ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Γενάρη 2012
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 17 ΓΕΝΑΡΗ
Εντείνονται οι προετοιμασίες - γενικεύονται οι κινητοποιήσεις

«Κανένας διάλογος, καμιά συζήτηση με τους σφαγείς των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης», τονίζει το ΠΑΜΕ με χτεσινή του ανακοίνωση

Εντείνουν την προετοιμασία τους οι ταξικές δυνάμεις μπροστά στην Παναττική απεργία στις 17 Γενάρη. Σε κάθε κλάδο, με γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις και συζήτηση εργάτη τον εργάτη, δίνεται η μάχη για την επιτυχία της, ενώ και σε άλλες πόλεις της χώρας, προετοιμάζονται αγωνιστικές κινητοποιήσεις (βλ. διπλανό ένθετο) ενάντια στα νέα εφιαλτικά μέτρα που δρομολογούν κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη σε γενικό ξεσηκωμό, τα συνδικάτα να δώσουν με αποφασιστικότητα τη μάχη για την επιτυχία της παννατικής απεργίας και της συγκέντρωσης στην Ομόνοια στις 11 π. μ. και να απορρίψουν το «διάλογο» - απάτη που μεθοδεύουν κυβέρνηση - μεγαλοεργοδοσία κι εργατοπατέρες.

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει: «Κανένας διάλογος, καμιά συζήτηση με τους σφαγείς των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης. Εχουν πικρή εμπειρία οι εργαζόμενοι από τους κοινωνικούς διαλόγους που έστησαν ΣΕΒ, ΓΣΕΕ και που οδήγησαν τα δικαιώματα των εργαζομένων στο κρεβάτι του Προκρούστη, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν απομείνει ελάχιστα.

Οι εργαζόμενοι με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία να απαιτήσουν: Στοπ στην εξαθλίωση. Να μην παρθεί κανένα νέο μέτρο και να παρθούν πίσω όλα τα βάρβαρα μέτρα που πήραν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ με τη στήριξη και τη συμμετοχή του ΛΑ.Ο.Σ. και κάνουν τη ζωή τους κόλαση.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να συζητήσουν στους χώρους δουλειάς την ανάγκη απέναντι στην ενιαία επίθεση εργοδοσίας, κυβέρνησης και τρόικας να απαντήσουν το επόμενο διάστημα με κλιμάκωση του αγώνα σε όλους τους χώρους δουλειάς. Να απαντήσουν τώρα με ενιαίο μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής.

Κάτω η κυβέρνηση της πλουτοκρατίας, των άγριων χαρατσιών και της φοροληστείας. Εξω η τρόικα από την Ελλάδα. Εκλογές τώρα! Να τιμωρηθούν από τους εργαζόμενους και να πληρώσουν σκληρά το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ.».

Αγώνας μακρύς και δύσκολος

Προχτές Κυριακή, το κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών νομού Αττικής, προχώρησε σε σύσκεψη μελών των ΔΣ των Σωματείων και εργαζομένων από χώρους δουλειάς. Εκεί, επισημάνθηκε πως «ο αγώνας θα είναι δύσκολος, μακρύς και χρειάζεται υπομονή και σχέδιο». Χαρακτηριστικά είναι τα όσα σημείωσαν εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ, ότι τα προβλήματα που είχαν ήταν πριν την κρίση, και πως «πρέπει να ξέρουμε ότι ο αγώνας είναι συνεχόμενος, ότι δε θα σταματήσει και αυτό πρέπει να το λέμε στους εργάτες».

Σε αυτό το πλαίσιο τονίστηκε η ανάγκη καλύτερης οργάνωσης στον κλάδο. Να μπουν στόχοι για: εγγραφές από χώρους δουλειάς, δημιουργία επιτροπής ανέργων, ποια νέα σωματεία και χώροι δουλειάς θα έρθουν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην απεργία. Στην πρώτη γραμμή μπαίνει η υπεράσπιση των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων. «Να απαιτήσουμε την υπογραφή Σύμβασης στον Κλάδο, να αποτρέψουμε την πλήρη διάλυση των δικαιωμάτων στους χώρους δουλειάς, να αποτρέψουμε τις απολύσεις. Κάθε εργοστάσιο να γίνει κάστρο αντίστασης και ο οργανωτής μαζί με το Συνδικάτο αγώνων ενάντια σε οποιαδήποτε επίθεση της εργοδοσίας», τονίστηκε εισηγητικά.

Ταυτόχρονα, γενικές συνελεύσεις προετοιμάζουν:

  • Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής την Τετάρτη 11 Γενάρη στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγίας Φιλοθέης 5β, πίσω από τη Μητρόπολη).
  • Η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης, την Πέμπτη 12 Γενάρη στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).
  • Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής «Ο Προμηθέας» την Κυριακή 15 Γενάρη, στις 10 π.μ., στο ΕΚΑ (Γ' Σεπτεμβρίου 48, 2ος όροφος).
Στον Πειραιά

Σε αγωνιστικό αναβρασμό βρίσκονται και οι ταξικές δυνάμεις του Πειραιά, προετοιμάζοντας με πολύμορφη δράση και μέσα από συλλογικές διαδικασίες την παναττική απεργία. Σήμερα στις 11 το πρωί θα γίνει σύσκεψη στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ, την οποία διοργανώνουν τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Ενωση Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ) και η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών. Τα ναυτεργατικά σωματεία για την περιφρούρηση της απεργίας καλούν σε προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη του Πειραιά και στις 11 στη συγκέντρωση στην Ομόνοια.

Επίσης, σήμερα Τρίτη, στις 6 το απόγευμα η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ διοργανώνει ευρεία σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά για την προετοιμασία της απεργίας.

Παράλληλα, με τη συμμετοχή στην παννατική απεργία κλιμακώνουν τον αγώνα τους και οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, τα σωματεία της Ζώνης ξεκινούν γενικές συνελεύσεις, διαδικασία που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Γενάρη, οπότε και θα γίνει η γενική συνέλευση του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά.

Η απεργία στις 17 Γενάρη σηματοδοτεί την κλιμάκωση της πάλης και για μια σειρά εργασιακούς χώρους του Πειραιά όπου οι εργαζόμενοι σε αυτούς είναι ήδη επί ποδός δίνοντας τη μάχη για την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Τέτοιοι χώροι είναι οι επιχειρήσεις ΟΙΚΟΜΕΤ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ (καθαρισμού), το ΜΠΟΥΛΙΓΚ, η επιχείρηση ΒΟΜΒΥΛΑΣ (αντιπροσωπεία αυτοκινήτων) και δύο ακόμα επιχειρήσεις μετάλλου, όπου οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει επίσχεση εργασίας.

Η αγωνιστική παράταξη ΔΑΣ Ναυτιλιακών υπαλλήλων διοργανώνει σύσκεψη την Πέμπτη 12 Γενάρη στις 7.30 μ.μ. στο ΕΚ Πειραιά.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΑΛΟΥΜΙΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Σήμερα η παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας

Αύριο στις 4 μ.μ. μαζική συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους του Περιστερίου

Εντείνουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι της αλουμινοβιομηχανίας «Λουκίσας» στο Περιστέρι, απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων περίπου ενός χρόνου και ήδη σήμερα συμπληρώνουν 33 ημέρες επίσχεσης εργασίας. Ταυτόχρονα, συντονίζουν τα βήματά τους με τις υπόλοιπες αλουμινοβιομηχανίες της περιοχής και συγκεκριμένα με τους εργαζόμενους του «Ρωμανά - Μυλωνά», καθώς και της «Αλουμινέξ», προκειμένου να απαντήσουν στην κοινή εργοδοτική επίθεση. Οι εργαζόμενοι του «Ρωμανά - Μυλωνά», βρίσκονται επίσης σε επίσχεση εργασίας απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους από τον Ιούνη, ενώ απλήρωτοι είναι και οι εργαζόμενοι της «Αλουμινέξ».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αύριο Τετάρτη, στις 4 μ.μ., οι εργαζόμενοι των εργοστασίων, μαζί με τη Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου και άλλους μαζικούς φορείς της πόλης, διοργανώνουν συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της πόλης. Ταυτόχρονα, σήμερα Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας στην Πειραιώς.

Στο μεταξύ, χτες, η εργοδοσία της «Λουκίσας» επιχείρησε για άλλη μια φορά να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, ζήτησε να ξεκινήσει και πάλι η παραγωγή προκειμένου να ολοκληρώσει ένα έργο και μάλιστα χωρίς να πληρώσει τους εργάτες. Επιπρόσθετα κάλεσε και την αστυνομία με το πρόσχημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών και απείλησε εκ νέου με μηνύσεις. Να σημειωθεί πως ήδη έχει προχωρήσει σε περίπου 40 μηνύσεις κατά των εργατών και μελών του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής «Ο Προμηθέας», που από την πρώτη στιγμή βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων. Η μαζική και μαχητική όμως στάση των εργαζομένων, σε συνδυασμό με την άμεση έκφραση αλληλεγγύης από μαζικούς φορείς και κατοίκους της γειτονιάς, είχε ως συνέπεια να ματαιωθούν προσωρινά τα εργοδοτικά σχέδια.

Συλλαλητήρια στις 17 Γενάρη

Θεσσαλονίκη, 6.30 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου.

Κοζάνη, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Πτολεμαΐδα, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Κατερίνη, 6 μ.μ., συντριβάνι (πλατάνι).

Αλεξανδρούπολη, 6 μ.μ., Δημαρχείο.

Ξάνθη, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Χαλκίδα 6.30 μ.μ. πλατεία Αγοράς

Λαμία 6.30 μ.μ. πλατεία Πάρκου

Λιβαδειά 6.30 μ.μ. πεζόδρομος της Μπουφίδου

Ηράκλειο: 7μ.μ πλατεία Ελευθερίας

Χανιά: 7μ.μ. Νέα Καταστήματα

Ρέθυμνο: 6.30μ.μ. Δημαρχείο

Λάρισα, Δευτέρα 16 Γενάρη, 6 μ.μ. κεντρική πλατεία

ΜΑΘΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΙΕΚ
«Στο δρόμο με τους εργαζόμενους γονείς μας»

Κάλεσμα στους μαθητές της Αθήνας να συμμετάσχουν στην παναττική απεργιακή συγκέντρωση την Τρίτη 17 Γενάρη στην Ομόνοια με το ΠΑΜΕ απευθύνει η Γραμματεία του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας. «Οι μαθητές δεν σκύβουμε το κεφάλι! Θα κατεβαίνουμε στους δρόμους όσο βλέπουμε τους γονείς μας να μην μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Οσο στα σχολεία μας συνεχίζει να υπάρχει άθλια κατάσταση. Οσο καταδικάζουν τις ζωές και το μέλλον μας», σημειώνεται στο κάλεσμα που κυκλοφορεί ήδη στα σχολεία.

Ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής καλεί σε γενικές συνελεύσεις στα ΙΕΚ για την οργάνωση και συμμετοχή στην απεργία μαζί με το ΠΑΜΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ