ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 2 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /32
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
«ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ»
Νέος δολοφονικός μηχανισμός

Το Σεπτέμβρη του 2017, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν μίλησε στους φοιτητές της Σορβόννης για τις λεγόμενες «νέες προκλήσεις του καιρού μας», όπως η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή, η ρύθμιση της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Σε αυτές συμπεριέλαβε την «άμυνα και την ασφάλεια της Ευρώπης» και παρουσίασε τις προτάσεις του:

  • Η Ευρώπη να αποκτήσει μία κοινή δύναμη επέμβασης, έναν κοινό προϋπολογισμό άμυνας και ένα κοινό δόγμα για να ενεργεί.
  • Ταχύτερη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αμυνας.
  • Δημιουργία Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Επέμβασης, με στόχο την καλύτερη ολοκλήρωση των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλες τις βαθμίδες.
  • Δημιουργία Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Πληροφοριών.
  • Εξοπλισμός της Ευρώπης με μία κοινή δύναμη πολιτικής προστασίας.

Δεν πέρασε από τότε μεγάλο διάστημα και στις 25 Ιούνη 2018, η Γαλλία ανακοίνωσε τη δημιουργία της «Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Επεμβάσεων». Σε αυτήν συμμετέχουν Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Εσθονία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Βέλγιο και Μεγάλη Βρετανία. Εγινε δηλαδή πράξη η δημιουργία ενός ακόμη δολοφονικού επεμβατικού μηχανισμού με κορμό χώρες από την ιμπεριαλιστική ΕΕ.

Η πρωτοβουλία που προώθησε η Γαλλία έχει σκοπό να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των γενικών επιτελείων ευρωπαϊκών χωρών που είναι πρόθυμες, προκειμένου να καταστεί εφικτή η «κοινή, ταχύτερη αντίδραση» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά και της ΕΕ.

Οι προτάσεις Μακρόν προκάλεσαν αρχικά την αντίδραση της Γερμανίας, αναδεικνύοντας για μία ακόμη φορά τον αδυσώπητο ανταγωνισμό μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων στην ΕΕ στο να συγκροτούν και να ελέγχουν μηχανισμούς καταστολής και επεμβάσεων. Τελικά όμως η Γερμανία αποφάσισε να ενταχθεί σε αυτήν την πρωτοβουλία, διότι παράλληλα - όπως δόθηκαν και διαβεβαιώσεις - θα διατηρηθεί η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO), η οποία θεσπίστηκε με τη Συνθήκη της Λισαβόνας το 2007.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, την ίδια μέρα δημιουργίας της «Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Επεμβάσεων», με δηλώσεις του δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ, λέγοντας: «Θα χαιρετίσουμε τις προσπάθειες για την ενίσχυση των προσπαθειών της ΕΕ για την άμυνα, αλλά ταυτόχρονα βεβαίως θα τονίσουμε ότι αυτές οι προσπάθειες δεν ανταγωνίζονται το ΝΑΤΟ, αλλά ουσιαστικά συμπληρώνουν το ΝΑΤΟ και τη συλλογική άμυνα που παρέχει το ΝΑΤΟ».

Στις 27 Αυγούστου 2018, ο Γάλλος Πρόεδρος, μιλώντας σε πρεσβευτές χωρών της ΕΕ και συνεχίζοντας την ίδια τακτική στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ξεκαθάρισε ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να εναποθέτει πλέον την ασφάλειά της αποκλειστικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εναπόκειται σε εμάς σήμερα να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να εγγυηθούμε την ασφάλεια και κατά συνέπεια την ευρωπαϊκή κυριαρχία» και ανήγγειλε σχέδιο για την «ενίσχυση της ασφάλειας» της Ευρώπης.

Ο λαός μας θα πρέπει να είναι ανήσυχος, διότι κοντά στους ήδη επεμβατικούς ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς δημιουργούνται νέοι, με σκοπό την καλύτερη - αποτελεσματικότερη οργάνωση στρατιωτικών δυνάμεων για επεμβάσεις και πολέμους, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού ανάμεσα σε ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γερμανία) καθώς και ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΝΑΤΟ - ΕΕ).

Χρειάζεται να δυναμώσει η συσπείρωση με το ΚΚΕ. Να οργανωθεί ο αγώνας για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Να κλείσουν οι βάσεις στη χώρα μας, που αποτελούν ορμητήριο για πολεμικές επιχειρήσεις και επεμβάσεις και εμπλέκουν επικίνδυνα τη χώρα μας σε επικίνδυνες καταστάσεις, όπως πρόσφατα στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Συρία. Ολα τα παραπάνω τίποτε καλό δεν προοιωνίζουν για τα λαϊκά συμφέροντα, τα στρατευμένα παιδιά του λαού και τους στρατιωτικούς.


Μάλαμας ΤΣΑΡΔΑΚΗΣ
Πλωτάρχης ΠΝ ε.α.

Ενίσχυση συνοριακών κατασταλτικών «εργαλείων» της ΕΕ

Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας στην ΕΕ, Δ. Αβραμόπουλος, σε δηλώσεις του μετά το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στην Αυστρία στις 12/7, ανέφερε: «Σε ό,τι αφορά τα εξωτερικά μας σύνορα, σύντομα θα προτείνουμε την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και της εντολής της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, ώστε να μετατραπεί σε μια γνήσια Ευρωπαϊκή Συνοριακή Αστυνομία που θα διαθέτει μόνιμο σώμα 10.000 συνοριοφυλάκων έως το 2020». Στο άτυπο Συμβούλιο συμμετείχε και ο πρώην υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τόσκας.

Η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριακής Αστυνομίας έχει απασχολήσει την ΕΕ πολλές φορές κατά το παρελθόν. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΕ, έχουν δημιουργήσει και ενισχύσει κατασταλτικούς μηχανισμούς ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Το Μάη του 2002 στη Ρώμη, οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης, με τη συμμετοχή του υπουργού Δημόσιας Τάξης του ΠΑΣΟΚ Χρυσοχοΐδη, παρουσίασαν τη «Μελέτη Σκοπιμότητας αναφορικά με τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριακής Αστυνομίας». Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διατήρησε, αναβάθμισε και είναι έτοιμη να υλοποιήσει κάθε απόφαση της ΕΕ που στρέφεται ενάντια σε ξεριζωμένους λαούς, με προσφυγιά και μετανάστευση, με ευθύνη των ιμπεριαλιστών, με τους πολέμους και τη φτώχεια που δημιουργούν.

Οι αντιθέσεις ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και χώρες, σχετικά με τον έλεγχο περιοχών, ενεργειακών πηγών και δρόμων μεταφοράς, πηγών Ενέργειας και εμπορευμάτων οξύνονται. Νέα σχέδια για ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις αποφασίστηκαν στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, υλοποιούνται αποφάσεις της ΕΕ για τη λήψη νέων πρόσθετων και αναβαθμισμένων κατασταλτικών μέτρων στα σύνορα της ΕΕ, ενάντια σε λαούς, πρόσφυγες και μετανάστες.

Η κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής είναι εξαιρετικά κρίσιμη και ευμετάβλητη. Ο έλεγχος της Βόρειας και Υποσαχάριας Αφρικής αποτελεί ένα ακόμη πεδίο εκδήλωσης ανταγωνισμών.

Η Ελλάδα συμμετέχει ήδη σε στρατιωτικές αποστολές της ΕΕ που αφορούν την Αφρική. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο της αποστολής στο Μάλι («EUTMMali») συμμετέχουν δύο επιτελείς στο επιτελείο MHQBAMAKO. Επίσης η Ελλάδα συμμετέχει στην επιχείρηση της ΕΕ «ATALANTA» στο Κέρας της Αφρικής, για χρόνια - από το 2008 - με φρεγάτα, ενώ στις μέρες μας με έναν επιτελή. Στην επιχείρηση «SOPHIA» στη Νότια και Κεντρική Μεσόγειο (EUNAVFOR MED - SOPHIA), η Ελλάδα συμμετέχει με ένα υποβρύχιο, το ναύσταθμο Κρήτης, την 115 Πτέρυγα Μάχης και δυο επιτελείς. Επίσης δυνάμεις της Λιβυκής Ακτοφυλακής εκπαιδεύονται στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Ναυτικής Αποτροπής στη βάση της Σούδας.

Οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί του ΝΑΤΟ και της ΕΕ καθώς και ιμπεριαλιστικές χώρες, όπως Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Κίνα, ανταγωνίζονται σχετικά με την κυριαρχία στις χώρες της Βόρειας και Υποσαχάριας Αφρικής. Η Κίνα έχει εγκαταστήσει στο Τζιμπουτί στρατιωτική βάση και κέντρο διανομής εμπορευμάτων. Στην ίδια χώρα οι Αμερικανοί έχουν βάση με 4.500 στρατιώτες.

Το ΝΑΤΟ στην πρόσφατη Διακήρυξη της Συνόδου κάνει αναφορά για την Αφρική και χαράζει την κλιμάκωση της επιθετικότητας της λυκοσυμμαχίας. Στη Διακήρυξη αναφέρεται: «Εγκρίναμε ένα πακέτο για το Νότο (...) για μια πιο στρατηγική, εστιασμένη και συνεκτική προσέγγιση της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (...) Σήμερα ανακηρύξαμε την Πλήρη Ενεργοποίηση του Περιφερειακού μας Κέντρου για το Νότο στη Νάπολη (...) θα συντονίζει τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στο Νότο και θα διασυνδέεται με τους συνεργάτες μας (...) Οι ασκήσεις θα συμβάλουν στη βελτίωση της ικανότητάς μας να προβλέπουμε και να αντιμετωπίζουμε κρίσεις στην περιοχή».

Εχει μεγάλες ευθύνες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την ψήφιση των αποφάσεων και την επικίνδυνη κλιμάκωση. Ηδη οι Ενοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν σε ασκήσεις με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Χρησιμοποιούνται στρατιωτικές υποδομές της χώρας μας για τη συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Δυναμώνει η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων και η πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ θα αναβαθμίσει τη συμμετοχή τους στους επεμβατικούς σχεδιασμούς.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιβεβαιώνει καθημερινά ότι επάξια είναι σημαιοφόρος και «στρατηγικός μεντεσές» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου στην περιοχή. Είναι ΝΑΤΟικότερη των ΝΑΤΟικών.

Ο λαός μας πρέπει να γυρίσει την πλάτη του στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Καμιά αυταπάτη και άλλη ανοχή. Είναι επικίνδυνη. Τώρα οργάνωση της λαϊκής πάλης ενάντια στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ο κίνδυνος μεγαλύτερης συμμετοχής στρατιωτικών στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών είναι ορατός. Να επιστρέψουν όλοι οι στρατιωτικοί που βρίσκονται μακριά από τα σύνορα. Αποδέσμευση ΤΩΡΑ από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ανατροπή του καπιταλισμού που γεννάει συμφορές και πολέμους.


Νίκος ΚΑΡΠΗΣ
Αντιπλοίαρχος ΛΣ ε.α.

Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ

Στον «Ριζοσπάστη» έφτασαν επιστολές ναυτών που είναι ενδεικτικές για τη ζωή στο στόλο, για την εξουθένωση πληρωμάτων και πλοίων. Ταυτόχρονα, αναδεικνύονται οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που ως σημαιοφόρος του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ μπλέκει τον ελληνικό λαό στα επικίνδυνα πολεμικά τους σχέδια. Διεκδικεί αναβάθμιση του ρόλου της στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Μετατρέπει το στόλο και τη χώρα σε στόχο των ανταγωνιστών των ΗΠΑ, της Ρωσίας - Κίνας και των δικών τους συμμάχων. Κι όλα αυτά χωρίς να τσιγκουνεύεται σε έξοδα. Οι ναύτες τούς απαντάνε.

***

«Με το που παρουσιαστήκαμε στη φρεγάτα "Ναβαρίνο", ανακοινώθηκε ότι το πλοίο θα πάει 45 μέρες σε αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο. Η πρώτη απορία που σχηματίζεται στο μυαλό κάθε ναύτη είναι ότι αφού ήρθαμε να υπηρετήσουμε στο Πολεμικό Ναυτικό, τι δουλειά έχουμε στον Λίβανο; Στην πρωινή επιθεώρηση πριν την αναχώρησή μας για τον απόπλου, ο Αρχηγός Στόλου ήρθε να μας μιλήσει. Μας πληροφόρησε λοιπόν πως σκοπός της αποστολής μας είναι η αναβάθμιση της συμμετοχής μας στη UNIFIL. Στη συνέχεια, ο αξιωματικός χαρακτήρισε το ρόλο της Φρεγάτας στην Ανατολική Μεσόγειο μέρος της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Τα ίδια δηλαδή που λέει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η αντιπολίτευση ΝΔ - ΚΙΝΑΛ. Πρόκειται για τη νέα "Μεγάλη Ιδέα", τη "γεωστρατηγική αναβάθμιση" της χώρας.

Οι απορίες μας γίνανε αγανάκτηση κι οργή. Πριν τη θητεία μας ακούγαμε αυτήν την ξύλινη γλώσσα στα δελτία ειδήσεων, στο διαδίκτυο και τις διάφορες συζητήσεις. Τώρα είχε έρθει η ώρα να ζήσουμε τι σημαίνει "μεντεσές" που λέει ο Αμερικανός πρέσβης και πώς εννοούν οι υπουργοί της κυβέρνησης την ανάπτυξη που έρχεται.

Ο ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστών για το μοίρασμα των πηγών Ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς της περνά μέσα κι από την πολεμική προπαρασκευή, μέσα από την πολεμική παρουσία όπου υπάρχουν τα συμφέροντά τους, περνά μέσα από την επαναχάραξη συνόρων με το αίμα των λαών. Η αστική τάξη της χώρας μας διεκδικεί κομμάτι από την πίτα. Τελικά ο πόλεμος είναι πιο κοντά. Κι εμείς, πλήρωμα της Φρεγάτας, πηγαίναμε να παίξουμε "τους πρέσβεις της χώρας", όπως έλεγαν τα στελέχη, ακόμη πιο κοντά στον πόλεμο.

Αυτές, λοιπόν, οι κυβερνήσεις, η σημερινή και οι προηγούμενες μετατρέπουν τη χώρα σε ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών. Συμμετέχουν στις πολεμικές προετοιμασίες και επεμβάσεις. Στέλνουν τα πλοία μας εκτός ελληνικών θαλασσών. Την ίδια στιγμή που η αστική τάξη της Τουρκίας διεκδικεί επαναχάραξη των θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τρέχει όπου της πει το ΝΑΤΟ.

Οσο για τη ζωή των ναυτών στη διάρκεια της αποστολής; Διαλύουν άψυχο και έμψυχο δυναμικό. Φορτώνουν ώρες και ζημιές στα πλοία και στα μέσα τους, ενώ ταυτόχρονα εξουθενώνουν πληρώματα. Δεν πρόκειται ούτε καν για εκπαίδευση. Κατά τη διάρκεια των περιπολιών υπήρχαν ναύτες που έφταναν τις 16 και 18 ώρες άυπνοι, στο πόδι και από αυτές μόνο η μια ώρα ήταν για τη στρατιωτική τους εκπαίδευση. Οι υπόλοιπες ώρες χρησιμοποιούνταν για αγγαρείες και καμαροτηλίκια. Αυτά συνέβαιναν επί 45 μέρες, όπου το πλοίο ήταν μακριά από το Αιγαίο, σε ξένα νερά, μακριά από την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, μακριά από την υπεράσπιση των συνόρων μας, είχε και μηδενικό εκπαιδευτικό αποτέλεσμα για τους ναύτες».

Ναύτες από τη φρεγάτα «Ναβαρίνο»

***

Ναύτες από τη φρεγάτα «Σαλαμίς» μάς γράφουν:

«Οταν παρουσιαστήκαμε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Κανελλόπουλου, νωρίς μας έγινε σαφές ότι είναι δεδομένο ότι θα υπηρετούμε σε πλοία που έχουν αποστολές κι εκτός ελληνικών θαλασσών. Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα αυτά παρουσιάζονταν ως τα ωραία ταξίδια που θα είμαστε τυχεροί αν τα πετύχουμε.

Την ίδια στιγμή, ήδη από το κέντρο εκπαίδευσης, άρχισαν κάποιοι διμοιρίτες, κελευστές και ανώτεροι, να φωνάζουν εθνικιστικά συνθήματα κυρίως εναντίον της Τουρκίας. Από την πρώτη κιόλας στιγμή φυσικά εναντιωθήκαμε. Κάποιοι βγήκαμε κι εκτός ασκήσεων με το ρίσκο φυσικά του ποινολογίου. Αργότερα, πολλοί άλλοι ναύτες συμφωνήσαν μαζί μας. Τέτοια συνθήματα εξυπηρετούν μόνο το μίσος ανάμεσα στους λαούς. Τέτοια συνθήματα εκμεταλλεύονται τον αγνό λαϊκό πατριωτισμό των νέων για να διαδώσουν το φασιστικό δηλητήριο. Στόχο έχουν να μας προετοιμάσουν για να γίνουμε κρέας για τα κανόνια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ. Οσοι επέμειναν να τα φωνάζουν ή σε πολλές περιπτώσεις προσπάθησαν να αναγκάσουν και άλλους, στο τέλος απέτυχαν. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι από αυτά τα φασιστοειδή μετά την ορκωμοσία βρέθηκαν σε προνομιακές υπηρεσίες στεριάς ή "σε πλοία - προέκταση της προβλήτας" (για να πάρουν και το 9μηνο)!

Οι υπόλοιποι ναύτες που βρεθήκαμε στο στόλο, στη φρεγάτα "Σαλαμίς" και μάλιστα σε μάχιμη, ζήσαμε τι σημαίνουν οι ασταμάτητες αγγαρείες, οι ελάχιστες ώρες ύπνου, οι ατελείωτες ώρες στην κλίμακα, η άπειρη λάντζα, τα πολύωρα γυμνάσια πυρκαγιάς. Παρ' όλα αυτά ταξιδεύαμε στις ελληνικές θάλασσες. Ημασταν εκεί, ειδικά αυτήν την περίοδο που η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης μεγαλώνει. Το παραμύθι της προστασίας του ΝΑΤΟ ήτανε καθημερινό. Από την πρώτη μέρα, καταλάβαμε ότι το σενάριο του ταξιδιού εκτός Ελλάδας είναι κάτι το σίγουρο και απλά πρέπει να το περιμένουμε. Κι η ανησυχία μεγάλωνε. Τι δουλειά έχει μια φρεγάτα στο Ισραήλ για παράδειγμα; Καμία δουλειά δεν έχουν τα ελληνικά πλοία εκτός Ελλάδας σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις. Οι πολεμικές προετοιμασίες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Αντίθετα μας μπλέκουν στα δικά τους επικίνδυνα σχέδια.

Αλλοτε με καρότο τη χρηματική αποζημίωση και άλλοτε με μαστίγιο το ότι δεν μπορείς να κάνεις και αλλιώς, μας φόρτωναν στο σβέρκο τη ΝΑΤΟική σημαία στο πλοίο. Θέλανε να επαναλαμβάνουμε το "ποίημα" των ανώτερων αξιωματικών που βγάζανε "εμπνευσμένους λόγους" στις πρωινές αναφορές για δήθεν εθνικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Λίβανο, στο Ισραήλ, στην Κύπρο, στο Λιβυκό Πέλαγος, στη Μαύρη Θάλασσα κι όπου αλλού μας θέλει το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Επιστρατευόταν κι ο οπλονόμος όπου δεν έπιαναν τα άλλα. Οι απειλές δεν έπιαναν όμως.

Οχι! Εμείς οι ναύτες δεν έχουμε καμιά δουλειά εκτός ελληνικών θαλασσών. Δεν είναι ούτε δεδομένο ούτε αυτονόητο. Είναι επικίνδυνο για τη χώρα. Είναι πρόκληση για τον ελληνικό λαό, που δεν έχει να χωρίσει τίποτα με τους λαούς που σφαγιάζονται από τους ιμπεριαλιστές για την επαναχάραξη των συνόρων και το μοίρασμα των πηγών μεταξύ των μονοπωλίων της Ενέργειας. Δεν είναι ούτε λογικό και ούτε δεδομένο να ταξιδεύουν τα πλοία μας εκτός Ελλάδας, ειδικά σε μια περίοδο που στο Αιγαίο ηχούν τα τύμπανα του πολέμου, ούτε ο ελληνικός στόλος να εξουθενώνεται στις ΝΑΤΟικές ασκήσεις, περιπολίες και αποστολές. Οι ναύτες δεν είμαστε άβουλοι "αγγαριομάχοι" και "καμαρότοι". Εχουμε άποψη και δικαιώματα. Διεκδικούμε με κάθε τρόπο:

  • Να φύγουν τώρα τα ΝΑΤΟικά πλοία που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για να περιπολούν στο Αιγαίο (SNMG2).
  • Να φύγουν τα περιπολικά της Frontex της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τις ελληνικές θάλασσες.
  • Να επιστρέψουν όλα τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού στις ελληνικές θάλασσες.
  • Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών».
Drones στη Λάρισα: Ηρθαν για να μείνουν

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υπέγραψε με την κυβέρνηση των ΗΠΑ την ανανέωση της σύμβασης παραμονής για έναν ακόμη χρόνο, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Λάρισας (110 Πτέρυγα Μάχης), των κατασκοπευτικών αμερικανικών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV) «MQ-9 Reaper».

Τη σημασία της βάσης επιβεβαίωσε πρόσφατα ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, σε δηλώσεις του λέγοντας: «Η 110 θα αποτελέσει μια από τις βάσεις συνεργασίας με τις ΗΠΑ».

Καθόλου τυχαίες και οι κατά καιρούς δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή Πάιατ, ότι η Ελλάδα αποτελεί «στρατηγικό μεντεσέ» για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, είναι «πυλώνας σταθερότητας», ως ισχυρός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και ως χώρα που διαθέτει εξαιρετική γεωγραφία και εξαιρετικές δυνατότητες. Μάλιστα, η κυβέρνηση δεν παραλείπει να τονίζει, σε όλους τους τόνους, ότι οι ΗΠΑ έχουν σταθεί δίπλα στις Ενοπλες Δυνάμεις και μάλιστα ότι έχουν επεκτείνει πολλές συνεργασίες στον στρατιωτικό τομέα.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει άλλωστε η πρόσφατη «επένδυση» 50 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ, για παραπέρα αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, που θεωρείται το σημαντικότερο πολεμικό προγεφύρωμα - λιμάνι για τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, ενάντια στους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Επίσης ενταγμένη στη στρατηγική ιμπεριαλιστικών χωρών και δυνάμεων είναι η επιλογή του Γ' Σώματος Στρατού ως Σώματος Ταχείας Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ (NRDC-GR) στο πλαίσιο ανάληψης αποστολών του ΝΑΤΟ, κατά το διάστημα από 1η Ιούλη 2018 έως 30 Ιούνη 2019.

Η κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες για την εμβάθυνση και διεύρυνση της εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Η χώρα μας αποτελεί ένα από τα ορμητήρια για την ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνάμεων των ιμπεριαλιστών, με σκοπό την εξασφάλιση και τη διεύρυνση των κερδών των μονοπωλίων, τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων.

Για τις πολεμικές επιχειρήσεις και τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας, μερίδιο ευθύνης έχει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ο λαός μας και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων τίποτε καλό δεν μπορούν να περιμένουν από την επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης. Η συμμετοχή στις ΝΑΤΟικές στρατιωτικές αποστολές εμπλέκει τη χώρα μας στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Οσες φορές η αστική τάξη της χώρας μας πήρε μέρος στους ανταγωνισμούς για νέα μερίδια αγορών με επεμβάσεις και πολέμους σε άλλες χώρες ήταν βαρύ το τίμημα, η δυστυχία και οι ποταμοί αίματος, που πλήρωσε ο λαός μας.

Τώρα λαϊκή καταδίκη και απομόνωση της κυβέρνησης. Συσπείρωση με το ΚΚΕ. Πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Αποδέσμευση της χώρας μας από ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Να βγουν τώρα συμπεράσματα για τις ευθύνες της κυβέρνησης για την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου.


Γιάννης ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΠΕΛΟΥΖΟΣ
Αντισμήναρχος ε.α.

Η Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας στο Φεστιβάλ

Επισκεφθείτε το περίπτερο της Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ για τα 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ, στις 20-21-22 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Τρίτση στο Ιλιον.

Θα διατίθενται υλικά με τις θέσεις του ΚΚΕ. Επίσης μπορείτε να προμηθευτείτε τα δύο βιβλία με τα υλικά των εκδηλώσεων που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ, «Πυρασφάλεια και δασοπροστασία» καθώς και «Οι διεθνείς εξελίξεις, η κατάσταση στην περιοχή και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να διερευνηθούν τα αίτια για το δυστύχημα

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το θανατηφόρο δυστύχημα στη Σπάρτη σημειώνεται:

«Το ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του κυβερνήτη του εκπαιδευτικού αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας, που κατέπεσε σήμερα (σ.σ. την περασμένη Τρίτη) στη Σπάρτη. Εκφράζει επίσης τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του θύματος και ζητά να διερευνηθούν άμεσα τα αίτια για το θανατηφόρο δυστύχημα».

Γιορτές μίσους στον Γράμμο

Η Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), συνεχίζοντας να προωθεί τον άκρατο αντικομμουνισμό, διοργάνωσε στις 26/8/2018 στον Γράμμο (Βούρμπιανη), για μια χρονιά ακόμη, τις αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις, τις χαρακτηριζόμενες ψευδεπίγραφα «μνημόσυνο πεσόντων».

Στην εκδήλωση, εκτός του προέδρου και μελών του ΔΣ της ΕΑΑΣ, συμμετείχαν και «συνεόρτασαν» την επέτειο εκπρόσωποι της ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, εκπρόσωποι της κατοχικής δοσιλογικής οργάνωσης ΠΑΟ, βασιλικές ενώσεις κ.ά.

Η ΕΑΑΣ, στην οποία υποχρεωτικά εντάσσονται οι απόστρατοι του Στρατού Ξηράς, διοργανώνει αυτές τις τελετές με χρήματα που κρατάει υποχρεωτικά από τις συντάξεις όλων των αποστράτων του Στρατού Ξηράς και μάλιστα σε καιρούς δύσκολους για τις περισσότερες από τις οικογένειες των αποστράτων, αλλά και συνολικά για το λαό. Ετσι, με τη χρηματοδότηση της ΕΑΑΣ μετακινούνται προς τους χώρους των τελετών νοσταλγοί του φασισμού - ναζισμού, απόστρατοι και άλλοι.

Η ΕΑΑΣ είναι φορέας εποπτευόμενος από τον υπουργό Αμυνας της εκάστοτε κυβέρνησης, γι' αυτό και οι ευθύνες και της σημερινής κυβέρνησης είναι βαριές.

Είναι απαράδεκτη, προσβλητική και ατιμωτική για τους απόστρατους η διοργάνωση τέτοιου είδους εκδηλώσεων από την ΕΑΑΣ, πολύ δε περισσότερο που σ' αυτή συμμετέχουν νοσταλγοί του Χίτλερ, των Ταγμάτων Ασφαλείας, των συνεργατών των Γερμανών και της χούντας του 1967.

Καλούμε τους απόστρατους να καταδικάσουν ανοιχτά την ΕΑΑΣ για τους εορτασμούς αυτούς και να απαιτήσουν την άμεση κατάργησή τους.

Τα σε ενεργεία και αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι αναγκαίο σήμερα να απομονώσουν αποφασιστικά τους ναζιστές της ΧΑ και τα άλλα φασιστοειδή, που υποστηρίζουν ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις πρέπει να στρέφονται ενάντια στο λαό.


Νίκος ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Αντισυνταγματάρχης ε.α.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ