ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
"Παιχνίδι" με τις... φτηνές μετοχές

Στο -34% οι μετοχές της Ιονικής και της Εμπορικής μέσα σε μια βδομάδα

Συνεχίζεται το μεγάλο παιχνίδι στην οδό Σοφοκλέους καθώς χτες άλλαξαν χέρια μετοχές συνολικής αξίας 65,1 δισεκατομμυρίων δραχμών σε τιμές σαφώς χαμηλότερες της προηγούμενης βδομάδας. Οπως εκτιμούν μάλιστα αρμόδιοι παράγοντες, πολλές εταιρίες - κύρια - αμοιβαίων κεφαλαίων και διαχείρισης χαρτοφυλακίων, κατάφεραν μέσα στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις να μειώσουν αισθητά τις μέσες τιμές απόκτησης των μετοχών που διαθέτουν.

Ο Γενικός Δείκτης κατά τη χτεσινή συνεδρίαση κινήθηκε με μικρές αυξομειώσεις στα επίπεδα που είχε κλείσει την προηγούμενη Παρασκευή. Την "καλύτερη" στιγμή της συνεδρίασης γύρω στις 11.15 το πρωί, κέρδιζε 1,3%, ενώ μισή ώρα πριν είχε βρεθεί στο -1,9%. Τελικά έκλεισε 0,26% ψηλότερα από τα επίπεδα της Παρασκευής, αλλά έντονες ήταν οι διακυμάνσεις στους επιμέρους δείκτες. Ετσι οι μετοχές των εταιριών επενδύσεων έκλεισαν με κέρδη 4,63%, οι κατασκευαστικές με 3,63%, ενώ οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώθηκαν στις εταιρίες συμμετοχών με-1,65%.

Βέβαια και η χτεσινή συνεδρίαση είχε έντονο το στοιχείο κάποιοι να αγοράζουν μετοχές σε φτηνά επίπεδα και κάποιοι άλλοι - προφανώς οι λεγόμενοι μικροεπενδυτές - να προσπαθούν να απαλλαγούν από κάποια "χαρτιά" με τις όποιες ζημιές. Με πωλητές έκλεισαν 128 μετοχές και μόνο 70 με αγοραστές, ενώ από τις 262 μετοχές που διακινήθηκαν, 174 βελτίωσαν τις τιμές τους, 76 υπέστησαν ζημιές και 12 έμειναν σταθερές. Οι μεγαλύτερες συναλλαγές σημειώθηκαν για μια ακόμα φορά για τις μετοχές της ΕΛΠΕ (πρώην ΔΕΠ) που άλλαξαν χέρια 1.012.860 μετοχές και του ΟΤΕ, με συναλλαγές 776.090 κομμάτια.

Η Ιονική

Στο -8% βρέθηκαν για μια ακόμα φορά οι μετοχές της Ιονικής Τράπεζας και της μητρικής της Εμπορικής. Αν και χτες οι συναλλαγές ήταν αυξημένες σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, έκλεισαν και οι δύο στο κατώτερο επιτρεπόμενο όριο και μάλιστα με πωλητές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις ξεπουλήματος της Ιονικής και η εξέλιξη του διαγωνισμού την προηγούμενη βδομάδα, είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουν και οι δύο μετοχές από 34%! Χτες η τιμή της Ιονικής έφτασε στις 11.605 δραχμές, ενώ της Εμπορικής στις 21.795, ενώ την προηγούμενη Δευτέρα είχαν 17.605 και 33.050 δραχμές αντίστοιχα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Υπόσχεται μείωση τιμών στα ανταλλακτικά

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, έδωσε χτες στη δημοσιότητα ενδεικτικούς καταλόγους με ορισμένα ανταλλακτικά που από σήμερα "θα" πουλιούνται φτηνότερα

Μειώσεις τιμών σε κάποια ανταλλακτικά αυτοκινήτων διαφόρων εταιριών - οι οποίες κανονικά ισχύουν από σήμερα 1η Σεπτέμβρη - έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης. Οι νέες τιμές ανταλλακτικών περιλαμβάνονται στους τιμοκαταλόγους που γνωστοποίησαν στο υπουργείο οι εκπρόσωποι των εταιριών μετά από σχετική συμφωνία τους με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Σύμφωνα με τις τιμές που έδωσε το υπουργείο οι μειώσεις είναι της τάξης του 8% - 10% στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ενώ στα ανταλλακτικά μιας μάρκας εμφανίζονται μειώσεις μέχρι 25%, πράγμα το οποίο καταδεικνύει τα μεγάλα ποσοστά κέρδους με τα οποία δουλεύουν οι εταιρίες εισαγωγής ανταλλακτικών. Επιπλέον, η ανακοίνωση από τη μεριά των εταιριών των παραπάνω ποσοστών μείωσης επιτρέπει να φανταστεί κανείς εύλογα τι πραγματικά περιθώρια μείωσης έχουν.

Εξάλλου, εκτιμάται ότι οι εταιρίες θα υποχρεώσουν τα συνεργεία αυτοκινήτων να επωμιστούν μέρος των μειώσεων που συμφώνησαν με το υπουργείο Ανάπτυξης μειώνοντας το δικό τους ποσοστό κέρδους.

Στο μεταξύ, στα πλαίσια της "φούριας" με τις αγορανομικές διατάξεις που χαρακτηρίζει τον τελευταίο καιρό το υπουργείο, ο υφυπουργός Ανάπτυξης έστειλε χτες σχετική εγκύκλιο στις Διευθύνσεις Εμπορίου των Νομαρχιών. Με την εγκύκλιο αυτή, δίνονται οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες για τη διενέργεια ελέγχων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν εφαρμόζεται η αγορανομική διάταξη που προβλέπει την αναγραφή επάνω στα τιμολόγια των εκπτώσεων που παρέχουν οι βιομηχανίες στα σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, στα τιμολόγια πρέπει να αναγράφονται οι δραχμικές ή ποσοστιαίες εκπτώσεις, εξαιρούνται, όμως οι εκπτώσεις που κάνουν στα σούπερ μάρκετ οι βιομηχανίες εάν πετύχουν ένα συγκεκριμένο στόχο πωλήσεων, από τις οποίες προέρχονται σε μεγάλο ποσοστό και τα τεράστια και άγνωστα κέρδη των σούπερ μάρκετ.

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Σταθερά στην πρώτη θέση και με διαφορά η Ελλάδα

Τον Ιούλη με μέσο ρυθμό πληθωρισμού 1,6% για τις 15 χώρες - μέλη της ΕΕ, η Ελλάδα είχε ρυθμό πληθωρισμού 4,8%

Με ρυθμό υπερτριπλάσιο του μέσου όρου των 15 χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), έτρεχε τον περασμένο Ιούλη ο επίσημος πληθωρισμός στην Ελλάδα. Κι αυτό, παρά την πολύχρονη αντιλαϊκή εισοδηματική και γενικότερη οικονομική πολιτική μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Αυτό προκύπτει από τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της ΕΕ (EUROSTAT) για την εξέλιξη του πληθωρισμού στις χώρες - μέλη της ΕΕ, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της EUROSTAT, ο ετήσιος πληθωρισμός των 15 κρατών - μελών της ΕΕ ήταν στο 1,5% κατά μέσο όρο τον Ιούλη του 1998, έναντι 1,6% που ήταν τον Ιούλη του 1997. Παρατηρείται, δηλαδή, μείωση του μέσου πληθωρισμού στην ΕΕ των "15" κατά 6,25%.

Τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σημειώθηκαν, τον ίδιο μήνα, στην Ελλάδα (4,8%) στην Πορτογαλία (2,8%) και στην Ιρλανδία (2,5%). Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι τον Ιούλη του 1997, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν 5,4%.

Κάτω από το 1%, ήταν ο πληθωρισμός στην Αυστρία και τη Γαλλία (0,8%) και στη Γερμανία (0,9%). Σε σχέση με την περσινή χρονιά, η μεγαλύτερη άνοδος σημειώθηκε στην Πορτογαλία (από 1,4% στο 2,8%) και στην Ιρλανδία (από το 1,5% στο 2,5%).

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον ετήσιο πληθωρισμό στα έντεκα κράτη - μέλη, που μετέχουν στην τρίτη φάση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (δηλαδή πλην Ελλάδας, Αγγλίας και Δανίας), ο πληθωρισμός έμεινε στο 1,4%, ποσοστό που είχε σημειωθεί για τις χώρες αυτές και τον Ιούλη του 1997.

Φυλάκισαν βιοτέχνη για χρέη στο ΤΕΒΕ

Απαράδεκτη, καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών - Επιπλοποιών Θεσσαλονίκης, τη φυλάκιση εβδομηνταδυάχρονου συναδέλφου τους επειδή καθυστέρησε την πληρωμή εισφορών στο ΤΕΒΕ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Εβδομηνταδυάχρονος βιοτέχνης - επιπλοποιός οδηγήθηκε στη φυλακή γιατί αδυνατούσε να ρυθμίσει τις καθυστερημένες εισφορές του στο ΤΕΒΕ. Πρόκειται για τον Κοσμά Μπουρουτζή που βρίσκεται κλεισμένος για ένα μήνα στις φυλακές γιατί δεν είχε να πληρώσει "εδώ και τώρα" τις καθυστερημένες εισφορές στο Ταμείο.

Η απαράδεκτη και εξωφρενική αυτή ενέργεια των αρχών έχει δημιουργήσει πραγματική αναστάτωση στους κόλπους των βιοτεχνών, μικροεπιχειρηματιών της πόλης αλλά και στους εργαζόμενους γενικά.

Ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών - Επιπλοποιών Νομού Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας την αγανάκτησή του για την "απαράδεκτη αντιμετώπιση της πολιτείας ανθρώπων οι οποίοι χρόνια τώρα παλεύουν και μοχθούν... ", απέστειλε έντονη διαμαρτυρία στους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και Δικαιοσύνης,Ευάγγελο Γιαννόπουλο. O Σύνδεσμος Βιοτεχνών - Επιπλοποιών, ζητά από τους υπουργούς τη λήψη άμεσων μέτρων για τον τερματισμό "της απάνθρωπης αυτής συμπεριφοράς της στείρας γραφειοκρατικής κοινωνίας απέναντι στους πολίτες της" και μέτρα για την οικονομική ανακούφιση του κλάδου.

Οπως μας δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών Επιπλοποιών Νομού Θεσσαλονίκης Αν. Νικολόπουλος,πολλοί επιπλοποιοί που δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς το ΤΕΒΕ για να μην καταλήξουν στη φυλακή, αναγκάζονται να παίρνουν από τις τράπεζες υψηλότοκα καταναλωτικά δάνεια.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση "χαρίζει" ουσιαστικά εκατοντάδες δισεκατομμύρια στους βιομήχανους, μεγαλέμπορους, μεγαλοεργολάβους - που είναι τα οφειλόμενα προς το ΙΚΑ και άλλους κρατικούς φορείς που δεν εισπράττονται ποτέ - το να φυλακίζονται βιοπαλαιστές για αδυναμία τακτοποίησης καθυστερημένων εισφορών τους στο ασφαλιστικό τους ταμείο, αποτελεί πρόκληση πρώτου μεγέθους και εύγλωττη επιβεβαίωση της αναλγησίας και αντιλαϊκής φύσης του καθεστώτος της "ελεύθερης αγοράς".

Στο καθεστώς αυτό, απ' ό,τι δείχνει και η περίπτωση του άτυχου Θεσσαλονικιού βιοτέχνη, ελεύθεροι είναι μόνο οι οικονομικά ισχυροί, να παρανομούν ανενόχλητοι και να απομυζούν τον πλούτο της χώρας, ενώ για τους φτωχούς υπάρχει μόνο η ελευθερία της φτώχειας και ο δρόμος της φυλακής.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Εκπτώσεις 30% για τους Ελληνες

Εκπτωση 30% στους Ελληνες τουρίστες θα κάνουν όλα τα ξενοδοχεία του νομού Λευκάδας στο δίμηνο Σεπτέμβρη - Οκτώβρη. Αυτό ανακοίνωσε η Ενωση Ξενοδόχων Λευκάδας, αναφέροντας ότι αυτό γίνεται στα πλαίσια της προσπάθειας των ξενοδόχων του νησιού να επιμηκύνουν την τουριστική περίοδο. Φέτος η τουριστική κίνηση στο νησί αυξήθηκε κατά 10% και όπως αναφέρει η Ενωση, οι μοναδικές ομορφιές του νησιού, οι ειδυλλιακές παραλίες, η φιλοξενία, η λευκαδίτικη κουζίνα, το πράσινο που καθρεφτίζεται μέσα στη θάλασσα, είναι γεγονός ότι αποτελούν πρόκληση και πρόσκληση για του Ελληνες και ξένους τουρίστες.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org