ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ισχυρή ΚΝΕ στο πλευρό του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό

Συνέντευξη με τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννη Πρωτούλη, μπροστά στο 10ο Συνέδριο της Οργάνωσης

Στιγμιότυπο από την έναρξη του προηγούμενου, του 9ου Συνεδρίου της ΚΝΕ
Στιγμιότυπο από την έναρξη του προηγούμενου, του 9ου Συνεδρίου της ΚΝΕ
Με σύνθημα «Ο Κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου. Η ΚΝΕ η Οργάνωσή μας», πραγματοποιείται στις 7, 8 και 9 Μάη του 2010 το 10ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας. Ηδη από χτες, κυκλοφόρησαν με τον «Οδηγητή» οι Θέσεις του ΚΣ της ΚΝΕ για το Συνέδριο και το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει ένας πλατύς διάλογος στις γραμμές της ΚΝΕ και ευρύτερα με τη νέα γενιά, πάνω στο κείμενο των Θέσεων και στους στόχους που θέτει η Οργάνωση με το Συνέδριό της. Για τη σημασία αυτού του Συνεδρίου, τους στόχους του και τα βήματα που έχει κάνει η ΚΝΕ μέχρι σήμερα, μίλησε στον «Ριζοσπάστη» ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

-- Μέσα σε συνθήκες γενικευμένης επίθεσης στα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας λόγω και της καπιταλιστικής κρίσης, η ΚΝΕ προχωράει στο 10 Συνέδριό της. Τι μπαίνει στο επίκεντρο αυτού του Συνεδρίου;

-- Στο Κεντρικό Συμβούλιο επιλέξαμε ένα επιθετικό σύνθημα, ένα στίχο του Ναζίμ Χικμέτ, «Ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου», για να αποδώσει το βασικό θέμα που συζητάμε. Να είναι ταυτόχρονα κάλεσμα συστράτευσης, έναυσμα για συζήτηση με τη νεολαία, προβολή της διεξόδου που προτείνει το ΚΚΕ, σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης όπου ανεβαίνει και η επίθεση στα δικαιώματα και ο αντικομμουνισμός.

Ο Γ. Πρωτούλης
Ο Γ. Πρωτούλης
Δεν απαντάμε αμυντικά στην επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη και η νέα βάρδια της. Δεν απαντάμε αμυντικά στο βομβαρδισμό της νεολαίας με τον αντικομμουνισμό.

Εχοντας πλήρη συνείδηση των δυσκολιών και των αδυναμιών μας, θέλουμε να δηλώσουμε την αυτοπεποίθηση που μας δίνει: α) Η επιστημονικά τεκμηριωμένη, πολιτικά και θεωρητικά, απάντηση του κόμματός μας για τις αιτίες των ανατροπών, που 20 χρόνια μετά βαραίνει στις συνειδήσεις. β) Η διαμόρφωση της αντίληψης για το σοσιαλισμό που εμπλουτίζει την προγραμματική μας αντίληψη, αναδεικνύει την αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Σε αυτήν τη στρατηγική υποτάσσεται όλη η δράση της ΚΝΕ κάτω από την καθοδήγηση του Κόμματος.

Απαντάμε επιθετικά, ισχυροποιούμε την ΚΝΕ

Επιθετικά θέλουμε να αντιμετωπίσουμε και τις αδυναμίες μας, να ισχυροποιήσουμε την ΚΝΕ, να την αντιστοιχίσουμε με τις αποφάσεις του 18ου Συνεδρίου, να την κάνουμε πιο ικανή στο πλευρό του ΚΚΕ για την προσέλκυση της νεολαίας στην πάλη για το σοσιαλισμό. Χτίζουμε Οργάνωση έτοιμη για μακρόχρονο αγώνα, αλλά και απότομες καμπές, για το ενδεχόμενο απότομης όξυνσης της ταξικής πάλης, με ετοιμότητα για θυσίες, αταλάντευτη στον τελικό σκοπό του κόμματός μας.

Στο 9ο Συνέδριο μαζί με την ισχυροποίηση της ΚΝΕ βάζαμε ως βασικό καθήκον την άνοδο της πολιτικοποίησης της νεολαίας, στην οποία δώσαμε συγκεκριμένο περιεχόμενο, αγώνας για αλλαγή της εξουσίας, όχι μόνο αγώνας για τις συνέπειες μιας αντιλαϊκής πολιτικής.


Στο διάστημα αυτό η ΚΝΕ ισχυροποιήθηκε, ωρίμασε ακόμη περισσότερο ιδεολογικά και πολιτικά, ενίσχυσε τα επαναστατικά - κομμουνιστικά χαρακτηριστικά της. Ανταποκρίθηκε με επιτυχία σε σύνθετα καθήκοντα, είχε καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη των αγώνων για τα δικαιώματα της νέας γενιάς. Συνέβαλε στο πλευρό του ΚΚΕ σε σοβαρές πολιτικές μάχες.

Η υλοποίηση της Απόφασης του 18ου Συνεδρίου του Κόμματος είναι βασικός όρος για την ανάπτυξη της πολιτικής συνείδησης των εργαζομένων και της νεολαίας, δηλαδή συνείδησης της αναγκαιότητας του άλλου δρόμου ανάπτυξης, της λαϊκής εξουσίας, του σοσιαλισμού.

Στο 10ο Συνέδριο της ΚΝΕ βάζουμε στο επίκεντρο του προβληματισμού το πώς η ΚΝΕ θα ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο, ώστε να μάχεται στο πλευρό του ΚΚΕ κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, για την προσέλκυση της νεολαίας στην πάλη για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Να συμβάλλει στην προετοιμασία των νέων κομμουνιστών, των νέων μελών του ΚΚΕ. Να πρωτοστατεί στην αναζωογόνηση του κινήματος, στη συσπείρωση σε αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική γραμμή. Να ανταποκρίνεται με επάρκεια στη μάχη των ιδεών, στην αντιπαράθεση με την αστική ιδεολογία και τον οπορτουνισμό.

Πρόκειται για δύσκολη και σύνθετη υπόθεση, καθώς ανάμεσα σε μας και τη νεολαία μεσολαβεί η δράση και παρέμβαση της κυβέρνησης, των άλλων κομμάτων, της καπιταλιστικής εργοδοσίας, των μηχανισμών του κράτους, των μηχανισμών της προπαγάνδας της ΕΕ, γενικότερα του ιμπεριαλισμού.

Υπάρχουν μεγαλύτερες δυνατότητες να επιδράσουμε θετικά στις συνειδήσεις

Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες, η προσπάθεια για την ισχυροποίηση της ΚΝΕ έχει σήμερα ακόμα πιο στέρεο υπόβαθρο. Υπάρχουν σήμερα ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες, όσο εξαρτάται από εμάς, να επιδράσουμε θετικά στη συνείδηση των νέων ανθρώπων.

Με την Απόφαση του 18ου Συνεδρίου, οι κομμουνιστές μπορούμε να γίνουμε πιο ώριμοι και ικανοί να εμπνεύσουμε και να συσπειρώσουμε στην πάλη για το σοσιαλισμό τις νεότερες ηλικίες, τα παιδιά της εργατικής και λαϊκής οικογένειας.

Τα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν από το 9ο Συνέδριο της Οργάνωσής μας είναι ένα ασφαλές χρονικό διάστημα, για να βγάλουμε συμπεράσματα, να γενικεύσουμε την πείρα μας, να δούμε σε βάθος κενά, ελλείψεις και αδυναμίες. Είμαστε σήμερα πιο ώριμοι για να εμπλουτίσουμε και να προσαρμόσουμε τη δουλειά μας σε νέες καταστάσεις που αντικειμενικά διαμορφώνονται.

Το ΚΣ της ΚΝΕ εκτιμά ότι πραγματοποιήσαμε σημαντικά βήματα προόδου. Αυτό μας επιτρέπει να εξετάσουμε σε βάθος την πορεία που διανύσαμε.

-- Τι βήματα μετράει η ΚΝΕ από το προηγούμενο Συνέδριό της μέχρι σήμερα;

-- Η ΚΝΕ τα τέσσερα χρόνια από το 9ο Συνέδριο ωρίμασε πολιτικά και ιδεολογικά, ανέβασε τα επαναστατικά της χαρακτηριστικά με την καθοριστική συμβολή του Κόμματος. Εκανε στροφή στη δουλειά στην εργαζόμενη νεολαία, ανέδειξε πρωτοπόρους νέους κομμουνιστές σε εργοστάσια, επιχειρήσεις και μαγαζιά, εκεί δηλαδή που κρίνεται η πρωτοπορία, που συγκρούστηκαν με την εργοδοτική τρομοκρατία, αψήφησαν απολύσεις και συνέπειες πρωτοστατώντας στην οργάνωση και την κινητοποίηση των συναδέλφων τους, αψήφησαν μέχρι και προσπάθειες εξαγοράς. Εγιναν φάροι αγωνιστικότητας και για τους υπόλοιπους εργάτες, ανεξάρτητα αν νιώθουν έτοιμοι να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα.

Συνέβαλε καθοριστικά στους αγώνες της νεολαίας ενάντια στην εμπορευματοποίηση της γνώσης, είχε καθοριστική συμβολή στους φοιτητικούς και σπουδαστικούς, στους μαθητικούς αγώνες. Ανέδειξε μέσα από αυτούς το πολιτικό σύνθημα ενάντια σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Παιδείας, καταδίκης της πολιτικής ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ.

Είμαστε το αντίβαρο στις δυνάμεις του συστήματος

Αποκτήσαμε πείρα από τη σύγκρουση μέσα στο κίνημα με τη σοσιαλδημοκρατία και τον οπορτουνισμό που λειτουργούν ως το μακρύ χέρι της πλουτοκρατίας για να ενσωματώνουν αγώνες. Ημασταν το αντίβαρο. Με τη συμβολή μας αποτρέψαμε την προσπάθεια του συστήματος να φορέσει κουκούλα στο μαθητικό κίνημα, να διαλύσει την οργάνωση και τα βήματα που έκανε στη λειτουργία του, να ενσωματώσει το νεανικό ριζοσπαστισμό.

Αναπτύξαμε δράση καταδίκης στην εμπρηστική πολιτική που κάθε καλοκαίρι καίει δάση και βουνά, φράζει παραλίες, ξεπουλάει λίμνες και ποτάμια στο μεγάλο κεφάλαιο, πρωτοπόρο κίνημα αλληλεγγύης στους πυρόπληκτους. Ημασταν στην πρώτη γραμμή των αγώνων των μεταναστών για το μεροκάματο και για τη νομιμοποίησή τους στα φραουλοχώραφα και τα ανήλιαγα εργοστάσια της Αττικής. Δράση ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στην ισραηλινή επέμβαση στη Γάζα, στις απαγορεύσεις Κομμουνιστικών Νεολαιών. Η δράση μας είχε διεθνή απήχηση και αντανάκλαση.

Ομως, το πιο βασικό βήμα ήταν η πρόοδος στην αφομοίωση της στρατηγικής του ΚΚΕ, στην προβολή και εκλαΐκευση του δρόμου ανάπτυξης ενάντια στα μονοπώλια, της λαϊκής εξουσίας, του σοσιαλισμού. Ανέβηκε η στάθμη του ιδεολογικού και πολιτικού επιπέδου της Οργάνωσης, δυνάμωσε σε δύσκολους χώρους που βασιλεύει η εργοδοτική τρομοκρατία, έδωσε με επιτυχία στο πλευρό του Κόμματος δύσκολες πολιτικές μάχες, είχε αποφασιστικά βήματα βελτίωσης της εσωτερικής της ζωής στη βάση των Αποφάσεων του προηγούμενου συνεδρίου που είναι προϋπόθεση για την αποτελεσματική παρέμβαση στη νεολαία. Αποκτήσαμε μεγαλύτερη αντοχή και ικανότητα. Συμβάλαμε στη μεγάλη απήχηση και αποδοχή των θέσεων του Κόμματος στη νεολαία, που εκφράστηκε σε μια σειρά πολιτικές μάχες.

Με όπλο τις Αποφάσεις του 18ου Συνεδρίου

-- Οι Θέσεις του ΚΣ της ΚΝΕ για το 10ο Συνέδριο βάζουν στόχο παραπέρα ισχυροποίησης της ΚΝΕ. Ποιοι είναι οι παράγοντες γι' αυτήν την ισχυροποίηση της Οργάνωσης;

-- Η αφομοίωση της στρατηγικής του ΚΚΕ, της αντίληψής μας για το σοσιαλισμό είναι και ο πρώτος από τους βασικούς παράγοντες της ισχυροποίησης της ΚΝΕ.

Γι' αυτό λέμε ότι η Απόφαση του 18ου Συνεδρίου είναι το μεγάλο μας εφόδιο για πιο ισχυρή ΚΝΕ, το μεγάλο μας όπλο στην ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση.

Ταυτόχρονα, δίνουμε βάρος στη γνώση της Ιστορίας του Κόμματος και του επαναστατικού κινήματος. Τα στελέχη και μέλη της ΚΝΕ χρειάζεται να προετοιμαστούμε για να παρακολουθήσουμε τη συζήτηση μέσα στο Κόμμα και την ΚΝΕ για την έκδοση του δεύτερου τόμου της Ιστορίας του Κόμματος (1949 - 1974).

Εχει ξεχωριστή σημασία η άνοδος της ιδεολογικής δουλειάς.

Θέλουμε να γίνει συνείδηση στα καθοδηγητικά όργανα ότι η ιδεολογική δουλειά σήμερα αποκτά αυξημένο ρόλο σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια. Είναι όρος για τη στράτευση ενός νέου με την ΚΝΕ. Είναι όρος βασικός για την αποτελεσματική δράση των μελών της ΚΝΕ.

Η ΚΝΕ δεν είναι μια οποιαδήποτε ριζοσπαστική νεολαία, είναι η νεολαία του ΚΚΕ, βασικός αιμοδότης του.

Γι' αυτό και θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να υλοποιηθεί η Απόφαση του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ για την ανανέωση των γραμμών του ΚΚΕ με νέους εργάτες και εργάτριες, νέες ηλικίες.

Κατά συνέπεια, παράγοντας ισχυροποίησης είναι το βάρος στην κομμουνιστική διαπαιδαγώγηση. Το δυνάμωμα των Οργανώσεων Βάσης.

Με τη βελτίωση στη λειτουργία των ΟΒ, τη μεγαλύτερη σύνδεση με τη νεολαία, τη συμβολή μας στην ανάπτυξη αγώνων, την πρωτοπόρα παρέμβαση για τη συσπείρωση νέων με τη γραμμή μας και τη στρατηγική μας, με το σοσιαλισμό.

Συγκεντρώνουμε την προσοχή στην εργατική νεολαία

Η ισχυροποίηση της ΚΝΕ κρίνεται επίσης από την ποιότητα και την έκταση των δεσμών μας με τη νεολαία, με τους νέους και τις νέες που ανήκουν στην εργατική τάξη, στα φτωχά λαϊκά στρώματα, με τους εργαζόμενους νέους, αυτούς που βρίσκονται στη μαθητεία και τις επαγγελματικές σχολές, στα ΤΕΙ, τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας που βρίσκονται στους χώρους εκπαίδευσης στα σχολεία και τις σχολές.

Εξαρτάται από την πρωτοπόρα δράση για την ανασύνταξη και την αναζωογόνηση του φοιτητικού, σπουδαστικού και μαθητικού κινήματος, τη συμμετοχή της νέας γενιάς στο λαϊκό κίνημα που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του. Από τη δουλειά μας σε όλη τη νεολαία για να συγκεντρωθεί η προσοχή στην κοινή δράση και συμμαχία με το εργατικό και λαϊκό κίνημα για αλλαγή στο επίπεδο της εξουσίας.

Η ισχυροποίηση συνδέεται με την πάλη κατά του οπορτουνισμού, ρεφορμισμού, ανεξάρτητα από την πολιτική δύναμη των φορέων του.

Κόντρα στις ψευτοθεωρίες, που θέλουν την απομόνωση της νεολαίας από την κοινωνία και την παρουσιάζουν σαν ξεχωριστό στρώμα ή τάξη, οι νέοι κομμουνιστές έχουμε τη θέση ότι η νέα γενιά είναι αναπόσπαστο μέρος της κοινωνικοταξικής διάρθρωσης της κοινωνίας.

Δεν μπορεί να υπάρχει ενιαίο αυτόνομο οργανωμένο μαζικό κίνημα νεολαίας, άλλωστε δεν υπήρξε και ανάλογο ιστορικό προηγούμενο και ούτε πρόκειται να υπάρξει. Η ΚΝΕ είναι η επαναστατική πολιτική οργάνωση νεολαίας που ενώνει τα διάφορα τμήματα της νεολαίας στις γραμμές της, που μπορεί να ενώσει σε κοινή δράση στη βάση των θέσεών της, να συσπειρώσει τη νεολαία στην αντικαπιταλιστική γραμμή πάλης, στην πάλη για το σοσιαλισμό.

Σήμερα ο αντιμονοπωλιακός αντιιμπεριαλιστικός αγώνας αντικειμενικά εντάσσεται ακόμα πιο πολύ στην πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού. Δεν παρεμβάλλονται σινικά τείχη ανάμεσα στη συσπείρωση και πάλη των αντιμονοπωλιακών αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων και στον αγώνα για το σοσιαλισμό.

Ολη μας η προσοχή συγκεντρώνεται στην εργατική, εργαζόμενη, άνεργη νεολαία, στους νέους και τις νέες της μαθητείας, στην ειδικευόμενη νεολαία, στα παιδιά των αυτοαπασχολούμενων φτωχών και της φτωχής αγροτιάς, στους νέους και τις νέες που υποφέρουν. Η βάση για την ΚΝΕ είναι η εργατική δουλειά, έστω και αν δεν είναι δυνατόν να υπάρξει αυτοτελές εργατικό νεολαιίστικο κίνημα, αλλά είναι αναπόσπαστο μέρος του εργατικού, του αγροτικού κτλ.

-- Η ΚΝΕ έκανε σοβαρά βήματα στον προσανατολισμό της στην εργαζόμενη νεολαία από το 9ο Συνέδριο μέχρι σήμερα και συνέβαλε αποφασιστικά στους νεολαιίστικους αγώνες. Τι στόχους βάζει για το κίνημα της νεολαίας το επόμενο διάστημα;

-- Θέλουμε η πρωτοπόρα δράση στην εργατική νεολαία και στα παιδιά της εργατικής λαϊκής οικογένειας, που βρίσκονται στους χώρους επαγγελματικής εκπαίδευσης, στη μαθητεία, να γενικευτεί και να αγκαλιάσει το σύνολο του δυναμικού μας, να περάσει σε ανώτερο επίπεδο. Εχουμε συνείδηση ότι η πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών είναι αυτή που θα αναζωογονήσει τη συμμετοχή της νεολαίας στο λαϊκό κίνημα, για να αντιστοιχηθεί η απάντηση στην επίθεση της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, να κυριαρχήσει η αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική γραμμή, κόντρα στο συμβιβασμό. Για να μη δεχτεί καμία θυσία, στη λογική ότι με τη θυσία όλων μπορεί το σύστημα να ξεπερνά τις κρίσεις του και να επιτυγχάνεται η κοινωνική ευημερία.

Δίνουμε τη μάχη για την ανασύνταξη του κινήματος

Είναι ελπιδοφόρες οι διεργασίες που συντελούνται με τη συμβολή των νέων κομμουνιστών για την ανασύνταξη του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος. Η δημιουργία του ΜΑΣ (Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών) είναι μεγάλη κατάκτηση των φοιτητών και σπουδαστών στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Είναι η απάντηση στον εκφυλισμό και τη διάλυση που έχουν επιβάλει οι Νεολαίες του δικομματισμού, είναι ο αντιμονοπωλιακός πόλος συσπείρωσης που μπορεί να συνδέσει τον αγώνα στις σχολές με το ταξικό εργατικό κίνημα που μάχεται.

Νέο στοιχείο που φανερώνει τις διαθέσεις και την τάση απεγκλωβισμού είναι οι χιλιάδες νέοι απεργοί κόντρα στον απεργοσπαστικό μηχανισμό των ξεπουλημένων ηγεσιών στο συνδικαλιστικό κίνημα, στο νέο απεργοσπαστικό ρόλο της ΓΣΕΕ και των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο καθήκον της ανασύνταξης και της πολιτικοποίησης του κινήματος, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, υπάρχει σήμερα πιο στέρεο έδαφος για την αλλαγή των συσχετισμών με τον αγώνα και όχι μόνο περιμένοντας τις αρχαιρεσίες, ξεπερνώντας τον εκφυλισμό. Ο συσχετισμός δεν είναι αναλλοίωτος, τον υπολογίζουμε και μπορούμε να τον αλλάξουμε στον αγώνα και όχι έξω από αυτόν.

-- Οι Θέσεις του ΚΣ της ΚΝΕ αναφέρουν ότι το μέλλον της νεολαίας βρίσκεται στην πάλη για το σοσιαλισμό. Πώς υλοποιείται αυτός ο στόχος;

-- Η εποχή μας είναι εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό. Είναι γεγονός αντικειμενικό, δεν καθορίζεται από το συσχετισμό δύναμης. Κανένα όμως μέλλον δε χτίζεται ερήμην της συνειδητής ανθρώπινης δράσης.

Σήμερα η όξυνση των αντιθέσεων και η ίδια η οικονομική καπιταλιστική κρίση, ανεξάρτητα από τις αντιφατικές συνέπειες που έχει στη συνείδηση των νέων, έχει κάνει πιο ώριμη από ποτέ την ανάγκη για την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, τη λειτουργία τους με κεντρικό πανεθνικό σχεδιασμό κάτω από τον εργατικό έλεγχο. Μόνον έτσι μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας, όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά, ζωή με δικαιώματα, να μην υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, να ικανοποιούνται οι σύγχρονες ανάγκες. Αυτή είναι η ουσία της διεξόδου που καλεί να βαδίσουμε το ΚΚΕ, ο δρόμος του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Να πειστούν οι άνθρωποι του μόχθου για την πραγματική διέξοδο

Σήμερα και η αναζωογόνηση του κινήματος, η άνοδος της ταξικής πάλης προϋποθέτει να αποκατασταθεί το όραμα του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, να πειστούν οι άνθρωποι του μόχθου και η νεολαία για την πραγματική διέξοδο και τη δύναμή τους.

Παρά τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, παρά τα δυσβάσταχτα προβλήματα που συσσωρεύονται, παρά και τις θετικές διεργασίες που έχουν συντελεστεί με την παρέμβαση των κομμουνιστών, δεν έχει γίνει ευρύτερη συνείδηση ότι υπάρχει άλλος δρόμος, ότι πρέπει να επέλθει αλλαγή στο επίπεδο της πολιτικής εξουσίας. Οτι η προοπτική αυτή δεν είναι μόνο αναγκαία και υποχρεωτική, αλλά και ρεαλιστική.

Παραμένει κυρίαρχη η αντίληψη ότι μπορούν να υπάρχουν ριζικές αλλαγές «ανώδυνα» μέσα στα όρια του συστήματος χωρίς σύγκρουση για την ανατροπή του, δηλαδή χωρίς πολιτική επανάσταση. Κυριαρχεί ο φόβος και η μοιρολατρία, η ατομική λύση, έστω και προσωρινή, η συνήθεια του συμβιβασμού με το «εφικτό», κόντρα στις πραγματικές δυνατότητες για να ζούμε καλύτερα.

Το μέλλον της νεολαίας δε χωρά στις μυλόπετρες του καπιταλισμού, το μέλλον της μπορεί μόνο να το κατακτήσει στον αγώνα της εργατικής τάξης. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ είναι ο πιο βασικός παράγοντας για να έρθει στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της πάλης για το σοσιαλισμό.

-- Ποιος είναι ο ρόλος και η συμβολή του ΚΚΕ στη στήριξη της ΚΝΕ μπροστά στο 10ο Συνέδριό της;

-- Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που μελέτησε σε βάθος και έχει διαμορφώσει ολοκληρωμένο πλαίσιο στόχων και αιτημάτων, προτάσεων που απαντούν στα σύγχρονα προβλήματα και τις ανάγκες της νεολαίας, προβάλλει το μόνο δρόμο που έχουν συμφέρον να ακολουθήσουν τα παιδιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων που βιώνουν πιεστικά τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, με την ανεργία, την εμπορευματοποίηση των πάντων, τις εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, την ανασφάλεια για την επόμενη μέρα.

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ για τη Νεολαία και τη βοήθεια στην ΚΝΕ ήταν η βάση και η αφετηρία του σωστού προσανατολισμού και της προόδου που συντελέστηκε. Το 18ο Συνέδριο του Κόμματός μας που ακολούθησε, η Πολιτική Απόφαση, οι εκτιμήσεις για την καπιταλιστική οικονομική κρίση, για τους βασικούς στόχους, για τη συνολική ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και ταυτόχρονη ισχυροποίηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, η Απόφαση για τις εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση και η αντίληψή μας για το σοσιαλισμό, είναι εφόδιο, στήριγμα για να αντιμετωπίσει η ΚΝΕ τις νέες καταστάσεις που αντικειμενικά διαμορφώνονται.

Καθοριστική η συμβολή του ΚΚΕ στα βήματα της ΚΝΕ

Εκτός από τη θεωρητική επεξεργασία, καθοριστική συμβολή στα βήματα προόδου της ΚΝΕ είχε η συμμετοχή της Κομματικής Οργάνωσης σε όλες τις πτυχές της ζωής της ΚΝΕ. Κατά συνέπεια, η βοήθεια του Κόμματος, ιδιαίτερα από τη στιγμή που βάζουμε για συζήτηση ένα θέμα όπως ο σοσιαλισμός, θα συντελέσει στην επιτυχία του συνεδρίου, στην κατανόηση της αντίληψής μας, αλλά και στο να ανέβει η πολιτική συζήτηση για την αντιμετώπιση των αδυναμιών μας, καθοδηγητικών προβλημάτων, με απαιτητικότητα να φέρουμε τη δράση μας σε αντιστοιχία με τις αποφάσεις και τις ανάγκες της περιόδου. Ταυτόχρονα, θα ενισχυθεί και ο προσανατολισμός του Κόμματος στη νεολαία, με την ολοκληρωμένη γνώση των δυνατοτήτων και των αδυναμιών της ΚΝΕ, στην κατεύθυνση της ανασύνταξης του εργατικού λαϊκού, σπουδαστικού και μαθητικού κινήματος, στο κέρδισμα με την επαναστατική προοπτική.

Από το 9ο στο 10ο Συνέδριο εκατοντάδες στελέχη που δούλευαν στην ΚΝΕ πέρασαν στις γραμμές του Κόμματος, αναλαμβάνοντας θέσεις ευθύνης, από την Κεντρική Επιτροπή και τα Τμήματά της, τις Επιτροπές Περιοχών και Πόλεων, τις Νομαρχιακές και Αχτιδικές Επιτροπές μέχρι τα Γραφεία των ΚΟΒ. Αυτή είναι η πιο σημαντική συμβολή και επιτυχία του Κεντρικού Συμβουλίου. Αυτή είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι το κόμμα μας ανανεώνεται σταθερά και ουσιαστικά, όχι με τυμπανοκρουσίες για εντυπώσεις. Το γεγονός αυτό φανερώνει και τις δυνατότητες για πιο ουσιαστική βοήθεια του Κόμματος προς την ΚΝΕ και από την ύπαρξη ενός νέου ηλικιακά στελεχικού κομματικού δυναμικού. Σε κάθε περίπτωση θέλουμε να γίνει συνείδηση ότι η αποτελεσματικότητα στην ανάδειξη στελεχών κρίνεται από την αποτελεσματική συμβολή της Κομματικής Οργάνωσης σε όλες τις πτυχές της ζωής των ΚΝίτικων οργανώσεων.


Γ. Σ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ