ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΗΠΑ
Παζάρια για την προσέλκυση επενδυτών με «κράχτη» την αντιλαϊκή πολιτική

Το «φιλικό» επενδυτικό περιβάλλον της Ελλάδας διαφημίζει η κυβέρνηση (φωτ. από παλιότερη συνάντηση του Δ. Παπαδημητρίου με τον πρέσβη των ΗΠΑ)

Eurokinissi

Το «φιλικό» επενδυτικό περιβάλλον της Ελλάδας διαφημίζει η κυβέρνηση (φωτ. από παλιότερη συνάντηση του Δ. Παπαδημητρίου με τον πρέσβη των ΗΠΑ)
Προσκλητήρια σε ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους και «επενδυτές» απευθύνει η κυβέρνηση, συμπλέοντας με το στρατηγικό στόχο τόσο του εγχώριου κεφαλαίου όσο και των άλλων κομμάτων της αστικής διαχείρισης σχετικά με την προσέλκυση νέων κερδοφόρων επενδύσεων, με «κράχτη» την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική.

Σε αυτό το φόντο, ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, συναντήθηκε χτες στην Αθήνα με τον πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, και όπως αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση, «επιβεβαιώθηκε το έντονο ενδιαφέρον Αμερικανών επενδυτών να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα». Επισημαίνεται, ακόμη, ότι «αποτιμήθηκαν θετικά τα βήματα που έχουν προηγηθεί και προετοιμάστηκαν οι επόμενες ενέργειες, τόσο από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομίας, όσο και από την πλευρά της Πρεσβείας των ΗΠΑ», ενώ στη συνάντηση συζητήθηκε και η ατζέντα της επίσκεψης του υπουργού Οικονομίας στις ΗΠΑ, τον Οκτώβρη. Να σημειωθεί ότι στην ίδια περίοδο (13-15/10) διενεργείται στην Ουάσιγκτον η ετήσια Σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να συζητηθεί το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους, αλλά και ο ρόλος του ΔΝΤ στο αντιλαϊκό πρόγραμμα.

Οπως υπογράμμισε ο Δ. Παπαδημητρίου, «η Ελλάδα αποτελεί φιλικό προορισμό προς την ανάπτυξη νέων επενδυτικών σχεδίων» και «η κυβέρνηση εργάζεται προκειμένου να διευκολύνει τις ξένες άμεσες επενδύσεις».

Από την πλευρά του, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, ενόψει εκδήλωσης που θα διοργανώσει στο πλαίσιο της ΔΕΘ, εστιάζει στο «ενδιαφέρον Γερμανών επενδυτών να τοποθετηθούν στην εγχώρια αγορά».

«Βατή» η τρίτη «αξιολόγηση» με «οσμή» υδρογονανθράκων

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, διαβεβαίωσε πως «η κυβέρνηση είναι σταθερά προσανατολισμένη στην ενίσχυση των επενδύσεων, καθώς η ανάκαμψη της οικονομίας και η έξοδος από την κρίση εξ ορισμού ταυτίζεται με την ανάκαμψη των ιδιωτικών επενδύσεων». Μιλώντας στην ΕΡΤ, υπογράμμισε ότι «τα στοιχεία του 2017 απαντούν σε όσους έχουν αμφιβολίες για τη δυναμική των ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα, που δείχνουν την εμπιστοσύνη των ιδιωτών επενδυτών στη χώρα και είναι η καλύτερη απάντηση σε αυτούς που αναζητούν να μετατραπούν τα κόμματά τους σε γραφεία επενδύσεων».

Με αυτόν τον τρόπο, ο Γ. Σταθάκης απάντησε στη ΝΔ σχετικά με την ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί επάξια τις υποθέσεις του εγχώριου κεφαλαίου. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά την τρίτη «αξιολόγηση», είπε πως «είναι πιο βατή η διαδικασία, καθώς αφορά στο πώς εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα».

Σε κάθε περίπτωση, το κλείσιμο της τρίτης «αξιολόγησης» και των νέων αντιλαϊκών μέτρων που αυτή προϋποθέτει, αποτελεί ένα ακόμη «ατού» στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών.

Σχετικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων, συμπλήρωσε πως «έρχονται πολύ μεγάλες εταιρείες και προκρίνουν νέα οικόπεδα που δεν υπήρχαν πριν. Θα προκηρύξουμε νέο διαγωνισμό, καθώς αλλάζει η κλίμακα ενδιαφέροντος για τους υδρογονάνθρακες».

Οπως είπε, «ως κυβέρνηση ανταποκριθήκαμε άμεσα, προκηρύξαμε την παραχώρηση τριών νέων θαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο και την Κρήτη και σε αυτήν τη φάση αναμένουμε τη δημοσίευση των διαγωνισμών στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στα τέλη Σεπτεμβρίου, για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος».

Μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων

Το ΤΑΙΠΕΔ, από την πλευρά του, δημοσιοποίησε χτες τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, όπου περιέχονται και τα πεπραγμένα των ιδιωτικοποιήσεων.

Μεταξύ άλλων, στα έργα και τις μέρες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συγκαταλέγονται οι ιδιωτικοποιήσεις ΟΛΘ, ΟΛΠ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στο Ελληνικό, των περιφερειακών αεροδρομίων, του ιπποδρομιακού στοιχήματος κ.ά.

Σε ό,τι αφορά τον τρέχοντα προγραμματισμό, μεταξύ άλλων αναφέρονται:

-- ΔΕΣΦΑ: Στο αμέσως προσεχές διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προχωρήσει η έγκριση των επενδυτικών σχημάτων που θα περάσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για το 66% του μετοχικού κεφαλαίου.

-- ΔΕΗ: Δημοσιεύτηκε η προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη στρατηγικού συμβούλου από το ΤΑΙΠΕΔ, με αντικείμενο τη διερεύνηση των «βέλτιστων τρόπων αξιοποίησης» της συμμετοχής του στη ΔΕΗ.

-- Eγνατία Οδός: Αποφασίστηκε άμεση εκκίνηση της διαδικασίας για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την αξιοποίηση του αυτοκινητοδρόμου και των τριών καθέτων σε αυτόν αξόνων.

-- ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ: Δημοσιεύτηκε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου προκειμένου να συντάξει στρατηγική μελέτη για τις δυνατότητες αξιοποίησης της μετοχικής του συμμετοχής στις δύο εταιρείες υδάτων (11% στην ΕΥΔΑΠ και 24% στην ΕΥΑΘ).

Αναδιαρθρώσεις στην Ευρωζώνη

Με την «πρόταση» της γερμανικής κυβέρνησης και του Β. Σόιμπλε σχετικά με την αναβάθμιση του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο συντάσσεται και ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γεργκ Σέλινγκ. Οπως είπε, αυτό που συμβαίνει με το ΔΝΤ στη διάσωση της Ελλάδας θα μπορούσε να ανήκει στο παρελθόν, προσθέτοντας ότι πρόκειται «για μία αμερικανική επιρροή στην ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική».

Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Οικονομικών, «θα υπάρξει μία μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη διαδικασία», καθώς για τη μετατροπή του ESM θα πρέπει να αλλαχθούν οι συνθήκες και προς τούτο απαιτείται ομοφωνία, όμως, σε κάθε περίπτωση, είναι σκόπιμο να προωθηθεί αυτή η πρόταση.

Επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Φθιώτιδα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφτεί τη Φθιώτιδα αύριο, Σάββατο, και την Κυριακή 3 Σεπτέμβρη.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

Αύριο, Σάββατο:

  • Στις 12 το μεσημέρι, συνάντηση στο Δημαρχείο Δομοκού με τον δήμαρχο Δομοκού, Δημήτρη Τζιαχρήστα.
  • Στις 19.00 θα παραβρεθεί στην εκδήλωση της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ για τον Νάκο Μπελλή, στην πλατεία της Ομβριακής Δομοκού.
  • Στις 20.00 θα κάνει τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής μαρμάρινης πλάκας για τον Νάκο Μπελλή.

Κυριακή 3 Σεπτέμβρη:

  • Στις 11.00 θα συναντηθεί και θα μιλήσει με τους κατοίκους του χωριού Περιβόλι Δομοκού, στην πλατεία του Περιβολίου.
  • Στις 13.30 θα συναντηθεί και θα μιλήσει με τους κατοίκους του χωριού Φιλιαδώνας (Χιλιαδού) Δομοκού, στο καφενείο του χωριού.
ΤΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Νάκο Μπελλή

Η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ θα πραγματοποιεί αύριο, Σάββατο, στις 7 μ.μ., στην πλατεία της Ομβριακής, πολιτική εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ Νάκο Μπελλή.

Θα μιλήσει ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Για τη ζωή του Ν. Μπελλή θα μιλήσει ο Χρήστος Νιάνιος, στέλεχος του ΚΚΕ.

Στο χώρο θα γίνει αποκάλυψη τιμητικής μαρμάρινης πλάκας για τον Νάκο Μπελλή, ενώ η εκδήλωση περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας και προσωπικών του αντικειμένων. Επίσης, θα λειτουργήσει βιβλιοπωλείο, όπου θα διακινείται και το βιβλίο «Εγώ είμαι ο Νάκος ο Μπελλής καμάρι της Ομβριακής...» της ΤΕ Φθιώτιδας του Κόμματος, έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής».

Στο μουσικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει, θα ακουστούν ρουμελιώτικα αντάρτικα τραγούδια, μεταξύ αυτών και σε πρώτη εκτέλεση το τραγούδι «Εγώ είμαι ο Νάκος ο Μπελλής καμάρι της Ομβριακής».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ