ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ)
«Κλείνουμε τα μαγαζιά μας τη Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη»

Ανακοίνωση - κάλεσμα ενόψει της κινητοποίησης

Ανακοίνωση ενόψει της κινητοποίησης, στις 16 Σεπτέμβρη, με το κλείσιμο των καταστημάτων, εξέδωσε η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ. Η ανακοίνωση κάλεσμα έχει ως εξής:

«Αυτοαπασχολούμενοι, Επαγγελματίες, βιοτέχνες, μικροί έμποροι, αυτοκινητιστές, συνταξιούχοι,

Μαζί με τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τις γυναίκες, τη νεολαία βρισκόμαστε στο στόχαστρο της νέας κυβερνητικής επίθεσης.

Στόχος τους το όποιο εισόδημα μάς έχει απομείνει, η ίδια μας η ζωή.

Μεθοδεύουν την άρση των περιορισμών στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.

Προχωράνε στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και στο νέο εξοντωτικό ωράριο για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους.

Διαλύουν παραπέρα τη δημόσια Υγεία, το κλείσιμο νοσοκομείων και την κατάργηση ιατρικών κλινών.

Μεθοδεύουν μεγαλύτερη υποβάθμιση της δημόσιας Παιδείας. Διαλύουν την Τεχνική και Επαγγελματική εκπαίδευση.

Ετοιμάζουν κι άλλη μείωση των ήδη κουτσουρεμένων συντάξεων.

Στέλνουν τα χρέη στον ΟΑΕΕ στο κέντρο είσπραξης για κατασχέσεις και φυλακίσεις με συνοπτικές διαδικασίες.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, δύο δρόμοι υπάρχουν:

Η απάθεια ή η τυφλή αγανάκτηση που δεν αποκαλύπτει τους ενόχους και τις αιτίες της κρίσης, που οδηγεί σε αδιέξοδα, απογοήτευση, συμβιβασμούς, και τελικά στα λουκέτα και τις αυτοκτονίες.

Ο δρόμος της μετατροπής της αγανάκτησης και της οργής σε γνώση, οργανωμένο αγώνα μέσα από τα σωματεία, ενάντια στα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις που τα υπηρετούν.

Η κρίση, είναι κρίση του καπιταλιστικού συστήματος που ζούμε. Εχει ξανασυμβεί στο παρελθόν και θα ξανάρθει όσο ζούμε σε αυτό το σύστημα.

Η μάχη για την απόκρουση των συνεπειών της κρίσης δεν είναι αποτελεσματική, αν δε συνδυάζεται με την πάλη για την ανατροπή του συστήματος που γεννά τις κρίσεις.

Καλύτερες μέρες δεν πρόκειται να έρθουν μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση με τα μονοπώλια στην εξουσία. Η ανάπτυξη που διαφημίζουν, θα ενισχύσει τα μονοπώλια, θα εξοντώσει τους αυτοαπασχολούμενους.

Εχουμε πλέον πείρα.

Ξέρουμε πού οδήγησαν τα μνημόνια. Στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα και στην εξαθλίωση. Το νέο κούρεμα ή το νέο δάνειο αν και όποτε έρθει θα συνοδευτεί με νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Ο στόχος της πολιτικής της κυβέρνησης είναι ολοφάνερος.

- Μισθοί και μεροκάματα πείνας για τους εργαζόμενους.

- Αγρια φορολογία για εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους.

- Χρεοκοπία για εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους.

- Ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας.

- Κατάργηση κάθε κοινωνικής παροχής στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Πρόνοια.

- Πετσόκομμα των συντάξεων, μετατροπή τους σε επίδομα φτώχειας.

Με δυο λόγια, φτώχεια και εξαθλίωση για την πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών.

Αυτοαπασχολούμενοι, Επαγγελματίες, βιοτέχνες, μικροί έμποροι, αυτοκινητιστές, συνταξιούχοι,

Η ΠΑΣΕΒΕ σάς καλεί, να πάρετε την υπόθεση στα χέρια σας.

Μέσα από τα σωματεία, τις ενώσεις, τις ομοσπονδίες, τις επιτροπές αγώνα.

Μαζί με τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τις γυναίκες, τη νεολαία, να χτίσουμε τη λαϊκή συμμαχία.

Να βάλουμε στην άκρη τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Εχουν ευθύνη που φτάσαμε ως εδώ. Τα προηγούμενα χρόνια με τη συμμετοχή τους στους κοινωνικούς διάλογους και τις θέσεις τους, νομιμοποίησαν τα βάρβαρα μέτρα και τις αντιλαϊκές πολιτικές. Σήμερα, δεν καταδικάζουν την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική, παρά μόνο ορισμένες από τις συνέπειές της. Αρνούνται να δουν τις αιτίες της κρίσης. Σπέρνουν ψεύτικες ελπίδες ότι με μια άλλη διαχείριση στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορούν να έρθουν καλύτερες μέρες. Οι "τουφεκιές" που ρίχνουν σήμερα είναι άσφαιρες, προσπαθούν να κρύψουν τις ευθύνες τους και να αποκτήσουν «αγωνιστικά πιστοποιητικά».

Στις 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2013 η ΠΑΣΕΒΕ καλεί όλους τους αυτοαπασχολούμενους και τους συνταξιούχους να κάνουν δική τους υπόθεση την Απεργία και το κλείσιμο των καταστημάτων, να παλέψουν και να διεκδικήσουν:

  • Καμιά κατάσχεση σπιτιού της λαϊκής οικογένειας.
  • Πάγωμα των χρεών χωρίς προσαυξήσεις όσο διαρκεί η οικονομική κρίση. Μείωση της εισφοράς χωρίς μείωση της σύνταξης.
  • Αποποινικοποίηση των χρεών στον ΟΑΕΕ. Να σταματήσει τώρα κάθε διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης των χρεών στον ΟΑΕΕ.
  • Σφράγισμα των βιβλιαρίων ασθενείας για όλους χωρίς προϋποθέσεις.
  • Χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ κατά τα 2/3 από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Επιστροφή των ληστευθέντων αποθεματικών του Ταμείου.
  • Επίδομα ανεργίας στους αυτοαπασχολούμενους που έκλεισαν, που να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες, χωρίς αποκλεισμούς.
  • Καμιά μείωση των συντάξεων.
  • Κατάργηση του εξοντωτικού φορολογικού νόμου που επιβάλλει φορολογία 26% από το πρώτο ευρώ και των "αντικειμενικών κριτηρίων".
  • Μια Κυριακή το χρόνο ανοιχτά τα καταστήματα. Κατάργηση του πρόσφατου Νόμου.

Συνάδελφοι Αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι

Μπορούμε να κάνουμε την απεργία και το πανελλαδικό κλείσιμο καταστημάτων στις 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2013 σταθμό στην ανάπτυξη του αγωνιστικού - αντιμονοπωλιακού κινήματος, να συμβάλουμε στην ανασυγκρότησή του. Το δυνάμωμα της ΠΑΣΕΒΕ είναι ο μοναδικός δρόμος προοπτικής και ελπίδας για τους αυτοαπασχολούμενους.

ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2013. ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ»

Συμμαχία ΕΒΕ με εργαζόμενους ενάντια στα μονοπώλια

Δεκάδες χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις αυτοαπασχολουμένων και μικρών ΕΒΕ αναγκάζονται να βάλουν οριστικό λουκέτο, μην μπορώντας να αντεπεξέλθουν στις βαρύτατες συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Από τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη βδομάδα προκύπτει ότι 90.000 μικροεπαγγελματίες θα χρεοκοπήσουν μέχρι το τέλος του 2013. Τα προηγούμενα χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες μικρέμποροι και καταστηματάρχες κατέβασαν ρολά, αφού δεν μπόρεσαν να αντέξουν φόρους, χαράτσια, αυξημένες εισφορές, αναδουλειά, κόστος λειτουργίας. Το φαινόμενο ένα μικρομάγαζο να μαραζώνει και στη συνέχεια να κλείνει δεν είναι τωρινό ούτε αφορά αποκλειστικά και μόνο την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης. Η μαζική εισβολή και η ενίσχυση της δύναμης των μονοπωλίων σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, τα μέτρα για την «απελευθέρωση» της αγοράς, η αποδέσμευση κάθε επιθετικότητας του κεφαλαίου, όπως το απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες εξέλιξης του συστήματος, δημιούργησαν ένα αφόρητο και καταστροφικό τοπίο για κάθε αυτοαπασχολούμενο εδώ και πολλά χρόνια που παλεύει πλέον, σε συνθήκες κρίσης, για την επιβίωσή του.

Τα δεδομένα που σπρώχνουν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους στην περιθωριοποίηση και την πτώχευση δεν πρόκειται να αλλάξουν. Ακόμα και σε περίπτωση που άλλοι οικονομικοί δείκτες αρχίζουν να έχουν θετικό πρόσημο, τα περιθώρια «ανάκαμψης» για τις μικρές επιχειρήσεις δεν είναι απλά αμφίβολα. Είναι ανύπαρκτα. Το βεβαιώνουν, εκτός όλων των άλλων, οι επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου. Από τη στιγμή που, στις μεγάλες πολυεθνικές, δε φτάνουν πλέον μόνο τα επιλεγμένα στέκια της αγοράς και αναπτύσσονται ήδη με υποκαταστήματά τους στις συνοικίες, είναι φανερό ότι ενισχύεται ακόμα πιο πολύ ο βαθμός μονοπώλησης. Κατ' επέκταση, συμπιέζεται ασφυκτικά ο χώρος μέσα στον οποίο μπορεί να δράσει ο μικρός ΕΒΕ. Για την ακρίβεια, σήμερα, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες ΕΒΕ αυτοαπασχολούμενοι που δεν μπορούν να πληρώσουν καν τις ασφαλιστικές εισφορές στο Ταμείο τους για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Και μάλιστα, ξεκινούν και διαδικασίες κατάσχεσης σε βάρος τους.

Το μέλλον για τους ανθρώπους που βγάζουν το μεροκάματο από τη διατήρηση ενός μικρού μαγαζιού, στο οποίο, εκτός από τους ίδιους, πολλές φορές απασχολούνται και άλλα μέλη των οικογενειών τους, δε βρίσκεται στο όνειρο να γίνουν μεγάλοι επιχειρηματίες. Διέξοδος γι' αυτούς είναι η συμπόρευση και η συμμαχία με τους εργαζόμενους, ώστε μαζί να ανατρέψουν την εξουσία των κεφαλαιοκρατών, με στόχο να πρωτοστατήσουν στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας, για την οποία θα αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση η εξασφάλιση εργασίας και ανθρώπινων συνθηκών ζωής για ολόκληρο το λαό.

Σύσκεψη της ΠΑΣΕΒΕ την ερχόμενη Τετάρτη

Σύσκεψη για την προετοιμασία της κινητοποίησης που θα γίνει στις 16 του Σεπτέμβρη με πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων διοργανώνει η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ για την ερχόμενη Τετάρτη 4 του μήνα.

Στη σχετική ανακοίνωση - πρόσκληση της Γραμματείας Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ, σημειώνεται:

«Συνάδελφοι,

Σας καλούμε την Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα της ΓΣΕΒΕΕ Καποδιστρίου 24 (3ος όροφος) σε σύσκεψη με θέμα: "Πανελλαδικό κλείσιμο καταστημάτων και βιοτεχνιών τη Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη 2013".

Με στόχο την επιτυχία του πανελλαδικού κλεισίματος στην Αθήνα, η Γραμματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ σάς καλεί σε σύσκεψη προετοιμασίας και οργάνωσης του αγώνα σε κάθε κλάδο, σε κάθε γειτονιά. Το κάλεσμα απευθύνεται σε: Διοικητικά Συμβούλια Ομοσπονδιών, Σωματείων και Ενώσεων, Επιτροπές Αγώνα της ΠΑΣΕΒΕ και αγωνιστές, συνδικαλιστές».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ