ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Αντιστέκονται στην υποβάθμιση

Μπροστά στη νέα σχολική χρονιά, η Ενωση Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων Μέσης Εκπαίδευσης θέτει για μία ακόμη φορά τα αιτήματα της καλλιτεχνικής παιδείας, που η πολιτεία επιμένει να αγνοεί και να θάβει πίσω από τις ψευδώνυμες μεταρρυθμίσεις που προωθεί στην εκπαίδευση. Βήμα προβολής της ανάγκης ενίσχυσης και στερέωσης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και, ταυτόχρονα, διαμαρτυρία για τον εξοστρακισμό, τη διαρκή υποβάθμιση, αλλά και τη συρρίκνωση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης στο σχολείο, αποτελούν τα σεμινάρια της Ενωσης, που πραγματοποιούνται και αυτή τη χρονιά (3 έως 10 Σεπτέμβρη, 10π.μ. - 3μ.μ.), στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ευελπίδων).

Το φετινό ετήσιο πανελλαδικό σεμινάριο συμπίπτει με την έκδοση του βιβλίου του Γιοχάνες Ιτεν "Τέχνη του χρώματος".Το βιβλίο, που μεταφράστηκε από τα γερμανικά, είναι πολύ σημαντικό για την εκπαίδευση τέχνης, και με αφορμή την έκδοσή του, ένα μεγάλο μέρος της θεματολογίας του σεμιναρίου αφορά στο χρώμα και τη διδασκαλία του. Καλλιτέχνες, εκπαιδευτικοί, αλλά και φίλοι της Ενωσης, ζωγράφοι και επιστήμονες, θα καταθέσουν τις απόψεις τους για το χρώμα. Σημειώνουμε, ότι η Ενωση έχει προσκαλέσει από τη Γερμανία τον καθηγητή τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Βούπερταλ Ρέινερ Κ. Γουίκ ειδικά για να αναπτύξει το θέμα: "Η παιδαγωγική της τέχνης του Γιοχάνες Ιτεν".

Επίσης, σημαντική θέση στο πρόγραμμα του σεμιναρίου κατέχει το θέμα: "Προβλήματα εκπαίδευσης στις ελληνικές και ελληνόφωνες κοινότητες του εξωτερικού".Στα θέματα περιλαμβάνονται επίσης και άλλα σημαντικά προβλήματα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, απέναντι στην οποία υψώνονται τώρα πρόσθετα σοβαρά εμπόδια και φραγμοί με τις εκπαιδευτικές αλλαγές, που τίθενται σε ισχύ από τη νέα σχολική χρονιά.

Με την έναρξη των σεμιναρίων θα κυκλοφορήσει, επίσης, το επιμελημένο περιοδικό της Ενωσης, "Εικαστική Παιδεία",αποτύπωμα και συνόψιση των συλλογικών προσπαθειών των εκπαιδευτικών τέχνης για την ανύψωση του περιεχομένου της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, καθώς και νέα σειρά βιντεοκασετών με θέματα εικαστικής διδασκαλίας, που έχουν ετοιμαστεί με πρωτοβουλία, εθελοντική δουλιά και δαπάνες της Ενωσης για το σκοπό αυτό. Στο χώρο του σεμιναρίου θα υπάρχει ενδεικτική έκθεση μαθητικών έργων, βασισμένων σε χρωματικές ασκήσεις, ενώ στις 9 Σεπτέμβρη το Κέντρο Ελληνικής Τέχνης θα παρουσιάσει αντιπροσωπευτικούς παραδοσιακούς χορούς με φορεσιές και ζωντανή μουσική. Θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι.

"Οι παραπάνω δραστηριότητες και πρωτοβουλίες των εκπαιδευτικών τέχνης", σημειώνει στην ανακοίνωσή του το ΔΣ της Ενωσης, "θεμελιωμένες στη δύναμη της συλλογικότητας, αποτελούν την έμπρακτη απόρριψη μιας ορισμένης μυθολογίας των ημερών, που με αφορμή τα αποτελέσματα του διάτρητου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ θέλησε να παρουσιάσει μειωτικά και δυσφημιστικά τους εκπαιδευτικούς, τις δυνατότητες και το έργο τους".

Στη "Γειτονιά του φεγγαριού"

Ο Δήμος Γλυφάδας και το Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου οργανώνουν και φέτος τις θεατρικές συναντήσεις, στο Θέατρο Αιξωνής,με τίτλο στη "Γειτονιά του φεγγαριού".Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 2 Σεπτέμβρη, με το "Θέατρο Καισαριανής",που παρουσιάζει τα "Μαλλιά κουβάρια" του Ν. Λάσκαρη.Ακολουθούν οι παραστάσεις: "Ο κύκλος με την κιμωλία" του Μπρεχτ,από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου (4/9), "Οιδίπους επί Κολωνώ" του Σοφοκλή,από τη "Θεατρική Διαδρομή" (6/9), "Φόνισσα" του Παπαδιαμάντη,από το θέατρο "Πολιτεία" (7/9). "Ιφιγένεια στην Αυλίδα" του Ευριπίδη,από τις "Μορφές Εκφρασης", αφιέρωμα στον Δ. Ροντήρη (8/9), "Ορέστης" του Ευριπίδη από το "Θέατρο Τέχνης - Κ. Κουν" (10/9), "Μαριτάνα" του Ξενόπουλου,από το θίασο της Κατερίνας Βασιλάκου (11/9), "Αχαρνής" του Αριστοφάνη,από το "Ανοιχτό Θέατρο" (13/9), "Ιφιγένεια εν Ταύροις" του Ευριπίδη,από τον "Διόνυσο" (14/9) και η αυλαία κλείνει με την Κρατική Οπερα του Πεκίνου, που θα παρουσιάσει παραδοσιακά κομμάτια από την "Οπερα του πιθήκου" (15/9). Ωρα έναρξης παραστάσεων 8.30 το βράδυ.

Κινηματογράφος στο "δίκτυο"

Η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας και η αστική μη κερδοσκοπική κινηματογραφική εταιρία "STUDIO - παράλληλο κύκλωμα" δημιούργησαν στον Παγκόσμιο Ιστό (World Wibe Web) του Ιντερνετ, στη διεύθυνση http: //www.filmfiles.gr, τις σελίδες "Film Files".Σκοπός των σελίδων αυτών είναι η υποβοήθηση του έργου των κινηματογραφικών λεσχών, των δημοτικών κινηματογράφων και όσων ασχολούνται με το σινεμά.

Οι σελίδες περιέχουν: Αλφαβητικό κατάλογο των τίτλων και των σκηνοθετών των ταινιών, για τις οποίες υπάρχουν λεπτομερή στοιχεία στο αρχείο της ΟΚΛΕ και στη βιβλιοθήκη του "STUDIO - παράλληλο κύκλωμα". Το πλήρες πρόγραμμα των κινηματογραφικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται στην Ελλάδα όλο το χρόνο. Την ταυτότητα της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας και την ιστορία των κινηματογραφικών λεσχών στην Ελλάδα. Κατάλογο των κινηματογραφικών λεσχών - μελών της ΟΚΛΕ και γεωγραφική κατανομή τους. Την ταυτότητα της εταιρίας "Studio - παράλληλο κύκλωμα" και παρουσίαση των νέων ταινιών που διακινεί. Σύντομα ο κατάλογος των ταινιών θα εμπλουτιστεί με τα πλήρη στοιχεία των συντελεστών τους και με βιβλιογραφία, όπου θα μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να ανατρέξει για να βρει την κριτική τους παρουσίαση, ενώ οι κατάλογοι των ταινιών και των εκδηλώσεων θα ανανεώνονται συνεχώς.

@ Λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής
  • Λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής ελληνικών ταινιών μεγάλου μήκους στο 39ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως και τις 22 Νοεμβρίου.
Σήμερα με μουσική

Τριάντα πέντε χρόνια "κομμάτια", από το "Φορτηγό" μέχρι το "Ξενοδοχείο", θα "παρελάσουν" από τη σκηνή του Λυκαβηττού, στη μεγάλη συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου,σήμερα, στις 9.30μμ. Γεμάτη εκπλήξεις αναμένεται αυτή, η πρώτη, εμφάνιση του καλλιτέχνη στο Θέατρο Λυκαβηττού, ο οποίος θα συνοδεύεται από πέντε σπουδαίους μουσικούς, τους Μ. Αχαλινωτόπουλο, Γ. Κιουρτσόγλου, Στ. Λάντσια, Β. Πιερρακέα και Σ. Ραμγκούτα. Το ευρηματικό σκηνικό της συναυλίας θα θυμίζει κάτι από το "Ξενοδοχείο", όπως τιτλοφορείται η τελευταία δισκογραφική δουλιά του, που περιλαμβάνει διασκευές τραγουδιών σπουδαίων ξένων δημιουργών, όπως των Ντίλαν, Ντάλα, Μόρισον, Κέιβ, Μπερν, Αντερσον κ. ά.

  • Στο Δημοτικό Θέατρο Παπάγου (Κορυτσάς, 6η στάση) θα δώσει συναυλία ο Γιώργος Χατζηνάσιος,σήμερα, στις 9.30μμ, στο πλαίσιο του "Φεστιβάλ Παπάγου".
  • Σήμερα, επίσης, στην ακριτική Σύμη, στην οποία συνεχίζεται με επιτυχία το πλούσιο σε εκδηλώσεις φεστιβάλ της, η εξαίρετη μουσικός Αγγελίνα Γκάτσεβα προσφέρει ένα μαγευτικό ταξίδι με "οδηγό" το ρωσικό σαντούρι. Στο πιάνο τη συνοδεύει η Ναταλία Μιροσνίκοβα. Είσοδος ελεύθερη.
Ρωσικά ηχοχρώματα

Με μαέστρο τον φημισμένο αρχιμουσικό Γιούρι Τεμιρκάνοφ,η "Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αγίας Πετρούπολης πραγματοποιεί, σήμερα και αύριο (8.30μμ), δύο συναυλίες, στο Ηρώδειο. Με την την ορχήστρα, που είναι ένα από τα σημαντικότερα, διεθνώς, συμφωνικά σύνολα, θα συμπράξουν ο βιολονίστας Ντμίτρι Σιτκοβέτσκι και η πιανίστα Ανια Αλεξέγεφ.

Το πρόγραμμα της σημερινής, πρώτης συναυλίας, περιλαμβάνει τα έργα: "Το φιλί της νεράιδας" (χορόδραμα) του Ι. Στραβίνσκι, το "Κοντσέρτο για βιολί, αρ. 1, έργο 19" του Σ. Προκόφιεφ (με σολίστ τον Ντμίτρι Σιτκοβέτσκι) και τη "Συμφωνία αρ. 4, έργο 36" του Π. Ι. Τσαϊκόφσκι. Στην αυριανή, δεύτερη συναυλία θα παρουσιαστούν: Σουίτα από την όπερα "Ο Χρυσός Πετεινός" του Ν. Ρίμσκι - Κορσακόφ, η "Συμφωνία αρ. 5, έργο 64" του Τσαϊκόφσκι και το "Κοντσέρτο για πιάνο, αρ. 2, έργο 18" του Ραχμάνινοφ, με σολίστ την Ανια Αλεξέγεφ.

"Βάτραχοι" στην "Πέτρα"

Το Εθνικό Θέατρο,με τους "Βάτραχους" του Αριστοφάνη,φιλοξενείται, αύριο, στο Θέατρο Πέτρας, στο πλαίσιο του "Φεστιβάλ Πέτρας '98". Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση και σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου,σκηνικά - κοστούμιαΓιώργου Ασημακόπουλου,μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου και χορογραφίαΕφης Καρακώστα και Κώστα Τσιάνου. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Γιάννης Μπέζος, Πέτρος Φιλιππίδης, Χρίστος Μπίρος, Χρήστος Παππάς, Χριστίνα Σιμιτζή, Τάσος Παλατζίδης, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Νίκος Μπουσδούκος,κ. ά.

"Η προσπάθειά μου - σημειώνει ο Κώστας Τσιάνος - από τότε που θέλησα να μπω στην περιπέτεια της ερμηνευτικής προσέγγισης των κωμωδιών του Αριστοφάνη, είναι να τις πλησιάσω όσο πιο αθώος γίνεται, αλλά και με σεβασμό σε ό,τι μας παρέδωσαν ο Κουν και ο Αλέξης Σολομός. Να διηγηθώ με την παράσταση πεντακάθαρα το μύθο, να ανακαλύψω την ευφροσύνη, τη λυρική και την πικρή σατιρική διάθεση του ποιητή. Να ανακαλύψω τις αντιστοιχίες των πολιτικών και κοινωνικών καταστάσεων και προσώπων της εποχής που αναφέρονται στην κωμωδία, με τη σημερινή".

Εις μνήμην της

Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται, αύριο, από το θάνατο της Ελλης Λαμπέτη.Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων διοργανώνει,στις 8: 30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα Μερκούρη" (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης Θησείο, τηλ. 3452.150), διοργανώνει τιμητική εκδήλωση στη μνήμη της μεγάλης μας ηθοποιού. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος,ενώ συμμετέχουν οι: Μιχάλης Κακογιάννης, Κάτια Δανδουλάκη, Λυκούργος Καλλέργης και ο ανιψιός της Κώστας Λούκος.Θα προβληθούν σκηνές από ταινίες του Μιχάλη Κακογιάννη ειδικά μονταρισμένες από τον σκηνοθέτη, ενώ ο ανιψιός της Ελλης ΛαμπέτηΚώστας Λούκος θα ερμηνεύσει στο πιάνο έργα αγαπημένων της συνθετών.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org