ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Σήμερα η συγκέντρωση στην Αθήνα ενάντια στο τζογάρισμα εισφορών και συντάξεων

Στις 8 μ.μ. στο Σύνταγμα καλούν σωματεία από την Αττική

Σε συγκέντρωση σήμερα, στις 8 μ.μ., στο Σύνταγμα καλούν τα σωματεία και τους εργαζόμενους σωματεία της Αττικής ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση.

Την πρωτοβουλία για τη σημερινή συγκέντρωση πήραν επτά κλαδικά σωματεία και συγκεκριμένα το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικού Ν. Αττικής - Πειραιά και Νήσων, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ν. Αττικής, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ν. Αττικής.

Στο κάλεσμα έχουν επίσης ανταποκριθεί, καλώντας στην κινητοποίηση, οι Ομοσπονδίες Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Λογιστών (ΠΟΛ), Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής «Ο Βύρων», το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Το «παρών» ετοιμάζονται να δώσουν και οι συνταξιούχοι, με κάλεσμα της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας και της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ.

«Σηκώνουμε το ανάστημά μας για να προστατεύσουμε τη ζωή μας, για να παλέψουμε για την ανατροπή του νόμου - εκτρώματος Χατζηδάκη και όλων των άλλων βάρβαρων νόμων που προκαλούν ισχυρές ανατροπές στη ζωή και στην εργασία μας. Δεν θα επιτρέψουμε να θυσιάσουν τους κόπους και τον ιδρώτα μας στον βωμό του κέρδους. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης», αναφέρουν τα σωματεία στην ανακοίνωση - κάλεσμα.

Τα σωματεία διεκδικούν: Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που έχουν ψηφίσει διαχρονικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Αυξήσεις στις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές, επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης και όλων των περικοπών που έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία δεκαετία.

Στον αγώνα και οι αυτοαπασχολούμενοι

Στην κινητοποίηση ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο καλεί η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ). Παράλληλα, η Ομοσπονδία συγκεντρώνει υπογραφές από αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες διεκδικώντας το δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση, με αξιοπρεπείς συντάξεις και κάλυψη των σύγχρονων αναγκών σε υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας. «Από το φαρμάκι του νόμου Κατρούγκαλου, στο δηλητήριο του νομοσχεδίου Χατζηδάκη», σχολιάζει η ΟΒΣΑ, η μια κυβέρνηση μετά την άλλη προωθούν την «πλήρη εφαρμογή των 3 πυλώνων στην Ασφάλιση», την «παραπέρα μείωση της συμμετοχής του κράτους» και τη «γενίκευση της ιδιωτικής ασφάλισης».

«Η Ασφάλιση είναι δικαίωμα, δεν είναι τζόγος!», τονίζει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και καλεί στη συγκέντρωση των σωματείων στο Σύνταγμα. «Προσπαθούν να πείσουν εμάς, τη γενιά των 2 κρίσεων, που είδαμε τα χρηματιστήρια να καταρρέουν σε μία νύχτα, τους κόπους των γονιών μας να κάνουν φτερά, ότι μετά από 40 χρόνια τζογάρισμα και ανυπολόγιστες εναλλαγές κυβερνήσεων και αντιλαϊκών νόμων, θα έχει μείνει σύνταξη για να πάρουμε! Ομως δεν μασάμε κουτόχορτο!», ξεκαθαρίζει.

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας καλεί τις μισθωτές, τις αυτοαπασχολούμενες, τις νέες μητέρες, τις συνταξιούχους, να διαδηλώσουν «ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης, στο "τζογάρισμα" των εισφορών μας» και να απαιτήσουν «την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων».

Κάλεσμα συμμετοχής έχει απευθύνει και η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), καταγγέλλοντας το νομοσχέδιο που «έρχεται να ανάψει "πράσινο φως" στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης, θέτοντας στη "λοταρία" του χρηματιστηριακού τζόγου τις εισφορές και τους κόπους της νέας γενιάς».

Κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις

Συγκεντρώσεις επίσης πραγματοποιούνται σήμερα από σωματεία ως εξής:

  • Καρδίτσα, 7.30 μ.μ., Alpha Bank
  • Αλεξανδρούπολη, 7 μ.μ., δημαρχείο
  • Καβάλα, 7.30 μ.μ., πλατεία Καπνεργάτη
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στη μάχη ενόψει του συλλαλητηρίου στις 11 Σεπτέμβρη

Στις 6 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ το αγωνιστικό ραντεβού, με πλούσιο πρόγραμμα δράσης

Τη μάχη για την επιτυχία του συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ, το Σάββατο 11/9 στις 6 μ.μ., στην πλατεία ΧΑΝΘ, στη Θεσσαλονίκη, δίνουν καθημερινά τα εργατικά σωματεία.

Παράλληλα, στην πορεία προς την κινητοποίηση στη ΔΕΘ, προγραμματίζονται και άλλες πρωτοβουλίες.

Στο πλαίσιο αυτό οργανώνονται:

Τη Δευτέρα 6 Σεπτέμβρη σύσκεψη των σωματείων του κλάδου των Κατασκευών και των φοιτητικών συλλόγων με θέμα τα ζητήματα της φοιτητικής στέγης και των ενοικίων στη Θεσσαλονίκη.

Την Τρίτη 7 και την Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη διήμερο δράσης των σωματείων στη ΒΙΠΕ της Σίνδου και στους δήμους της περιοχής με τίτλο «Τα κέρδη τους - οι νεκροί μας», για να αναδειχτεί το διεκδικητικό πλαίσιο για τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Την Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη κεντρική ημερίδα του ΠΑΜΕ με θέμα την απόκρουση των αντεργατικών νόμων και την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων.

Συσκέψεις προετοιμασίας

Στο μεταξύ, σύσκεψη σωματείων και φορέων με θέμα την οργάνωση της μάχης για το συλλαλητήριο στα εγκαίνια της ΔΕΘ, στις 11/9, στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας.

Τόσο εισηγητικά όσο και στη συζήτηση αναδείχθηκαν οι επιπτώσεις των αντεργατικών μέτρων στη ζωή των εργαζομένων, μέσα από παραδείγματα από εργασιακούς χώρους της περιοχής. Αναδείχθηκαν επίσης οξυμένα προβλήματα που προκαλούνται στο νοσοκομείο αλλά και στους χώρους δουλειάς, όπου η κυβέρνηση με αφορμή τους εμβολιασμούς ενεργοποιεί τον κοινωνικό αυτοματισμό για να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες της για τη μη λήψη των αναγκαίων μέτρων ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, των μέτρων ασφαλείας μέσα στα εργοστάσια κ.λπ. Τονίστηκε η ανάγκη οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να αναχαιτίσουν την προσπάθεια της εργοδοσίας να απειλήσει, να απολύσει και να τρομοκρατήσει αλλά και να φορτώσει με νέα έξοδα για τεστ τους εργαζόμενους με αφορμή τους εμβολιασμούς.

Τέλος, καταγγέλθηκε ο ρόλος του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, η οποία για λογαριασμό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, μπροστά και στη ΔΕΘ, από τη μια καλεί τους εργαζόμενους σε «σιωπή» και από την άλλη τους προτρέπει να στοιχηθούν με τους σχεδιασμούς των εργοδοτών και να «βάλουν πλάτη» για την περιβόητη καπιταλιστική ανάπτυξη που μόνο φτώχεια και ανεργία φέρνει στον λαό.

Στο Κιλκίς

Σύσκεψη για τον συντονισμό της δράσης, ενόψει και της ΔΕΘ, οργανώνουν την Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο πάρκο απέναντι από το δημαρχείο Κιλκίς, τα κλαδικά σωματεία Τροφίμων - Ποτών, Μετάλλου, Τύπου - Χάρτου, Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Κιλκίς και ο Σύλλογος Γυναικών Κιλκίς.

Γενική Συνέλευση

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της μαζικής συμμετοχής των εργαζομένων του κλάδου στο συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων στη Θεσσαλονίκη, στις 11/9, το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας προγραμματίζει Γενική Συνέλευση το Σάββατο 4 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Σύσκεψη στις 6 Σεπτέμβρη στην Αττική

Κοινό κάλεσμα συντονισμού και οργάνωσης της πάλης για την προστασία της υγείας του λαού, την υπεράσπιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων απευθύνουν οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, Τύπου - Χάρτου και Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος.

Καλούν σε πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη τη Δευτέρα 6 Σεπτέμβρη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Μητροπόλεως, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας, με θέμα την οργάνωση της πάλης «ενάντια στην κλιμάκωση της αντεργατικής και αντιλαϊκής επίθεσης» και την προετοιμασία της αγωνιστικής δράσης «για να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στη συλλογική οργάνωση και πάλη, στη δουλειά με δικαιώματα», για «να μείνει στα χαρτιά ο νόμος - έκτρωμα Χατζηδάκη και να ξηλωθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι».

«Ολοι στα συνδικάτα! Ολοι στον αγώνα! Για να διεκδικήσουμε δουλειά και ζωή με σύγχρονα δικαιώματα», είναι το κάλεσμα που απευθύνουν οι Ομοσπονδίες.

Ο Δ. Κουτσούμπας στην αποψινή συγκέντρωση

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στη συγκέντρωση ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, που διοργανώνουν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία της Αττικής, σήμερα, Τετάρτη, στις 8 μ.μ. στο Σύνταγμα.

Οι προσυγκεντρώσεις για τη σημερινή κινητοποίηση στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις για τη συγκέντρωση των σωματείων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης, σήμερα, στις 8 μ.μ., στο Σύνταγμα, έχουν οριστεί στις 7.30 μ.μ. στα εξής σημεία:

Πλατεία Κλαυθμώνος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, Σύλλογοι Συνταξιούχων.

Προπύλαια: ΟΒΣΑ, Σωματεία Αυτοαπασχολουμένων και ΕΒΕ, ΟΓΕ, μαζικοί φορείς των δήμων της Αττικής, Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα Φοιτητών, Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ