ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΣΕΕ
Δεξίωση, η νέα μορφή... πάλης

Η παράθεση... δεξίωσης στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή υπουργών και εκπροσώπων "των παραγωγικών τάξεων", η παρουσίαση μιας μελέτης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ για την οικονομία, η παραχώρηση συνέντευξης Τύπου και η πραγματοποίηση σύσκεψης Εργατικών Κέντρων της περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, είναι οι... "δράσεις" της ΓΣΕΕ το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΕ της ΓΣΕΕ, η οποία συνεδρίασε χθες με θέμα τον προγραμματισμό δράσης. Στο τέλος Σεπτέμβρη θα συνεδριάσει η διοίκηση της Συνομοσπονδίας και θα συγκληθεί το Γενικό Συμβούλιο.

Από την πλειοψηφία της Εκτελεστικής δεν έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις που έκανε η ΔΑΣ,για να ταχθεί η ΓΣΕΕ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ,καθώς και για να τοποθετηθεί σχετικά με την κατάσταση στην παιδεία και τις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής, οι οποίες επανέρχονται στο προσκήνιο με την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου.

Με υπόμνημα "καθάρισε" η ΑΔΕΔΥ

Ενα γενικόλογο υπόμνημα, εύκολα προσαρμόσιμο στις κυβερνητικές επιλογές, απέστειλε η ΑΔΕΔΥ στον πρωθυπουργό ενόψει της επίσκεψής του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και της καθιερωμένης ομιλίας - εξαγγελίας για την κυβερνητική πολιτική που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα. Το υπόμνημα διαμορφώθηκε κατά την προχτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης, με τις ψήφους μόνο της ΠΑΣΚ, ενώ αποφασίστηκε και "αγωνιστικό" πρόγραμμα συσκέψεων.

Ετσι, στο υπόμνημα αφού επισημαίνεται η χρονική συγκυρία, "με τη χώρα να προσπαθεί να ενταχθεί ισότιμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση", ζητείται η... "αποτελεσματική αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων". Οσον αφορά τα εισοδηματικά, δε διατυπώνεται καν αίτημα για ποσοστό αύξησης, παρά μόνο ζητείται η κάλυψη του προβλεπόμενου πληθωρισμού. Το ίδιο και στα φορολογικά, όπου γίνεται λόγος για... ελαφρύνσεις στους μισθωτούς και συνταξιούχους. Οσο για τις ανωνυμοποιήσεις - ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων υπηρεσιών που ήδη έχει προχωρήσει η κυβέρνηση, οι κυβερνητικές ευθύνες είναι ανύπαρκτες, αφού κατά την πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ απλώς "οι δημόσιες υπηρεσίες υφίστανται διπλή επίθεση, τόσο από τις νεοφιλελεύθερες απόψεις, όσο και από τις δυνάμεις της αγοράς"! Τέλος, διατυπώνεται ως αίτημα η διεξαγωγή διαλόγου για το ασφαλιστικό και επιπλέον ζητείται να "ολοκληρωθεί η δημιουργία των θεσμών του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, με τη στήριξη της επικουρικής ασφάλισης μέσα από την ενοποίηση, μετά από μελέτη των Ταμείων Αρωγής", δηλαδή να ολοκληρωθεί ο αντιασφαλιστικός νόμος 2679/99!

Το πρόγραμμα... δράσης που αποφασίστηκε, συμπεριλαμβάνει συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 6 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη και σύσκεψη συνδικαλιστών την ίδια μέρα. Επίσης, νέα συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής μέχρι 15/9 για να διατυπωθεί νέο "διεκδικητικό υπόμνημα", συναντήσεις με πρωθυπουργό και αρχηγούς κομμάτων και τέλος Σεπτέμβρη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ για να προσδιοριστούν τα επόμενα βήματα...

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
Στο φουλ οι προετοιμασίες

Στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο, στις 7 το απόγευμα, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι θα "υποδεχτούν" αγωνιστικά τον πρωθυπουργό της λιτότητας και της ανεργίας και θα προβάλουν τα πραγματικά αιτήματά τους, αντικρούοντας την κούφια παροχολογία

Στη "μάχη" για την επιτυχία του πανεργατικού συλλαλητηρίου που διοργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο το Σάββατο 4 Σεπτέμβρη στις 7μμ στην πλατεία ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη - μέρα που ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει τη Διεθνή Εκθεση - έχουν ριχθεί συνδικαλιστές και συνδικάτα, με στόχο να δοθεί δυναμική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Στα πλαίσια της προετοιμασίας, κλιμάκια του ΠΑΜΕ πραγματοποιούν καθημερινά περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς στη Θεσσαλονίκη. Τα μηνύματα είναι θετικά, καθώς ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν την ανάγκη της έμπρακτης αγωνιστικής υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους.

Χτες το πρωί κλιμάκιο του ΠΑΜΕ με τους Γιάννη Σταυρόπουλο, Δημήτρη Τσουμπρή και Σάββα Τσακμακίδη περιόδευσε στα εργοτάξια των Δήμων Αμπελοκήπων και Πολίχνης και συζήτησε με τους εργατοτεχνίτες για τα αιτήματα που προβάλλει το ΠΑΜΕ με το συλλαλητήριο του Σαββάτου. Στη συνέχεια το κλιμάκιο επισκέφτηκε το Δήμο Ευόσμου και είχε συνάντηση με τους διοικητικούς υπαλλήλους του δήμου στο χώρο του Δημαρχείου.

Επίσης οι συνδικαλιστές Δημήτρης Τσουμπρής και Παύλος Αρβανιτίδης πραγματοποίησαν περιοδείες σε βιοτεχνίες και εργοστάσια μετάλλου της βιομηχανικής περιοχής Σίνδου Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα επισκέφτηκαν τα εργοστάσια κατασκευής αγροτικών μηχανημάτων "Ορφανίδη" και "Κωνσταντινίδη",το εργοστάσιο παραγωγής μηχανημάτων κλωστηρίου ΚΡΟΝΟΣ,την ΕΛΒΟ,την ΕΛΛΑΣ ΚΑΝ,το εργοστάσιο "Πατσινίδης ΑΕ" κ. ά.

Αλλο κλιμάκιο στελεχών του ΠΑΜΕ πραγματοποίησε περιοδεία σε καταστήματα της πόλης.

Πανσυνταξιουχικός συναγερμός

Σε συναγερμό έχουν τεθεί και οι συνταξιούχοι, που από κάθε γωνιά της χώρας ετοιμάζονται να πάνε στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 4 Σεπτέμβρη για να δώσουν δυναμικό "παρών" στην πανελλαδική πανσυνταξιουχική συγκέντρωση που διοργανώνεται με πρωτοβουλία των Ομοσπονδιών ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΕΛΤΑ - ΝΑΤ.Το αγωνιστικό "ραντεβού" των συνταξιούχων έχει καθοριστεί για τις 6 το απόγευμα μπροστά στο Λευκό Πύργο και στη συνέχεια με πορεία θα κατευθυνθούν στην πλατεία ΧΑΝΘ.

Προσκλητήριο προς τους συνταξιούχους της Θεσσαλονίκης για μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Σημειώνει ότι ο "πρωθυπουργός της κυβέρνησης των πλουτοκρατών - τραπεζιτών - βιομηχάνων - εφοπλιστών έρχεται στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ και θα... ανακοινώσει τις χιλιοειπωμένες οικονομικές ελαφρύνσεις, την καταπολέμηση της ανεργίας, την κοινωνική πολιτική και θα θυμηθεί και τους συνταξιούχους. Τόσα χρόνια πρωθυπουργός και 16 χρόνια αρχιτέκτονας της λιτότητας, δεν έχουμε ψευδαισθήσεις για το τι σκοπεύει να κάνει αυτός και η κυβέρνησή του". Οπως υπογραμμίζει η Συντονιστική, στις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχαν οι συνταξιούχοι και με τον πρωθυπουργό και με τους αρμόδιους υπουργούς, εισέπραξαν αρνητικές απαντήσεις στα βασικά τους αιτήματα. Καταλήγοντας τονίζει: "Θα υποδεχτούμε τον κ. Σημίτη για να του θυμίσουμε πως εκτός από το 2,5% των κεφαλαιοκρατών, υπάρχει και το 97,5% του λαού".

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Νομού Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή του καλεί όλους τους συνταξιούχους στη συγκέντρωση για να "διαδηλώσουν και απαιτήσουν από τον πρωθυπουργό τη λύση των χρονιζόντων προβλημάτων των συνταξιούχων και όλων των εργαζομένων".

Στάση εργασίας σε έργα του μετρό

Τετράωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες, με καθολική συμμετοχή, οι εργαζόμενοι στα αρχαιολογικά σκάμματα στο μετρό,απαιτώντας την επαναπρόσληψη των συναδέλφων τους που απέλυσε η τεχνική εταιρία ΑΞΩΝ και διαμαρτυρόμενοι για τη μείωση μισθών που προχώρησε η ίδια εταιρία. Στα πλαίσια της στάσης - που διοργανώθηκε από το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το Παράρτημα Εργαζομένων μετρό - έγινε παράσταση στα γραφεία της δημόσιας εταιρίας "Αττικό μετρό".

Η εταιρία ΑΞΩΝ, ιδιοκτησίας Κ. Τρουμπούκη, έχει αναλάβει από το '97 τα παράλληλα έργα (αρχαιολογικές ανασκαφές) στη γραμμή του μετρό Κεραμεικός - Αιγάλεω. Στις 28 Ιούλη φέτος, αιφνιδιαστικά, έκλεισε τα τέσσερα εργοτάξια (Βοτανικός, Αγ. Σάββας, Πλούτωνος και πλατεία Εσταυρωμένου), ενώ έστειλε τις απολύσεις στους 40 εργαζόμενους, με δικαστικούς κλητήρες στα σπίτια τους. Πριν 15 μέρες περίπου, υπέγραψε νέα σύμβαση με την "Αττικό μετρό" και ξανάνοιξε τα εργοτάξια, επαναπροσλαμβάνοντας τους μισούς από τους απολυμένους, στους οποίους επιπλέον μείωσε το μεροκάματο κατά 1.000 δρχ., ενώ προχώρησε και σε νέες προσλήψεις. Εντελώς... συμπτωματικά αρνήθηκε να επαναπροσλάβει τους εργαζόμενους που ήταν παλαιότεροι και είχαν συνδικαλιστική δράση.

Παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας "Αττικό μετρό", πραγματοποίησαν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από την Ομοσπονδία Οικοδόμων, το Συνδικάτο και το Παράρτημα. Συναντήθηκαν με τον αντιπρόεδρο της "Αττικό μετρό", κ. Λιάπη,στον οποίο επισήμαναν τις τεράστιες ευθύνες της δημόσιας εταιρίας, για την ασυδοσία που διακρίνει το συγκεκριμένο εργολάβο. Ο αντιπρόεδρος σημείωσε πως θα περιμένουν τις απαντήσεις του εργολάβου για το θέμα, ενώ απέφυγε να πάρει θέση για το αν θα παρέμβει η εταιρία "Αττικό μετρό" σε περίπτωση που ο εργολάβος συνεχίσει να ασυδοτεί. Επίσης αρνήθηκε να ενημερώσει για το περιεχόμενο και για τους όρους της νέας σύμβασης που υπέγραψε η "Αττικό μετρό" με τον εργολάβο. Τελικά ειπώθηκε ότι από πλευράς "Αττικό μετρό" θα γίνει προσπάθεια για να υπάρξει συνάντηση συνδικάτου, δημόσιας εταιρίας και εργολάβου για το θέμα.

Οι εργαζόμενοι δήλωσαν αποφασισμένοι να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους και προειδοποίησαν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Κατάληψη στη ΜΙΣΚΟ

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν δυναμικά στη μεταφορά του εργοστασίου. Με εξώδικα και απειλές για προσφυγή στη Δικαιοσύνη απειλεί η πολυεθνική "Μπαρίλα"

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).-

Αποφασισμένοι να αγωνιστούν για να μην κλείσει το εργοστάσιο της ΜΙΣΚΟ στην Πάτρα είναι οι 140 εργαζόμενοι της επιχείρησης, οι οποίοι από την περασμένη Δευτέρα έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του εργοστασίου. Αφορμή γι' αυτές τις κινητοποιήσεις ήταν το εξώδικο που απέστειλε η πολυεθνική "Μπαρίλα" στο σωματείο εργαζομένων, με το οποίο τους ενημερώνει πως το εργοστάσιο της Πάτρας θα κλείσει στα τέλη Σεπτέμβρη και ζητά από τους εργαζόμενους να δηλώσουν ποιοι θα συνταξιοδοτηθούν και ποιοι θα πάρουν το δρόμο της εσωτερικής μετανάστευσης για να στελεχώσουν το νέο εργοστάσιο στη Βοιωτία.

Οι εργαζόμενοι ομόφωνα αντέδρασαν και πέρασαν σε κατάληψη των εργασιακών χώρων, απαιτώντας να μην κλείσει το εργοστάσιο της Πάτρας. Μάλιστα, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους χωρίς να τρομοκρατούνται από τις ενέργειες της πολυεθνικής, η οποία σε νέο της εξώδικο χαρακτηρίζει την κινητοποίηση "παράνομη και καταχρηστική"! Απειλεί μάλιστα, πως θα οδηγήσει τους εργαζόμενους στα δικαστήρια επειδή, λόγω των κινητοποιήσεων, έχει ζημιά "οκτώ εκατομμυρίων δραχμών την ημέρα", επειδή αναθέτει την παραγωγή που αναλογεί στο εργοστάσιο εργολαβικά σε άλλες επιχειρήσεις. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να αποτρέψουν τη μεταφορά του εργοστασίου εκτός Πάτρας και σκέφτονται να κλιμακώσουν τις ενέργειές τους. Καλούν, τέλος, τους μαζικούς φορείς, αλλά και το λαό της Πάτρας, να στηρίξουν τον αγώνα τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ