ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 2 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
«Καθαρή διέξοδος» για το λαό η πάλη για τις ανάγκες του, η ενίσχυση του ΚΚΕ

Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε συγκέντρωση του Κόμματος στη Σπάρτη την Πέμπτη 30/8

Διήμερη περιοδεία στη Λακωνία πραγματοποίησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας την Τετάρτη 29 και την Πέμπτη 30 Αυγούστου. Ο Δ. Κουτσούμπας είχε συναντήσεις με φορείς της περιοχής που τον ενημέρωσαν για τα οξυμένα εργατικά - λαϊκά προβλήματα, καθώς και με τον δήμαρχο Σπάρτης. Το πρωί της Πέμπτης ξεναγήθηκε στο σπίτι στο οποίο έζησε ο κομμουνιστής ποιητής Γιάννης Ρίτσος στη Μονεμβασιά, ενώ την προηγούμενη μέρα παρευρέθηκε σε εκδήλωση της ΤΕ Λακωνίας προς τιμήν του Μανώλη Σταθάκη, διοικητή Λόχου του ΕΛΑΣ. Εκεί έκανε και τα αποκαλυπτήρια μνημείου του Κόμματος στη θέση Γκαγκανιά, στους Μολάους, στο σημείο όπου τον Απρίλη του '44 εξοντώθηκε μετά από μάχη του ΕΛΑΣ ο στρατηγός των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής Φ. Κρεζ.

Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στη Σπάρτη, με την οποία ολοκληρώθηκε η περιοδεία.

***

Η χρονιά που διανύουμε είναι μια ξεχωριστή χρονιά για εμάς τους κομμουνιστές αλλά και για την εργατική τάξη, το λαό, το λαϊκό κίνημα.

Το Κόμμα μας γιορτάζει τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του.

Υποδεχόμαστε τον νέο αιώνα έχοντας βαθιά στο μυαλό και την καρδιά μας, όχι μόνο την Ιστορία, το ηρωικό παρελθόν, αλλά κυρίως, την αυριανή Ελλάδα της εργατικής εξουσίας.


Σε όλη την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, σε πόλεις, χωριά, γειτονιές, εργασιακούς χώρους και κλάδους, γιορτάζουμε το Κόμμα που παραμένει το πιο νέο.

Γιατί είναι το Κόμμα που παλεύει με συνέπεια και επιμονή για να ζήσουμε καλύτερες μέρες εμείς, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.

Ανοίγουμε πλατιά τη συζήτηση για το τι είναι πραγματικά σήμερα το «σύγχρονο και νέο», προβάλλουμε την πρόταση διεξόδου του Κόμματός μας.

Αυτήν τη συζήτηση θέλουμε να ανοίξουμε και 'δώ στη Λακωνία, στη Σπάρτη με τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, που θέλουν να ζήσουν στον τόπο τους, απολαμβάνοντας δικαιώματα και ζωή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

Δεν πιάνει η κοροϊδία περί «τέλους των μνημονίων»

Ούτε οι θεατρινισμοί του κ. Τσίπρα από την Ιθάκη...

Ούτε το ανασχηματισμένο κυβερνητικό σχήμα που φτιάχτηκε με νέους αλλά και παλιούς, δοκιμασμένους στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής «φωστήρες», όλοι τους οπαδοί των μνημονιακών πολιτικών, έτοιμοι να υπηρετήσουν το νέο μεταμνημονιακό μνημόνιο...

Δεν μπορούν να κοροϊδέψουν το λαό μας ότι στην πατρίδα του πραγματικά ξημερώνουν καινούργιες μέρες.

Γιατί ο λαός μας, οι άνθρωποι του μεροκάματου, του καθημερινού μόχθου, ξέρουν πολύ καλά, πως κάθε μέρα που ξημερώνει πρέπει να δώσουν τη δύσκολη μάχη της επιβίωσης.


Κι αυτό βέβαια δεν πρόκειται να αλλάξει, επειδή ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα του 3ουμνημονίου που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, με τους εταίρους τους, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η καθημερινή μάχη της επιβίωσης για το λαό μας θα συνεχίζεται, γιατί σ' αυτά τα τριάμισι χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του πήρε τη σκυτάλη των μνημονίων από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και σάρωσε ό,τι είχε απομείνει όρθιο από δικαιώματα και κατακτήσεις.

Υλοποίησε μέχρι κεραίας τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που είχε συμφωνήσει με την ΕΕ, το ΔΝΤ και τα άλλα κοράκια, δηλαδή μέτρα και βαθιές αλλαγές που χρειαζόταν το μεγάλο κεφάλαιο για να ανακτήσει την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά του, ξεζουμίζοντας βέβαια το λαό.

Δεκάδες είναι οι νόμοι, τα μέτρα που ψήφισαν και ευνοούν τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις.

Μέτρα που διατηρούν τις φοροαπαλλαγές, που τους χαρίζουν πρόστιμα και χρωστούμενα, που τους δίνουν ζεστό χρήμα για τις επενδύσεις τους.

Την ίδια στιγμή, μεγαλώνει η εκμετάλλευση για τους εργαζόμενους που δουλεύουν με τσακισμένους μισθούς και χωρίς δικαιώματα, αυξάνουν τα χρέη για τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και επιστήμονες.


Η δύσκολη μάχη της επιβίωσης για το λαό μας θα συνεχίζεται, γιατί αυτά τα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του έβαλε την ταφόπλακα στην Κοινωνική Ασφάλιση, έριξε τις συντάξεις στα επίπεδα των επιδομάτων φτώχειας, δημιούργησε μια νέα γενιά εξαθλιωμένων συνταξιούχων.

Μονιμοποίησε το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, τον αυξημένο ΦΠΑ που πλήττει κυρίως τη λαϊκή οικογένεια.

Διατήρησε και επέκτεινε την εργασιακή ζούγκλα στους τόπους δουλειάς, έδωσε νέο χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας, μονιμοποίησε τη μερική απασχόληση.

Ψήφισε ακόμα και μέτρα για μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, μέτρα που σφίγγουν ακόμα περισσότερο τη θηλιά στο λαιμό του λαού όπως είναι οι νέες μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο.

Και έχει το θράσος ο κ. Τσίπρας να κοροϊδεύει ότι «τα μνημόνια της λιτότητας, της ύφεσης και της κοινωνικής ερήμωσης επιτέλους τελείωσαν»!!!

Οταν μάλιστα δεν έχει καταργηθεί ούτε ένας από τους εκατοντάδες εφαρμοστικούς νόμους των μνημονίων που επέβαλαν λιτότητα διαρκείας στο λαό.

Και η κοροϊδία συνεχίζεται από τον πρωθυπουργό, όταν λέει ότι «η χώρα μας ανακτά το δικαίωμά της, να ορίζει αυτή τις τύχες και το μέλλον της, σαν μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, χωρίς εξωτερικούς καταναγκασμούς, χωρίς άλλους εκβιασμούς, χωρίς άλλες θυσίες»!!!


-- Αλήθεια, τα ματωμένα πλεονάσματα που έχει ψηφίσει μέχρι το 2060, τι είναι; Δεν είναι εκβιασμός και καταναγκασμός;

-- Η αυστηρή εποπτεία και επιτροπεία που ισχύει για όλες τις «κανονικές», όπως τις λέει, ευρωπαϊκές χώρες, τι ακριβώς είναι;

-- Τα μνημόνια διαρκείας που ισχύουν για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, τι είναι;

Ποιος δεν ξέρει ότι όλα αυτά όχι μόνο δεν τελείωσαν στις 21 του Αυγούστου, αλλά αυτές ακριβώς είναι οι ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για την οικονομική πολιτική κάθε κυβέρνησης, σε όλες τις χώρες.

Και φυσικά εδώ προσαρμοσμένες για την Ελλάδα, με μοναδικό στόχο τη θωράκιση των κερδών των μονοπωλίων.

Αυτό εννοούν αυτοί όλοι, όταν λένε ανάπτυξη!

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ υπηρετούν την ίδια στρατηγική

Πρόκειται για τη διαχρονική πολιτική της ΕΕ, διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων της, που εξασφαλίζεται με φθηνή εργατική δύναμη, δηλαδή με πολύ χαμηλούς μισθούς, απληρωσιά, εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, επίθεση στα κοινωνικά δικαιώματα.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, που δίνονται διευκολύνσεις στη δράση του μεγάλου κεφαλαίου, επιταχύνονται οι ιδιωτικοποιήσεις και η περιβόητη «απελευθέρωση» της αγοράς.

Η «ευρωπαϊκή κανονικότητα» δεν είναι η «Γη της Επαγγελίας», όπως προσπαθεί να την παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας προσωπικά.


Είναι η πολιτική της ολοένα και μεγαλύτερης εκμετάλλευσης των εργαζομένων για τα κέρδη των λίγων κηφήνων.

Γι' αυτό ακριβώς, και η επόμενη μέρα μετά και το τυπικό τέλος των μνημονίων είναι και θα είναι η συνέχεια της προηγούμενης.

Κι ας τσακώνονται ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ για το ποιος θα διαχειριστεί για λογαριασμό του κεφαλαίου την επόμενη μέρα, δηλαδή τη φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Οι εντολές του κεφαλαίου είναι συγκεκριμένες.

Οπως συγκεκριμένες είναι και οι κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Που δίνουν τα εύσημα στον ΣΥΡΙΖΑ για τη βρώμικη αποστολή που ολοκλήρωσε...

Ομως δεν ανησυχούν για τη συνέχεια.

Είτε στο τιμόνι της αντιλαϊκής πολιτικής κρατηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε βρεθεί η ΝΔ.

Από τη μια, ο Τσίπρας διαβεβαιώνει τους εκπροσώπους των βιομηχάνων ότι «την έμαθε τη δουλειά» και θα συνεχίσει τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις.

Από την άλλη, ο Μητσοτάκης υπόσχεται σαρωτικό κύμα μεταρρυθμίσεων πάλι στη γραμμή των εταίρων Ευρωπαίων. Υπόσχεται ότι θα αλλάξει το νόμο του Κατρούγκαλου, αλλά δεν λέει ότι θα τον αντικαταστήσει από έναν άλλο νόμο - λαιμητόμο.

Και οι δύο βέβαια, έχουν και μια κουβέντα για τους αδύναμους, δηλαδή για όλους αυτούς που οι δικές τους κυβερνήσεις τσάκισαν, τους έστειλαν στις ουρές της ανεργίας, της φτώχειας.

Ο μεν Τσίπρας υπόσχεται «κοινωνικές παροχές», εφάπαξ «κοινωνικό μέρισμα», που θα προκύψουν από την «υπεραπόδοση της οικονομίας»...

Ο δε Μητσοτάκης λέει ότι, αφού πρώτα καταστήσει την οικονομία ανταγωνιστική και διαπραγματευτεί τη μείωση των πλεονασμάτων, θα εξασφαλίσει ασφάλεια σε όλους και αλληλεγγύη στους πιο αδύναμους.

Στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ υπόσχονται κάποια ψίχουλα, που αν και εφόσον το επιτρέψουν οι ρυθμοί της καπιταλιστικής ανάπτυξης, θα δοθούν στους πιο εξαθλιωμένους.

Αλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει πως ανάκτηση των απωλειών δεν πρόκειται να υπάρξει και η ΝΔ επίσης ομολογεί ότι δεν θα παίξει το παιχνίδι της παροχολογίας, δηλαδή παροχές γιοκ.

Ομολογούν και οι δύο, πως η επιστροφή στην καπιταλιστική ανάπτυξη δεν σημαίνει επιστροφή στο λαό όλων όσα έχασε στα χρόνια της κρίσης.

Οσο για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών ούτε λόγος να γίνεται!

Γιατί οι ανάγκες του λαού για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για δημόσια παιδεία, υγεία, πρόνοια, δε συμβιβάζονται με το καπιταλιστικό κέρδος.

Γι αυτό οι εργαζόμενοι, όσοι απ΄ αυτούς πληρώνονται ακόμα κανονικά, θα αμείβονται με μισθούς πείνας.

Οι αγρότες θα δίνουν μάχη να πληρωθούν τη σοδειά τους και να μην ξεκληριστούν από τη γη τους.

Οι αυτοαπασχολούμενοι θα παλεύουν για να μη βάλουν λουκέτο και να μη βρεθούν στη φυλακή.

Και όλοι μαζί θα ακριβοπληρώνουν την παιδεία των παιδιών τους, την υγεία των οικογενειών τους.

Γι αυτό όταν πιάνει φωτιά θα καιγόμαστε όπως συνέβη με την τραγωδία στην Ανατολική Αττική.

Οταν βρέχει θα πνιγόμαστε και θα ανησυχούμε μη γίνει κανένας σεισμός και μας πλακώσει το κτίριο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και οι άλλοι βαστάζοι του συστήματος, αυτή την πολιτική υπηρετούν, τη στρατηγική της ΕΕ, του κεφαλαίου, η οποία θυσιάζει τα πάντα ακόμα και την προστασία της ανθρώπινης ζωής για την καπιταλιστική κερδοφορία.

Και δεν χρειάζεται να πάμε μακριά.

Μια ματιά να ρίξει κανείς στο οδικό δίκτυο του νομού σας, το οποίο είναι σε κακή κατάσταση, μπορεί να βγάλει συμπέρασμα.

Οταν οι μεγαλοεργολάβοι δεν βγάζουν κέρδος, είτε αφήνουν ημιτελές το έργο που αναλαμβάνουν, είτε το παραδίδουν σε κακή κατάσταση.

Οταν όμως έχουν εξασφαλισμένα κέρδη και μάλιστα για 30 χρόνια από τα τσουχτερά διόδια που πληρώνει ο λαός, τότε η κατάσταση αλλάζει.

Διόδια όμως δεν μπορούν να μπουν ούτε στα αντιπλημμυρικά, ούτε στα αντιπυρικά έργα. Γι αυτό και δεν επιλέγονται από τις κυβερνήσεις αυτά τα απαραίτητα έργα υποδομής που σώζουν ζωές.

Η «επόμενη μέρα» είναι εδώ για το λαό

Η επόμενη μέρα, του δήθεν τέλους των μνημονίων, είναι εδώ και για τους εργάτες, τους άνεργους, τους φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους της Λακωνίας.

Είναι εδώ για τις γυναίκες και τα νέα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.

Η επόμενη μέρα είναι εδώ για τους εργάτες που δουλεύουν χωρίς σύμβαση εργασίας, που δεν ξέρουν τι θα πει Συλλογική Σύμβαση, εργασιακό δικαίωμα, Κοινωνική Ασφάλιση όπως ακριβώς συμβαίνει στις μεγάλες μονάδες της βιομηχανίας τροφίμων και στο νομό σας, όπου απασχολούνται εκατοντάδες εργάτες και εργάτριες.

Είναι εδώ και για τους εργαζόμενους στον κλάδο του Τουρισμού, ο οποίος και φέτος έσπασε τα ρεκόρ.

Ομως τα ρεκόρ στον Τουρισμό μεταφράζονται σε κέρδη για τις μεγάλες τουριστικές ξενοδοχειακές μονάδες και εδώ στην περιοχή της Λακωνίας, ενώ οι εργαζόμενοι δουλεύουν μερικούς μήνες το χρόνο με τσακισμένα μεροκάματα, οι επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενοι φυτοζωούν, οι λαϊκές οικογένειες και τα νέα παιδιά δεν μπορούν να κάνουν διακοπές παρά λίγες μέρες το χρόνο.

Μάλιστα για τις ανάγκες του τουριστικού κεφαλαίου, δίνονται τεράστια κονδύλια όπως τα εκατομμύρια που διατέθηκαν για την επέκταση του λιμανιού του Γυθείου, για να έχουν πρόσβαση τα κρουαζιερόπλοια ή την εμβάθυνση του λιμανιού της Μονεμβάσιας για να αράζουν τα υπερπολυτελή γιοτ.

Αυτές τις ανάγκες εξυπηρετεί και η αδειοδότηση μεγάλων τουριστικών μονάδων στην Ποταμιά του δήμου Σπάρτης, στην Ελαφόνησο κ.α. με τη μορφή της συγχρηματοδότησης.

Εργα που όμως δεν έχουν να αποδώσουν τίποτα στα λαϊκά στρώματα της περιοχής, αντίθετα εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα των εφοπλιστών και του μεγάλου κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον τομέα του Τουρισμού και εκμεταλλεύονται κυρίως τη νεολαία που ψάχνει για ένα μεροκάματο.

Η εποχιακή απασχόληση χιλιάδων νέων παιδιών στον Τουρισμό δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να κομπάζει για τη μείωση της ανεργίας σε ποσοστό μικρότερο του 20% μετά από εφτά χρόνια.

Πανηγυρίζει για τη σχετική υποχώρηση της ανεργίας μετά από τόσα χρόνια κρίσης, αλλά κρύβει ότι όσοι επιστρέφουν στην παραγωγή ή βρίσκουν για πρώτη φορά δουλειά είναι αντιμέτωποι με πολύ χειρότερες συνθήκες απ' ό,τι πριν από την κρίση.

Κι ότι αυτό είναι αποτέλεσμα των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων που ψηφίστηκαν με τα μνημόνια και διατηρούνται άθικτοι μετά το «τέλος» τους.

Γι' αυτό οι μισές τουλάχιστον από τις νέες θέσεις εργασίας είναι μερικής, προσωρινής και εκ περιτροπής απασχόλησης, με μισθούς μικρότερους ακόμα κι από αυτόν τον άθλιο μισθό των 586 και 511 ευρώ μεικτά.

Ακόμα και η αύξηση που υπόσχεται η κυβέρνηση σ' αυτόν τον κατώτερο μισθό θα γίνει με μνημονιακό νόμο και χωρίς κατάργηση του «υποκατώτερου», ώστε να μη θιγεί η «ανταγωνιστικότητα της οικονομίας», δηλαδή τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Που σημαίνει ψίχουλα για τους εργαζόμενους, κι αυτά σε δόσεις.

Κι επειδή η κυβέρνηση μασάει τελευταία την καραμέλα της επαναφοράς των Συλλογικών Συμβάσεων, της θυμίζουμε ότι η μεγαλοεργοδοσία στον Τουρισμό χρησιμοποιεί 14 μορφές μερικής απασχόλησης. Για ποια υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων μιλάει, λοιπόν; Ποιον κοροϊδεύει;

Η επόμενη μέρα είναι εδώ και για τους φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους που βιώνουν καθημερινά τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της ΕΕ και της ΚΑΠ.

Και μάλιστα σ' έναν νομό όπως είναι η Λακωνία, όπου η κύρια οικονομική δραστηριότητα είναι η αγροτική παραγωγή, με βασική καλλιέργεια τα ελαιόδεντρα αλλά και τα εσπεριδοειδή.

Καταλαβαίνει κανείς σε τι κατάσταση βρίσκονται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι όχι μόνο με τις χαμηλές τιμές στο ελαιόλαδο, στην ελιά, στο πορτοκάλι, στο γάλα, αλλά και με την απληρωσιά για την παραγωγή τους.

Οπως συμβαίνει με τους κτηνοτρόφους που όχι μόνο δεν έχουν πληρωθεί το προϊόν τους αλλά εκβιάζονται και από τα τυροκομεία να πατσίσουν την πληρωμή έως και το 50% με τροφές.

Οι φτωχοί αγρότες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το τεράστιο κόστος παραγωγής στα αγροτικά εφόδια, τις υπέρογκες ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές, παρόλο το αφορολόγητο το οποίο καταργείται λόγω των τεκμηρίων.

Και σε όλα αυτά, έρχονται να προστεθούν:

-- Το ζήτημα με τους νέους δασικούς χάρτες που επηρεάζει περιοχές κύρια της Μάνης και του Γερακίου (δήμου Ευρώτα).

-- Η μη έγκαιρη αντιμετώπιση του δάκου για τα ελαιόδεντρα και ενώ καταβάλλεται το 2% της παραγωγής για τη δακοκτονία.

-- Η μη έγκαιρη ή και καθόλου αποζημίωση για τις καταστροφές από τον ΕΛΓΑ και άλλα.

Εμείς σαν Κόμμα θα συνεχίζουμε να διεκδικούμε:

-- Οι δακοκτονίες να γίνονται με κρατική ευθύνη και όχι με εργολαβίες διαφόρων εταιρειών.

-- Να προσληφθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες, που είναι διαλυμένες, μόνιμο εργατοτεχνικό και επιστημονικό προσωπικό που να έχει την ευθύνη παρακολούθησης και ελέγχου του προγράμματος δακοκτονίας.

-- Να καταργηθεί το χαράτσι στη δακοκτονία. Αρκετά πληρώνουν οι φτωχοί αγρότες, να διατεθούν ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι μεγάλες δυσκολίες επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτικής και κτηνοτροφικής οικογένειας η οποία έχει να αντιμετωπίσει και τα κοράκια των μονοπωλίων στον κλάδο των τροφίμων που αισχροκερδούν στις πλάτες της, θα συνεχίζουν να είναι εδώ και την επόμενη μέρα του δήθεν τέλους των μνημονίων.

Η επόμενη μέρα είναι εδώ, κι εδώ παραμένουν οξυμένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι της Σπάρτης, συνολικά της Λακωνίας, στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Παιδεία, προβλήματα που δεν πρόκειται να λυθούν, όσο παραμένει η αντιλαϊκή πολιτική διαχρονικά των κυβερνήσεων που αντιμετωπίζει ως κόστος τις ανάγκες του λαού και μετακυλίει στον ίδιο την ευθύνη για την κάλυψή τους.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με την Υγεία, όπου η μείωση του κρατικού προϋπολογισμού έχει δημιουργήσει τεράστιες και σοβαρές ελλείψεις στα δύο νοσοκομεία του νομού και τα Κέντρα Υγείας τόσο σε ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό, όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή, με αποτέλεσμα η εργατική τάξη και ο λαός της Λακωνίας όταν νοσήσουν να κινδυνεύουν σοβαρά, αφού αναγκάζονται είτε να πληρώσουν σε ιδιωτικά κέντρα, είτε να διανύουν χιλιόμετρα σε διπλανούς νομούς, έστω για μια απλή εξέταση.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στον τομέα της Παιδείας, όπου η φοίτηση στις πανεπιστημιακές σχολές της Σπάρτης είναι απαγορευτική για τα παιδιά των εργατικών - λαϊκών οικογενειών που έρχονται από μακριά, αφού δεν υπάρχει φοιτητική Εστία για να καλύψει την ανάγκη στέγασής τους.

Απαγορευτική κινδυνεύει να γίνει ακόμα και η φοίτηση στο Δημοτικό, αφού σχολικές μονάδες έκλεισαν ή συγχωνεύτηκαν και έτσι πολλά μικρά παιδιά αναγκάζονται να μετακινούνται μεγάλες αποστάσεις, 20 και πάνω χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας τους.

Η ελπίδα δεν βρίσκεται στην καπιταλιστική ανάπτυξη

Η επόμενη μέρα για το λαό μπορεί να είναι ελπιδοφόρα.

Και η ελπίδα για το λαό δεν περνά ούτε μια ώρα, ούτε μια μέρα, από τη δήθεν «δίκαιη ανάπτυξη» του ΣΥΡΙΖΑ ούτε τη «βιώσιμη ανάπτυξη» της ΝΔ.

Δηλαδή, την καπιταλιστική ανάπτυξη όπου μια χούφτα παράσιτα κερδίζουν από την εκμετάλλευση των πολλών.

Τα σχέδιά τους για την επόμενη μέρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης ετοιμάζονται να παρουσιάσουν σε λίγες μέρες στη ΔΕΘ Τσίπρας και Μητσοτάκης.

Τα σχέδιά τους δεν είναι τίποτα άλλο από μεταμφιεσμένα μνημόνια διαρκείας.

Στη ΔΕΘ, όπου τιμώμενη χώρα είναι οι ΗΠΑ, κυβέρνηση αλλά και αξιωματική αντιπολίτευση ετοιμάζονται και επίσημα πλέον να αποδεχτούν για τη χώρα μας τον τίτλο του «γεωπολιτικού μεντεσέ» στην περιοχή, από τους φονιάδες των λαών.

Βέβαια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καμαρώνει για τον τίτλο που της έχει δώσει ο Αμερικανός πρέσβης.

Αλλά και η ΝΔ δεν έχει κανένα πρόβλημα, γιατί συμπλέει με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ στο στόχο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης, η οποία δεν αφορά καθόλου όμως την αναβάθμιση των συμφερόντων και το δίκιο των λαών.

Δεν αφορά ούτε την ειρήνη ούτε την αλληλεγγύη και φιλία των λαών.

Αφορά τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της αστικής τάξης της Ελλάδας και κατά συνέπεια την αναβάθμιση όλων των κινδύνων και μεγαλύτερων εμπλοκών σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους, επεμβάσεις και συγκρούσεις.

Και οι κίνδυνοι στα Βαλκάνια, στο Αιγαίο, στην ευρύτερη περιοχή μεγαλώνουν.

Οχι τυχαία τα Βαλκάνια χαρακτηρίζονται μια μπαρουταποθήκη έτοιμη να εκραγεί.

Είναι η περιοχή, τα σύνορα της οποίας επαναχαράχτηκαν με το αίμα των λαών, πριν από μια 20ετία με την επέμβαση του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ αλλά και της ΕΕ, επέμβαση που διέλυσε την ενιαία Γιουγκοσλαβία.

Κι αυτή η περιοχή τώρα «θερμαίνεται» και πάλι επικίνδυνα, γιατί βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ο νέος γύρος επεμβάσεων που φέρουν και πάλι τη σφραγίδα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη σφοδρή αντιπαράθεση με άλλες ισχυρές παγκόσμιες δυνάμεις, όπως η Ρωσία και η Κίνα, που προωθούν τα δικά τους σχέδια στην περιοχή.

Στοιχεία αυτής της διαδικασίας «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης», που θα είναι και πάλι επώδυνη για τους λαούς, αποτελούν η συμφωνία των Πρεσπών, ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, τα παζάρια Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου υπό την αιγίδα της ΕΕ, η αναθέρμανση των σχεδίων περί «Μεγάλης Αλβανίας» και γενικότερα η επαναχάραξη των συνόρων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι «χωμένη μέχρι τα μπούνια» σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς παίζοντας το ρόλο «σημαιοφόρου» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ενώ προβάλλει την αισχρή προπαγάνδα ότι δήθεν η συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς αποτελεί εγγύηση για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

Εχει αναγορεύσει το ΝΑΤΟ και την ΕΕ σε εγγυητές της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή μας, τρέχει όλες τις ΝΑΤΟικές δεσμεύσεις και έχει αναλάβει και καινούργιες.

Τα δίνει όλα στους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ.

Βάσεις, λιμάνια, αεροδρόμια.

Εμπλέκει το λαό στα επικίνδυνα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Κάνει υποκλίσεις και ξεπλένει τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κοροϊδεύει το λαό ότι η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι παράγοντας ασφάλειας, αλλά και προστασίας από την επιθετικότητα της «σύμμαχης» Τουρκίας!

Εφησυχάζει το λαό μας, ο οποίος πρέπει να δει ότι η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετικότητά της στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, παρά το ότι προχώρησε στην αποφυλάκιση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών για λόγους τακτικής αλλά και για να στείλει μήνυμα σε ΕΕ ξανά, λόγω της σύγκρουσης του Ερντογάν με τον Τραμπ.

Η Τουρκία διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή σε αντιπαράθεση με την ελληνική αστική τάξη, η οποία επίσης διεκδικεί μερίδιο από το πλιάτσικο που ήδη συντελείται στις πλάτες των λαών με θύματα τους λαούς.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις ένας δρόμος υπάρχει για το λαό, τη νεολαία.

Να δυναμώσει η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, που στηρίζει ολόθερμα τις πολεμικές ενέργειες στην περιοχή, αναβαθμίζοντας τις βάσεις και δίνοντας όλες τις διευκολύνσεις, για να μακελεύουν τους λαούς στην περιοχή.

Να δυναμώσει η πάλη για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για να κλείσουν οι ΝΑΤΟικές βάσεις, να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες στρατιωτικοί που βρίσκονται έξω από τα σύνορα της χώρας.

Να γυρίσει την πλάτη στα ύπουλα καλέσματα περί δήθεν «εθνικής ενότητας και συνεννόησης», που θέλουν να υποτάξουν την εργατική τάξη, το λαό, στα σχέδια του κεφαλαίου και των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.

Θέλουν να κρύψουν ότι άλλη είναι η πατρίδα του ελληνικού λαού και άλλη η πατρίδα του μεγάλου κεφαλαίου και των λυκοσυμμαχιών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ο λαός μπορεί να υπερασπιστεί την πατρίδα του, αυτή που έχει χτίσει με κόπους και θυσίες.

Δεν υπερασπίζεται το κεφάλαιο που δεν έχει πατρίδα, που κλέβει τον ιδρώτα του και προκειμένου να υπερασπίσει τα κέρδη του δεν διστάζει να τη στείλει στη φωτιά του πολέμου.

Το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει στον αγώνα για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Ταυτόχρονα, όμως, δεν πρόκειται να δείξουμε καμιά εμπιστοσύνη σε καμιά αστική κυβέρνηση και στην άρχουσα τάξη που εκπροσωπεί.

Δυναμώνουμε την πάλη για την οριστική νίκη του λαού για να μπει τέρμα στο σύστημα που γεννά φτώχεια και πολέμους, για να ανοίξει ο δρόμος για την ευημερία και την πραγματική ειρήνη για το λαό.

«Καθαρή διέξοδος» είναι να απολαμβάνουμε τον πλούτο που παράγουμε

Καθαρή διέξοδος για το λαό σημαίνει να απολαμβάνουμε όλοι τον πλούτο που εμείς παράγουμε, να χρησιμοποιούνται τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, όλες οι δυνατότητες που η εργατική τάξη με τη δουλειά της δημιουργεί, για να δουλεύουμε με καλύτερες συνθήκες, με λιγότερο γενικό εργάσιμο χρόνο, αλλά και με εργασιακό εισόδημα και κοινωνικές υπηρεσίες που θα εξασφαλίζουν πολύ καλύτερο επίπεδο ζωής.

Κι αυτό μπορεί να υλοποιηθεί στην πατρίδα μας.

Γιατί αυτή η χώρα δεν είναι «ψωροκώσταινα», έχει μεγάλες, επιβεβαιωμένες παραγωγικές δυνατότητες.

Η χώρα μας είναι πλούσια σε ενεργειακές πηγές, σε λιγνίτη, υδρογονάνθρακες, αιολικό και υδάτινο δυναμικό.

Είναι πλούσια σε ορυκτούς πόρους, αποθέματα χρυσού, βωξίτη, νικελίου, χαλκού.

Διαθέτει σύγχρονη βιομηχανική και αγροτική παραγωγή.

Πάνω απ' όλα, διαθέτει πολυάριθμο, ειδικευμένο εργατικό τεχνικό δυναμικό, μεγάλο αριθμό επιστημόνων.

Στο πλαίσιο βέβαια του σημερινού συστήματος, του καπιταλισμού, είναι αδύνατο να αξιοποιούνται ολοκληρωμένα οι παραγωγικές δυνατότητες προς όφελος των εργαζομένων και όλου του ελληνικού λαού.

Αυτή η παραγωγή μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα και να απογειωθεί αν απαλλαγεί απ' τις αλυσίδες της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, από τις αλυσίδες ενός συστήματος που το τι παράγεται καθορίζεται από το αν φέρνει κέρδος σε κάποιους καπιταλιστές.

Προϋπόθεση για φιλολαϊκή ανάπτυξη είναι η κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη.

Η κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής.

Η συγκρότηση παραγωγικών συνεταιρισμών στην αγροτική παραγωγή.

Η αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού και των παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής στο πλαίσιο ενός πανεθνικού επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας.

Απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ

Απευθυνόμαστε στους ανθρώπους του μόχθου, στους ανθρώπους της επιστήμης, που παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις θέσεις του ΚΚΕ, που προβληματίζονται από τις εξελίξεις και αναζητούν απαντήσεις, που εκτιμούν τη συνέπεια με την οποία στέκεται το Κόμμα απέναντι στο λαό.

Δυναμώστε το ΚΚΕ παντού. Και στα σωματεία, στους συλλόγους. Και στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Και στις ευρωεκλογές και στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Από τη μια μεριά βρίσκονται οι εργάτες, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι γυναίκες και τα νέα παιδιά της λαϊκής οικογένειας.

Από την άλλη μεριά, μια χούφτα παράσιτα εκμεταλλευτές καπιταλιστές.

Η πολιτική πρόταση που απευθύνει το ΚΚΕ στο λαό μας ξεκινά με τη συγκρότηση μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας που θα αγκαλιάσει τη λαϊκή πλειοψηφία, θα εμποδίζει αντιλαϊκά μέτρα, θα διεκδικεί μέτρα ανακούφισης και το πιο σημαντικό, θα στοχεύει στον πραγματικό αντίπαλο το κεφάλαιο και την εξουσία του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ