ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνειδητή επιλογή οι περικοπές στην Πυροσβεστική

Αυτό προκύπτει από τη συζήτηση σχετικής Ερώτησης του ΚΚΕ στη Βουλή για το θέμα

Eurokinissi

Τη συνέχιση των περικοπών σε βάρος του Πυροσβεστικού Σώματος, την ώρα που μόνο τα τελευταία 24ωρα καταγράφηκαν άλλες 51 πυρκαγιές, διαμήνυσε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Τόσκας, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που, σημειωτέων, είχε κατατεθεί από τον βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστο Κατσώτη από τις 4 Ιούλη.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρώτησε τον αναπληρωτή υπουργό αν αυτός ο μέχρι τώρα τραγικός απολογισμός σε βάρος ανθρώπινων ζωών, περιουσιών και δασικού πλούτου, λήφθηκε υπόψη από την κυβέρνηση προκειμένου να αυξήσει τα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο χαρακτηρίζεται από «τη μεγάλη έλλειψη σε μόνιμο προσωπικό, που διευρύνθηκε λόγω των μετατάξεων 700 και πλέον πυροσβεστών στη Fraport και στους οδικούς άξονες, τις μεγάλες ελλείψεις σε μηχανολογικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, στα ακινητοποιημένα πυροσβεστικά οχήματα και τα μηχανήματα λόγω παλαιότητας, μη συντήρησης και επισκευής και, βέβαια, τη μεγάλη έλλειψη, όπως είπαμε, στα κονδύλια του Σώματος για την πυροπρόληψη και πυροπροστασία». «Η κυβέρνηση, συνέχισε, προτίθεται να αλλάξει αυτήν την κατάσταση στο Πυροσβεστικό Σώμα και να πάρει μέτρα για την αύξηση των κονδυλίων και βέβαια για την πρόσληψη στην Πυροσβεστική, για τη μονιμοποίηση των εργαζομένων πενταετούς θητείας και συμβασιούχων;».

Η απάντηση του Ν. Τόσκα έδειξε ότι αποτελούν συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης οι περικοπές σε βάρος του Πυροσβεστικού Σώματος λόγω «δημοσιονομικής σταθερότητας». Δηλαδή οι ανάγκες του ΠΣ, της πυροπροστασίας και πυρόσβεσης της χώρας δεν «χωράνε» στην αντιλαϊκή πολιτική, που έχει μέριμνά της την ενίσχυση της κερδοφορίας και την υπεράσπιση συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων. Ετσι, την ώρα που για παράδειγμα η Ελλάδα κρατάει την πρωτιά στις πολεμικές δαπάνες για την προώθηση του σχεδιασμού του ΝΑΤΟ, για το Πυροσβεστικό Σώμα, όπως ξεκαθάρισε ο Ν. Τόσκας, δεν υπάρχει δυνατότητα αύξησης των κονδυλίων και βέβαια, σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι λάθος και νομίζω ότι το καταλαβαίνουμε όλοι να συγκρίνουμε τον προϋπολογισμό του 2009 με τον σημερινό προϋπολογισμό».

Ακόμα και στο αίτημα των πυροσβεστών για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και 5ετούς θητείας, το οποίο πρόβαλε ο Χρήστος Κατσώτης, ο υπουργός το απέρριψε λέγοντας προκλητικά πως «υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες εργαζομένων, στους οποίους θα πρέπει να υπάρξει μια εναρμόνιση και όχι ομογενοποίηση, όπως λένε, δηλαδή ισοπέδωση όλων. Δεν γίνεται αυτό. Προσπαθούμε να κινηθούμε σε αυτήν την κατεύθυνση, σε μια εποχή που τα μέσα δεν είναι τόσο πολλά, όπως στις παλιότερες εποχές»! Ακόμα χαρακτήρισε το Πυροσβεστικό Σώμα «στρεβλό μηχανισμό του Δημοσίου», λόγω, σύμφωνα με τον ίδιο, ρουσφετολογικών προσλήψεων του παρελθόντος!

Ο Χρήστος Κατσώτης ανέδειξε τις εγκληματικές ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής και σημείωσε το απαράδεκτο, «να λέτε στρεβλό μηχανισμό του Δημοσίου ένα Σώμα το οποίο ρίχνεται πραγματικά στη φωτιά με όλες αυτές τις μεγάλες ελλείψεις, που και εσείς επιβεβαιώνετε μέσα από την τοποθέτησή σας».

Χιλιάδες παιδιά εργατικών - λαϊκών οικογενειών εκτός παιδικών σταθμών

Σήμερα, 1η Σεπτέμβρη, η έναρξη της σχολικής χρονιάς με χιλιάδες παιδιά εκτός και μεγάλα προβλήματα σε προσωπικό και υποδομές. Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας

Μία νέα χρονιά ξεκινά - θεωρητικά - από σήμερα, 1η Σεπτέμβρη, για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ωστόσο για άλλη μια χρονιά, χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες αναμένεται να βιώσουν έναν Γολγοθά. Κι αυτό γιατί ακόμα δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν εάν θα μπορέσουν να στείλουν το παιδί τους σε κάποιον παιδικό σταθμό και, επιπλέον, δεδομένες είναι οι ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο και μόνο τα παιδιά που αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) φτάνουν τις 55.000.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θ. Φωτίου, σε συνέντευξή της επανέλαβε τις διακηρύξεις που έκανε και τους προηγούμενους μήνες. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, στόχος της κυβέρνησης είναι «το 2019 να ανοίξουν συνολικά 1.800 σταθμοί και να δημιουργηθούν συνολικά 45.000 νέες θέσεις».

Τον αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς και τη φετινή χρονιά καταγγέλλει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). «Τα στοιχεία που αποκρύπτει συστηματικά η κυβέρνηση είναι αμείλικτα. Το 60% των παιδιών προσχολικής ηλικίας (1 έως 4 ετών), δηλαδή περίπου 180.000 παιδιά, μένουν εκτός παιδικών σταθμών», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Οσο για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη δημιουργία 45.000 θέσεων σε παιδικούς σταθμούς, τις χαρακτηρίζει «αέρα κοπανιστό» σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν σε κάθε δήμο και περιφέρεια και τονίζει πως πρόκειται για υποσχέσεις που «δεν καλύπτουν ούτε καν τα 55.000 παιδιά που απορρίφθηκαν» από το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ.

Στην ανακοίνωσή της η ΟΓΕ, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Σύμφωνα με την πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων η Προσχολική Αγωγή από κοινωνικό δικαίωμα, δικαίωμα κάθε παιδιού, που θα έπρεπε να είναι υποχρέωση του κράτους και να παρέχεται δωρεάν, μετατρέπεται σε ατομική υπόθεση κάθε οικογένειας.

Η Προσχολική Αγωγή δεν μπορεί είναι ούτε εμπόρευμα ούτε ευκαιρία ούτε λύση ανάγκης για τους γονείς ώστε να μπορούν να εργαστούν ούτε ένα ζεστό μέρος και ένα πιάτο φαΐ για τα παιδιά των οικογενειών που έχουν φτάσει σε εξαθλίωση από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Για την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας είναι δικαίωμα όλων των παιδιών και ευθύνη του κράτους και ως τέτοιο το διεκδικούμε».

Με την ανακοίνωση της ΟΓΕ, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της θα βρεθούν τις επόμενες μέρες έξω από τους σταθμούς, καλώντας τις νέες μητέρες και τα νέα ζευγάρια να διεκδικήσουν αποκλειστικά κρατικούς, δημόσιους και δωρεάν παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά.

Η ΟΓΕ διεκδικεί:

-- Να γίνουν δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς όλα τα παιδιά, Ελλήνων και μεταναστών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-- Να καταργηθούν τα τροφεία και κάθε είδους οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς. Να σταματήσουν οι εκβιασμοί από τις δημοτικές αρχές σε όσους γονείς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος των τροφείων.

-- Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη γίνει καμία απόλυση. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες με 6ωρο, 5ήμερο, 30ωρο.

-- Μόνιμο εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό, με ενιαίο φορέα Προσχολικής Αγωγής που ν' ανήκει στο υπουργείο Παιδείας, με ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τις ηλικιακές ανάγκες βρεφών και νηπίων.

-- Κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, επάρκεια και ποιότητα φαγητού.

ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΥΛΗΣ
Κινητοποίηση για τις περικοπές δρομολογίων του Προαστιακού

Με αίτημα την άμεση αποκατάσταση των δρομολογίων του Προαστιακού Σιδηρόδρομου και την αναβάθμιση του συγκοινωνιακού δικτύου του δήμου, η Λαϊκή Επιτροπή Φυλής καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα, Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Ανω Λιοσίων (έξω από το Δημαρχείο).

Η Λαϊκή Επιτροπή Φυλής καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τις γυναίκες, τους νέους να παλέψουν για ΜΜΜ που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους, διεκδικώντας:

«-- Να αποκατασταθούν πλήρως τα δρομολόγια του Προαστιακού (από και προς Ανω Λιόσια), να λειτουργήσει άμεσα και να αξιοποιηθεί ο Προαστιακός Σταθμός του Ζεφυρίου.

-- Αμεσα να δρομολογηθούν σε μόνιμη βάση λεωφορεία που θα συνδέουν την περιοχή μας με τη Νερατζιώτισσα αλλά και με άλλες περιοχές της Αττικής, όπως π.χ. με το κέντρο της Αθήνας.

-- Τη συνολικότερη αναβάθμιση του δικτύου συγκοινωνιών στο δήμο Φυλής και τη συχνή σύνδεση των επιμέρους συνοικιών με το κέντρο του δήμου.

-- Τη μείωση της τιμής των εισιτηρίων κατά 50% για τις λαϊκές οικογένειες και δωρεάν για τους ανέργους σε όλο το συγκοινωνιακό δίκτυο (και στον Προαστιακό).

-- Να υπάρχει κρατική χρηματοδότηση 100% και να σταματήσει κάθε επιχειρηματική δράση στο χώρο των αστικών συγκοινωνιών».

Πυρκαγιά στην Εύβοια

Φωτιά ξέσπασε χτες το απόγευμα σε δασική έκταση στην περιοχή Αγριοβότανο Ιστιαίας στην Εύβοια. Στο σημείο έσπευσαν 16 πυροσβέστες με 8 οχήματα, ενώ από αέρος επιχείρησαν δύο καναντέρ, δύο πεζετέλ και ένα ελικόπτερο. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν απειλήθηκε κατοικημένη περιοχή, ενώ δεν έπνεαν ισχυροί άνεμοι.

Εξάλλου, ένας ενεργοποιημένος αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός εντοπίστηκε χτες το πρωί από περαστικό, στο πρανές της Εθνικής Οδού Πύργου - Κυπαρισσίας, στο 15 χλμ. και στο ύψος των Ραχών, δίπλα από δασική έκταση. Ο μηχανισμός προκάλεσε μικρής έκτασης πυρκαγιά, που σβήστηκε από το ίδιο άτομο που κάλεσε την Πυροσβεστική και την Αστυνομία. Ο ανωτέρω μηχανισμός περισυνελέγη από ανακριτικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρεστένων για έρευνα και αξιολόγηση, ενώ αποτελείτο από ένα ελαστικό που στη μέση είχε ένα αναμμένο στουπί.

Πέθανε από ηλεκτροπληξία

Τη ζωή του έχασε προχτές το απόγευμα ένας νεαρός από ηλεκτροπληξία, όταν πήγε με την παρέα του, άλλους δύο νεαρούς, να κάνουν γκράφιτι στο σταθμό ΗΣΑΠ του Θησείου. Οπως έγινε γνωστό από τις Αρχές, επρόκειτο για έναν 19χρονο γαλλικής υπηκοότητας. Να σημειωθεί ότι τη στιγμή που ο νεαρός πατούσε στο γραμμές του ηλεκτρικού, χτυπήθηκε από το ρεύμα και έχασε τη ζωή του ακαριαία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ