ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Ψήφισμα για την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις στις γυναίκες

Εμείς, οι γυναίκες απ' όλο τον κόσμο, που συγκεντρωθήκαμε στην πόλη Καμπίνας, στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, από τις 30 Νοέμβρη μέχρι τις 5 Δεκέμβρη 2009, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ) συμφωνήσαμε τα ακόλουθα:

Πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν στη φτώχεια, χωρίς επάρκεια τροφής και καθαρού νερού. Αυτό είναι το τραγικό αποτέλεσμα της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης στον τομέα της διατροφής.

Η καπιταλιστική οικονομική κρίση χτυπάει καίρια τα εργασιακά δικαιώματα αντρών και γυναικών, αλλά οι γυναίκες βιώνουν με δραματικό τρόπο τις συνέπειες λόγω των υψηλών ποσοστών ανεργίας τους. Εργάζονται με μερική απασχόληση χωρίς κοινωνική ασφάλιση.

Σηκώνουν στην πλάτη τους την απουσία κοινωνικών παροχών από το κράτος.

Η ίση αμοιβή για ίση εργασία δεν έχει επιτευχθεί ακόμη.

Οι γυναίκες από την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και Καραϊβική, την Αφρική, την Ασία και τις ΗΠΑ επιβεβαιώνουν αυτή την πραγματικότητα. Στόχος των καπιταλιστών είναι να φορτώσουν στους εργαζόμενους την κρίση και συγχρόνως να κατοχυρώσουν τα αντεργατικά μέτρα που παίρνουν και για την περίοδο της ανάκαμψης. Ξέρουμε καλά ότι και σε περιόδους ανάπτυξης τα κέρδη των καπιταλιστών αυξάνονται ενώ οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να είναι θύματα της ανεργίας, των μειώσεων αποδοχών, της ιδιωτικοποίησης της Υγείας- Πρόνοιας, της Εκπαίδευσης, της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η φτώχεια γίνεται «προνόμιο» των γυναικών.

Ο ισχυρισμός ότι η κρίση είναι αποκλειστικά το αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων χειρισμών κρύβει την αλήθεια και απαλλάσσει τον υπεύθυνο, που είναι ο καπιταλισμός, ενώ ταυτόχρονα απαλλάσσει και την σοσιαλδημοκρατία.

Τρισεκατομμύρια δολάρια έχουν διατεθεί και θα εξακολουθήσουν να διατίθενται για την ενδυνάμωση των τραπεζιτών, των βιομηχάνων και των υπόλοιπων καπιταλιστών ενώ θα οξύνεται η επίθεση στους εργαζόμενους, στα λαϊκά στρώματα, στοχεύοντας να πληρώσουν αυτοί την κρίση. Η κρίση ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και την ΕΕ καθώς και από άλλες καπιταλιστικές χώρες. Αυτή είναι η πολιτική που εφαρμόζεται τόσο από τα νεοφιλελεύθερα όσο και από τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Σ' αυτή την κατεύθυνση βρίσκονται και οι αποφάσεις των G-20.

Οι γυναίκες πρέπει πάντα να βάζουν το ερώτημα: «Ανάπτυξη για ποιον; Για τους καπιταλιστές ή για τους εργαζόμενους;».

Σήμερα, που η οικονομική κρίση αποτελεί μια βόμβα στα θεμέλια του καπιταλισμού, η ελπίδα βρίσκεται στις λαϊκές δυνάμεις. Καλούμε τις γυναίκες όλου του κόσμου με τον ενωμένο και συντονισμένο αγώνα μας να απαιτήσουμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας στον αντίποδα της πολιτικής που αφαιρεί τα δικαιώματά μας.

Η ΠΔΟΓ αγωνίζεται, από τη γέννησή της, για ειρήνη, δικαιοσύνη, εργασιακά, δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα που είναι τα προαπαιτούμενα ώστε οι γυναίκες να κατακτήσουν την χειραφέτηση και την ισοτιμία τους.

Η ΠΔΟΓ σταθερά δίνει τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα και πιστεύει ότι ο καπιταλισμός δεν διορθώνεται. Σταθερός στόχος μας είναι να ανατρέψουμε αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα με τους κοινούς μας αγώνες με το εργατικό ταξικό κίνημα.

Οι στόχοι της ΠΔΟΓ και οι προτεραιότητές της για τα εργασιακά δικαιώματα των γυναικών είναι:

Σταθερή, μόνιμη εργασία με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα.

Δημόσια, κοινωνική ασφάλιση για όλους, εξασφαλίζοντας αξιοπρεπείς συντάξεις στα 55 χρόνια ηλικίας για τις γυναίκες και στα 50 γι' αυτές που εργάζονται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Δημόσιο, δωρεάν σύστημα Παιδείας, Υγείας, Κοινωνικής Πρόνοιας.

Αναγνώριση της κοινωνικής αξίας της Μητρότητας με τη δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών και νηπιαγωγείων για όλα τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών των μεταναστών και προσφύγων.

Προστασία των δικαιωμάτων των αγροτισσών δεδομένου ότι η ποιοτική εξασφάλιση των τροφίμων έτσι μόνο είναι εγγυημένη. Διασφάλιση των σωστών μεθόδων παραγωγής στην ύπαιθρο με εκπαίδευση, επάρκεια τροφίμων ώστε να εξαλειφθούν τα προβλήματα της πείνας τόσο στην πόλη όσο και στην ύπαιθρο.

Πρόσβαση των αγροτισσών στην καλλιέργεια, στο πόσιμο νερό, στη δυνατότητα να δικαιούνται κρατικές πιστώσεις.

Αδιαπραγμάτευτη είναι η απόφασή μας να μην πληρώσουν οι γυναίκες την οικονομική κρίση, αλλά αυτοί που την δημιούργησαν, οι καπιταλιστές.

Μονόδρομος για μας είναι η αντίστασή μας και οι αγώνες μας.


Ψήφισμα ενάντια στην αντικομμουνιστική εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Εμείς, οι γυναίκες απ' όλο τον κόσμο, που συγκεντρωθήκαμε στην πόλη Καμπίνας του Σάο Πάολο στην Βραζιλία από τις 30 Νοέμβρη μέχρι τις 5 Δεκέμβρη 2009, μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΔΟΓ, συμφωνήσαμε και ψηφίσαμε το παρακάτω κείμενο:

Μας ανησυχεί σοβαρά η αντικομμουνιστική εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η σταδιακή της επιδείνωση στην προσπάθεια που κάνει να εξισώσει το φασισμό, που ήταν δημιούργημα των μονοπωλίων, με τον κομμουνισμό, που αγωνίστηκε εναντίον του και τον νίκησε.

Ξεκινώντας από το Αντικομμουνιστικό Μνημόνιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2006 που χαρακτήρισε έγκλημα την κομμουνιστική ιδεολογία, συνέχισαν με το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την «Ευρωπαϊκή συνείδηση για τα αυταρχικά καθεστώτα» τον Απρίλη του 2009, σύμφωνα με το οποίο καθιερώνεται η 23η Αυγούστου σαν «Ευρωπαϊκή ημέρα μνήμης των θυμάτων του ολοκληρωτισμού και των αυταρχικών καθεστώτων».

Διαρκούσης της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, που οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ επιχειρούν να την φορτώσουν στους λαούς, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι Συντηρητικοί, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι συμφώνησαν και ψήφισαν κατά πλειοψηφία κοινό Ψήφισμα, εξισώνοντας τον κομμουνισμό με το φασισμό.

Είναι προφανής η προσπάθειά τους να παραχαράξουν την ιστορία, να χαρακτηρίσουν τις πρώην σοσιαλιστικές δημοκρατίες σαν δικτατορίες σε αντιστοιχία με το φασισμό και το ναζισμό.

Επιχειρούν να δυσφημίσουν το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε και τις κατακτήσεις του και ειδικότερα να στιγματίσουν την κομμουνιστική ιδεολογία και δράση, να επιτεθούν στην πρωτοπορία του μαζικού κινήματος και του εργατικού κινήματος, στοχεύοντας στην υποταγή της συνείδησης της νέας γενιάς.

Καταγγέλλουμε τους Χριστιανοδημοκράτες, τους Φιλελεύθερους, τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές που ψήφισαν όλα τα παραπάνω στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η αντικομμουνιστική τους καμπάνια συνδυαζόμενη με τη συνεχή τους επιδίωξη να τρομοκρατήσουν τους λαούς, να χτυπήσουν τα δικαιώματα της εργατικής τάξης σε όλους τους τομείς της ζωής της, δίνουν χέρι βοηθείας στους καπιταλιστές να προετοιμαστούν για τη λαϊκή αντίδραση που αντικειμενικά θα συμβεί.

Εμείς οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε απ' αυτή την αντικομμουνιστική υστερία. Αντίθετα, θα χάσουμε τις όποιες κατακτήσεις μάς έχουν απομείνει.

Εκφράζουμε σθεναρά την αντίθεσή μας στην ποινικοποίηση της κομμουνιστικής ιδεολογίας και δε θα σταματήσουμε να υπερασπιζόμαστε τη μεγάλη προσφορά του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε.

Καταδικάζουμε τις ενέργειες που επιχειρούν το ξαναγράψιμο της ιστορίας που γράφτηκε με το αίμα και τους αγώνες των λαών.

Καταδικάζουμε την αντικομμουνιστική υστερία της ΕΕ και δηλώνουμε ότι οι οργανώσεις της ΠΔΟΓ θα κινητοποιηθούν ενάντιά της.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ