέωμα» και για την «ανάκτηση του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή» για τα συμφέροντα πάντα της αστικής τάξης.

Επιχείρησε να κρύψει τα αλυτρωτικά σπέρματα που διατηρούνται ζωντανά από τη συμφωνία, στο «θερμοκήπιο» των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών, υποστηρίζοντας ότι τα περί γλώσσας και εθνότητας είναι ανύπαρκτα θέματα, ότι «δεν έχουμε συμφέρον να έχουμε ανοιχτό μέτωπο με μια χώρα που θα μπορούσε να είναι ζωτικός χώρος για επιχειρήσεις μας» και ότι η «φασαρία» επ' αυτών των θεμάτων γίνεται επειδή η αντιπολίτευση τα αντιμετωπίζει «μέσα από το πρίσμα του πρόσκαιρου μικροκομματικού συμφέροντος».

Στο πλαίσιο αυτό κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ για τη στάση τους και πως κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι «δεν ξέρει τα οφέλη» της συμφωνίας, πως «είναι όλα στο φως» και «όλοι θα πάρουν τις ευθύνες τους» όταν η συμφωνία έρθει στη Βουλή, άμεσα, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία στα Σκόπια, «προφανώς μέσα στον Ιανουάριο», όπως είπε. Ενώ σε μεταγενέστερο χρόνο, αν και «όχι πολύ μεταγενέστερο», θα έρθει και το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Δήλωσε πάντως αισιόδοξος ότι η συμφωνία θα εγκριθεί από τη Βουλή. Προειδοποίησε εξάλλου στο πλαίσιο αυτό για τη «ζημία για τη χώρα» σε περίπτωση που έχουμε θετικό αποτέλεσμα στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων αλλά αρνητικό εδώ, «η χώρα θα ξεφτιλιστεί διεθνώς».

Επιχείρησε ταυτόχρονα να υποβαθμίσει τη στάση Καμμένου, λέγοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που διαφωνεί με νομοσχέδιο της κυβέρνησης, όσο και ότι είχε σταθερά αυτήν τη θέση ήδη από την εποχή που ανήκε στη ΝΔ, ενώ πρόσθεσε πως «όταν λέει δεν πρόκειται να ρίξω αυτή την κυβέρνηση, να ψηφίσω πρόταση δυσπιστίας του Μητσοτάκη (...) δεν υπάρχει καμία κυβερνητική κρίση», προεξοφλώντας ότι ο Π. Καμμένος δεν θα επιλέξει να ρίξει νερό στο μύλο της ΝΔ και δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση.

«Αυτό θα του ζητήσω την Παρασκευή που θα τον συναντήσω», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως αν δεν το κάνει «θα μετρηθούμε στη Βουλή» αφού θα ζητήσει σ' αυτήν την περίπτωση ψήφο εμπιστοσύνης, διαδικασία που θα προηγηθεί της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών.

Εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβρη του 2019 και δήλωσε ότι ο μόνος που δεν θέλει εκλογές τώρα, πριν ψηφιστεί η συμφωνία, είναι ο Κυρ. Μητσοτάκης, προτρέποντάς τον εκ νέου να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή.

Στην ερώτηση για το πώς θα κινηθεί αν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης αλλά ωστόσο δεν διαθέτει συμπαγή πλειοψηφία 151 βουλευτών, μόνο την ανοχή άλλων πολιτικών κομμάτων, δήλωσε ότι δεν υπάρχει συνταγματικό κώλυμα, ότι στην Ευρώπη υπάρχουν τέτοιες κυβερνήσεις, αλλά υπάρχει πολιτικό πρόβλημα και σε αυτήν την «απίθανη», όπως τη χαρακτήρισε, εκδοχή θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές «εν ευθέτω χρόνω και συντεταγμένα», με γνώμονα τη «σταθερότητα της οικονομίας» και να «μη μείνουν στη μέση πρωτοβουλίες» όπως η συνταγματική αναθεώρηση, η συμφωνία με την Εκκλησία κ.ά.

«Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι η χώρα δεν θα κινηθεί σε τέτοιες διαδικασίες», κατέληξε, επαναλαμβάνοντας την πεποίθηση ότι ο Π. Καμμένος δεν θα αποσύρει τη στήριξή του απ' την κυβέρνηση και ότι σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση μπορεί να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Στην ερώτηση αν θα προτείνει πάλι τον Πρ. Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η απάντησή του ήταν «απολύτως ναι», υπερασπιζόμενος τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Κατά τα λοιπά ο Αλ. Τσίπρας ρωτήθηκε για τη «Novartis», αλλά επικαλέστηκε τη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, για να δηλώσει ότι δεν μπορεί να κρίνει. Μίλησε πάντως για «υπαρκτό και ένα απ' τα μεγαλύτερα της μεταπολίτευσης σκάνδαλο» και αρνήθηκε ότι γίνονται παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.

Χαρακτήρισε «μεγάλο επίτευγμα» τις εξελίξεις στην οικονομία, έταξε περισσότερα ψίχουλα όσο περισσότερη ανάπτυξη έχουμε, κόμπασε για αυξήσεις στις συντάξεις που η κυβέρνησή του έχει σφαγιάσει και στον κατώτατο μισθό όπου η κυβέρνηση εφάρμοσε τον άθλιο μνημονιακό νόμο για τον καθορισμό του με κυβερνητική απόφαση, απειλώντας πως αν δεν επανεκλεγεί η κυβέρνησή του τότε η ΝΔ θα πάρει μέτρα σε αντίθετη κατεύθυνση. Αντέκρουσε την κατηγορία για τη φορολεηλασία του λαού, χρεώνοντάς την στις προηγούμενες κυβερνήσεις, λέγοντας ότι πήραν δέκα φορές περισσότερα μέτρα, «ξεχνώντας» ότι η δική του κυβέρνηση και τα διατήρησε και πρόσθεσε σ' αυτά νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Στη γραμμή του επικίνδυνου εφησυχασμού του λαού, που ανάγει την εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια σε παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας, κινήθηκε και η απάντησή του στο αν φοβάται θερμό επεισόδιο Αιγαίο, λέγοντας ότι «δεν φοβάμαι, διότι θεωρώ (...) ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις κάνουν εξαιρετικά τη δουλειά τους (...) και η λύση του Μακεδονικού και οι συμμαχίες μας με Ισραήλ, Αίγυπτο (...) ο ρόλος που παίζει η χώρα μας στην ΕΕ, δεν είναι η Ελλάδα μια χώρα που μπορεί να απειλείται». Πρόσθεσε ότι σε αυτό το πλαίσιο έχει άμεση και τακτική επικοινωνία με τον Τ. Ερντογάν, γιατί οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να είναι ανοιχτοί.

Τέλος, ερωτηθείς για την επίσκεψη της Α. Μέρκελ σήμερα και αύριο στην Αθήνα, την εγκωμίασε λέγοντας ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα πράγματα της Ευρώπης και πιστώνεται και τα θετικά που έχει κάνει η Ευρώπη και πως έχουν μια σχέση εμπιστοσύνης. «Ερχεται διότι θεωρεί ότι είναι και δική της επιτυχία ότι (...) η Ελλάδα κατάφερε να ανακάμψει, να μείνει στον πυρήνα της ΕΕ και να είναι σήμερα μέρος της λύσης και για την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή και για το Προσφυγικό...», δήλωσε, αρνούμενος ότι έρχεται για να στηρίξει την κυβέρνηση προκειμένου να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών, αν και παραδέχτηκε ότι κι αυτό θα γίνει.

ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Διεργασιών συνέχεια

Το μήνυμα ότι μόνο η ΝΔ μπορεί να εγγυηθεί την πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα που χρειάζεται το κεφάλαιο, προσπάθησε να εκπέμψει ο Κυρ. Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματός του.

Απέναντι σε μια «κυβέρνηση σε αποδρομή», ζήτησε εκλογές το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να αποκτήσει η χώρα «ισχυρή κυβέρνηση που θα εγγυάται σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία για όλους τους Ελληνες», ανέφερε πως τα σενάρια για κυβέρνηση μειοψηφίας έως τον Οκτώβρη «θα συνιστούν πρωτοφανή παραβίαση της δημοκρατικής τάξης» και συμπλήρωσε πως «ο παραπαίων πρωθυπουργός έχει δύο δρόμους», ή να προσέλθει στη Βουλή και να ζητήσει νέα ψήφο εμπιστοσύνης ή να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, «όπως επιβάλλει η δημοκρατική νομιμότητα».

Επίσης, υποστήριξε πως «ο κ. Καμμένος είναι συνένοχος του κ. Τσίπρα από τη συμφωνία των Πρεσπών και μετά», γιατί «μένοντας στην κυβέρνηση έδωσε στον κ. Τσίπρα το στιλό για να υπογράψει».

Με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση «Novartis», έκανε λόγο για «σκευωρία», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «θεσμική εκτροπή».

Στο μεταξύ, άνευ συγκεκριμένης απόφασης για τη συμφωνία των Πρεσπών ολοκληρώθηκε χτες το απόγευμα η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού, με τους βουλευτές του, εν αναμονή εξελίξεων στον κυβερνητικό συνασπισμό, να στέλνουν το μήνυμα ότι «εφόσον αποχωρήσει ο Π. Καμμένος, πρώτα ψήφος εμπιστοσύνης και μετά συμφωνία των Πρεσπών».

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει από τη μια η ηγεσία του Ποταμιού, που προχτές δήλωνε υπέρ της συμφωνίας, και από την άλλη οι βουλευτές Γ. Αμυράς και Γρ. Ψαριανός που δηλώνουν κατά.

Ακολούθησε, ωστόσο, δήλωση του επικεφαλής τους, Στ. Θεοδωράκη, ότι πυξίδα του Ποταμιού εξακολουθεί να είναι το «πατριωτικό» κι όχι το κομματικό συμφέρον: «Το Ποτάμι έχει πυξίδα, όπως πυξίδα είχε και στις κρίσιμες μέρες του 2015 (σ.σ.: όταν υπερψήφισαν το 3ο μνημόνιο). Και η πυξίδα αυτή δεν δείχνει το κομματικό συμφέρον, δείχνει μονάχα το πατριωτικό συμφέρον. Αυτό πιστεύω και τολμώ και το κάνω πράξη. Ελπίζουμε ότι η ίδια πυξίδα, μας οδηγεί όλους αυτές τις μέρες, αν και υπάρχουν πολλές αμφιβολίες γι' αυτό. Να σκεφτόμαστε όμως ότι δίνουμε λόγο στις επόμενες γενιές και στην ιστορία. Οχι στο κομματικό μας ακροατήριο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παντελώς αδιάφορο για το λαό αν ο κ. Τσίπρας καταφέρει να σώσει το γάμο του με τον ακροδεξιό του εταίρο

Σε σχόλιο του για τη συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Για τον ελληνικό λαό είναι παντελώς αδιάφορο το αν ο κ. Τσίπρας καταφέρει να σώσει το γάμο του με τον ακροδεξιό του εταίρο κ. Καμμένο. Το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι αυτή η κυβέρνηση, με όποια σύνθεση ή συνοδοιπόρους, θα συνεχίσει την πολιτική που τσακίζει τα λαϊκά δικαιώματα και προωθεί τα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, καρπός των οποίων υπήρξε και η συμφωνία των Πρεσπών.

Οι εκλογές, όποτε γίνουν, είναι μια ευκαιρία για να καταδικάσει ο λαός τόσο τους σημερινούς, όσο και τους προηγούμενους κυβερνώντες, που θέλουν να «ξεπλυθούν» στη λαϊκή συνείδηση, μαζί με εκείνα τα κόμματα ή στελέχη που προετοιμάζονται για το ρόλο του μπαλαντέρ, είτε στον έναν είτε στον άλλον.

Η πραγματική διαφορά στη σημερινή μιζέρια μπορεί να γίνει μόνο με ισχυρό ΚΚΕ.»



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ