ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παίρνει τα voucher από δικαιούχους και τα δίνει σε άλλους!

Ενα Γολγοθά βιώνουν ήδη χιλιάδες οικογένειες που αναζητούν μία θέση για το παιδί τους σε κάποιον παιδικό σταθμό. Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση των δικαιούχων του ΕΣΠΑ (δωρεάν φιλοξενία σε παιδικό σταθμό) αλλά και των θέσεων για Ατομα με Αναπηρίες όπως και στα Κέντρα Δημιουργικής απασχόλησης (ΚΔΑΠ), τα προβλήματα που σημειώνονται είναι πολλά. Ετσι, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, υπάρχουν δικαιούχοι που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν το voucher που πήραν, δεδομένου ότι στην περιοχή τους δεν υπάρχει αντίστοιχη δομή. Πώς δίνει λύση σε αυτό το πρόβλημα η κυβέρνηση; Παίρνει το voucher από το δικαιούχο και το δίνει σε άλλον!

Αυτό αποφασίστηκε στην προχτεσινή σύσκεψη που έγινε ανάμεσα σε ΚΕΔΕ και υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας και αυτό αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτοι υπολογισμοί αναφορικά με αυτούς που δεν θα βρουν θέση λόγω έλλειψης δομών στις περιοχές τους, κάνουν λόγο για 5.000 έως και 15.000, με τα οριστικά αποτελέσματα, όμως, να αναμένονται περί τα μέσα Σεπτέμβρη. Δηλαδή, με βάση την απόφαση, ναι μεν ο αριθμός των παιδιών που θα λάβουν το voucher δεν θα αυξηθεί, αλλά, κατ' εφαρμογή και της σχετικής ΚΥΑ, εφόσον δεν βρεθεί θέση το voucher θα δοθεί στους επιλαχόντες. Υπενθυμίζεται ότι φέτος έμειναν εκτός 48.000 παιδιά, ενώ χιλιάδες ακόμα είναι τα παιδιά που οι οικογένειές τους δεν υπέβαλλαν αίτηση, αφού αποκλείστηκαν εκ των προτέρων και τώρα αναζητούν λύση.

Τη συγκεκριμένη εξέλιξη, η οποία βασίζεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για τους παιδικούς σταθμούς, είχε προαναγγείλει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θ. Φωτίου, η οποία λίγες ώρες πριν τη συνάντηση είχε υποστηρίξει ότι «στη σημερινή σύσκεψη θα συζητηθεί και το θέμα με όσες οικογένειες πήραν voucher αλλά δεν υπάρχουν στο δήμο τους ή στο νομό τους παιδικοί σταθμοί να φιλοξενήσουν τα παιδιά τους. Αυτά τα voucher θα δοθούν στις μεγάλες πόλεις στους επιλαχόντες, άρα δεν θα υπάρξει καμία θέση κενή».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Παρέμβαση για τους παιδικούς σταθμούς

Αναφορά στις 3.000 νέες αιτήσεις για φιλοξενία παιδιών σε παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθήνας έκανε, κατά τη διάρκεια του προχτεσινού Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δήμου Αθήνας. Θέτοντας το θέμα ως εκτός ημερήσιας διάταξης, σημείωσε πως «από τις 5 Σεπτέμβρη ανοίγουν οι παιδικοί σταθμοί μόνο με τα παιδιά από τις επανεγγραφές. Για τις 3.000 νέες αιτήσεις το χρονοδιάγραμμα είναι ακόμα απροσδιόριστο. Ζητάμε σαφές χρονοδιάγραμμα ώστε οι 3.000 οικογένειες που έκαναν αίτηση για τους παιδικούς σταθμούς να ξέρουν τι θα γίνει με τα παιδιά τους, αν θα τα πάρετε, πότε, σε ποιους παιδικούς σταθμούς θα πάνε. Είναι κρίσιμο το επόμενο βήμα για τον κόσμο που θα μείνει απέξω. Και επειδή τρεις υπουργοί της κυβέρνησης χαιρέτιζαν το καινούριο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, μάλλον χαιρέτιζαν και τις 48.000 παιδιών που έμειναν έξω από αυτό το πρόγραμμα. Χρειάζεται λοιπόν να επισπευσθούν οι διαδικασίες για να μη μείνει "στον αέρα" αυτός ο κόσμος. Εξάλλου, ο αριθμός των κενών θέσεων είναι σχεδόν αντίστοιχος με τις νέες αιτήσεις».

Για τους μετανάστες

Παράλληλα, ο Ν. Σοφιανός τοποθετήθηκε και για τις καταλήψεις κτιρίων για τη «φιλοξενία» εκατοντάδων μεταναστών, λέγοντας πως «γνωρίζουμε ότι ο δήμαρχος έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη της» για το θέμα. «Παρ' όλα αυτά η κατάσταση παραμένει ίδια. Εκατοντάδες μετανάστες βρίσκονται σε χώρους που η λειτουργία τους δεν βρίσκεται στην ευθύνη κανενός κρατικού φορέα, που θα εξασφαλίζει την τροφοδοσία, την ασφάλεια, τις συνθήκες υγιεινής αυτών των ανθρώπων. Ξεχωρίζουμε την περίπτωση του Νοσοκομείου Πατησίων, όπου αλλοδαποί "αλληλέγγυοι" απαγορεύουν την είσοδο σε κόσμο της γειτονιάς ο οποίος θέλει να ξέρει τι γίνεται, όσο και σε αιρετούς. Πρέπει να σταματήσει το παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες των προσφύγων, από διάφορους ανώνυμους "αλληλέγγυους". Και επειδή τα πράγματα είναι κρίσιμα δε φτάνει μόνο η καταγγελία, πρέπει να υπάρξουν και συγκεκριμένα μέτρα. Να αναλάβει την ευθύνη το υπουργείο Υγείας για τους ανθρώπους που στοιβάζονται σε αυτόν τον κατειλημμένο χώρο και να λειτουργήσει δομές που να εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης γι' αυτούς και ταυτόχρονα όρους απρόσκοπτης πρόσβασης στους κατοίκους της περιοχής που θέλουν να γνωρίζουν τι γίνεται στη γειτονιά τους και να μπορούν να εκφράσουν και την αλληλεγγύη τους», σημείωσε.

Τέλος, ο Ν. Σοφιανός στάθηκε και στην ανακοίνωση που διαδόθηκε μέσω διαδικτύου, η οποία αναφέρει ότι έφεδροι των Ειδικών Δυνάμεων φτιάχνουν στην Ιερά Οδό 104 το πρώτο κατάλυμα αποκλειστικά για Ελληνες αστέγους. Υπογράμμισε πως «θεωρούμε ότι ο δήμος πρέπει να κόψει τη φόρα σε οποιονδήποτε θέλει να παίξει παιχνίδια στην πλάτη και των Ελλήνων αστέγων. Και επειδή μάλλον ο χώρος αυτός είναι εκείνος που προορίζεται για το τζαμί ή κάποιος παραπλήσιος, προκύπτει ένα επιπλέον θέμα. Αν προχωρήσει η κυβέρνηση σε μια λογική που λέει επειδή ανοίγει αυτό το τζαμί - όταν ανοίξει - θα κλείσουν οποιοιδήποτε άλλοι χώροι στους οποίους οι μουσουλμάνοι τελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα - γιατί εμείς είδαμε ένα γενικό "κλείνουν τα πάντα" - η λογική αυτή δημιουργεί κινδύνους. Να τα έχουμε αυτά υπόψη μας, για να μη μετατραπεί ένας χώρος με λίγο κόσμο, σε προσκύνημα όλου του Λεκανοπεδίου. Είναι απαράδεκτο και δεν πρέπει να συμβεί».

Σήμερα η κινητοποίηση της ΟΓΕ

Δημόσιους και δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά διεκδικεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, με την κινητοποίηση που οργανώνει σήμερα, Πέμπτη, στις 9 π.μ., στο υπουργείο Εσωτερικών (Δραγατσανίου 2, πλατεία Κλαυθμώνος). Σήμερα, κανονικά θα έπρεπε οι σταθμοί να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους για τη νέα σχολική χρονιά. Ομως, είναι χιλιάδες οι γονείς που ψάχνουν να βρουν μια θέση στον παιδικό σταθμό, εφόσον έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα τροφεία που συνεπάγεται η εγγραφή και η φοίτηση του παιδιού τους. Δεκάδες χιλιάδες παιδιά, περισσότερα από 48.000, έχουν και φέτος αποκλειστεί από το πρόγραμμα δωρεάν φιλοξενίας σε παιδικούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ), που υλοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), καθώς οι θέσεις που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα είναι περιορισμένες.

Κάλεσμα στους γονείς να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση απευθύνει ο Σύλλογος Γονέων Βρεφονηπιακών Σταθμών Δήμου Αθηναίων. «Δεν δικαιούστε voucher λόγω κάλυψης των κονδυλίων», ήταν η απάντηση της ΕΕΤΑΑ σε χιλιάδες γονείς, σημειώνει ο Σύλλογος, και εξηγεί: «Αυτό γίνεται επειδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μείωσε περαιτέρω το - ούτως ή άλλως - ελλιπές κονδύλι για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και έτσι σχεδόν 40.000 παιδιά, δηλαδή η μία στις τρεις αιτήσεις που πληρούσαν τις προϋποθέσεις, "κόπηκαν". Κι όμως, οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν το θράσος να συνεχίζουν την κοροϊδία ότι δήθεν είναι "περισσότερα τα παιδιά που ωφελούνται σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση". Πρόκειται για χυδαίο εμπαιγμό χιλιάδων γονέων που έχουν έρθει σε αδιέξοδο».

Στην κινητοποίηση καλεί και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), καθώς το ζήτημα «καίει» δεκάδες εργαζόμενες και εργαζόμενους του κλάδου, που βρέθηκαν ανάμεσα σε αυτούς που είδαν τα παιδιά τους να μένουν εκτός του προγράμματος.

  • Παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Βόλου θα πραγματοποιήσουν σήμερα, Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη, στις 11.30 το πρωί, εκπρόσωποι του Συλλόγου Γυναικών Μαγνησίας και πρωτοβάθμιων σωματείων εργαζομένων για τον αποκλεισμό εκατοντάδων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς.
Εντοπίστηκε σκάφος με 28 πρόσφυγες και μετανάστες

Προορισμό την Ιταλία είχαν οι 28 πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίστηκαν σε βάρκα σε απόσταση 25 ναυτικών μιλίων δυτικά των Παξών από σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Οι έρευνες για τον εντοπισμό του σκάφους ξεκίνησαν μετά από τηλεφώνημα επιβάτη της βάρκας στο διεθνές νούμερο έκτακτης ανάγκης «112», που δήλωνε πως το σκάφος στο οποίο επέβαινε ήταν ακυβέρνητο. Οι έρευνες ξεκίνησαν από το Λιμενικό και από παραπλέοντα σκάφη.

Οπως έγινε γνωστό, οι 28 πρόσφυγες και μετανάστες ξεκίνησαν χτες τα ξημερώματα από την Πρέβεζα με προορισμό την Ιταλία αλλά λόγω της μηχανικής βλάβης δεν μπόρεσαν να φτάσουν στη γείτονα χώρα. Στη βάρκα εντοπίστηκε και συνελήφθη ο χειριστής της.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ