ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Γενάρη 2019
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Συνεχίζει τις προσαρμογές της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων

Στη συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις», πέρασε χτες η αρμόδια Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ για αύριο Παρασκευή έχει προγραμματιστεί η τέταρτη και τελευταία συνεδρίαση στην Επιτροπή προκειμένου να πάρει το δρόμο, από τη Δευτέρα, για την Ολομέλεια.

Μιλώντας ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, στην Επιτροπή ανέδειξε ότι με το νομοσχέδιο αυτό «η κυβέρνηση συνεχίζει να ξετυλίγει την αντιλαϊκή της πολιτική στην Ανώτατη Εκπαίδευση μέσα από τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις ΤΕΙ και πανεπιστημιακών Τμημάτων αναμορφώνοντας τον χάρτη και αναδιαρθρώνοντας τη δομή της Ανώτατης Εκπαίδευσης με την αρωγή δυστυχώς και των ίδιων των διοικήσεων των ανώτατων ιδρυμάτων».

Οπως εξήγησε, οι συγχωνεύσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ που συνεχίζει και αυτό το νομοσχέδιο αναδεικνύουν τον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής, που με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, αυτό που προωθεί είναι «να ενισχυθούν η ήδη πολύπλευρη σύνδεση πανεπιστημίων - επιχειρήσεων, η επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων, η πολυδιάσπαση των σπουδών, ώστε να παρέχουν διαβαθμισμένα προσόντα, με τους απόφοιτους βορά στα εφήμερα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργοδοτών και στο διαρκές κυνήγι πιστοποιήσεων και καταρτίσεων», πολιτική στην οποία, όπως τόνισε, συμφωνούν όλα τα αστικά κόμματα, ανεξαρτήτως διαχειριστικών διαφωνιών.

Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων

Ειδική αναφορά έκανε στην τροπολογία της κυβέρνησης για το νέο σύστημα προσλήψεων των εκπαιδευτικών, τροπολογία που όπως φάνηκε αποδέχονται και τα άλλα αστικά κόμματα, ενώ εκφράζοντας το αίτημα του κινήματος των εκπαιδευτικών ζήτησε την απόσυρσή της, απαιτώντας τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, μόνιμη, σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για όλους τους εκπαιδευτικούς για την κάλυψη των αναγκών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, χτες, όπως έκανε και τις προηγούμενες μέρες, διαστρεβλώνοντας τις θέσεις του ΚΚΕ, το κατηγόρησε πως συμφωνεί με τον νόμο Διαμαντοπούλου, πως συμπλέει με τη ΝΔ και εκφράζει υπερβολικές θέσεις γιατί τάχα δεν θέλει διορισμούς!

Απαντώντας ο Γ. Δελής σημείωσε: «Δε χρειάζεται, νομίζω, ν' απαντήσω στην κατηγορία του κ. υπουργού ότι το ΚΚΕ δεν θέλει διορισμούς, τάχα. Εντάξει, μην το ξαναπείτε, γιατί εκτίθεστε, γελάνε και τα τσιμέντα, εάν λέτε τέτοια πράγματα. Το λαμβάνουμε ως δείγμα μάλλον απώλειας ψυχραιμίας, αλλά να κατηγορεί το ΚΚΕ ότι θέλει τάχα το σύστημα Διαμαντοπούλου, ο υπουργός μιας κυβέρνησης που όχι μόνο διατηρεί σε ισχύ αυτόν το νόμο, δηλαδή το νόμο 3848/2010, αλλά τον συνεχίζει από εκεί που τον άφησε η κα Διαμαντοπούλου και τον βαθαίνει με τα λεγόμενα "ακαδημαϊκά προσόντα", που απαξιώνουν ακόμα περισσότερο τα πτυχία, αυτό πάει πολύ και μόνο μια λέξη το περιγράφει, η λέξη "θράσος"».

Επισήμανε ακόμα ότι, όταν ο υπουργός - δηλαδή η κυβέρνηση - χαρακτηρίζει ακραίο το αίτημα του ΚΚΕ για μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των αναπληρωτών των τελευταίων χρόνων με μαζικούς διορισμούς, «απαντάτε πρώτα απ' όλα σ' αυτούς τους ίδιους τους αναπληρωτές και τους λέτε κατάμουτρα ότι όχι μόνο δεν θα μονιμοποιηθούν, αλλά και ότι με το νέο σύστημα που εισάγετε και που φέρνει μεγάλες ανακατατάξεις στους πίνακες προσλήψεων, πολλοί απ' αυτούς βρίσκονται μπροστά στον εφιάλτη της απόλυσης και της μη πρόσληψης, γιατί μπορεί μεν να βρίσκονται στους πίνακες κατάταξης, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι και θα εργαστούν».

Χαρακτήρισε «το αίτημα του λαϊκού κινήματος για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών ώριμο, αναγκαίο, φλογίζει τις ψυχές χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, δυναμώνει τον αγώνα τους μαζί με όλους τους εκπαιδευτικούς και το λαό, γιατί αποτελεί την πιο βασική, την πιο στοιχειώδη απάντηση στις σημερινές τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στην Εκπαίδευση. Γι' αυτό και αυτό το αίτημα, αργά ή γρήγορα, το λαϊκό κίνημα θα το επιβάλει».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Με απεργία απαντούν στο νομοσχέδιο - προαναγγελία απολύσεων

Πανελλαδική σύσκεψη ΕΛΜΕ και Συλλόγων την ίδια μέρα

«

Τώρα είναι η ώρα του αγώνα! Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Η επιτυχία της 24ωρης απεργίας την Παρασκευή 11 Γενάρη και η μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση της Αθήνας αλλά και στις συγκεντρώσεις όλης της χώρας είναι τώρα το πιο κρίσιμο ζήτημα. Ολοι στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας!» είναι το κάλεσμα που απευθύνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» μπροστά στην 24ωρη απεργία στην οποία προχωρούν αύριο Παρασκευή οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιείται στη 1 μ.μ. στα Προπύλαια, με προσυγκέντρωση σωματείων στις 12.30 μ.μ. στην πλατεία Κοραή.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις οργανώνονται στη Θεσσαλονίκη, σήμερα Πέμπτη στις 2.30 μ.μ. στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, και αύριο Παρασκευή, στις 11.30 π.μ., στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν την απόσυρση του σχεδίου της κυβέρνησης το οποίο συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή, τονίζοντας πως το νέο σύστημα «προσλήψεων - διορισμών» αποτελεί προαναγγελία απολύσεων χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, οδηγεί στην πλήρη απαξίωση του πτυχίου και στην ανατροπή του εργασιακού μέλλοντος χιλιάδων αναπληρωτών, ενώ παράλληλα βρίσκεται πολύ πίσω από τις τεράστιες ανάγκες της Εκπαίδευσης και των παιδιών των λαϊκών οικογενειών.

Παράλληλα, η ΑΣΕ στηρίζει και καλεί σωματεία να συμμετάσχουν μαζικά με αποφάσεις στην Πανελλαδική Σύσκεψη ΕΛΜΕ - Συλλόγων - Επιτροπών Αγώνα Αναπληρωτών, την Παρασκευή 11 Γενάρη στις 4 μ.μ. (ξενοδοχείο «Αμαλία»), για το συντονισμό και την οργάνωση της συλλογικής απάντησης των εκπαιδευτικών.

Ο συνδυασμός που στηρίζει το ΠΑΜΕ αναφέρεται στη στάση των πλειοψηφιών σε ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, που απέρριψαν την πρόταση ολοκληρωμένου προγράμματος δράσης με 48ωρη απεργία την οποία κατέθεσε στις 8 Γενάρη, και δηλώνει: «Κλιμακώνουμε με νέα απεργιακή κινητοποίηση. Οι απολύσεις δεν θα περάσουν! Ολοι και όλες στις απεργίες, στις Γενικές Συνελεύσεις και στις κινητοποιήσεις των σωματείων!».

Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι αποφάσεις πρωτοβάθμιων σωματείων εκπαιδευτικών για συμμετοχή στην Πανελλαδική Σύσκεψη της Παρασκευής. Μέχρι χτες, αποφάσεις συμμετοχής είχαν πάρει: Οι ΕΛΜΕ Κεφαλλονιάς - Ιθάκης, Ζακύνθου, Α' Θεσσαλονίκης, Λήμνου, Α' Δυτικής Αττικής, Πειραιά (παρατηρητής), Β' Αθήνας (παρατηρητής), το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης», «Ο Σωκράτης», Χαϊδαρίου, Ηλιούπολης, Λήμνου, «Ρόζα Ιμβριώτη», «Ν. Πλουμπίδης», «Θουκυδίδης», και η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών, Ωρομισθίων και Ελαστικά Εργαζόμενων στην Εκπαίδευση.

«Εφυγε» από τη ζωή ο καθηγητής Φάνης Κακριδής

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Eurokinissi

Σε ηλικία 86 ετών, «έφυγε» από τη ζωή ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και σημαντικός φιλόλογος Φάνης Κακριδής.

Γεννήθηκε το 1933 στην Αθήνα, σε μια φιλολογική οικογένεια, καθώς πατέρας του ήταν ο διακεκριμένος φιλόλογος και δημοτικιστής Ιωάννης Κακριδής, μητέρα του η επίσης φιλόλογος Ολγα Κομνηνού - Κακριδή, ενώ την επιστήμη της φιλολογίας ακολουθούσαν και η αδελφή του Ελένη και ο παππούς του, Θεοφάνης.

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια σε πανεπιστήμιο της Γερμανίας, όπου και υπηρέτησε ως λέκτορας για την αρχαία και τη νέα ελληνική γλώσσα έως το 1964. Τότε εκλέχτηκε καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου και υπηρέτησε έως το 1982, με μια διακοπή στα χρόνια της δικτατορίας, όταν απολύθηκε. Ακολουθούν θητείες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, και τελικά πάλι στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έως το 2000.

Ενδιαφέρθηκε για θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής, ιδιαίτερα για το πρόβλημα των αναλυτικών προγραμμάτων και της ειδικής διδακτικής του αρχαίου κόσμου. Μάλιστα, τη δεκαετία του '80 διατέλεσε αντιπρόεδρος του Κέντρου Εκπαιδευτικών Μελετών και Επιμορφώσεως (ΚΕΜΕ) του υπουργείου Παιδείας, καθώς και πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.

Ανάμεσα στα έργα του: «Αρχαία Ελληνική Γραμματολογία», «Αρχαίος Ελληνικός λόγος. Η ιστορία ενός πειραματικού βιβλίου», «Γραμματική της λατινικής γλώσσης», «Η ελληνική λογοτεχνία» κ.ά.

Με αφορμή την απώλεια του Φ. Κακριδή, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για τον θάνατο του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Φάνη Κακριδή. Ο Φάνης Κακριδής, προερχόμενος από μια οικογένεια διακεκριμένων φιλολόγων, άφησε κι ο ίδιος το στίγμα του στην έρευνα και γενικότερα την επιστήμη της φιλολογίας, εκφράζοντας παράλληλα γόνιμο προβληματισμό για την εκπαιδευτική πολιτική και ιδιαίτερα τη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και έχοντας πάντα στραμμένο το βλέμμα στους νέους, τους μαθητές μέσης εκπαίδευσης, τους φοιτητές του».

Συλλυπητήρια ανακοίνωση για το θάνατό του εξέδωσε και το υπουργείο Πολιτισμού.

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
Ζητά την κατασκευή δεύτερου Γενικού Λυκείου

Διεκδικώντας την κατασκευή δεύτερου Γενικού Λυκείου στον Ασπρόπυργο, η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων του δήμου διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 16 Γενάρη, στις 12 μ., στα γραφεία της ΚΤΥΠ (πρώην ΟΣΚ).

Οι γονείς επισημαίνουν πως αναδεικνύεται επιτακτικά η ανάγκη κατασκευής δεύτερου ΓΕΛ, σε οικόπεδο που είναι χαρακτηρισμένο ως χώρος σχολείου στην πόλη και έχει δημοσιευτεί το σχετικό ΦΕΚ. «Για το σχολικό έτος 2018 - 2019 τα παιδιά που φοιτούν στο ένα και μοναδικό Γενικό Λύκειο ξεπερνούν τα 620», τονίζουν, υπογραμμίζοντας πως κατ' εκτίμηση ο αριθμός τους θα αυξηθεί το επόμενο σχολικό έτος και το πρόβλημα θα επιδεινωθεί.

ΤΟΜΕΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΚΑΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Παρουσίαση των Θέσεων για το 12ο Συνέδριο

Το Τομεακό Συμβούλιο Ικαρίας της ΚΝΕ διοργανώνει το Σάββατο 12 Γενάρη, στις 8 μ.μ., στον Εύδηλο (αίθουσα Κατσούλειο), παρουσίαση των Θέσεων του ΚΣ για το 12ο Συνέδριο της ΚΝΕ. Την παρουσίαση θα κάνει ο Νίκος Στραβοπόδης, στέλεχος της Οργάνωσης. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα από τα «Πατάρια».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ