ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάρτη 2024
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Περισσότερους «Patriot» και μαχητικά F-16 ζητά το Κίεβο

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η «Δύση» εξετάζει το ενδεχόμενο «κατάρρευσης» των ουκρανικών δυνάμεων στο μέτωπο

(c) Copyright 2023, dpa (www.d

Επιπλέον συστήματα αεράμυνας ζήτησε χτες το Κίεβο, σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ουκρανίας που πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο πρέσβεων, σε μια φάση που οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται αντιμέτωπες με ελλείψεις εξοπλισμών και πυρομαχικών.

Η ουκρανική αποστολή στο ΝΑΤΟ ανέφερε την ανάγκη για περισσότερους πυραύλους «Patriot» και άλλα συστήματα αεράμυνας μετά και τις μαζικές ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις σε κρίσιμης σημασίας ενεργειακές υποδομές. Την περασμένη Παρασκευή η Ρωσία πραγματοποίησε τις μεγαλύτερες αεροπορικές επιδρομές στο ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας από την έναρξη της εισβολής. Την ίδια στιγμή, εντείνονται και οι ουκρανικές επιθέσεις με drones και βομβαρδισμούς σε ρωσικό έδαφος.

Τον κίνδυνο κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας έξω από τα σύνορα της Ουκρανίας επιβεβαίωσαν οι δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, ο οποίος τόνισε ότι αν η «Δύση» προσφέρει αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, αυτά θα καταρρίπτονται από τις ρωσικές δυνάμεις, ενώ υπενθύμισε ότι είναι ικανά να φέρουν πυρηνικά όπλα.

«Θα καταστρέψουμε αυτά τα αεροσκάφη, όπως σήμερα καταστρέφουμε άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και άλλον εξοπλισμό, περιλαμβανομένων εκτοξευτήρων πολλαπλών ρουκετών», είπε μιλώντας σε πιλότους της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ εκτίμησε ότι τα F-16 δεν θα αλλάξουν την κατάσταση επί του πεδίου.

«Φυσικά, αν χρησιμοποιηθούν αεροδρόμια τρίτων χωρών, γίνονται νόμιμοι στόχοι, όπου κι αν βρίσκονται», τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να επιτεθεί σε καμία χώρα του ΝΑΤΟ: «Η άποψη ότι θα επιτεθούμε σε κάποια άλλη χώρα - την Πολωνία, τις χώρες της Βαλτικής και οι Τσέχοι φοβούνται - είναι εντελώς ανόητη (...) Δεν έχουμε επιθετικούς σκοπούς προς τις χώρες αυτές».

Τα πρώτα F-16 αναμένονται στην Ουκρανία τους επόμενους μήνες, ίσως και το καλοκαίρι. Το Βέλγιο, η Δανία, η Νορβηγία και η Ολλανδία έχουν δεσμευτεί να στείλουν δεκάδες F-16 στο Κίεβο, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στη Ρουμανία, στη Δανία και αλλού.

Την Τετάρτη ρωσικοί βομβαρδισμοί σκότωσαν τουλάχιστον 4 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 30, κυρίως στο Χάρκοβο.

«Η ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας και η επιτάχυνση της παράδοσης F-16 είναι αποστολές ζωτικής σημασίας», τόνισε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, κρίνοντας πως δεν υπάρχει «καμιά δικαιολογία» για το ότι δεν έχουν διατεθεί στο Κίεβο περισσότερα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας «Patriot», αφού «υπάρχουν πολλά στον κόσμο», προκειμένου να «προστατεύουν τους αιθέρες στο Χάρκοβο και στις άλλες πόλεις και κοινότητες που υφίστανται επιθέσεις από τους Ρώσους τρομοκράτες».

Οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drones από τα 28 που εξαπολύθηκαν στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της χώρας (Οδησσός, Χάρκοβο, Ζαπορίζια, Ντνιπροπετρόφσκ) τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η Μόσχα εκτόξευσε επίσης τρεις πυραύλους Κρουζ Kh-22, πύραυλο κατά ραντάρ Kh-31P και πύραυλο εδάφους - αέρος S-300.

«Times»: «Ας μιλήσουμε για την πτώση του Κιέβου»

Οι «Δυτικοί» ηγέτες προετοιμάζονται για την κατάρρευση του ουκρανικού στρατού, καθώς μπόρεσε μόνο να επιβραδύνει την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων εν μέσω ελλείψεων όπλων και πυρομαχικών, γράφουν οι «Times».

Στο κύριο άρθρο της, με τίτλο «Ηρθε η ώρα να μιλήσουμε για την πτώση του Κιέβου», η εφημερίδα επισημαίνει: «Σε αντίθεση με την κυρίαρχη άποψη ότι πρόκειται για μια διαρκή "παγωμένη σύγκρουση", όπου καμία πλευρά δεν μπορεί να κερδίσει ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα, η πρώτη γραμμή αμφισβητείται έντονα και υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να απωθηθούν οι ουκρανικές δυνάμεις».

«Αυτό είναι το εφιαλτικό σενάριο που εξετάζουν τώρα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στη Δύση», σημειώνουν οι «Times».

Η πρόοδος της Ρωσίας «θα ήταν προφανώς καταστροφική για τους Ουκρανούς». «Θα φέρει επίσης αντιμέτωπη τη Δύση με κάθε είδους σκληρές προκλήσεις», αναφέρει η εφημερίδα.

Μια ακόμη βρετανική εφημερίδα, οι «Financial Times», επικαλείται στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες και Ουκρανούς στρατιώτες για να επισημάνει ότι η αποτυχημένη ουκρανική αντεπίθεση, η πολύμηνη πολιορκία και κατάληψη της Μπαχμούτ από τις ρωσικές δυνάμεις, «μαζί με τις σοβαρές ελλείψεις σε πυρομαχικά και ανθρώπινο δυναμικό και την έλλειψη πολυεπίπεδων αμυντικών γραμμών, επέτρεψαν τώρα στον στρατό της Μόσχας να αναλάβει την πρωτοβουλία». Οι ρωσικές δυνάμεις «σημειώνουν μικρά και σταθερά κέρδη στη νότια και ανατολική Ουκρανία».

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σόιγκου, ισχυρίστηκε πριν από μια βδομάδα ότι η Ουκρανία έχασε 71.000 στρατιώτες και 11.000 τεμάχια εξοπλισμού από την αρχή του έτους, σχεδόν τα τριπλάσια σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023.

Υπονοούμενα του Σολτς για ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις

Ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, δήλωσε σε συνέντευξή του όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ειρηνευτικών συνομιλιών για την Ουκρανία, ότι ορισμένες χώρες «συζητούν σε επίπεδο συμβούλων Ασφαλείας πώς θα μπορούσε να μοιάζει κάτι που θα οδηγήσει σε μια ειρηνευτική διαδικασία».

Ταυτόχρονα ισχυρίστηκε ότι η ειρήνη ήταν δυνατή «ανά πάσα στιγμή» αρκεί ο Πούτιν να σταματήσει την εισβολή και να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα.

Η ρωσική πλευρά δεν συμμετέχει στις διαβουλεύσεις για την ουκρανική διευθέτηση, στις οποίες αναφέρθηκε ο Γερμανός καγκελάριος, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ. Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, οι δηλώσεις Σολτς για το ενδεχόμενο «ειρήνης» στην Ουκρανία, «δεν αλλάζουν την πολεμική πορεία της Ευρώπης που εμπλέκεται όλο και περισσότερο στη σύγκρουση».

«Αυτές οι δηλώσεις δεν αλλάζουν την ουσία αυτού που συμβαίνει. Η Γερμανία έχει ήδη εμπλακεί αρκετά στη σύγκρουση», είπε, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και «αποχρώσεις» στην ΕΕ σχετικά με το εάν είναι απαραίτητο να αυξηθεί ο βαθμός εμπλοκής στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Η προσέγγιση που επικρατεί στην Ευρώπη» είναι «να κάνουμε την Ουκρανία να πολεμήσει μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό» και «η πολιτική βούληση να υποστηρίξουν την Ουκρανία μέχρι το τέλος», σχολίασε ο Πεσκόφ.

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
Σύνδεση των δραστών με τους «Ουκρανούς εθνικιστές» καταγγέλλει η Μόσχα

Το Κίεβο ισχυρίζεται πως οι ρωσικές υπηρεσίες είχαν πληροφορίες από τον Φλεβάρη

Συνεχίζονται οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για το μακελειό στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall στη Μόσχα, με 143 νεκρούς μέχρι στιγμής και τουλάχιστον 18 τραυματίες σε σοβαρή κατάσταση.

Η Ρωσική Ανακριτική Επιτροπή ανακοίνωσε χτες ότι ανακάλυψε αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι ένοπλοι στην επίθεση της Παρασκευής συνδέονται με «Ουκρανούς εθνικιστές». Η Επιτροπή ανέφερε ότι οι δράστες της επίθεσης είχαν λάβει μεγάλα ποσά σε μετρητά και κρυπτονομίσματα από την Ουκρανία.

Ο δε επικεφαλής των ουκρανικών στρατιωτικών πληροφοριών, Κ. Μπουντάνοφ, ισχυρίστηκε προχτές ότι η Ρωσία γνώριζε ότι σχεδιαζόταν τρομοκρατική επίθεση «τουλάχιστον από τις 15 Φλεβάρη».

«Μάλιστα, η πληροφορία αυτή πέρασε μέσω του σταθμού πληροφοριών τους στη Συρία. Από εκεί προωθήθηκε στη Μόσχα. Επομένως, δεν θα πρέπει να λένε παραμύθια ότι όλα αυτά έγιναν με έναν περίεργο τρόπο από το πουθενά», δήλωσε ο Μπουντάνοφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Ukrinform».

Ο ίδιος, χωρίς να παρουσιάσει στοιχεία, υποστήριξε ότι η Μόσχα γνώριζε από πού θα προέρχονταν οι μαχητές και από ποιες χώρες θα περνούσαν για να φτάσουν στη Ρωσία. «Υπάρχει και η εκδοχή ότι υποτίμησαν την κλίμακα αυτού που θα συνέβαινε», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Μάρτη η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία είχε προειδοποιήσει για απειλή τρομοκρατικών ενεργειών στη Μόσχα για τα προσεχή δύο 24ωρα και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε αυξήσει το επίπεδο επικινδυνότητας για τα ταξίδια στη Ρωσία στον μέγιστο βαθμό.

Σύμφωνα με τους «New York Times», πάντως, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν μετέφεραν στους Ρώσους συναδέλφους τους όλες τις πληροφορίες που είχαν για την απειλή τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα, υπό τον φόβο μήπως αποκαλυφθούν οι πηγές τους και οι μέθοδοί τους, εξαιτίας και των εχθρικών σχέσεων Ρωσίας - ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας και Μετανάστευσης του Κιργιστάν προειδοποιεί ότι διάφορα ξένα δίκτυα «προσπαθούν μέσω διαδικτύου και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το "Telegram", να στρατολογήσουν Κιργίζιους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων ανηλίκων, για να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ρωσία».

Χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια αποκλεισμού της εφαρμογής, η οποία είναι σημαντικός διακινητής ειδήσεων στη Ρωσία και ανά τον κόσμο, αλλά κάλεσε τον ιδιοκτήτη της «Telegram», Π. Ντούροφ, να είναι περισσότερο προσεκτικός καθώς η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για τη στρατολόγηση των ενόπλων που επιτέθηκαν εναντίον του συναυλιακού χώρου.

Στο μεταξύ, ο Αμιρτσόμ Ισλάμοφ και ο πατέρας του, Ισροήλ Ισλάμοφ, δύο από τους οκτώ υπόπτους που συνελήφθησαν ως εμπλεκόμενοι στην επίθεση, κατέθεσαν έφεση κατά της απόφασης προφυλάκισής τους, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο RIA.

Η οικογένεια Ισλάμοφ - τα αδέρφια Αμιρτσόν και Ντιλοβάρ και ο πατέρας τους Ισροήλ με καταγωγή από το Τατζικιστάν - θεωρούνται ύποπτοι ότι συνέδραμαν τους τέσσερις Τατζίκους που κατηγορούνται για την επίθεση στο Crocus City Hall.

Στην Πιονγιάνγκ ο επικεφαλής της ρωσικής κατασκοπείας

Νέες κυρώσεις με στόχο τη Βόρεια Κορέα ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, αυτήν τη φορά σε βάρος εταιρειών με έδρα σε Ρωσία, Κίνα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που φέρεται να χρηματοδοτούν το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.

Σε σχετική του ανακοίνωση, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι η απόφαση λήφθηκε σε συντονισμό με τη Νότια Κορέα.

Πρόκειται για τις εταιρείες «Alis LLC» (με έδρα το Βλαδιβοστόκ) και «Pioneer Bencont Star Real Estate» (με έδρα τα ΗΑΕ), που φέρεται να συνδέονται με την «Chinyong Information Technology Cooperation Co» (συνεργάζεται με τις Ενοπλες Δυνάμεις της Βόρειας Κορέας), η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο αμερικανικών κυρώσεων από τον περσινό Μάη.

Στο μεταξύ, στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, Πιονγιάνγκ, βρέθηκε ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας κατασκοπείας SVR, Σ. Ναρίσκιν, για συνομιλίες σχετικά με τη διμερή συνεργασία στο πεδίο της Ασφάλειας, όπως μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ο Ναρίσκιν είχε επίσημη συνάντηση και με τον υπουργό Κρατικής Ασφαλείας Ρι Τσανγκ Ντάε, με τον οποίο συζήτησαν για «την αντιμετώπιση της κατασκοπείας και των ολοένα πιο πολυάριθμων συνωμοσιών που απεργάζονται εχθρικές δυνάμεις», σύμφωνα με το KCNA. Τα μέρη «κατέληξαν σε πλήρη συναίνεση για τα εκκρεμή ζητήματα κατά τις δύο συναντήσεις τους, που διεξήχθησαν σε συντροφική και φιλική ατμόσφαιρα», σύμφωνα με την ίδια πηγή.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ