ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δικάζονται συνδικαλιστές σήμερα σε Αθήνα και Ζάκυνθο

Σε στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 12 μ. στην Ευελπίδων καλεί το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής

Με τις προγραμματισμένες για σήμερα δίκες στελεχών του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ στη Ζάκυνθο και συνδικαλιστών της ΠΟΕ ΟΤΑ στην Αθήνα, κυβέρνηση και εργοδοσία κλιμακώνουν την εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη». Στόχος των αλλεπάλληλων συνδικαλιστικών διώξεων είναι η ποινικοποίηση των εργατικών και λαϊκών αγώνων, η τρομοκράτηση των εργαζομένων, η καταστολή κάθε αντίδρασης και αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική.

Συγκεκριμένα, σε δίκη σέρνονται σήμερα ο Διονύσης Συγούρος, πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, ο Δημήτρης Σούλης, μέλος της Γραμματείας Ζακύνθου της ΠΑΣΥ, και 5 ακόμα αγρότες, επειδή συμμετείχαν σε συγκέντρωση στην περιοχή Λούμπα Ζακύνθου διαμαρτυρόμενοι για την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης. Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 9 π.μ., έξω από τα δικαστήρια.

Επίσης, σήμερα, δικάζονται στην Ευελπίδων συνδικαλιστές της ΠΟΕ ΟΤΑ, ανάμεσά τους και στελέχη του ΠΑΜΕ. Η δίωξη ασκείται ενάντια στο σύνολο των μελών του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ ΟΤΑ, όπως αυτό ήταν συγκροτημένο το 2011, και αφορά την πολυήμερη απεργία του κλάδου τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου. Κυβέρνηση και Δικαιοσύνη είχαν τότε επικαλεστεί προσχηματικά την προάσπιση της δημόσιας υγείας και τη ρύπανση, εξαιτίας της μη αποκομιδής των σκουπιδιών. Η δίκη είχε αναβληθεί στις αρχές του Σεπτέμβρη.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να πάρουν μέρος στη στάση εργασίας, από τις 11 π.μ. έως το τέλος του ωραρίου, και στη συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στα δικαστήρια. Να κάνουν δική τους υπόθεση τη σημερινή στάση εργασίας καλεί τους εργαζόμενους στους δήμους της περιοχής η ΔΑΣ ΟΤΑ Μαγνησίας. Ταυτόχρονα, οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Βόλου, στις 12 το μεσημέρι, με διευρυμένο πλαίσιο αιτημάτων σχετικά με την εφαρμογή της ΣΣΕ που καταστρατηγεί η δημοτική αρχή εδώ και δυόμισι χρόνια.

Σχολιάζοντας τη στάση της πλειοψηφίας του σωματείου στο ζήτημα των συνδικαλιστικών διώξεων, η ΔΑΣ αναφέρει: «Κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να περιμένει από αυτό το προεδρείο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων όταν ο ίδιος ο πρόεδρος του Συλλόγου μας, Γ. Μαγιάκος, μετά την εισαγγελική παραγγελία, καταθέτει εναντίον συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ που μπήκαν μπροστά εκείνη την περίοδο μαζί με τους εργαζόμενους στο δήμο». Κάλεσμα συμμετοχής στη σημερινή στάση εργασίας απευθύνει και το Συνδικάτο ΟΤΑ Ν. Λάρισας.

Χτύπησαν ξανά με ΜΑΤ τους σχολικούς φύλακες

Οι δυνάμεις καταστολής σε παράταξη απέναντι από τη συγκέντρωση των σχολικών φυλάκων χτες στην Αθήνα

Eurokinissi

Οι δυνάμεις καταστολής σε παράταξη απέναντι από τη συγκέντρωση των σχολικών φυλάκων χτες στην Αθήνα
Με την επέμβαση των ΜΑΤ απάντησε, για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση στον αγώνα των σχολικών φυλάκων, που διεκδικούν το δικαίωμα στη δουλειά. Χτες το πρωί, σχολικοί φύλακες, κυρίως από την επαρχία, συγκεντρώθηκαν και πάλι έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, διαμαρτυρόμενοι για την ένταξή τους στο καθεστώς της διαθεσιμότητας, που, όπως όλα δείχνουν, οδηγεί στην απόλυση.

Οταν προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν τη συγκέντρωση στο οδόστρωμα της Β. Σοφίας, τα ΜΑΤ τούς επιτέθηκαν με χημικά και προπηλακισμούς. Οι σχολικοί φύλακες παρέμειναν έξω από το υπουργείο, ζητώντας να συναντηθούν με τον υπουργό... Τελικά, αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον διευθυντή του πρωθυπουργού, Κ. Μπούρα, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια συγκεκριμένη δέσμευση.

Ανάλογο σκηνικό είχε επαναληφθεί και πριν από ένα μήνα, όταν η επέμβαση των ΜΑΤ είχε οδηγήσει και σε εννέα συλλήψεις σχολικών φυλάκων, για τους οποίους ορίστηκε τακτική δικάσιμος στα τέλη Μάρτη, με τις κατηγορίες της διατάραξης οικιακής ειρήνης και της απείθειας. Υπενθυμίζεται ότι οι 2.200 και πλέον σχολικοί φύλακες έχουν τεθεί εδώ και περίπου επτά μήνες σε καθεστώς διαθεσιμότητας που διαρκεί οκτώ μήνες. Την περίοδο αυτή αμείβονται με το 75% του μισθού. Μετά την παρέλευση του οκταμήνου και εφόσον δεν έχουν μετακινηθεί σε άλλη θέση εργασίας, θα απολυθούν, κάτι που είναι και το πιθανότερο.

Στο 27,8% η επίσημη ανεργία τον Οκτώβρη

Στο 27,8% ανήλθε το επίσημο ποσοστό ανεργίας τον Οκτώβρη του 2013, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), έναντι 26,1% τον Οκτώβρη του 2012 και 27,7% το Σεπτέμβρη του 2013. Οι άνεργοι υπολογίζονται σε 1.387.520 ενώ ο «οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός» υπολογίζεται σε 3.360.513 άτομα. Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.597.779 άτομα.

Στους άντρες, η ανεργία έφτασε στο 24,7% και στις γυναίκες το 32,1%. Οσον αφορά στις ηλικιακές κατηγορίες, στο 57,9% εκτινάχθηκε η ανεργία στους νέους 15-24 ετών, από 51,9% το Σεπτέμβρη του 2013. Ακολουθούν οι ηλικίες 25-34 ετών με 37,8% (από 37,8%) και 35-44 ετών με 23,8% (από 24,4%). Πάνω από το μέσο όρο της ανεργίας βρίσκονται η Ηπειρος - Δυτική Μακεδονία με ποσοστό 29,7%, η Μακεδονία - Θράκη με 28,7% και η Αττική με ποσοστό 28,3%.

Τους 1.065.456 έφτασαν οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ άνεργοι το Νοέμβρη του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού. Ο αριθμός αυτός σε σύγκριση με τον Οκτώβρη παρουσιάζεται αυξημένος κατά 45.653, ενώ από το σύνολο των ανέργων οι 206.576 καταγράφονται ως «μη αναζητούντες εργασία». Από το σύνολο των ανέργων που εμφανίζονται να αναζητούν εργασία, το 48,68% είναι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για πάνω από 12 μήνες.

Το 62,6% ανήκει στην ηλικιακή κατηγορία από 30 έως 54 ετών και το 26,43% στις ηλικίες κάτω των 30 ετών. Οσο για τον αριθμό των επιδοτούμενων ανέργων, η εικόνα δεν παρουσιάζει αλλαγές: Μόλις ένα 12,3% των εγγεγραμμένων ανέργων (131.089 άνεργοι) δικαιούται επίδομα ανεργίας. Τα στοιχεία, αν και υποβαθμισμένα σε σχέση με την πραγματικότητα, επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα της διεκδίκησης μέτρων ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, όπως αυτά για τα οποία παλεύει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Απεργιακή συγκέντρωση καθαριστών/τριών στο Πέραμα

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις από την περασμένη Δευτέρα βρίσκονται οι συμβασιούχοι καθαριστές των σχολείων στο Δήμο Περάματος, διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους. Σήμερα, οι εργαζόμενοι οργανώνουν απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο δημαρχείο Περάματος, καλώντας σε συμπαράσταση γονείς, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους.

Μέχρι και το Δεκέμβρη, ήταν απλήρωτοι τέσσερις μήνες. Υστερα από συνεχείς παρεμβάσεις του Σωματείου Καθαριστριών Πειραιά μαζί με το κλαδικό Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, το ταξικό ψηφοδέλτιο στο σωματείο του Δήμου και την Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, η δημοτική αρχή τούς έδωσε παραμονές Χριστουγέννων ένα ποσό «έναντι», αλλά δεν τήρησε την υπόσχεση να τους καταβάλει τους δύο από τους τέσσερις μήνες σε μια βδομάδα.

Το Σωματείο Καθαριστριών Πειραιά απαιτεί την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Τη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους σχολικούς καθαριστές εκφράζει η ΔΑΣ ΟΤΑ στο Δήμο Περάματος, που ζήτησε γι' αυτό το θέμα να συνεδριάσει το ΔΣ του Σωματείου των Εργαζομένων στο Δήμο.

Αποφασίζουν απεργία στα «Καρφούρ»

Την πρόταση του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Καρφούρ - Μαρινόπουλος - Ντία» για απεργιακή κινητοποίηση μέσα στο Γενάρη, υπερψήφισε στη γενική του συνέλευση την περασμένη Κυριακή το παράρτημα της Θεσσαλονίκης.

Η διοίκηση του σωματείου έχει καλέσει τα παραρτήματα σε όλη τη χώρα να προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις και να οργανώσουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στην περικοπή των επιδομάτων (γάμου και ταμείου) στην οποία προχώρησε η εργοδοσία, με προοπτική την πραγματοποίηση απεργίας το επόμενο διάστημα, με αίτημα την επαναφορά τους και την υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης.

Στην κατεύθυνση αυτή, το παράρτημα της Θεσσαλονίκης ξεκινά από σήμερα εξορμήσεις στα καταστήματα και τις αποθήκες της περιοχής, με στόχο την ενημέρωση των συναδέλφων τους και την προετοιμασία των κινητοποιήσεων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ