ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Διαδήλωσαν την αλληλεγγύη τους στο λαό της Παλαιστίνης

Μαχητική, δυναμική και μαζική ήταν η χτεσινή συγκέντρωση και πορεία μαθητών, φοιτητών κι εργαζομένων στο κέντρο της Αθήνας

*

Μαχητική, δυναμική και μαζική ήταν η χτεσινή συγκέντρωση και πορεία μαθητών, φοιτητών κι εργαζομένων στο κέντρο της Αθήνας
Μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι διαδήλωσαν χτες μαζικά και δυναμικά την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό. Χιλιάδες φωνές ενώθηκαν σε μία, διατρανώνοντας: «Λευτεριά στην Παλαιστίνη». Χιλιάδες φωνές «πορεύτηκαν» στους δρόμους της Αθήνας από το Πολεμικό Μουσείο στην αμερικάνικη κι από εκεί στην ισραηλινή πρεσβεία.

Μπροστά οι μαθητές με το πανό του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ): «Νίκη στο λαό της Παλαιστίνης». Ακολουθούν φοιτητές και σπουδαστές από τη ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ, τη ΣΤΕΦ Πειραιά, τη Φιλοσοφική, την Πάντειο, τη ΣΓΤΚΣ, το Γεωλογικό. Τα πανό δίνουν το στίγμα: «ΝΑΤΟ - ΕΕ - Ισραήλ σφαγιάζουν τους λαούς στη Μέση Ανατολή. Νίκη στον παλαιστινιακό λαό». Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι. Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο και το Συντονιστικό Σωματείων των ΟΤΑ, που, συμμετέχοντας στη χτεσινή στάση εργασίας, κατέβηκαν στη διαδήλωση.

Οι διαδηλωτές δε σταματούν να φωνάζουν για το δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού, να καταδικάζουν το ιμπεριαλιστικό έγκλημα στη Λωρίδα της Γάζας, σε μια μαζική και δυναμική πορεία: «ΝΑΤΟ και Βρυξέλλες φονιάδες των λαών κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών», «ΝΑΤΟ, Βρυξέλλες και Ισραήλ σφαγιάζουν τους λαούς στη Μέση Ανατολή», «Πίσω απ' το Ισραήλ κρύβονται μαζί ΝΑΤΟ, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί». Τα συνθήματα γίνονται ακόμη πιο δυναμικά όταν η πορεία φτάνει μπροστά απ' την αμερικάνικη πρεσβεία, «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι». Οι πορευόμενοι καίνε μία σημαία των ΗΠΑ και μία της ΕΕ.

Εξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, οι διαδηλωτές καίνε τις σημαίες των ΗΠΑ και ΕΕ: «ΝΑΤΟ και Βρυξέλλες φονιάδες των λαών κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών», διατρανώνουν
Εξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, οι διαδηλωτές καίνε τις σημαίες των ΗΠΑ και ΕΕ: «ΝΑΤΟ και Βρυξέλλες φονιάδες των λαών κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών», διατρανώνουν
«Σήμερα και οι μαθητές μαζί με τους φοιτητές διαδηλώνουν μαζικά και στην Αθήνα, αλλά και στις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας, δίνοντας ένα μήνυμα στην κυβέρνηση του Ισραήλ, η οποία την τελευταία εβδομάδα σφαγιάζει ξανά το λαό της Παλαιστίνης», δηλώνει ο Ανδρέας Σοφιανός, πρόεδρος 15μελούς του 2ου Λυκείου Ζωγράφου.

Ο Δημήτρης Βιτάλης, φοιτητής του Πολυτεχνείου, σημειώνει: «Την ώρα που όλοι θέλουν να επικρατήσει σιγή για τη σφαγή στην Παλαιστίνη, εμείς οι φοιτητές βρισκόμαστε εδώ, διαδηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα του λαού της Παλαιστίνης για τη νίκη ενάντια στους ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του Ισραήλ». Και ο Μάριος Ταβερνάρης, μέλος του ΔΣ της ΣΓΤΚΣ: «Δεκάδες σπουδαστικοί και φοιτητικοί σύλλογοι σήμερα διαδηλώνουν την έμπρακτη συμπαράστασή τους στον παλαιστινιακό λαό».

Η πορεία συνεχίζεται. Εξω απ' την ισραηλινή πρεσβεία, τα συνθήματα δυναμώνουν: «Κάτω τα χέρια από την Παλαιστίνη», «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών». Οι διαδηλωτές καίνε μια σημαία του Ισραήλ. Ενας μαθητής διαβάζει το γράμμα που έστειλε Παλαιστίνιος μαθητής στο ΣΑΣΑ. Οι διαδηλωτές ξεσπούν σε χειροκροτήματα και το ραντεβού ανανεώνεται...

Motion Team

Με μεγάλη αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποίησαν χτες το πρωί στη Θεσσαλονίκη μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί, καταδίκασαν την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, το έγκλημα του Ισραήλ στη Γάζα και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού. Την κινητοποίηση διοργάνωσε το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Οι διαδηλωτές που πορεύτηκαν στο κέντρο της πόλης έκαναν μια στάση έξω από το Αμερικανικό προξενείο και το προξενείο του Ηνωμένου Βασιλείου, φωνάζοντας συνθήματα καταδίκης της ιμπεριαλιστικής επίθεσης και για ελεύθερο παλαιστινιακό κράτος.

Συναυλία αλληλεγγύης

Με τη συμμετοχή 15 μαθητικών συγκροτημάτων πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης η συναυλία του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας. Συνεχίζονται οι μαθητικές πρωτοβουλίες συμπαράστασης των μαθητών στο λαό της Παλαιστίνης. Την ίδια στιγμή, μαθητές της Αθήνας έχουν ήδη αρχίσει να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΣΑΣΑ για συγκέντρωση φαρμάκων, υλικών, χρημάτων και κάθε είδους βοήθειας προς το λαό της Παλαιστίνης, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ύψωσαν συμβολικά την παλαιστινιακή σημαία στα σχολεία τους. Το Συντονιστικό έχει καλέσει παράλληλα σε γενικές συνελεύσεις, σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης και καταδίκης (προβολή βίντεο, μαύρα πανιά στα σχολεία, ενός λεπτού σιγή, διάβασμα γράμματος παλαιστίνιων μαθητών κλπ.), κινητοποιήσεις στους δήμους και στις γειτονιές.

Την πατρίδα μου τη λένε Παλαιστίνη...

Γράμμα Παλαιστίνιου μαθητή

Ο Ashraf είναι παλαιστίνιος μαθητής στη Γάζα. Το γράμμα του προς τους Ελληνες μαθητές - έχει ανέβει στην ιστοσελίδα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας - διαβάστηκε στο χτεσινό συλλαλητήριο και με πρωτοβουλία του Συντονιστικού διαβάζεται αυτές τις μέρες μέσα στα σχολεία, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης.

«Συμμαθητές μου,

Δε βρίσκω λόγια να σας περιγράψω πώς περνάμε αυτές τις στιγμές. Μας χτυπούν συνέχεια, μας βομβαρδίζουν. Να καλυφθούμε δεν έχουμε. Να φύγουμε δεν μπορούμε. Εδώ είναι η πατρίδα μας! Μας σκοτώνουν. Μας είπαν τώρα ότι στέλνουν και στρατό.

Εδώ στον καταυλισμό, εδώ και πολύ καιρό, μόνο ανασαίνουμε, γι' αυτό και ζούμε ακόμα. Νερό μας το χουν κόψει. Κι όταν έρχεται, ποιος από μας να πρωτοπιεί; Φαγητό δεν έχουμε. Μας λένε ότι μας στείλατε βοήθεια, πολλά, αλλά οι Ισραηλινοί τα σταματάνε και δε φτάνουνε ποτέ. Ρεύμα, ποιο ρεύμα; Είναι πολυτέλεια για μας.

Αυτή είναι η ζωή μας, όχι τώρα που μας πολεμάνε οι Ισραηλινοί, αλλά κάθε μέρα όσο ζω. Γιατί μας τιμωρούν οι Ισραηλινοί; Γιατί έβαλαν στόχο τη φτωχή ζωή μας; Εδώ μας λένε ότι έχουν γερές πλάτες τους Αμερικάνους κι όλους τους ισχυρούς της Γης, αλλά πολλοί εδώ στον καταυλισμό μας λένε ότι όλοι οι λαοί στο εξωτερικό από πολύ μακριά, μας σκέπτονται και φωνάζουν στις χώρες τους και στέλνουν βοήθεια. Αχ και να ξέρατε πόση δύναμη μας δίνετε να αντέξουμε. Δε θα σταματήσουμε γιατί έχουμε δίκιο, γιατί όπως εσείς, όπως κάθε λαός στον κόσμο έχει τη δική του πατρίδα. Και τη δικιά μου τη λένε Παλαιστίνη!

Ashraf, Γάζα, τις μέρες των βομβαρδισμών».

Πρωτουβουλίες της ΚΝΕ για την Παλαιστίνη

Δυο ιδιαίτερες πρωτοβουλίες, τα έσοδα των οποίων θα διατεθούν για το λαό της Παλαιστίνης, αναλαμβάνει η Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών της ΚΝΕ, απαιτώντας να σταματήσει τώρα η σφαγή, καταδικάζοντας την πολιτική των ίσων αποστάσεων και καλώντας κάθε νέο καλλιτέχνη να πάρει θέση στον αγώνα.

Συγκεκριμένα, η ΤΟ της ΚΝΕ διοργανώνει συναυλίες αλληλεγγύης με τίτλο «Τραγουδάμε για την Παλαιστίνη», στη Μουσική σκηνή «Συρμός», την Τρίτη 13 και την Τετάρτη 14 Γενάρη (ώρα έναρξης και τις δυο μέρες 21.30).

Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή οι καλλιτέχνες και τα συγκροτήματα: «361ο»,Αργυρίου Νίκος, «Γυάλα», «Κάρμα», Κωνσταντινίδης Αλκης, «Ομάδα Υψηλού Κινδύνου», «Παρελθόντες Χρόνου», «Σημεία των Καιρών», «Τοξικά Απόβλητα», «Φθηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό».

Επίσης, η ΤΟ Καλλιτεχνών της ΚΝΕ οργανώνει μια κίνηση με νέους ηθοποιούς που θα ηχογραφήσουν απαγγελίες Παλαιστινιακής και αντιπολεμικής ποίησης. Μέχρι στιγμής συμμετοχή έχουν δηλώσει οι ηθοποιοί: Ανδρέου Μαίρη, Βέργαδος Δημήτρης, Γαβρίλη Αλεξία, Ζαρκάδα Κάτια, Καρτάνου Ηλέκτρα, Κατσιναβάκη Αναστασία, Κούρου Βάσια, Λύρα Ηλέκτρα, Μοίρας Σταύρος, Παπαδέρου Νεφέλη, Παπαστεργίου Δομινίκη, Ποταμίτης Διονύσης, Πυλιχού Ιωάννα, Στασινοπούλου Μαίρη, Συρίγγου Εβίτα, Τάσουλας Σωτήρης, Τσόγκα Κοραλία, Φιλιούση Ελένη, Χιωτίνη Κατερίνα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ