ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Γενάρη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Το χρέος είναι σύμπτωμα και όχι αιτία της κρίσης

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφοριακών είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη χθεσινή συνάντηση, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό
Από τη χθεσινή συνάντηση, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό
Με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφοριακών (ΠΟΕ) - ΔΟΥ συναντήθηκε χτες το μεσημέρι η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό. Βασικά θέματα της συζήτησης ήταν τα εργασιακά προβλήματα των εφοριακών και το άδικο φορολογικό σύστημα. Αμέσως μετά τη συνάντηση, η Αλέκα Παπαρήγα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η συνάντηση με την Ομοσπονδία των εφοριακών μας δίνει την ευκαιρία να τοποθετηθούμε σε δύο ζητήματα:

Πρώτα πρώτα θεωρούμε απαράδεκτη την σκόπιμη προπαγάνδα των κυβερνήσεων - που γίνεται χρόνια τώρα - ότι η κρίση οφείλεται στην φοροδιαφυγή και κυρίως στο γεγονός ότι οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί δεν λειτουργούν και μάλιστα ρίχνοντας ένα μεγάλο βάρος στους ίδιους τους εφοριακούς υπαλλήλους. Εμείς ξεκινάμε από το γεγονός ότι το χρέος είναι σύμπτωμα και όχι αιτία της κρίσης. Οτι η φοροδιαφυγή βεβαίως υπάρχει, αλλά πάνω απ' όλα υπάρχουν οι φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, όπου δίνεται η δυνατότητα να μην φορολογούνται ή να φορολογούνται ελάχιστα και δυστυχώς αυτό να θεωρείται νόμιμο.

Το πρόβλημα για μας είναι το άδικο φορολογικό σύστημα. Οι εφοριακοί υπάλληλοι καλούνται - για να θεωρούνται καλοί υπάλληλοι - να δουλεύουν ούτως ώστε να πληρώνει ο λαός, άμεσους και έμμεσους φόρους, πολύ περισσότερο απ' αυτούς που έχουν τεράστια κέρδη και θησαυρίζουν σε βάρος του λαού. Και ακριβώς απ' την πλευρά των εφοριακών εμείς ζητάμε να γίνουν οι άνθρωποι εκείνοι οι οποίοι θα διαφωτίσουν το λαό για το πού βρίσκεται πραγματικά το πρόβλημα.

Ταυτόχρονα αντιμετωπίζουμε τους εφοριακούς υπαλλήλους σαν εργαζόμενους, σαν υπαλλήλους που σήμερα δέχονται σοβαρά οικονομικά πλήγματα. Το γεγονός ότι είχαν μεγαλύτερο εισόδημα από τους άλλους εργαζόμενους, για μας δεν μπορεί να γίνει άλλοθι ούτε να στιγματίζονται στη συνείδηση του λαού ούτε να θεωρούνται οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για τη μη σύλληψη της φοροδιαφυγής.

Ανεξάρτητα από τα όποια προβλήματα υπάρχουν σε όλους τους κλάδους, που αφορούν εν πάση περιπτώσει χρηματισμό να το πω έτσι, οι εφοριακοί υπάλληλοι πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν εργαζόμενοι που έχουν προβλήματα και που δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται σαν προπέτασμα καπνού - ακόμα και για υπαρκτά προβλήματα - για να δικαιολογεί η κυβέρνηση μια όχι άδικη, μια βάρβαρη πολιτική σε βάρος όλων των εργαζομένων και των εφοριακών, που σαν στόχο έχει να ισοπεδώσουν τις αμοιβές.

Κάποτε λέγαμε 500 ευρώ το μήνα, τώρα μου φαίνεται με βάση τις συγκρίσεις που γίνονται ότι το όνειρο της κυβέρνησης είναι όλοι οι εργαζόμενοι να παίρνουν γύρω στα 300-400 ευρώ μισθό το μήνα, να μην δουλεύουν όλο τον χρόνο και πάνω απ' όλα να είναι φοβισμένοι υποτακτικοί μιας ταξικής πολιτικής. Δεν θα γίνει αυτό. Εμείς θεωρούμε ότι και οι εφοριακοί μπορούν ενωμένοι με τους άλλους εργαζόμενους να διεκδικήσουν και τα ιδιαίτερα αιτήματά τους, αλλά και να συμβάλλουν σε ένα γενικότερο ρεύμα, σε ένα δυναμικό κίνημα αντεπίθεσης, ρήξης και ανατροπής».

Από την πλευρά του ο Χαράλαμπος Νικολακόπουλος, πρόεδρος της ΠΟΕ - ΔΟΥ, σημείωσε μεταξύ άλλων: «στηρίζουμε σαν κλάδος ένα δίκαιο φορολογικό, κατανοητό απλά διαχειρίσιμο σύστημα, όπου δεν θα επιτρέπει, ούτε άδικη φορολόγηση γενικώς σε όλο τον κόσμο, ούτε τρόπους και μηχανισμούς που θα υπάρχουν πάντα οι φοροδιαφεύγοντες και να πληρώνει ο απλός λαϊκός κόσμος τα βάρη που πληρώνει όλη αυτή την περίοδο».

Ελλαδα - τουρκια - κυπρος - αιγυπτος
Φουντώνουν τα «παιχνίδια» με την υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ

Υπερπτήση τουρκικού ελικοπτέρου πάνω από τη Ρω και εξαίρεση της Ελλάδας από σχετική πρόταση της Αιγύπτου για συνομιλίες

Σε νέα, έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου προχώρησε χτες η Τουρκία, πραγματοποιώντας υπερπτήση πάνω από τη νησίδα Ρω. Οπως ανακοίνωσε το ελληνικό ΓΕΕΘΑ, τουρκικό ελικόπτερο τύπου «S-70B6 Seahawk» εισήλθε στο FIR Αθηνών (διεθνής εναέριος χώρος όπου την ευθύνη για τις πτήσεις την έχει ο πύργος ελέγχου των Αθηνών) στις 14:51 και στη συνέχεια, στις 15:24, αφού παραβίασε τον ελληνικό εναέριο χώρο, πέταξε σε χαμηλό ύψος πάνω από το έδαφος της Ρω, στα 200 πόδια (περίπου 65 μέτρα) για να εξέλθει από το FIR Αθηνών στις 15:30.

Στην περιοχή έσπευσε ζεύγος αεροσκαφών αναχαίτισης της Πολεμικής Αεροπορίας, που προσέγγισαν σε απόσταση περίπου 5 ν. μιλίων το τουρκικό ελικόπτερο, πριν αυτό απομακρυνθεί από την περιοχή. Η τουρκική πρόκληση εκδηλώθηκε στο θαλάσσιο χώρο προς την πλευρά της Ρόδου, σε μια προσπάθεια ευθείας αμφισβήτησης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας - ΑΟΖ στην περιοχή. Πάγια επιδίωξη της τουρκικής πλευράς είναι να εξουδετερώσει το δικαίωμα στην ΑΟΖ του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελορίζου ή έστω αυτή να αφορά μόνο μια περιορισμένη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη νήσο Μεγίστη και να εξαιρεθούν τόσο η Ρω από τα δυτικά, όσο και η Στρογγύλη από τα ανατολικά.

Ενας τέτοιος περιορισμός θα οδηγούσε στην αποκοπή της ΑΟΖ του Καστελόριζου από την ΑΟΖ της Ρόδου, αλλά και την κυπριακή ΑΟΖ. Αξίζει να αναφερθεί πως η ΑΟΖ του Καστελόριζου, σε πλήρη ανάπτυξη με βάση τη μέση απόσταση που καθιερώνει το Δίκαιο της Θάλασσας, καλύπτει ένα θαλάσσιο χώρο έκτασης περίπου όσο η Πελοπόννησος και είναι ο «κρίκος» που ενώνει την Ελληνική με την Κυπριακή, καθώς και με την Αιγυπτιακή ΑΟΖ. Μάλιστα, πρόκειται για μια περιοχή που εικάζεται ότι διαθέτει σημαντικά ενεργειακά αποθέματα.

Η τουρκική ενέργεια, όπως εκτιμάται, δεν είναι άσχετη με την κίνηση της αιγυπτιακής κυβέρνησης, η οποία, υιοθετώντας τις τουρκικές θέσεις για την οριοθέτηση ΑΟΖ, ζήτησε από την Κύπρο και την Τουρκία την έναρξη διαπραγματεύσεων, χωρίς σ' αυτές να συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα, αμφισβητώντας έτσι την ΑΟΖ του Καστελόριζου, η οποία αποκόπτει την ΑΟΖ της Τουρκίας από την αιγυπτιακή ΑΟΖ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χτεσινή παραβίαση εκδηλώθηκε λίγο μετά τη συνάντηση στην Αθήνα του υπουργού Εθνικής Αμυνας Δ. Αβραμόπουλου με τον Τούρκο υπουργό επί ευρωπαϊκών υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, καθώς και ένα 24ωρο πριν την επίσκεψη στην Αθήνα του υπουργού Αμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Ισραηλινός υπουργός θα έχει σήμερα συνομιλίες με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Καρ. Παπούλια. Αντικείμενο των συνομιλιών είναι το παραπέρα βάθεμα της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας και Ισραήλ. Σε κάθε περίπτωση, η συνεργασία αυτή συνδέεται και με την προετοιμασία των ΗΠΑ - Ισραήλ για ένα ενδεχόμενο πλήγμα κατά του Ιράν.

Συμφωνίες για αμυντική συνεργασία, προστασία και ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών υπέγραψε χτες και η Κύπρος με το Ισραήλ, κατά την επίσκεψη στο Τελ Αβίβ του Κύπριου υπουργού Αμυνας.

Β' ΤΟΜΟΣ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρουσίαση σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες

Εκδηλώσεις για την παρουσίαση του Β' Τόμου του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ (1949 - 1968) διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

  • Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του πρώην κινηματογράφου «Αλέξανδρος». Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στις Σέρρες θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Γενάρη, στις 11.30 π.μ., στην αίθουσα της ΔΕΠΚΑ. Θα μιλήσει ο Διονύσης Αρβανιτάκης, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ