ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΣΥΡΙΑ
«Τριβές» και διαφωνίες φανερώνουν τις περίπλοκες αντιθέσεις
  • Διαμαρτυρία της Αγκυρας στον Αμερικανό πρέσβη για τις «παροτρύνσεις» της Ουάσιγκτον
  • Συστάσεις και από τη Μόσχα να «αποφεύγονται» τα χτυπήματα κατά Κούρδων της Συρίας

Από τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στη Βόρεια Συρία
Από τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στη Βόρεια Συρία
ΑΓΚΥΡΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Παρακολουθούμε στενά τη στρατιωτική επιχείρηση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Συρία. Βεβαίως, μοιραζόμαστε την επιθυμία της Τουρκικής Δημοκρατίας να πολεμήσει ενάντια στο "Ισλαμικό Κράτος" ("ΙΚ")», αλλά «θα θέλαμε ταυτόχρονα να επιστήσουμε την προσοχή στην ανάγκη τήρησης του διεθνούς δικαίου και συντονισμού όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην επικράτεια ενός κυρίαρχου κράτους με τη νόμιμη κυβέρνηση αυτής της χώρας». Τα παραπάνω σημείωσε χτες η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζακχάροβα, συνεχίζοντας: «Καλούμε τους Τούρκους εταίρους μας σε επιλεκτική προσέγγιση της επιλογής στόχων κατά την αντιτρομοκρατική επιχείρηση και σε αποφυγή χτυπημάτων σε περιοχές όπου αναπτύσσονται δυνάμεις της αντιπολίτευσης και εθνικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων της Συρίας, που επίσης αντιμάχονται το "ΙΚ" (...) Το πιο σημαντικό καθήκον είναι η ύπαρξη ενός κοινού μετώπου και η απόκρουση της τρομοκρατικής απειλής».

Η παρέμβαση της Ρωσίας ήρθε ενώ η χερσαία επέμβαση των Τούρκων στη βόρεια Συρία συνεχίζεται, με πρόσχημα την «εκκαθάριση» των συνόρων της από όλους τους «τρομοκράτες» και τη στοχοποίηση των κουρδικών οργανώσεων PYD / YPG. Ταυτόχρονα και οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η επέμβαση αυτή αντανακλούν στις σύνθετες ενδοϊμπεριαλιστικές και ενδοαστικές διεργασίες που δυναμώνουν.

Χαρακτηριστικές είναι οι «τριβές» Αγκυρας - Ουάσιγκτον που έχουν προκληθεί. Χτες, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη στην Αγκυρα, Τζον Μπας, για να διαμαρτυρηθεί για τις σχετικές τοποθετήσεις των ΗΠΑ (όπως την «παρότρυνση» του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Αστον Κάρτερ, προς την Τουρκία να «επικεντρωθεί» στο «ΙΚ»). Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Ταντζού Μπιλγκίτς, είπε ότι τέτοιες δηλώσεις «δεν είναι σε κανένα βαθμό αποδεκτές και δε συνάδουν με τη συμμαχική σχέση (των δύο)». Η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» θα συνεχιστεί μέχρι όλες οι «τρομοκρατικές οργανώσεις» να απομακρυνθούν από τα σύνορα ώστε να μην «αποτελούν απειλή για τους Τούρκους πολίτες», τόνισε.

Την ενόχληση της Τουρκίας έχουν προκαλέσει και οι ισχυρισμοί Αμερικανών αξιωματούχων ότι βρισκόταν στα σκαριά μια «χαλαρή συμφωνία» Τούρκων - Κούρδων για κατάπαυση του πυρός μεταξύ τους. «Η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι ένα ανεξάρτητο, έννομο κράτος», διαμαρτυρήθηκε χτες σε έντονο ύφος ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, συμπληρώνοντας ότι «δεν μπορεί η Τουρκία να αξιολογείται σαν να είναι ίση με τους PKK/PYD και σαν να γίνεται να υπάρξει συμφωνία μεταξύ τους». Ο ίδιος υποστήριξε ότι «οι επιχειρήσεις του PYD (κόμματος των Κούρδων της Συρίας) στη βόρεια Συρία ωφελούν τις τρομοκρατικές οργανώσεις, όχι τον κουρδικό λαό», ενώ έκρινε σκόπιμο να θυμίσει και ότι «όταν καλέσαμε για δημιουργία "νεκρής ζώνης", δυστυχώς κανείς δε συμφώνησε». Μάλιστα, μεταξύ άλλων - σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο «Αναντολού» - ο Τσελίκ κατήγγειλε και ότι «το PYD προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο υποστηρίζοντας ότι πολεμά ενάντια στο "ΙΚ" και αντλώντας βοήθεια από τις ΗΠΑ, συνεργαζόμενο με το καθεστώς Ασαντ και τη Ρωσία στα ανατολικά του Ευφράτη».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραχήμ Καλίν, που απέκλεισε «κάθε συμφωνία με το PYD», ως «εκτός συζήτησης», ενώ τόνισε πως στόχος της Αγκυρας δεν είναι οι Κούρδοι (γενικά) αλλά το PYD, που θεωρεί παρακλάδι του ΡΚΚ.

Επισημάνσεις και από το Ιράν

Νέα παρέμβαση για την κατάσταση στη βόρεια Συρία έκανε όμως χτες και η Τεχεράνη, με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Μπαχράμ Γασεμί, να τονίζει πως «η συνέχιση της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στη Συρία περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση» και πως οι συγκρούσεις στη βόρεια Συρία «προκαλούν το θάνατο αθώων και είναι αναγκαίο ο τουρκικός στρατός να σταματήσει γρήγορα τις στρατιωτικές του ενέργειες». Ακόμα, πρόσθεσε ότι «όλες οι χώρες πρέπει να σεβαστούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας (...) Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν πρέπει να αποδυναμώσει τη νόμιμη κυβέρνηση».

Στο μεταξύ, προχτές, το «ΙΚ» επιβεβαίωσε ότι σκοτώθηκε το ηγετικό του στέλεχος Αμπού Μουχάμαντ αλ Αντνάνι, στην περιοχή του Χαλεπίου. Χτες, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι ο θάνατος του Αντνάνι είναι αποτέλεσμα πρόσφατης ρωσικής επιχείρησης.

Τέλος, συνεχίζεται ο εμπαιγμός των ιμπεριαλισμών με επίκεντρο το δράμα των αμάχων και τη χρήση των χημικών όπλων στη Συρία. Νέα έκθεση του ΟΗΕ (την οποία η Ρωσία αμφισβητεί) επικαλείται στοιχεία για χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Ασαντ, δίνοντας την αφορμή για δήθεν ευαισθησία για τους αμάχους, όταν η ιμπεριαλιστική επέμβαση, που διαρκεί 5 χρόνια και είναι έκφραση των σφοδρών ανταγωνισμών για τον έλεγχο ενεργειακών πηγών, δρόμων μεταφοράς τους και μοίρασμα αγορών, είναι αυτή που έχει οδηγήσει στο θάνατο χιλιάδες ανθρώπους και έχει ξεσπιτώσει πολύ περισσότερους.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συναντήσεις Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου των G-20

Ενόχληση Αγκυρας για δηλώσεις Ευρωπαίων

ΑΓΚΥΡΑ.--

Σειρά διπλωματικών επαφών προγραμματίζει η Τουρκία στο περιθώριο της Συνόδου των G-20 που ξεκινά την Κυριακή στην Κίνα. Οι επαφές θα γίνουν σε μια περίοδο που οι αντιδράσεις στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιούλη, η «αντιμετώπιση» της οργάνωσης του Γκιουλέν (σ.σ. που η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί πρωτεργάτη της προσπάθειας ανατροπής της), αλλά και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αποτελούν πεδία εκδήλωσης σύνθετων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Οπως δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος της προεδρίας, Ιμπραχήμ Καλίν, ο Τούρκος ηγέτης Ρ. Τ. Ερντογάν πρόκειται να έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με το Ρώσο αλλά και τον Αμερικανό ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν και Μπαράκ Ομπάμα. Απαντώντας σε ερώτηση για το ότι υποστηρικτές του Γκιουλέν στις ΗΠΑ «κυκλοφορούν ελεύθεροι», ο Καλίν σχολίασε ότι «η ανοχή απέναντί τους είναι απαράδεκτη». Ακόμα, ο Ερντογάν θα έχει τετραμερή συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

Θυμίζουμε ότι μεταξύ Αγκυρας και Βρυξελλών συνεχίζονται τα παζάρια σχετικά με το Προσφυγικό, που αλληλεπιδρούν με ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς σε διάφορα πεδία. Μάλιστα, το ζήτημα θα συζητηθεί και στο πλαίσιο της επίσκεψης που ξεκινά σήμερα στην τουρκική πρωτεύουσα ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ στην Αγκυρα φτάνει σήμερα και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, επέκρινε έντονα τα σχόλια του (Γερμανού) Επιτρόπου Ψηφιακών Τεχνολογιών, Γκίντερ Ετινγκερ (ότι «πιθανότατα η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα αφορά στην περίοδο μετά τον Ερντογάν... Δεδομένων των τρεχουσών συνθηκών, η πρόσβαση δεν είναι ρεαλιστική, μέχρι και την επόμενη δεκαετία»). Ο Τσελίκ κατηγόρησε τον Ετινγκερ για «πολιτιστικό ρατσισμό», ενώ αντέδρασε και σε σχόλια άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι «η Τουρκία χρειάζεται λεφτά» (βλ. το ποσό που έχει συμφωνηθεί να της χορηγηθεί για να «συγκρατήσει» και φιλοξενήσει τους πρόσφυγες στα εδάφη της), λέγοντας πως «η Τουρκία δεν εξαγοράζεται».

Επικριτικός ήταν όμως και ο Καλίν, λέγοντας πως «τέτοιου είδους θεωρίες για τον Ερντογάν» δεν ωφελούν την ΕΕ, αφού - συνέχισε - η Τουρκία είναι η «χώρα - κλειδί» που θα διατηρήσει την ασφάλεια στην περιοχή.

Παραίτηση υπουργού Εσωτερικών

Χτες το βράδυ, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε ότι παραιτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλά. Είχε προηγηθεί συνάντηση Γιλντιρίμ - Ερντογάν. Θυμίζουμε ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, η κυβέρνηση είχε εκφράσει δυσαρέσκεια για τη μη έγκαιρη αντίδραση (π.χ. των Μυστικών Υπηρεσιών) στα σχέδια ανατροπής της. Το χαρτοφυλάκιο Εσωτερικών ανέλαβε ο Σουλεϊμάν Σόιλου, μέχρι πρότινος υπουργός Εργασίας.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνέχιση εντατικών διαπραγματεύσεων

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Χτες, έγινε νέα συνάντηση ανάμεσα στον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, μετά την οποία ωστόσο δεν έγιναν δηλώσεις (όπως έχει συμφωνηθεί για τη φάση εντατικών διαβουλεύσεων που ξεκίνησε).

Πάντως, σε προχτεσινές του δηλώσεις ο Ν. Αναστασιάδης κάλεσε την Τουρκία να πάρει «συγκεκριμένα μέτρα» (για τη λύση του Κυπριακού) «λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο το όφελος του λαού της Κύπρου αλλά και τον θετικό αντίκτυπο που η διευθέτηση θα έχει στην περιφερειακή σταθερότητα και συνεργασία».

Φυσικά, μέρος της «περιφερειακής σταθερότητας» και «συνεργασίας» οι αστοί θεωρούν κυρίως μια σειρά επιχειρηματικών σχεδιασμών που προχωρούν, π.χ. στην Ενέργεια. Χτες, οι υπουργοί Ενέργειας Κύπρου και Αιγύπτου υπέγραψαν στη Λευκωσία την πρώτη από τις συμφωνίες που αφορούν τη μεταφορά κυπριακού αερίου προς την Αίγυπτο (και πιθανόν μέσω Αιγύπτου προς άλλες αγορές), που μεταξύ άλλων συνδέεται με την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού.

Στο μεταξύ, χτες, βρέθηκε στα Κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που συμμετείχε στα εγκαίνια ενός έργου για την ψηφιακή συνεργασία Τουρκίας - ψευδοκράτους. Στις δηλώσεις του υποστήριξε ότι «η Τουρκία βρίσκεται πάντοτε ένα βήμα μπροστά, όπως και κατά την περίοδο του σχεδίου Ανάν», αλλά και ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για αύξηση του αριθμού των «γραφείων εκπροσώπησης» του ψευδοκράτους στο εξωτερικό. Αργότερα αναμενόταν να γίνει συνάντησή του και με τον Μ. Ακιντζί.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ακιντζί είχε συνάντηση με κόμματα του ψευδοκράτους, στην οποία υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν «καλές προθέσεις» (για λύση στο Κυπριακό) και ότι «γίνεται προσπάθεια για να προκληθεί σύγχυση στο λαό», απαντώντας έτσι και σε τοποθετήσεις ορισμένων στελεχών της «κυβέρνησης», που ουσιαστικά του αποδίδουν τάσεις μεγάλου συμβιβασμού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ