ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Ιούλη 2021 - Κυριακή 11 Ιούλη 2021
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
30ό ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Σε Ελλάδα και Τουρκία ίδιος ο εχθρός: ΝΑΤΟ, κυβερνήσεις και καπιταλισμός. Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον!

Σε Ελλάδα και Τουρκία ίδιος ο εχθρός: ΝΑΤΟ, κυβερνήσεις και καπιταλισμός. Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον!

Το 30ό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ είναι από την Πέμπτη γεγονός.

Από εκεί, από την καρδιά του Αιγαίου, όπου διασταυρώνονται οι διαμάχες των ιμπεριαλιστών, όπου ξετυλίγεται το δράμα των προσφύγων, χιλιάδες κατασκηνωτές στέλνουν μήνυμα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που αιματοκυλούν τους λαούς.

Ορθώνουν μέτωπο στον εθνικισμό και τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου, τα συγκοινωνούντα δοχεία για την προώθηση των συμφερόντων των καπιταλιστών, στέλνουν μήνυμα διεθνισμού, κοινής δράσης και συντονισμού με τον τουρκικό λαό.

Το φετινό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο είναι «εικόνα» των λαών που παλεύουν μαζί για να ζουν ειρηνικά, για το δικό τους μέλλον, κόντρα στο καπιταλιστικό σύστημα.

Δείχνει τον δρόμο της κοινής πάλης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τα συμφέροντα των αστικών τάξεων, τον δρόμο της ειρήνης και φιλίας των λαών, που είναι ο δρόμος του σοσιαλισμού.

Γιατί μόνο σε αυτόν τον δρόμο, στον δρόμο της πάλης για την εργατική εξουσία σε κάθε χώρα, διαμορφώνονται και οι προϋποθέσεις για την πραγματική ειρήνη και την ευημερία των λαών.

Γιατί μόνο έτσι θα σπάσει ο φαύλος κύκλος των λυκοφιλιών, των παζαριών και των «διευθετήσεων» σε βάρος των λαών και των συμφερόντων τους, της ιμπεριαλιστικής «ειρήνης» με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών, που προετοιμάζει τον επόμενο γύρο των αντιπαραθέσεων, των «θερμών» και άλλων επεισοδίων, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, που πληρώνουν οι λαοί με το αίμα τους.

Γιατί μόνο αν η εργατική τάξη πάρει την εξουσία στα χέρια της σε Ελλάδα και Τουρκία, θα βρεθούν τρόποι να λυθούν οι όποιες διαφορές με αμοιβαίο όφελος για τους δύο λαούς.


Για την ευημερία και την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, για την ανάπτυξη διμερών και επωφελών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και όλων των λαών της περιοχής.

***

Από εκεί λοιπόν, στην καρδιά του Αιγαίου.

Την ώρα που η κυβέρνηση ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και οι άλλοι στριμώχνονται κάτω από τη σημαία της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της αστικής τάξης. Που «λυτοί και δεμένοι» έχουν πέσει πάνω στον λαό για να τον φέρουν - με εκβιασμούς, ψέματα και κάλπικες υποσχέσεις περί «ασφάλειας και σταθερότητας» - κάτω από τη σημαία του νέου «εθνικού» στόχου, που καθιστά τον ίδιο τον λαό στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Την ώρα που μ' αυτήν την παντιέρα η κυβέρνηση αναλαμβάνει τη μία πίσω από την άλλη τις βρωμοδουλειές των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, από την Ουκρανία μέχρι τον Περσικό Κόλπο, την ώρα που μετατρέπει τη χώρα σε ορμητήριο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, που πρωτοστατεί στις «πρόβες πολέμου» απέναντι σε Ρωσία και Κίνα και ματώνει τον λαό για το «χρυσό» στους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και το «αποτύπωμα» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ βαθαίνει, οι χιλιάδες κατασκηνωτές στέλνουν μήνυμα: Οι λαοί έχουν τη δύναμη. Μπορούν να βάλουν τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις, με τον δικό τους αγώνα και την πάλη τους ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, με τη σημαία των δικών τους αναγκών και συμφερόντων.

***


Το ματωμένο «αποτύπωμα» άλλωστε των ανταγωνισμών και των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ το αναγνωρίζουν καλά από την Ουκρανία, τα Βαλκάνια και τη Λιβύη μέχρι τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, με ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, με αλλαγές συνόρων και «παιχνίδια με τη φωτιά» που πάντα στο τέλος πληρώνουν οι λαοί.

«Των εγκλημάτων τους απόηχος» ο Αϊλάν και οι εκατοντάδες πνιγμένοι μετανάστες στο Αιγαίο, οι κολασμένοι της Μόριας, οι εγκλωβισμένοι στους καταυλισμούς - φυλακές στο Καρά Τεπέ και στα άλλα νησιά, ανεξίτηλο στίγμα για το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, την ΕΕ και τους θιασώτες της.

Γι' αυτό και το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο στέλνει μήνυμα έμπρακτης αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και στους μετανάστες.

Ενώνει τη φωνή του με τον λαό των νησιών για τον άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών, ενάντια στις Συμφωνίες της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων, που μετατρέπουν τους βασανισμένους σε «σάκο του μποξ» και «χαρτί» των γεωπολιτικών ανταγωνισμών, τα νησιά σε φυλακές. Για να μη γίνει καμία νέα φυλακή στα νησιά! Κόντρα στον ρατσισμό και τον εθνικισμό, που είναι όπλο στα χέρια των εκμεταλλευτών για να καμουφλάρεται η πραγματική αιτία των δεινών που ταλανίζουν τους λαούς.

***


Από τη Μυτιλήνη, λοιπόν, των πλούσιων αγωνιστικών παραδόσεων, των μεγάλων εργατικών και λαϊκών αγώνων που διδάσκουν ότι ο λαός μεγαλούργησε, νίκησε εχθρούς που φάνταζαν ανίκητοι και έγραψε Ιστορία όταν οργανώθηκε και πάλεψε για τα δικά του συμφέροντα, όταν συστρατεύτηκε με τους κομμουνιστές, χιλιάδες νέοι, μαζί με τους συντρόφους από την Τουρκία, στέλνουν μήνυμα πως «κοινός εχθρός είναι ο καπιταλισμός!».

Πως ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Αντίθετα, είναι πολλά αυτά που μας ενώνουν στην καθημερινή πάλη απέναντι στις συνέπειες της βάρβαρης καπιταλιστικής εξουσίας σε κάθε πλευρά της ζωής.

Γιατί σε κάθε χώρα υπάρχουν «δύο πατρίδες», η πατρίδα του κεφαλαίου και η πατρίδα της εργατικής τάξης και των παιδιών της, και όπως έγραφε ο μεγάλος κομμουνιστής ποιητής Ναζίμ Χικμέτ «υπάρχουν δύο Ελλάδες και δύο Τουρκίες».

Γιατί και στις δύο πλευρές του Αιγαίου τα όνειρα της νέας γενιάς δεν χωράνε στον στενό κορσέ της καπιταλιστικής κερδοφορίας, που τους τα στερεί.

Γιατί στον 21ο αιώνα το σύγχρονο και νέο δεν είναι η ανασφάλεια, η εργασιακή ζούγκλα, η ανεργία, η αδικία, οι χιλιάδες νεκροί στα εμπορευματοποιημένα συστήματα Υγείας, η προσφυγιά και οι σάπιες ιδέες του σάπιου συστήματος, για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους μια χούφτα παράσιτα - καπιταλιστές.


Αλλά να απολαμβάνουν οι νέοι όλες τις μεγάλες δυνατότητες της σύγχρονης εποχής και της τεχνολογικής έκρηξης:

Να μορφώνονται ολόπλευρα και ουσιαστικά, να μαθαίνουν ολοκληρωμένα την επιστήμη ή την τέχνη που έχουν επιλέξει, θέτοντάς την στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών, να δουλεύουν στο αντικείμενο που έχουν σπουδάσει, να έχουν όλοι σταθερή δουλειά, να εργάζονται δημιουργικά λιγότερες ώρες, απολαμβάνοντας καλύτερο επίπεδο ζωής, να έχουν όλοι οι νέοι ελεύθερο χρόνο που να μπορεί να αξιοποιείται δημιουργικά, με ψυχαγωγία, πρόσβαση και συμμετοχή στην πολιτιστική δημιουργία, στον αθλητισμό, στις διακοπές.

Εκεί λοιπόν, από τη Μυτιλήνη, χιλιάδες κατασκηνωτές από Ελλάδα και Τουρκία στέλνουν μήνυμα:

Το μέλλον δεν είναι η καπιταλιστική βαρβαρότητα που τους ετοιμάζουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, κυβερνήσεις, οι καπιταλιστές. Το μέλλον τους δεν είναι ο κόσμος της εκμετάλλευσης, των πολέμων, της προσφυγιάς και του ρατσισμού.

Το δικό τους μέλλον είναι ο σοσιαλισμός, η κοινωνία της ειρήνης και της ευημερίας των λαών, της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών και δικαιωμάτων, της πραγματικής ελευθερίας.




Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ