ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Στο «φουλ» οι μηχανές για το μεγάλο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ

Προετοιμασίες και σε άλλους νομούς για τη μετακίνηση το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη

Στο «φουλ» δουλεύουν πλέον οι μηχανές των ταξικών δυνάμεων για το μεγάλο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, το Σάββατο 5 Σεπτέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

Τα συνδικάτα στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες πόλεις της Μακεδονίας καθημερινά διοργανώνουν εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς. Στη μάχη για την επιτυχία του συλλαλητηρίου μπαίνουν και οι Λαϊκές Επιτροπές, που σχεδιασμένα, με εξορμήσεις αλλά και πικετοφορίες, παρεμβαίνουν στις γειτονιές για να φτάσει το κάλεσμα αντίστασης και ανατροπής παντού.

Ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ και της μεγάλης διαδήλωσης, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ, του ΜΑΣ, όπου θα παρουσιάσει το πρόγραμμα δράσης και τους στόχους του ταξικού κινήματος για το επόμενο διάστημα.

Την ίδια μέρα (Παρασκευή 4/9) η Εκτελεστική Γραμματεία καλεί συνδικάτα, συνδικαλιστές, Επιτροπές Αγώνα σε πλατιά σύσκεψη, στις 7 μ.μ. στον κινηματογράφο «Αλέξανδρος». Αντικείμενο της συζήτησης είναι πώς καλύτερα θα οργανωθεί η πάλη στους χώρους δουλειάς ενάντια στα νέα δυσβάσταχτα μέτρα του 3ου μνημονίου, που έρχονται να προστεθούν στα προηγούμενα. Θα συζητηθεί επίσης η κατάσταση στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και η προοπτική που βάζει στόχο το ταξικό κίνημα.

Παράλληλα, το τριήμερο 3, 4 και 5 Σεπτέμβρη, θα γίνουν μαζικές εξορμήσεις, περιοδείες και συγκεντρώσεις σε κεντρικούς χώρους εργασίας όλων των κλάδων στη Θεσσαλονίκη, από προέδρους Ομοσπονδιών και Συνδικάτων, και άλλα στελέχη του ταξικού κινήματος.

Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο απευθύνει και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Για τη μετάβαση στη Θεσσαλονίκη, θα δρομολογηθεί πούλμαν με αναχώρηση από την πλατεία του Εργατικού Κέντρου, το Σάββατο 5 Σεπτέμβρη στις 2.30 μ.μ. (δηλώσεις συμμετοχής στο ΕΚΝΛ, στα σωματεία και στο τηλέφωνο 2410.250.708, από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και από τις 7 μ.μ. έως τις 9 μ.μ.).

Τέλος, αύριο, Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ. στα γραφεία του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Καβάλας (στον 1ο όροφο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καβάλας), η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ θα δώσει συνέντευξη Τύπου ενόψει του συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ.

Κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ με αφορμή τη ΔΕΘ απευθύνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ. Η προσυγκέντρωση έχει οριστεί στις 5.30 μ.μ. στο ΙΚΑ της Αριστοτέλους. Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Εχουμε πλέον πείρα. Ολοι οι δρόμοι δοκιμάστηκαν, τώρα να δοκιμάσουμε και τη δική μας δύναμη. Κανείς μόνος του. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να αποκρούσουμε το ρημαδιό που οδηγούν τη ζωή μας, για να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους και την αντιλαϊκή πολιτική τους. Κοινό μέτωπο με τις αγωνιστικές δυνάμεις των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων για την ανατροπή της αντιλαϊκής - φιλομονοπωλιακής πολιτικής».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
Ανακοίνωση για τις νέες μειώσεις στις συντάξεις

Καταγγέλλει την επιβολή κρατήσεων στις επικουρικές για τον κλάδο Υγείας και την αύξηση της σχετικής εισφοράς στις κύριες

Οργισμένα απαντούν οι συνταξιούχοι στη νέα μείωση των συντάξεών τους
Οργισμένα απαντούν οι συνταξιούχοι στη νέα μείωση των συντάξεών τους
«Ο νέος αποτρόπαιος σφαγιασμός των συντάξεων συνεχίστηκε και από το τρίτο και φαρμακερό μνημόνιο της "πρώτης φοράς αριστερά" κυβέρνησης», σημειώνει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ σε ανακοίνωσή της για τις νέες αυξημένες κρατήσεις που τέθηκαν σε ισχύ για κύριες και επικουρικές.

Θυμίζουμε ότι από τον Αύγουστο οι επικουρικές συντάξεις καταβάλλονται μειωμένες κατά 6% αναδρομικά από τον Ιούλη και αφορά την εισφορά που επιβάλλεται για πρώτη φορά υπέρ της υγειονομικής περίθαλψης. Αυξημένες από το 4% στο 6% θα είναι και οι κρατήσεις που γίνονται πλέον από 1/7/2015 και στις κύριες συντάξεις, για την υγειονομική περίθαλψη.

Η Ομοσπονδία σημειώνει ότι με την εφαρμογή αυτού του νόμου «οι συνταξιούχοι θα ληστευτούν κατά 700 εκ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 3,3 δισ. για τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτά είναι ορισμένα από τα έργα και τις ημέρες μιας κυβέρνησης που την ψήφισε μια μερίδα του λαού επειδή θα ...έσκιζε τα μνημόνια και θα καταργούσε με ένα νόμο όλους τους εφαρμοστικούς! Αντ' αυτού έγινε πιστός θεματοφύλακάς τους».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμα: «Το επόμενο διάστημα θα ξεδιπλωθούν μεγάλοι αγώνες στο συνταξιουχικό κίνημα. Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις προετοιμάζουν τα Σωματεία της δύναμής τους για το σκοπό αυτό και καλούν όλους τους συνταξιούχους να βρίσκονται σε επιφυλακή. Τα Σωματεία να είναι σε καθημερινή δράση δίπλα στους συνταξιούχους και τις οικογένειές τους. Η Ομοσπονδία μας συντάσσεται με αυτό και καλεί σε αγωνιστική ετοιμότητα προκειμένου να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές και μπορούμε να το κάνουμε».

  • Το Σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Πρέβεζας καλεί όλους τους συνταξιούχους σε σύσκεψη - συζήτηση την Δευτέρα 31 Αυγούστου στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας, «για να συζητήσουμε πώς θα οργανώσουμε καλύτερα την πάλη μας το επόμενο διάστημα καθώς και το δυνάμωμα της λαϊκής αλληλεγγύης».
Ο Δήμος Περάματος απέλυσε τις καθαρίστριες σχολείων

Σε συμβολική κατάληψη του δημαρχείου Περάματος, από το πρωί έως αργά το απόγευμα, προχώρησαν χτες οι καθαρίστριες των σχολικών μονάδων του Δήμου Περάματος, συσπειρωμένες στο κλαδικό τους σωματείο, συνεχίζοντας τη μάχη ενάντια στην απόφαση της δημοτικής αρχής (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) να τις απολύσει.

Ο δήμαρχος Περάματος, Γ. Λαγουδάκης, και η δημοτική του αρχή, ως εμπροσθοφυλακή της αντιλαϊκής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τον Ιούνη αποφάσισαν να μην ανανεώσουν τις συμβάσεις των 20 καθαριστριών, με το πρόσχημα ότι «υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι και έχουν και αυτοί δικαίωμα να διεκδικήσουν μία θέση», χαρακτηρίζοντας ...«απαράδεκτο» οι καθαρίστριες να διεκδικούν να μην απολυθούν και να γίνουν οι συμβάσεις τους αορίστου χρόνου.

Πρόκειται για καθαρίστριες που εδώ και 10 έως και 18 χρόνια εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μέχρι εξάντλησης, αφού δεν επαρκούν, πληρώνονται με το ποσό των 300 και κάτι ευρώ και τώρα η δημοτική αρχή τις πετάει στην ανεργία σαν στυμμένες λεμονόκουπες.

Μάλιστα, στις 27 Αυγούστου η δημοτική αρχή ανάρτησε προκήρυξη για την πρόσληψη καθαριστριών με σύμβαση μίσθωσης έργου για το σχολικό έτος 2015 - 2016, επικαλούμενη απόφαση των Σχολικών Επιτροπών, οι οποίες ουδέποτε συνεδρίασαν. Αυτό, εκτός όλων των άλλων, σημαίνει πρακτικά ότι τουλάχιστον έως το τέλος Σεπτέμβρη, τα σχολεία της πόλης θα μείνουν χωρίς καθαριότητα, αφού δεν μπορεί να γίνει διαγωνισμός κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Στο πλευρό τους βρέθηκε, χτες, εκ μέρους του ΚΚΕ, η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Σήμερα, στις 11.30 π.μ., οι καθαρίστριες της Αττικής θα κάνουν διαμαρτυρία στο υπουργείο Εσωτερικών.

Σε δελτίο Τύπου, το Σωματείο Καθαριστριών Πειραιά καταγγέλλει την απόφαση της δημοτικής αρχής, σημειώνοντας ότι «μέσα στην ένταση της οικονομικής κρίσης που μαστίζει κάθε λαϊκή οικογένεια στο Πέραμα, η δημοτική αρχή επιλέγει την ανακύκλωση της φτώχειας και της ανεργίας. Απολύει εργαζόμενους, εμπαίζει τους ανέργους της πόλης στους οποίους τάζει θέσεις εργασίας και αφήνει τα σχολεία χωρίς καθαριότητα, με άμεσο κίνδυνο την υγιεινή και ασφάλεια των μαθητών.

Οι εργαζόμενες είναι αποφασισμένες να μη χάσουν το μεροκάματό τους και διεκδικούν: Να γίνει τώρα η ανανέωση των συμβάσεών τους και η μετατροπή της εργασιακής τους σχέσης χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σε μόνιμη και σταθερή δουλειά».

Προετοιμάζουν τη σύσκεψη οι αγρότες

Κάλεσμα στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού να πάρουν μαζικά μέρος στην πανθεσσαλική - παναγροτική σύσκεψη για την προετοιμασία των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων, που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο, Πέμπτη, 3 Σεπτέμβρη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Παλαμά, στην Καρδίτσα, απευθύνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας. Στη σύσκεψη θα συζητηθούν τα αιτήματα για τα οποία παλεύει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα και ο προγραμματισμός των αγωνιστικών κινητοποιήσεων της μικρομεσαίας αγροτιάς για το επόμενο διάστημα. Χτες, για τη σύσκεψη, δόθηκε συνέντευξη Τύπου από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (αναλυτικά σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη»).

Αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση από το ΕΚΛ

Αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση οργανώνει το ΕΚ Λάρισας, σήμερα, Τρίτη 1 Σεπτέμβρη, στις 8.30 μ.μ., στο Β' Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα αντιπολεμικής δράσης των ταξικών συνδικάτων. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλία του προέδρου του ΕΚ Λάρισας, θεατρικό - μουσικό δρώμενο από τη θεατρική ομάδα του ΕΚ Λάρισας και έκθεση αντιπολεμικής φωτογραφίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ