ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Να σταματήσουν ο εμπαιγμός και η ταλαιπωρία των εκπαιδευτικών

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Αντιμέτωποι με νέα ταλαιπωρία βρίσκονται χιλιάδες αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι, ενώ έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις για ένταξή τους στους πίνακες αναπληρωτών για τη σχολική χρονιά 2015 - 2016, τώρα καλούνται να τις υποβάλουν εκ νέου, χωρίς οι ίδιοι να έχουν ευθύνη για την κατάσταση.

Το ζήτημα προέκυψε επειδή οι τρεις εγκύκλιοι - προσκλήσεις σε αναπληρωτές που αφορούσαν τη Γενική Εκπαίδευση, τα μουσικά σχολεία και την Ειδική Αγωγή, δε δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ. Το ΣτΕ κάλεσε το υπουργείο Παιδείας να τις δημοσιεύσει, κάτι που έγινε τελικά στις 26 Αυγούστου. Το υπουργείο Παιδείας ενημερώνει πως υπόχρεοι υποβολής σχετικής αίτησης στη διαδικασία που ξεκινά εκ νέου είναι και οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση πριν από την έκδοση της σχετικής απόφασης του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σε σχόλιό του για το πρόβλημα με τις προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής:

«Με ευθύνη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ενώ τα σχολεία ανοίγουν άμεσα, δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα εξαναγκαστούν να επαναλάβουν τις αιτήσεις τους για πρόσληψη ως αναπληρωτές - ωρομίσθιοι για το σχολικό έτος 2015 - 2016, να ξαναστηθούν για ώρες στις ουρές των Διευθύνσεων.

Μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων, η καθυστέρηση στις προσλήψεις αναπληρωτών, οι μηδενικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών - αφού δεν έχουν γίνει ούτε καν οι προβλεπόμενοι από τον τρέχοντα κρατικό προϋπολογισμό μόνιμοι διορισμοί - δημιουργούν ένα εκρηκτικό σκηνικό με χιλιάδες κενά.

Είναι ανάγκη να σταματήσει τώρα ο εμπαιγμός και η ταλαιπωρία των εκπαιδευτικών. Να ισχύσουν οι προηγούμενες αιτήσεις των εκπαιδευτικών και να προχωρήσουν άμεσα οι προσλήψεις όσων αναπληρωτών απαιτούνται για να καλυφθούν όλα τα κενά. Να αναγνωριστεί άμεσα όλη η προϋπηρεσία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Μοναδική διέξοδος απέναντι σε αυτή την κατάσταση, των χιλιάδων αδιόριστων εκπαιδευτικών που συνυπάρχουν με χιλιάδες εκπαιδευτικά κενά, είναι η πρόταση πάλης του ΚΚΕ για μαζικούς μόνιμους διορισμούς τώρα και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

41ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ
Το ΚΚΕ είναι η μόνη δύναμη ρήξης με την καπιταλιστική εκμετάλλευση και εξουσία

Ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, μίλησε στις εκδηλώσεις

Με μαζική συμμετοχή του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας του νομού, πραγματοποιήθηκε, το περασμένο Σάββατο, το 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στις Σέρρες, όπου μίλησε ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο χώρο του Φεστιβάλ, που έγινε στο πρώην στρατόπεδο «Παπαλουκά», λειτούργησαν βιβλιοπωλείο, γωνιά του ΠΑΜΕ, της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και του Συλλόγου Γυναικών (μέλος της ΟΓΕ). Καλλιτεχνικά πλαισιώθηκε από μουσικά νεανικά συγκροτήματα, ενώ η βραδιά έκλεισε με λαϊκό γλέντι.

Από το βήμα του φεστιβάλ, ο Ζ. Λυμπερίδης απηύθυνε κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ για να ανοίξει ο δρόμος της ανατροπής και σημείωσε ότι «το ΚΚΕ θα δώσει τη μάχη των εκλογών για να δυναμώσει το μήνυμα της αντίστασης, της πάλης ενάντια στα επαίσχυντα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς, τους αντιλαϊκούς νόμους, για να ενισχυθεί η μοναδική δύναμη που μπορεί να στηριχτεί πάνω της το εργατικό - λαϊκό κίνημα, να ηγηθεί της πάλης για μια πραγματική εναλλακτική διέξοδο από την κρίση σε όφελος του λαού, για το ίδιο το μέλλον της νέας γενιάς.

Το ΚΚΕ θα διεκδικήσει κάθε λαϊκή ψήφο, σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σχολή, σε κάθε πόλη και χωριό της πατρίδας μας, για την ολόπλευρη ενίσχυσή του, για να βγει δυνατός ο ίδιος ο λαός, για τη δική του προοπτική και εξουσία».

Πρόσθεσε ότι στην πορεία προς τις εκλογές δεν πρέπει να φεύγει από το νου πως ήδη εφαρμόζεται το τρίτο μνημόνιο και πως η εργατική τάξη, οι μικροί ΕΒΕ και οι αγρότες θα πληρώσουν το κόστος της κάλυψης των κρατικών ελλειμμάτων και χρεών και τη δημιουργία των πλεονασμάτων, που είναι απαραίτητα για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στους αγρότες που τσακίζονται από τα μέτρα του μνημονίου και τα γενικότερα αντιαγροτικά μέτρα που είναι σε ισχύ και εφαρμόζονται μέσω της ΚΑΠ και σπρώχνονται στον Καιάδα του ξεκληρίσματος.

Θύμισε ότι αυτήν την καταστροφική ΚΑΠ της ΕΕ, που λειτουργεί σαν δρεπάνι, κόβοντας κεφάλια μικρομεσαίων αγροτών, εφάρμοσε και η «αριστερή» κυβέρνηση, με υπερυπουργό παραγωγικής ανασυγκρότησης τον ακόμη πιο «αριστερό» κ. Λαφαζάνη, ακολουθώντας τα βήματα των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη αντίστασης στο βίαιο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων που επιφέρει ο μονοπωλιακός ανταγωνισμός, που επιταχύνεται με την ΚΑΠ, με τη φοροληστεία, τη μείωση των κρατικών δαπανών για την Ασφάλιση, την Υγεία, την Παιδεία.

Και τόνισε: «Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ, η κοινωνική λαϊκή συμμαχία και η ρήξη με την ΕΕ, την εξουσία, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου είναι ο δρόμος για αγροτική ανάπτυξη με κοινωνικοποίηση της γης και όλων των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, με εξουσία της εργατικής τάξης που οργανώνει τον κεντρικό σχεδιασμό και τον εργατικό έλεγχο, με στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Σ' αυτό το πλαίσιο, η εθελοντική συνένωση των αυτοαπασχολούμενων μικρών και μεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων σε παραγωγικούς συνεταιρισμούς αντιμετωπίζει τα μειονεκτήματα της μικρής και κατακερματισμένης παραγωγής, τους απαλλάσσει από το άγχος των φυσικών καταστροφών, την εκμετάλλευση από το εμπορικό, βιομηχανικό, τραπεζικό κεφάλαιο, τη φοροληστεία του αστικού κράτους.

Το εργατικό κράτος με εγγυημένες τιμές, κρατικές υποδομές, επιστημονική στήριξη, σύγχρονες δωρεάν υπηρεσίες Παιδείας, Υγείας, που έχει ανάγκη η ύπαιθρος, εξασφαλίζει βιώσιμο εισόδημα στον συνεταιρισμένο αγροτοκτηνοτρόφο, πρώτες ύλες για τις κρατικές αγροτοβιομηχανικές μονάδες, επαρκή και υγιεινά προϊόντα που έχει ανάγκη η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα».

Τέλος, κάλεσε το λαό «να τιμωρήσει όλους όσοι έβαλαν την υπογραφή τους σε μειώσεις μισθών και συντάξεων, στις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στη φορο-καταιγίδα, στη μείωση των παροχών Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, στις ιδιωτικοποιήσεις, στη χρεοκοπία των φτωχών αγροτών και μικρών επαγγελματιών. Να αξιοποιήσει την πείρα του και να την κάνει δύναμη αγώνα, ελπίδας, ανατροπής. Με ένα πιο δυνατό ΚΚΕ, από καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει τα βάρβαρα μέτρα, που θα εφαρμόσουν τα κόμματα του κεφαλαίου.

Μ' ένα πιο δυνατό ΚΚΕ πιο γρήγορα θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ρήξης με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους. Για να γίνουν τα μνημόνια, η φτώχεια, η ανεργία οριστικά παρελθόν. Για να ανοίξει ο δρόμος για συνολικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία.

... Το ΚΚΕ είναι η μόνη δύναμη ρήξης με την καπιταλιστική εκμετάλλευση και εξουσία. Είναι η δύναμη που μπορεί να οδηγήσει στον πραγματικά διαφορετικό, όχι μόνο εναλλακτικό, αλλά ανώτερο τύπο οργάνωσης της οικονομίας και όλης της κοινωνίας. Με κοινωνική ιδιοκτησία, κεντρικό σχεδιασμό, εργατικό έλεγχο. Αυτές είναι και οι προϋποθέσεις για πραγματική λύτρωση από τη μέγγενη των αγορών κεφαλαίου, για μονομερή και ολοσχερή διαγραφή του χρέους, για αποδέσμευση από τις αλυσίδες της ΕΕ».

Σύσκεψη

Η Tομεακή Oργάνωση Α' Αθήνας - Γαλατσίου της ΚΝΕ, συνεχίζοντας την πολύμορφη παρέμβαση και συζήτηση με τη νεολαία της περιοχής, ώστε να φτάσει παντού το μήνυμα της ελπίδας και της προοπτικής, της αγωνιστικής στράτευσης με το ΚΚΕ, διοργανώνει σύσκεψη αποφοίτων Λυκείου με θέμα «Πρώτη ψήφος αγωνιστική, ανατρεπτική! Πρώτη ψήφος στο ΚΚΕ!». Η σύσκεψη θα γίνει αύριο, Τετάρτη, στις 20.00, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, Βικτώρια).

Το 41ο Φεστιβάλ στην Κέρκυρα

Το 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Κέρκυρα συνδυάζεται φέτος με μια εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ ενταγμένη στο γιορτασμό των 100 χρόνων του Κόμματος, αφιερωμένη στους αλύγιστους της ταξικής πάλης. Οι εκδηλώσεις του θα γίνουν το Σάββατο 5 Σεπτέμβρη στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας, ενώ την Κυριακή 6 Σεπτέμβρη θα γίνει επίσκεψη στο Λαζαρέτο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σάββατο 5 Σεπτέμβρη:

  • 20.30: Video - αφιέρωμα στην ΟΚΝΕ και τον Χρήστο Μαλτέζο.
  • 21.00: Χοροθεατρικό δρώμενο.
  • 21.30: Ομιλία του Δημήτρη Γόντικα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • 22.15: Αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι, με τον Θάνο Μικρούτσικο.
  • 23.45: Μουσικό πρόγραμμα από τη Λαϊκή Ορχήστρα του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Στο χώρο θα λειτουργούν έκθεση εικαστικών, βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», Παιδότοπος.

ΚΥΡΙΑΚΗ 6/9:

  • 10.30 π.μ.: Αναχώρηση από το λιμάνι της Κέρκυρας για το Λαζαρέτο.
  • Αφιέρωμα στους αλύγιστους της ταξικής πάλης.
  • Κατάθεση στεφάνων.
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Παρέμβαση για τη λειτουργία των σχολείων

Παράσταση διαμαρτυρίας στην έδρα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς - Ιθάκης πραγματοποιεί σήμερα, στις 11.30 π.μ., το ΔΣ της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς. Στο επίκεντρο βρίσκονται μια σειρά από φλέγοντα ζητήματα, που έχουν να κάνουν με την έναρξη της λειτουργίας των σχολείων, όπως ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, μεγάλος αριθμός μαθητών ανά τμήμα, ελλείψεις σε βιβλία, εξαιρέσεις μαθητών από μεταφορά, μη λειτουργία πρόσθετης και ενισχυτικής διδασκαλίας, απαράδεκτες υποδομές κ.λπ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ