ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Στα αποκαΐδια της Κοινωνικής Ασφάλισης χτίζεται η καπιταλιστική ανάπτυξη

Στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα το αντιασφαλιστικό έκτρωμα. Την απόσυρσή του ζήτησε το ΚΚΕ

Αρχίζει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο με τη διαδικασία της ψηφοφορίας η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά: Εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών στην επικουρική ασφάλιση, ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης και συναφείς διατάξεις», με το οποίο η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί την Επικουρική Ασφάλιση και ρίχνει στον τζόγο τα λεφτά των ασφαλισμένων. Πρόκειται για ένα ακόμα προαπαιτούμενο του υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης, για να ανοίξουν οι κρουνοί των δισεκατομμυρίων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Χτες ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου ο υφυπουργός Εργασίας Π. Τσακόγλου, «τερματίζοντας» την κυβερνητική προπαγάνδα και τα ψέματα, έφτασε να πει ότι το νομοσχέδιο «όχι μόνο θα οδηγήσει σε σημαντικά υψηλότερες συντάξεις για τους νέους ασφαλισμένους, χωρίς να επηρεάζονται οι παλιοί ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι», αλλά «παίρνει ένα κομμάτι από τα κέρδη του κεφαλαίου και τα γυρίζει στην εργασία. Μειώνει δηλαδή ανισότητες»! Από εκεί και πέρα βέβαια, επιβεβαιώνοντας ποιο είναι το διακύβευμα, είπε ότι στόχος είναι «να δημιουργήσει αποταμιεύσεις, σημαντικό τμήμα των οποίων θα καταβληθεί στην ελληνική οικονομία, δίνοντας ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη».

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Ξενογιαννακοπούλου άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι δεν φέρνει την καπιταλιστική ανάπτυξη, αναφέρθηκε στις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το Ταμείο Ανάκαμψης των επιχειρηματικών ομίλων κ.ά. Ενώ επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει «ένα ενιαίο διανεμητικό κοινωνικό σύστημα ασφάλισης, το οποίο πραγματικά να δημιουργεί όρους κοινωνικής ασφάλισης, με την ευρύτερη έννοια, πέραν της ασφαλιστικής και το οποίο να είναι πυλώνας για την ίδια την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας», δηλαδή της ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων.

ΚΚΕ: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο!

«Το νομοσχέδιο αφορά στην ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης και αποτελεί ένα ακόμα προαπαιτούμενο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μετά από το νόμο - "έκτρωμα" που κατάργησε το 8ωρο, νομοθέτησε 10ωρη δουλειά με μείωση των αποδοχών, την αύξηση των υπερωριών με μείωση της αμοιβής τους, την περιστολή των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, την ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας, την αύξηση - πρόκληση 50 λεπτών του κατώτατου μισθού από το 2022», τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.

Οπως είναι φανερό, συνέχισε, η καπιταλιστική ανάπτυξη περνά πάνω από τα εργασιακά και ασφαλιστικά αποκαΐδια. Η πρώτη εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας είναι χαρακτηριστική, σημείωσε, για την εφαρμογή του κατάπτυστου νόμου για τα Εργασιακά, αποκαλύπτει το μέγεθος της αντιδραστικότητάς του, καθώς επιχειρεί να βάλει χέρι στο πλαίσιο για τις απεργίες, θεσπίζει το φακέλωμα των εργαζομένων και των συνδικαλιστών και χτυπά τη λειτουργία των εργατικών σωματείων.

Η ΝΔ, επισήμανε, ως ο πιο γνήσιος εκφραστής των αξιώσεων του κεφαλαίου, έρχεται με το νομοσχέδιο να ολοκληρώσει τη δέσμευσή της προς το κεφάλαιο για την ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης. Συνεχίζει από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενοι και ολοκληρώνει το έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων, των επιστημόνων, των βιοπαλαιστών αγροτών και ιδιαίτερα των νέων.

Στόχος, υπογράμμισε, όλων των ασφαλιστικών νόμων ήταν η απαλλαγή των επιχειρηματικών ομίλων και του κράτους από τη συμμετοχή τους στην Κοινωνική Ασφάλιση, το τσάκισμα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, η παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Η Ασφάλιση γίνεται ατομική ευθύνη, ενώ οι εισφορές των ασφαλισμένων αποτέλεσαν διαχρονικά το λίπασμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Ηταν χρηματοδοτικό εργαλείο στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων.

Τώρα, πρόσθεσε, απαιτούν μεγαλύτερη εγγύηση ότι οι εισφορές θα ενισχύουν τα επενδυτικά τους σχέδια χωρίς εμπόδια και χωρίς την εγγύηση του κράτους, αφού θέλουν τα έσοδα, που κατά 95% συγκεντρώνονται από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, να μην δαπανώνται για τις κοινωνικές παροχές, μισθούς, συντάξεις και για έργα αναγκαία για την ασφάλεια και τη ζωή του λαού, όπως αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά κ.λπ. Η ληστεία των κόπων και του ιδρώτα των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Χρ. Κατσώτης, θέλουν να μεταφέρεται στα θησαυροφυλάκιά τους, εκεί που αυξάνουν την κερδοφορία τους. Το νομοσχέδιο αυτό, συνέχισε, έρχεται να διασφαλίσει ένα σταθερό χρηματοδοτικό εργαλείο που θα εγγυάται χρηματοδότηση των επενδυτικών τους σχεδίων από τις προκαθορισμένες εισφορές των εργαζομένων.

Αφού αναφέρθηκε εκτενώς στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου αναπτύσσοντας τη θέση του ΚΚΕ, ο Χρ. Κατσώτης υποστήριξε ότι είμαστε σίγουροι ότι οι εργαζόμενοι θα πάρουν τις τύχες στα χέρια τους. Καλούμε και από αυτό το βήμα, κατέληξε ο Χρ. Κατσώτης, σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια των Συνδικάτων με αίτημα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.


Παρατείνεται η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών

Τέλος δεν έχουν τα «δωράκια» της κυβέρνησης προς τους εργοδότες. Με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης των επικουρικών συντάξεων, παρατείνεται για έναν ακόμα χρόνο η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, που σημαίνει εξοικονόμηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για το κεφάλαιο και αντίστοιχη απώλεια για τον ΕΦΚΑ.

Υπενθυμίζεται πως ήδη από το 2019 η κυβέρνηση της ΝΔ είχε προχωρήσει στη μείωση των εισφορών κατά 0,9 μονάδες ενώ στη συνέχεια, από τα μέσα του 2020, προχώρησε σε νέα μείωση 3 μονάδων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ανεβάζοντας τη συνολική μείωση των εισφορών στις 3,9 μονάδες. Τώρα, τη μείωση των 3 μονάδων που αντιστοιχεί σε πάνω από 1 δισ. ευρώ ετησίως, η κυβέρνηση την παρατείνει και για το 2022, εφαρμόζοντας το δόγμα της μείωσης του «μη μισθολογικού κόστους» για τις επιχειρήσεις στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας».

Αν και τυπικά η μείωση επιμερίζεται σε -1,79 ποσοστιαίες μονάδες για τον εργοδότη και -1,21 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργαζόμενους, στην πραγματικότητα πρόκειται για εργατικό μισθό ο οποίος δεν καταβάλλεται στους εργαζόμενους αλλά κατευθύνεται προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως συμβαίνει άλλωστε και με το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών και των υπόλοιπων κρατήσεων, οι οποίες προέρχονται από τη μισθωτή εργασία και μόνο.

Οσο για τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι με αυτόν τον τρόπο «αυξάνεται η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων», πρόκειται για πρόκληση την ώρα που οι εργατικοί μισθοί έχουν πιάσει «πάτο» και εδώ και μια δεκαετία μειώνονται ακόμα και σε ονομαστικούς όρους. Οι νέες ενισχύσεις της κυβέρνησης προς το κεφάλαιο - αφού περί αυτού πρόκειται - και μάλιστα με χρήματα που θα έπρεπε να πάνε στην Κοινωνική Ασφάλιση αποδεικνύουν και το πόσο υποκριτικές είναι οι φωνές περί «βιωσιμότητας» του ασφαλιστικού συστήματος, ισχυρισμοί που ανασύρονται κάθε φορά όταν πρόκειται να μειωθούν οι συντάξεις και να συρρικνωθούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα, ασφαλισμένων και συνταξιούχων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ