ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /32
Εχεις δύναμη, μην τη χαρίσεις

Του Ηλία Μακρή από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Του Ηλία Μακρή από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ψηφίζεις για όλα, όχι μόνο για τις φωτιές. Ηδη το Ασφαλιστικό είναι στο τραπέζι.

Ψηφίζεις και για τα κρυμμένα λόγια: Ηδη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μιλούν για νέα παραγωγή «φιλική στο περιβάλλον» και «εμπορεύσιμη». Σημαίνει αντίο σταφύλι, αντίο ελιά, αντίο κτηνοτροφία. Γιατί τώρα που βρήκανε παπά θα τα θάψουν όλα. Τόσα χρόνια πασχίζουν να πείσουν τον αγρότη να πάψει να παράγει όσα αιώνες μάς θρέφουν. Τώρα είναι η ώρα απόλυτης εφαρμογής της ΚΑΠ.

Ψηφίζεις και γι' αυτά που ο κόσμος τάχει τούμπανο: Οτι ο ΣΥΝ έχει παραπλήσιο με το ΠΑΣΟΚ πρόγραμμα σ' όλα τα κρίσιμα. Ειδικά σ' αυτά που έχουν κοινή μήτρα τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μια ματιά στο τηλεοπτικό δεκάλεπτό τους που προβλήθηκε χτες, ήταν ικανή να πείσει και τους τελευταίους πως ο ΣΥΝ λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο σαν συμπληρωματική δύναμη στο στρατόπεδο της σοσιαλδημοκρατίας. Οτι ο κυβερνητισμός εντός των πλαισίων διαχείρισης του καπιταλισμού ήταν και παραμένει κυρίαρχο στοιχείο του.

Τώρα, λοιπόν, πριν είναι αργά: Δώσε κι άλλη δύναμη στη δύναμή σου, στο ΚΚΕ. Τώρα, χάλασε τα σχέδια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τώρα διεκδίκησέ τα όλα. Τώρα κάνε καθαρό πως έχεις σκοπό και την επομένη των εκλογών να είσαι ικανός να τους βάλεις εμπόδιο σ' ό,τι σου καίει τη ζωή. Αυτοί δεν αλλάζουν. Εσύ μπορείς να αλλάξεις. Εχεις υποχρέωση να αλλάξεις. Το ΚΚΕ ήταν και θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Για να σωθούν όσα μπορούν να σωθούν, να αποσπαστούν κατακτήσεις.

Κόντυνέ τους, κάψτους, τρομοκράτησέ τους, διάλεξε όποιο ρήμα - πράξη θες, αρκεί να καταψηφίσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αρκεί να μη χαραμίσεις την ψήφο σου στα συμπληρώματα του αστικού πολιτικού συστήματος, τον ΣΥΝ και το ΛΑ.Ο.Σ.

Μέτρα κάθε σουπιά: κι αυτήν που την έπιασε ο πόνος για τη διαφάνεια, και την άλλη που διαμαρτύρεται γιατί χαλάει το ευρωπαϊκό προφίλ και την τρίτη που ζητάει γενναιότητα. Οταν η ίδια σου η ζωή έχει βάλει κάθε κατεργάρη στον πάγκο του, θυμήσου απλά: Δεν κάηκες χτες. Χτες αποκαλύφθηκε το αδιέξοδο στο δρόμο που ήδη περπατούσες. Μέτρα την πρεμούρα τους μόλις διαπίστωσαν πως έχεις ήδη αποφασίσει να τους τιμωρήσεις. Να, που σε ονομάζουν και πάλι κυρίαρχο λαό. Ε, γίνε!

Ασχετο: άκου «γεροντοκόρη του έθνους»! Το ΠΑΣΟΚ! Πιπέρι...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΜΕΤΡΑ ΚΑΘΕ ΣΟΥΠΙΑ

ΔΕΝ ΚΡΑΤΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ: «Αναδεικνύεται σε κυρίαρχο θέμα ο ρόλος που θα επιφυλάξει το κράτος στους ιδιώτες, κυρίως του εργολαβικού κατασκευαστικού τομέα στο μεγάλο εγχείρημα της ανασυγκρότησης. Με εγγυημένους κανόνες διαφάνειας στη διαχείριση των έργων αποκατάστασης και ανακατασκευής των κτιρίων και των υποδομών (...) Ενδεχόμενη πολιτική διαχείριση των εργολαβικών αναθέσεων θα είναι καταστροφική, όπως καταστροφική και χωρίς αποτέλεσμα θα είναι μια εκτεταμένη πελατειακή επιχείρηση χαριστικών δανειοδοτήσεων των πληγέντων ιδιοκτητών» (τα σχόλια στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΑΣ ΜΑΡΑΝΕ: «Δεν είναι εικόνα πολιτισμένης ευρωπαϊκής χώρας αυτή η συρροή από όλες τις περιοχές της χώρας στις τράπεζες της Ηλείας απατεώνων που επιχειρούν και καταφέρνουν να εισπράττουν χρήματα τα οποία δε δικαιούνται» (από το κύριο άρθρο στο ΕΘΝΟΣ).

ΨΙΛΟ ΓΑΖΙ: «Την ώρα που οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην επόμενη μέρα, η αντιπολίτευση συμπεριφέρεται ως η γεροντοκόρη του έθνους: Τη μια της φταίνε οι δημοσκοπήσεις, την άλλη οι Τσιγγάνοι και οι Αλβανοί που πήγαν να πάρουν παρανόμως επιδόματα, την τρίτη της φταίνε οι ταξιδιωτικές οδηγίες - δράκοι, την τέταρτη γκρινιάζει επειδή δε θα μοιράσουν την αρωγή οι δικοί της δήμαρχοι και πάει λέγοντας» (ο Μανώλης Κοττάκης στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

«ΓΕΝΝΑΙΟΣ» ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΑΣΟΚ; «Σε αυτή την κομβική στιγμή μόνο η λαϊκή ετυμηγορία μπορεί να ανατάξει το κλίμα ηττοπάθειας και την ολέθρια αντίληψη του "μοιραίου". Γενναιότητα και καθαρό μυαλό χρειάζεται από τους πολίτες. Αυτοί καλούνται να κάνουν την υπέρβαση. Και πρώτος όρος γι' αυτό είναι η αποφυγή του μεγαλύτερου λάθους: Η εκδίκηση και των δικαίων μετά των αδίκων. Η αδυναμία διάκρισης των πολιτικών αδιαμφισβήτητης ηθικής και ειλικρινούς διάθεσης για αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης πολίτη - κράτους από τους πολιτικούς που πίσω από τις κραυγές για την ανηθικότητα καθαγίασαν τη δική τους διαφθορά και με την κατασυκοφάντηση των αντιπάλων τους, έφτιαξαν συγχωροχάρτι της δικής τους αλαζονείας και ανικανότητας» (από το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΨΗΦΟΣ ΧΑΣΤΟΥΚΙ στο δικομματισμό με ενίσχυση του ΚΚΕ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ανέφικτες οι προβλέψεις για τις εκλογές

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Θρίλερ δύο εβδομάδων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ στις δημοσκοπήσεις

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ο ιός των γκάλοπ χτυπά τα κόμματα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Παροχές σε πυρόπληκτους, προβλήματα στη βοήθεια

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Δωρεάν σπίτια στους πυρόπληκτους

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΧΤΙΣΕΙ τα καμένα σπίτια

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΑ ΕΔΩΣΕ ΟΛΑ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Ο ΛΟΓΟΣ: ΣΠΙΤΙΑ από την πολιτεία

ΕΘΝΟΣ: ΑΜΟΚ ΠΑΡΟΧΩΝ και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα

ΤΑ ΝΕΑ: Προεκλογικό 15ήμερο προσφορών

Η ΧΩΡΑ: Συναγερμός για καύσωνα και Μποφόρ

Η ΑΥΓΗ: Αλλαγή του τοπίου ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ψηφίζεις για όλα...

«Εκ των πραγμάτων τούτες οι εκλογές θα γίνουν με φόντο την πρόσφατη εθνική τραγωδία (...) πού χρόνος και μυαλό να προβληματιστεί το έρμο εκλογικό σώμα για τα όσα άλλα "εκκρεμή" και "εκ μεταφοράς" δομικά προβλήματα - το ασφαλιστικό, η παιδεία, η δημόσια διοίκηση, η δημόσια μέριμνα για την υγεία, η υπεσχημένη "επανίδρυση του κράτους";» (ο Θάνος Οικονομόπουλος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

και για τα κρυμμένα λόγια...

«"Δεν αρκούν κάποιες χιλιάδες ευρώ, η κάποια δάνεια. Χρειάζεται ένα συνολικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για όλη την περιοχή, με ιεραρχημένους κοινωνικούς, οικονομικούς, παραγωγικούς, οικολογικούς στόχους για την οικονομική, παραγωγική, οικολογική αποκατάσταση όλων των περιοχών" είπε ο κ. Παπανδρέου» (το ρεπορτάζ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

και γι' αυτό που ο κόσμος τo 'xει βούκινο...

«Το επόμενο στοίχημα των επιτελών της Κουμουνδούρου είναι να αποφευχθεί πάση θυσία η ταύτιση του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ. "Εάν περάσει η αίσθηση στον κόσμο πως σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας κανενός, η συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ είναι δεδομένη, τότε θα χαθεί η μάχη κατά του δικομματισμού και ο κόσμος θα στραφεί στο ΚΚΕ ή αλλού" λένε τα στελέχη του» (το ρεπορτάζ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ